Lifestyle
Десет нешта што веднаш треба да ги тргнете од вашето CV
Доброто резиме ќе ве одвои од останатите кандидати кога аплицирате за работно место. A бидејќи за едно работно место просечно стигнуваат околу 75 CV-a во компанијата, задолжените за најмување немаат време да ги прочитаат детално сите – туку поминуваат неколку секунди разгледувајќи го секое од нив.
За да бидете од оние што ќе се издвојат од купот и ќе остават добар впечаток, покрај вистинските квалификации, треба да знаете што треба, а што не треба да напишете во CV-то. Business Insider со помош на консултанти состави листа на нешта што треба веднаш да ги отстраните од вашето CV доколку ги имате.
1. Нерелевантно работно искуство
Можеби сте работеле во локалното кафуле и сте биле одлична маскота за сокови, но ако аплицирате за работа која нема врска со ова, ниту пак може да даде некој позитивен осврт на вашата примарна професија, дефинитивно треба да ги отстраните овие информации од CV-то.
2. Целта
Ако сте аплицирале за работата, очигледно е дека ја сакате – нема потреба од ова на CV-то. Исклучок може да се направи доколку целосно ја менувате индустријата во која сте работеле до сега, па ќе биде корисно да напишете кратко објаснување.
3. Непотребни, но очигледни зборови
Експертите велат дека навистина нема потреба од пишување „теелефон“ пред телефонскиот број – очигледно е дека тоа е вашиот телефонски број.
4. Лични информации и фотографија
Остранете брачен статус, религиозна определба, возраст, матичен број и фотографија. Нема потреба од ова во CV-то, а покрај тоа, ризикувате злоупотреба на лични податоци и оставате простор за дискриминација.
5. Лаги
Искуството на експертите вели дека многу луѓе лажат на своето резиме, и тоа претеруваат: Некои пишуваат дека се добитници на Нобелова награда, дека биле на факултет кој не постои итн. Ваквите лаги лесно се откриваат и веднаш ве маркираат како личност која никогаш не треба да се најми. Плус, ваквите приказни се раскажуваат и шират лесно во општеството, така што има големи шанси и другите компании да ве дознаат и да си го оцрните образот.
6. Хоби и интереси
Искрено, на никој не му е гајле дека сакате да гледате филмови или дека собирате поштенски марки – Залудно зафатено место за резимето. Ликови до вашиот Instagram, Pinterest или Facebook профил, се крајно непотребни. Единствено LinkedIn профилот е релевантен за аплицирање за работа.
7. Успех во училиште и факултет
Освен ако не сте штотуку излезе од клупа и просекот ви бил 9/10, нема потреба од пишување на оценките и просекот за време на студиите.
8. Изглед на CV-то
Избегнувајте многу текст и ситни букви со мал проред, како и „уметнички“ фонтови што не се читаат – не изгледа убаво на прв поглед и ќе биде мачно за одговорниот да го прочита. Освен ако не сте дизајнер што сака да ја искаже својата креативност и способност преку резимето, држете се до чист изглед и кратко, едноставно CV.
9. Непрофесионална e-mail адреса
Мејл адреси како [email protected] и swag4life@yahoo. com не треба во никој случај да се најдат на CV. Непрофесионално е и ќе ве направи мета на потсмевање. Ако уште користите ваква адреса, време да ја смените. Bесплатно е и се прави за неколку минути.
10. Досадни фрази
Кога менаџерите за вработување биле прашани на тема кои зборови или фрази се најлоши во CV, повеќето навеле нешта како „размислување надвор од кутијата“, „најдобро од мојата сорта“ и слично. Наместо ова, кажете го истото со нормални професионални зборови. А како зборови кои сакаат да ги гледаат на CV-а, наведени се следните: успеав да.., постигнав, решив проблем, лансирав итн.
Lifestyle
Пет лесни начини за омекнување на тврдо парче месо
Поевтините парчиња месо може да бидат потврди и потешки за џвакање, но тоа не значи дека треба да ги избегнувате во кујната. Наместо тоа, научете како да ги подготвите правилно. Во продолжение ви нудиме неколку совети за омекнување на поцврсто и поевтино парче месо.
