Lifestyle
Метеоролог кој 26 години никогаш не промашил: „Оваа зима која ни претстои ќе биде многу…“
Од година во година се бележат климатски екстреми на глобално ниво, ни минатата зима ќе остане посебно запаметена по ниските температури и снегот на кој како малку да подзаборавивме.
Водени од тоа искуство, многумина ја исчекуваат прогнозата за оваа зима. Според официјалниот став на метеорололозите, долгорочна временска прогноза без отстапувања е невозможно да се изготви, бидејќи условите во кои се творат климатолошките законитости се менуваат од момент во момент.
Меѓутоа, постои еден пензиниоран професор по спорт од Србија, на кој долгорочната временска прогноза му оди од рака без грешки, од година во година.
Почнувајќи од конвенционалната метеоролошка апаратура, Мухамед Адемовиќ од Тутин ги следи природните законитости и движења во растителниот и животинскиот свет.
Потребно е многу време и љубов за да се научи овој посебен јазик на природата – вели тој. Мухамед во својот град, но и во поголемиот дел од Србија е познат како своевидна ренесансна личност.
Како вљубеник во фотографијата и електротехниката, Адемовиќ својата прва етапа од формалното образование ја завршил како наставник по физика и хемија. Кога собрал доволна сума пари за да го продолжи своето образование, тој се запишал на Факултетот за спорт и физичко воспитување во Белград. За време на студирањето се обучувал за метеоролог и истовремено започнал со изучување на ботаника.
Со дипломата од ДИФ, дома понесов уште еден куп формално и неформално образование. Школувањето го финансирав работејќи како спасител и сервисер на електрични апарати, а слободното време го трошев во изучување на науките кои ме интересираа.
Никогаш не можев да се ограничам на едно мислење и поле на дејствување. Таквиот став ме доведе овде каде што сум денес – наведува Адемовиќ.
Како школуван метеоролог, Адемовиќ во 1970-тите бил задолжен од локалната метеоролошка станица секојдневно да ги очитува метеоролошките параметри и да ги доставува до Хидрометеоролошкиот завод на Србија.
Секој ден вршам мерења на температурата, влажност на воздухот, воздушниот притисок, односно количина на врнежи, ги евидентирам и ги испраќам до Заводот – наведува тој.
Но, има нешто што скалата на термометарот и барометарот не го гледаат. Минатата година уште есента знаев дека зимата ќе биде долга и ладна. Тоа јасно можеше да се види во шумата, каде ниските растенија уште во октомври беа прекриени со мов, а инсектите кои во текот на зимата престојуваат под кората на дрвјата, го променија своето живеалиште.
Кога во својата викендица затекнав илјада бумбари, сфатив каков екстрем нè очекува – раскажува метеорологот од Тутин.
Природонаучниот пристап во метеорологијата не е ништо ново и необично, а ова го потврдува и стручниот соработник за климатологија на Федералниот хидрометеоролошки завод во Сараево, Бакир Крајиновиќ.
Првенствено научниот пристап и методологијата на работата е токму посматрањето на растителниот и животинскиот свет, како и толкувањето на нивниот јазик. Животните се значително почувствителни на метеоролошките промини за разлика од луѓето, па нивното однесување, заедно со промените во природата, го наговестуваат движењето на временските прилики – објаснува климатологот од Сараево.
Есента е најдобриот природен показател за климатолошките прилики во текот на целата година. Според тврдењата на Адемовиќ, есента многу говори за тоа каква ќе биде зимата, додека природата на зимата открива какви движења би можело да се случат в текот на пролетта, односно летото.
ДАЛИ НЕ ЧЕКА БЛАГА ЗИМА?
Токму богато искуство во мултидисциплинарниот пристап му овозможиле на Адемовиќ да процени и адекватно да ги прочита природните знаци. Тој не смета дека внесува иновација во метеорологијата, туку дека само го користи сопственото чувство и љубов кон природата, за да ги дополни празнините кои класичната метеорологија не ги пополнува.
Се очекува дека претстојната зима ќе биде блага, со умерени врнежи. “Првиот снег го имавме на почетокот од октомври, ги скрши слабите дрвца, на кои сè уште имаше листови, па така оваа појава можеме да ја протолкуваме како природна селекција. Кога рано започнуваат врнежите, тоа значи дека ќе бидат чести, но рамномерно распоредени. Значи, во серија на екстреми, оваа година малку ќе одмораме” – заклучува народниот метеоролог Мухамед Адемовиќ од Тутин.
