Храна
Пржено пилешко во масло од кикиритки
Состојки:
12 делови од кокошка (најубаво да се користат карабатаци и батаци)
1 литар јогурт
1/2 главица кромид, ситно исечен
2 чешниња лук , згмечени и излупени
2 листа од ловор
4 лажички црвена сол
1 лажичка црн бибер
Малку Tabasco сос, доволно за да малку го обои јогуртот
3 чаши брашно
1, 1/2 лажички сенф во прав
3/4 лажички црвен пипер
Масло од кикиритки, за пржење
Подготовка:
1. Исплакнете ги и исушете ги со салфетка деловите од пилешкото. Во голем сад, измешајте ги заедно јогуртот , кромидот, лукот, ловоров лист, 2 лажички сол, 1/2 лажичка црн пипер, и Tabasco сосот. Потопете го пилешкото во маринадата, покријте, и оставете го во фрижидер преку ноќ.
2.Извадете го пилешкото од маринадата и оставете го да се згрее на собна температура пред готвење. Во сад се мешаат брашното, сенфот во прав, 2 лажички сол, црвениот пипер и остатокот од црниот бибер. Земете најлонска кеса и ставете ја мешавината од брашно во неа. Протресете го секое парче од пилешкото едно по едно во кесата се додека целото не се обложи со брашно.
3. Во голема тава ставете поголема количина масло од кикиритки, загрејте ја тавата на 180°Ц. Пополека ставајте од пилешкото во загреаното масло, пржете околу 6 минути, пополека превртете ги парчињата од пилешкото и пржете уште 6 минути, ако сакате пилешкото да добие златно кафеава боја превртете ги уште еднаш.
4. Место на пилешко на жица решетката постави над хартиен бришач обрабени печење состојба да се исцеди. Дозволете на пилешко да се исцеди за 1-2 минути, пред нервира тоа Over (инаку, собира пареа се издига од хартиени крпи и прави влажна, влажен место на вашата пилешки парчиња), тогаш служи топло. Неексплодираните Fried Chicken (ако имате било какви) прави за голем следниве ден-пикник
Магазин
Вкусна пита со јаболка и рогач
Подготовка: 75 минути
Состојки:
- 4 јајца
- 250 г пченично брашно
- 100 г путер
- 200 г шеќер
- 125 г мелен рогач
- 1 лажица гриз
- 100 мл млеко
- 4 јаболка
- 100 г мед
Начин на подготовка:
- Измешајте го брашното, едно јајце, една жолчка, шеќерот и путерот во кратко тесто. Оставете го тестото да одмори.
- Во меѓувреме, подгответе ја смесата со рогач: измешајте го мелен рогач со остатокот од шеќерот, млекото, јајцата и гризот до изедначена смеса.
- Излупете ги јаболката, исечете ги на половини и извадете ги семките.
- Расукајте го тестото и ставете го во калапот за пита, подигнувајќи ги страните. Прелијте ја смесата со рогач врз тестото.
- Јаболката исечкајте ги на тенки кришки и наредете ги одозгора.
- Печете ја питата во загреана рерна на 170°C околу еден час.
- Кога питата ќе се испече, извадете ја од рерната и премачкајте ја со мед.
Совет за сервирање: Послужете со малку шлаг и чоколадни струготини по желба.
Lifestyle
3 зачини кои можат негативно да влијаат на телото! Често ги користите, а не знаете дека можат да бидат штетни
Солта е една од намирниците со која е важно да се внимава.
Многу луѓе не размислуваат за тоа, но зачините всушност можат да имаат различни ефекти врз вашето здравје. Секако, тоа зависи од количината и начинот на консумирање, па ако е несоодветна, може да доведе дури и до влошување.
Повеќето луѓе ги користат овие три зачини речиси секој ден, а прекумерното консумирање доведува до несакани ефекти.
Лути зачини
Луѓето кои имаат чувствителен стомак или гастроинтестинални заболувања (гастритис) може да имаат дополнителни проблеми како што се иритација, па дури и појава на хемороиди доколку често користат лути зачини.
Сол
Технички гледано, солта не е зачин, туку минерал, но се користи секој ден за зачинување на храната. Нејзиното прекумерно консумирање доведува до разни проблеми како што се ризикот од кардиоваскуларни заболувања и зголемување на крвниот притисок.
Мускатов орев
Многумина не знаат дека оваа храна, во големи количини, всушност може да биде токсична и да предизвика симптоми како што се дезориентација, халуцинации и симптоми слични на мамурлак.
Сепак, треба да се истакне дека иако овие зачини, кога се консумираат во прекумерни количини, можат да имаат негативни ефекти, кога се користат во умерени количини можат да бидат дел од здравата исхрана.
/Informer
Магазин
Дали знаете зошто швајцарските сирења имаат дупчиња?
Швајцарското сирење секогаш се опишува како сирење со дупчиња. Има цврсто тело и орев, но сладок вкус. Исто така, има многу малку сол во споредба со другите сирења, вели др. Марк Џонсон, истакнат научник во Центарот за истражување на млечни производи на Универзитетот во Висконсин.
Првпат е направен во 14 век во Швајцарија, поточно на Алпите.
„Тоа беше тврдо сирење кое имаше долг рок на траење и лесно можеше да се транспортира по планините каде што се произведуваше. Денес, пак, терминот швајцарско сирење не се однесува на тоа од каде доаѓа сирењето, туку на видот на сирењето, на тоа како се произведува сирењето – објасни тој.
„Производителите на сирење додаваат посебна бактерија наречена Propionibacterium shermanii. Оваа бактерија ферментира млечна киселина и произведува јаглерод диоксид. Јаглерод диоксидот се собира на одредени места во сирењето и создава големи меурчиња. Ниту едно друго сирење не ја користи оваа култура, освен швајцарското и другите верзии на швајцарско сирење, како што се baby Swiss, Maasdam, Jarlsberg и Emmentaler“, објаснува др. Марк Џонсон.
Можете ли да купите швајцарско сирење без дупки?
„Швајцарското сирење без дупки се нарекува „слепо швајцарско“, но тоа се смета за недостаток. Ако видите сирење означено со швајцарско кое нема дупки, тоа не е вистинско швајцарско сирење и нема да го има вкусот или текстурата што ја барате“, објасни тоj
/rd.com.
-
Кичево2 дена
(ФОТО) На кичевско „Китино Кале“ наши сограѓанки од граѓанското здружение “Sunshine Kids” организираа културен настан „Мојот шарен град“
-
Спорт22 часа
(ФОТО) Во дерби мечот против „Еврогол“ од Прилеп, ФК Кичево денес оствари важна победа во одлично прикажана игра
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за недела (17 ноември)
-
Хороскоп13 часа
Хороскоп за понеделник (18 ноември)
-
Временска прогноза19 часа
Суво и стабилно до вторник, од среда нов влажен воздушен бран кој ќе донесе повремени врнежи од дожд, додека на планините снег
-
Временска прогноза13 часа
Попоски доцна вечерва издаде уште едно метео предупредување за силен ветер, на планинските места тој ќе достигне брзина до 100 км/ч
-
Спорт15 часа
Сејдини поднесе оставка од претседател на ФФМ, УО закажа вонредно изборно собрание за 22-ри декември
-
Спорт19 часа
(ВИДЕО) Миовски донесе нова победа на Македонија, овој пат против Ф.Острови – нов рекорд на нашата селекција без примен гол