1. Долготрајна термичка обработка
Ако сакате тврдото парче месо да го претворите во мек и вкусен залак, изложете го на долготрајна термичка обработка на пониски температури. Ова е и тајната на добриот гулаш. Цврстите коцки месо ќе се претворат во меки залаци кои се топат во устата, ако го готвите јадењето на ниска температура неколку часа.
2. Маринирање на месото
Омекнете тенки парчиња месо со маринада што се базира на киселина. Можете да користите различни видови оцет, агруми како лимони, лимети и портокали, па дури и маринада на база на вино. Киселите маринади помагаат во разградувањето на мускулното ткиво и создаваат помеко парче месо по готвењето или печењето.
3. Изматете го месото
Чеканот за месо е одличен додаток за секоја кујна. Ви овозможува да го омекнете месото, но и да ја израмните површината на стекот, овозможувајќи порамномерна термичка обработка. Ставете го посакуваното парче месо помеѓу два слоја проѕирна фолија и изматете го со чекан додека не бидете задоволни со резултатот. Ако немате чекан, можете да користите друг потежок предмет, како тава или малтер.
4. Посолување на месото
Месото може да го омекнете и со сол. Обилно посолете го парчето месо околу еден час пред термичката обработка, за да помогнете во разградувањето на протеините. Кога ќе бидете подготвени за готвење, исплакнете го вишокот сол и темелно исушете го месото пред да го ставите на тавата, скарата или листот за печење.
5. Исечете го месото на тенки парчиња
Тенкото сечење помага да се скратат цврстите мускулни влакна на месото, правејќи го секој залак попријатен за јадење. Важно е да се сече спротивно на насоката на мускулните влакна, а не паралелно со нив, за да се добие посочно парче месо. Месото можете да го исечете пред или по термичка обработка, во зависност од рецептот.
Овие методи не само што ќе ви помогнат да заштедите пари со купување на поевтини парчиња месо, туку и ќе ви овозможат да уживате во меки и вкусни јадења.
Извор: N1Info
Lifestyle
Шест работи кои можат да ги оштетат нашите бубрези
Бубрезите обработуваат сè што внесуваме, вклучително и масти, сол и шеќер, кои може да доведат до висок крвен притисок, дебелина и дијабетес. Овие состојби го оптоваруваат нашиот бубрежен систем, предизвикувајќи акутни проблеми, а со тек на време и хронична бубрежна болест. Хроничната бубрежна болест значи намалена способност на бубрезите да ги отстранат отпадните материи, што може да резултира во сериозни здравствени последици.
Еве кои шест фактори може да ги оштетат бубрезите:
- Газирани пијалоци
Пиењето две или повеќе газирани пијалоци дневно значително го зголемува ризикот од бубрежна болест. Една студија покажа дека кај жени кои редовно пиеле газирани пијалаци, функцијата на бубрезите опаднала за 30 проценти во рок од 20 години. - Лекови против болки
Долготрајна употреба на лекови против болки или антиинфламаторни лекови, особено во големи количини, може да ги оштети бубрезите. - Прекумерна физичка активност
Претераното вежбање може да предизвика состојба наречена рабдомиолиза, каде оштетеното мускулно ткиво брзо се распаѓа, ослободувајќи супстанции што можат да ги оштетат бубрезите. - Билни додатоци во исхраната
Некои билни додатоци може да го влошат здравјето на бубрезите или да ја нарушат ефикасноста на лековите. Секогаш консултирајте се со вашиот лекар пред да земете билни суплементи. - Лекови за металоиди (PPIs)
Лековите за намалување на стомачната киселина, познати како инхибитори на протонска пумпа (PPIs), може да предизвикаат оштетување на бубрезите со подолга употреба и да го зголемат ризикот од хронична бубрежна болест. - Стрептококно воспалено грло
Инфекција со стрептокок може да предизвика имунолошки одговор што ќе доведе до воспаление на бубрезите. Ако се сомневате на стрептококна инфекција, контактирајте го вашиот лекар за соодветен третман.