Lifestyle
Пет лесни начини за омекнување на тврдо парче месо
Поевтините парчиња месо може да бидат потврди и потешки за џвакање, но тоа не значи дека треба да ги избегнувате во кујната. Наместо тоа, научете како да ги подготвите правилно. Во продолжение ви нудиме неколку совети за омекнување на поцврсто и поевтино парче месо.
1. Долготрајна термичка обработка
Ако сакате тврдото парче месо да го претворите во мек и вкусен залак, изложете го на долготрајна термичка обработка на пониски температури. Ова е и тајната на добриот гулаш. Цврстите коцки месо ќе се претворат во меки залаци кои се топат во устата, ако го готвите јадењето на ниска температура неколку часа.
2. Маринирање на месото
Омекнете тенки парчиња месо со маринада што се базира на киселина. Можете да користите различни видови оцет, агруми како лимони, лимети и портокали, па дури и маринада на база на вино. Киселите маринади помагаат во разградувањето на мускулното ткиво и создаваат помеко парче месо по готвењето или печењето.
3. Изматете го месото
Чеканот за месо е одличен додаток за секоја кујна. Ви овозможува да го омекнете месото, но и да ја израмните површината на стекот, овозможувајќи порамномерна термичка обработка. Ставете го посакуваното парче месо помеѓу два слоја проѕирна фолија и изматете го со чекан додека не бидете задоволни со резултатот. Ако немате чекан, можете да користите друг потежок предмет, како тава или малтер.
4. Посолување на месото
Месото може да го омекнете и со сол. Обилно посолете го парчето месо околу еден час пред термичката обработка, за да помогнете во разградувањето на протеините. Кога ќе бидете подготвени за готвење, исплакнете го вишокот сол и темелно исушете го месото пред да го ставите на тавата, скарата или листот за печење.
5. Исечете го месото на тенки парчиња
Тенкото сечење помага да се скратат цврстите мускулни влакна на месото, правејќи го секој залак попријатен за јадење. Важно е да се сече спротивно на насоката на мускулните влакна, а не паралелно со нив, за да се добие посочно парче месо. Месото можете да го исечете пред или по термичка обработка, во зависност од рецептот.
Овие методи не само што ќе ви помогнат да заштедите пари со купување на поевтини парчиња месо, туку и ќе ви овозможат да уживате во меки и вкусни јадења.
Извор: N1Info
Lifestyle
Шест работи кои можат да ги оштетат нашите бубрези
Бубрезите обработуваат сè што внесуваме, вклучително и масти, сол и шеќер, кои може да доведат до висок крвен притисок, дебелина и дијабетес. Овие состојби го оптоваруваат нашиот бубрежен систем, предизвикувајќи акутни проблеми, а со тек на време и хронична бубрежна болест. Хроничната бубрежна болест значи намалена способност на бубрезите да ги отстранат отпадните материи, што може да резултира во сериозни здравствени последици.
Еве кои шест фактори може да ги оштетат бубрезите:
- Газирани пијалоци
Пиењето две или повеќе газирани пијалоци дневно значително го зголемува ризикот од бубрежна болест. Една студија покажа дека кај жени кои редовно пиеле газирани пијалаци, функцијата на бубрезите опаднала за 30 проценти во рок од 20 години. - Лекови против болки
Долготрајна употреба на лекови против болки или антиинфламаторни лекови, особено во големи количини, може да ги оштети бубрезите. - Прекумерна физичка активност
Претераното вежбање може да предизвика состојба наречена рабдомиолиза, каде оштетеното мускулно ткиво брзо се распаѓа, ослободувајќи супстанции што можат да ги оштетат бубрезите. - Билни додатоци во исхраната
Некои билни додатоци може да го влошат здравјето на бубрезите или да ја нарушат ефикасноста на лековите. Секогаш консултирајте се со вашиот лекар пред да земете билни суплементи. - Лекови за металоиди (PPIs)
Лековите за намалување на стомачната киселина, познати како инхибитори на протонска пумпа (PPIs), може да предизвикаат оштетување на бубрезите со подолга употреба и да го зголемат ризикот од хронична бубрежна болест. - Стрептококно воспалено грло
Инфекција со стрептокок може да предизвика имунолошки одговор што ќе доведе до воспаление на бубрезите. Ако се сомневате на стрептококна инфекција, контактирајте го вашиот лекар за соодветен третман.
