Следете не

Храна

Продукт на денот: Направете ги најубавите кифли со цимет

Објавено пред

на

Состојки:

  • 500 мл млеко
  • 150 гр маргарин
  • 12 гр сув квасец
  • 120 гр шеќер
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажичка кардамон во прав
  • 850 гр брашно
  • 1 јајце

За полнење:

  • 150 гр излупени бадеми
  • 150 гр шеќер
  • 100 гр маргарин
  • 8 лажички цимет
  • 4 лажици вода
  • шеќер за посипување

Начин на подготовка:

1.Топлете го млекото со маргаринот, шеќерот, квасецот, солта и кардамонот. Добро промешајте.

2. Направете празнина во брашното и истурете ја загреаната смеса. Замесете го меко тесто. Оставете го да порасне пола саат.

3. Во блендер смелете ги сите состојки за полнење.

4. Со оклагија расукајте го тестото во форма на правоаголник. Половина од правоаголникот намачкајте го со смесата од цимет. Преклопете и притиснете го тестото. Исечете го на ленти.Секоја трака смотајте ја околу рацете и врзете ја во јазол. Оставете ги кифлите уште 20 минути да стасуваат.

5. Кифлите премачкајте ги со јајца и посолете ги со шеќер. Печете ги 15 минути на температура од 220 степени.

6. Кифлите скужете ги топли со кафе.

Добар апетит!

Магазин

Старомодни колачиња со јаткасти плодови кои одлично се комбинираат со кафе или чај

Објавено пред

на

Овие неодоливи колачиња со ореви ќе ги воодушеват и најпребирливите љубители на слатки. Совршени за оние моменти кога сакате да уживате во топло кафе или чај, овие колачиња се полни со вкус и топлина. Со едноставен рецепт и неколку основни состојки, можете да создадете уникатен десерт кој ќе ги изненади сите!

Состојки:

  • 3 белки
  • 250 гр мелени ореви
  • 250 гр шеќер во прав
  • 1 лажица цеден лимон
  • 250 гр сечкани ореви

Подготовка:

  1. Загрејте ја рерната на 200°C.
  2. Изматете ги белките: Почнете да ги матите белките додека не станат чврсти. Постепено додавајте шеќер во прав, по една лажица, и продолжете со матење околу 10 минути.
  3. Додавање на лимон: Додадете една лажица исцеден лимон и продолжете да матите уште половина минута.
  4. Измешајте со ореви: Додадете 250 гр мелени ореви и нежно измешајте со рака.
  5. Обликувајте колачиња: Обликувајте топчиња од смесата и секое валкајте го во сечкани ореви. Потоа обликувајте ролат и свиткајте го во полумесечина.
  6. Печете: Наросете уште малку сечкани ореви на врвот и наредете ги на плех обложен со хартија за печење. Намалете ја температурата на 150°C и печете ги оревите околу 35 минути.

Со ова едноставно, но вкусно колаче, ќе имате совршен десерт кој одлично оди со кафе или чај, и ќе ги воодушеви вашите пријатели и семејство.

Извор: Alo

Прочитај повеќе...

Храна

Рецепт за највкусна чоколадна торта: Тајната е во овие три неочекувани состојки

Објавено пред

на

Секој љубител на чоколадни торти знае дека правењето на совршено мека, сочна и вкусна торта е уметност. Но, што ако ви кажам дека тоа е возможно без премногу путер и масло? Тајната лежи во неколку неочекувани состојки кои прават чуда! Следниот рецепт ќе ви ја открие магијата.

Тајните состојки за совршената чоколадна торта

  • Инстант чоколадниот пудинг: Дава свиленкаста текстура и ја прави тортата суптилно мека и влажна.
  • Грчкиот јогурт: Додава сочност и ја подобрува мекоста на тортата.
  • Сосот од јаболка: Здрава замена за маснотиите и одличен начин да се намалат калориите, а да се задржи вкусот и влажноста на тортата.

Како да направите домашен сос од јаболка

Ако сакате сосот од јаболка да биде свеж, можете лесно да го направите дома:

  1. Излупете ги јаболката, извадете ги семките и исечете ги на коцки.
  2. Додадете вода и сок од лимон, па варете на тивок оган додека не се претворат во каша.
  3. Изгмечете ги со рачен блендер или машина за матење компири и варете уште 5-10 минути додека течноста не испари.

Рецепт за највкусната чоколадна торта

Состојки:

  • 1,5 чаши шеќер
  • 3 лажици масло од авокадо (или маслиново масло)
  • 115 гр сос од јаболка
  • 1 јајце
  • 2 белки
  • 1 шолја кафе
  • 3/4 шолја какао во прав
  • 2 лажички екстракт од ванила
  • 1 чаша млеко
  • 2 чаши брашно
  • 110 гр чоколаден пудинг во прав
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажичка прашок за пециво
  • 1,5 лажички сода бикарбона
  • 1/4 чаша грчки јогурт
  • Сончогледово масло

Подготовка:

  1. Загрејте ја рерната на 160°C.
  2. Подгответе го плехот: Намачкајте го со масло и посипете го со брашно, па отстранете го вишокот.
  3. Измешајте ги сувите состојки: Во поголем сад комбинирајте ги брашното, прашокот за пудинг од чоколадо, солта, прашокот за пециво и содата бикарбона. Оставете ги на страна.
  4. Измешајте ги влажните состојки: Во средна чинија, измешајте топло кафе и какао додека какаото целосно не се раствори. Потоа додадете млеко и екстракт од ванила, па оставете на страна.
  5. Мешање на шеќер и масло: Со миксер на мала брзина измешајте ги шеќерот и кокосовото масло додека не се соединат добро.
  6. Додавање на сосот од јаболка: Додадете го сосот од јаболка и мешајте додека не се соедини.
  7. Додавање на јајца: Потоа додадете ги јајцето и белките и нежно преклопете ги во смесата.
  8. Комбинирање на сувите и влажните состојки: Наизменично додавајте суви и влажни состојки, почнувајќи од сувите, додека смесата не се соедини целосно.
  9. Последен додаток: На крај, додадете го грчкиот јогурт и нежно измешајте додека не се соедини.
  10. Печење: Истурете ја смесата во подготвената тава и печете 40 минути (за тавче со димензии 23 x 33 см) или додека чепкалка вметната во центарот не излезе чиста.
  11. Ако правите мафини: Печете 25-30 минути.

Заклучок

Оваа чоколадна торта е совршена за сите љубители на чоколадни десерти кои сакаат да уживаат во неодоливиот вкус без да се грижат за премногу калории. Секој залак е вистинско задоволство и гарантирано ќе ја освои вашата публика!

Извор: Miss7

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Како да ги загреете тестенините и да ги одржувате вкусни, дури и во микробранова печка

Објавено пред

на

Понекогаш се случува да зготвите премногу тестенини за ручек или вечера, па да имате остатоци за следниот ден. Тестенините можат да бидат исто толку вкусни и следниот ден ако се загреат на правилен начин.

Ако често се случува вашите тестенини да станат суви и кашести по повторното загревање, со неколку совети од готвач, оваа ситуација лесно може да се избегне и тестенините повторно ќе бидат вкусни.

Што се случува со тестенините по готвењето?

Процесот на готвење тестенини ги извлекува скробовите, а кога ќе се оладат, тие поминуваат низ процес на ретроградација на скроб. Тоа значи дека скробот формира структура слична на гел која ќе се зацврсти кога тестенините ќе се оладат. Како резултат на тоа, тестенините можат да станат „гумени“ или кашести, што се должи на премногу вода.

Како правилно да ги загреете тестенините?

Еден од најдобрите начини да ги загреете тестенините и да ги задржите вкусни е да ги загревате како зеленчук. Во тенџере ставете малку вода, само да го покрие дното, и додајте една или две лажици маслиново масло (во зависност од количината на тестенини). Потоа додадете ги тестенините и варете ги на средна топлина, постојано мешајќи, околу 3 до 5 минути или додека не се загреат. Овој метод ќе ги остави тестенините жешки, но сè уште цврсти, а не кашести.

Што ако користите микробранова печка?

Микробрановата печка не е најдобриот избор за повторно загревање на тестенини, бидејќи топлината може да ја вшмукува влагата од храната, а тестенините стануваат суви и неапетитни. Ако микробрановата печка е вашата единствена опција, готвачот советува да додадете малку вода пред загревање. Водата ќе помогне да се одржат тестенините доволно хидрирани за да ја издржат високата температура на микробрановата печка, без да станат премногу влажни.

Извор: RadioSA

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Магазин3 часа

YouTube конечно ги намалува цените. Наскоро доаѓа нова опција Premium Lite без реклами

YouTube официјално ќе започне со поевтина претплата Premium Lite, која ќе им овозможи на корисниците да гледаат видеа без реклами...

Хороскоп10 часа

Хороскоп за сабота (22 февруари)

Овен Препораката е да водите сметка со кого соработувате во иднина за да немате поголеми проблеми. Потребно е да имате...

Македонија12 часа

Кај Демир Капија – Смоквица до крај на месец мај ќе има измена на сообраќај, односно целосно затворање на „Тунел Т2“

АМСМ издаде известување за работа на пат, кое гласи: На автопат А1, делница Демир Капија – Смоквица од 20.02.2025 г....

Lifestyle19 часа

Како да го искористите празното шише за детергент за чистење?

Пред да фрлите нешто, размислете дали може повторно да се употреби. Овој совет важи за сè – од стари тегли...

Магазин19 часа

Старомодни колачиња со јаткасти плодови кои одлично се комбинираат со кафе или чај

Овие неодоливи колачиња со ореви ќе ги воодушеват и најпребирливите љубители на слатки. Совршени за оние моменти кога сакате да...

Храна19 часа

Рецепт за највкусна чоколадна торта: Тајната е во овие три неочекувани состојки

Секој љубител на чоколадни торти знае дека правењето на совршено мека, сочна и вкусна торта е уметност. Но, што ако...

Автомобили19 часа

BMW претстави експериментален автомобил со “супермозок” ВИДЕО

BMW го претстави новиот експериментален електричен автомобил Vision Driving Experience, опремен со својот компјутер Heart of Joy. Овој автомобил не...

Автомобили19 часа

Dacia подготвува електричен автомобил поевтин од новото Twingo

Dacia, која веќе ја освежи својата понуда со моделот Spring, се подготвува да понуди нов електричен автомобил кој ќе биде...

Lifestyle19 часа

Храна која е ултра-обработена, но не е лоша за вашето здравје

Исхраната богата со ултра-обработена храна и нејзините ризици Многу студии ја поврзаа исхраната богата со ултра-обработена храна со зголемен ризик...

Магазин19 часа

Вечната дилема: HDMI, DisplayPort или USB-C – кој е најдобар избор за 4K монитор?

Кога ќе се обидете да поврзете нов 4K монитор, со сигурност ќе забележите различни портови на задната страна – HDMI,...

НАЈЧИТАНИ