Подоброто разбирање на овие фактори може да помогне во одржување на здравјето на бубрезите и превенција на хронични заболувања.
Извор: Danas
Lifestyle
Наплатната влезница за престој во Венеција влегува во друга фаза
Следната година ќе започне втората експериментална фаза на наплата на билет за посета на Венеција. Годинава бројот на денови во кои билетот се наплаќал по цена од пет евра бил 29, а следната година во одредени случаи билетот ќе чини десет евра и ќе се плаќа 54 дена во годината.
Втората експериментална фаза за влез во Венеција преку плаќање билети ќе започне во 2025 година. Беа воведени нови правила за да се направи оваа мерка поефикасна, а целта на општината е да го ограничи прекумерниот туризам и да го направи градот попогоден за живеење.
Годинава во текот на 29 експериментални денови општина Венеција заработила два милиони и 425.000 евра, во просек по 17.000 евра дневно. Билетот го платиле 485.000 луѓе.
Градоначалникот на Венеција, Луиџи Брунјаро, вели дека Венеција е првиот град во светот кој се справува со проблемот со прекумерниот прилив на туристи, што создава големи проблеми за самиот град, жителите и туристите кои не уживаат во нивната посета.
Венеција беше првата во светот која воведе резервации за влез во градот во најкритичните денови. За 2025 година воведовме две новини: двојно се зголемува бројот на денови за плаќање за влез во градот, а кој наместо пет не резервира четири дена пред влез, плаќа десет евра. Преку резервации знаеме точно колку луѓе доаѓаат во нашиот град и можеме на посетителите да им обезбедиме подобра услуга“, објаснува градоначалникот Бруњаро.
– „Оваа идеја не е создадена за да се наполни општинската каса, туку да се олесни животот во градот за сите што живеат во него. Периодот од 2025 година ќе биде горе-долу ист како годинава од 28 април до 27 јули, но ќе има повеќе денови, вкупно 54. Ќе има и контроли кои повлекуваат административни, но и кривични казни“, најави Микеле. Зуин, советник за буџет на општина Венеција.
Дневно ограничување на бројот на туристи кои ќе ја посетат Венеција и следната година нема. И додека одреден број граѓани на Венеција не се за наплата на влезница, што, според нив, ја прави Венеција Дизниленд, општината не се откажува од оваа идеја, сметајќи ја за пример за остатокот од светот. .
– „После овој експеримент, луѓе ни се јавија од целиот свет, од Форментера до Кјото, за да не прашаат каков систем користевме и да им дадат совет како сè функционира толку добро. Ова е експеримент кој ќе продолжи и во наредните години, од кој учиме и ќе видиме како ќе испадне“, изјави Симоне Вентурини, советник за економски развој на Венеција.
Втората експериментална фаза започнува на 28 април и ќе трае до 27 јули 2025 година. Цената е уште пет евра, освен ако не го резервирате билетот во последен момент, кога ќе биде 10 евра.
Извор: rts.rs
-
Кичево7 часа
(ВИДЕО) Ново име на музичката сцена, кичевчанецот Христијан Трајаноски ја преработи „Само за тебе“ од доајенот на македонската народна песна Круме Спасовски
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за четврток (14 ноември)
-
Хороскоп2 часа
Хороскоп за петок (15 ноември)
-
Хроника2 дена
Трагедија во Охрид: Во сообраќајка ноќеска загина тинејџер, додека неговиот сопатник е тешко повреден
-
Временска прогноза18 часа
Започнаа врнежи од дожд, на повисоките места истото ќе премине во снег, ова се денешните детали
-
Спорт11 часа
Младата репрезентација на Македонија до 18 години на тренинг камп во Кичево, каде ќе одиграат и контролен меч против тимот на Арсими
-
Македонија1 ден
СВР Охрид вчера одржа состанок со надлежни субјекти по повод зимската сезона
-
Спорт1 ден
Милевски и Димитриевски со позитивна енергија го дочекуваат утрешниот меч против Летонија