Подоброто разбирање на овие фактори може да помогне во одржување на здравјето на бубрезите и превенција на хронични заболувања.
Извор: Danas
Lifestyle
Наплатната влезница за престој во Венеција влегува во друга фаза
Следната година ќе започне втората експериментална фаза на наплата на билет за посета на Венеција. Годинава бројот на денови во кои билетот се наплаќал по цена од пет евра бил 29, а следната година во одредени случаи билетот ќе чини десет евра и ќе се плаќа 54 дена во годината.
Втората експериментална фаза за влез во Венеција преку плаќање билети ќе започне во 2025 година. Беа воведени нови правила за да се направи оваа мерка поефикасна, а целта на општината е да го ограничи прекумерниот туризам и да го направи градот попогоден за живеење.
Годинава во текот на 29 експериментални денови општина Венеција заработила два милиони и 425.000 евра, во просек по 17.000 евра дневно. Билетот го платиле 485.000 луѓе.
Градоначалникот на Венеција, Луиџи Брунјаро, вели дека Венеција е првиот град во светот кој се справува со проблемот со прекумерниот прилив на туристи, што создава големи проблеми за самиот град, жителите и туристите кои не уживаат во нивната посета.
Венеција беше првата во светот која воведе резервации за влез во градот во најкритичните денови. За 2025 година воведовме две новини: двојно се зголемува бројот на денови за плаќање за влез во градот, а кој наместо пет не резервира четири дена пред влез, плаќа десет евра. Преку резервации знаеме точно колку луѓе доаѓаат во нашиот град и можеме на посетителите да им обезбедиме подобра услуга“, објаснува градоначалникот Бруњаро.
– „Оваа идеја не е создадена за да се наполни општинската каса, туку да се олесни животот во градот за сите што живеат во него. Периодот од 2025 година ќе биде горе-долу ист како годинава од 28 април до 27 јули, но ќе има повеќе денови, вкупно 54. Ќе има и контроли кои повлекуваат административни, но и кривични казни“, најави Микеле. Зуин, советник за буџет на општина Венеција.
Дневно ограничување на бројот на туристи кои ќе ја посетат Венеција и следната година нема. И додека одреден број граѓани на Венеција не се за наплата на влезница, што, според нив, ја прави Венеција Дизниленд, општината не се откажува од оваа идеја, сметајќи ја за пример за остатокот од светот. .
– „После овој експеримент, луѓе ни се јавија од целиот свет, од Форментера до Кјото, за да не прашаат каков систем користевме и да им дадат совет како сè функционира толку добро. Ова е експеримент кој ќе продолжи и во наредните години, од кој учиме и ќе видиме како ќе испадне“, изјави Симоне Вентурини, советник за економски развој на Венеција.
Втората експериментална фаза започнува на 28 април и ќе трае до 27 јули 2025 година. Цената е уште пет евра, освен ако не го резервирате билетот во последен момент, кога ќе биде 10 евра.
Извор: rts.rs
-
Кичево5 часа
(ВИДЕО) Ново име на музичката сцена, кичевчанецот Христијан Трајаноски ја преработи „Само за тебе“ од доајенот на македонската народна песна Круме Спасовски
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за четврток (14 ноември)
-
Хроника2 дена
Трагедија во Охрид: Во сообраќајка ноќеска загина тинејџер, додека неговиот сопатник е тешко повреден
-
Временска прогноза17 часа
Започнаа врнежи од дожд, на повисоките места истото ќе премине во снег, ова се денешните детали
-
Хороскоп17 минути
Хороскоп за петок (15 ноември)
-
Спорт9 часа
Младата репрезентација на Македонија до 18 години на тренинг камп во Кичево, каде ќе одиграат и контролен меч против тимот на Арсими
-
Македонија1 ден
СВР Охрид вчера одржа состанок со надлежни субјекти по повод зимската сезона
-
Спорт1 ден
Милевски и Димитриевски со позитивна енергија го дочекуваат утрешниот меч против Летонија