Lifestyle
Ослободете се од целулитот за само 30 дена
Благодарение на овој рецепт за природен лосион, резултатите ќе ги забележите веќе за 30 дена. Не трошете пари на креми и третмани, дома можете сами да си направите евтино средство кое навистина може да ви помогне.
Составот на овој лосион е многу поедноставен во споредба со комплицираниот состав на купечките креми и гелови со стотици хемиски состојки кои најчесто не функционираат.
Направете го овој лосион и секојдневно со него мачкајте ги погодените места. Резултатите ќе бидат набрзо видливи, секако доколку сте упорни.
Потребни состојки:
- ½ јаболко
- 2 моркови
- 1 краставица
- ¼ главица свежа зелка
- 1 лимон
Начин на подготовка:
Направете сок од сите овие состојки, добро измешајте и протресете.
Начин на употреба:
Нанесувајте го секој ден по еднаш, најдобро пред туширање. Вмасирајте го на сува кожа во деловите кои се зафатени со целулит и погрижете се добро да впие.
Облечете стари памучни хеланки, седете или лежете и после половина час истуширајте се.
Остатокот од сокот чувајте го во фрижидер. Подготвувајте нова тура од лосионот по потреба.
Комбинацијата на овие моќни сокови кои се познати по своето фантастично дејство во дермалната примена, ќе ви ја зацврстат кожата, ќе ви ја поттикнат циркулацијата, ќе ви ја намалат збрчканоста на кожата и секако видливоста на самиот целулит.
Вежби и исхрана кои ќе придонесат за посилни ефекти во текот на третманот
Додека го применувате овој лосион, секој утро пијте по 2 големи лажици јаболков оцет растворен во голема чаша вода.
Ако сакате долготрајно да ги задржите добиените резултати, време е да почнете да практикувате и некои други здрави елементи во вашиот живот. Размислете за јога, вежби за зацврстување, брзо одење, пливање, танцување, скокање на трамполина, боречки вештини…
Создадете секојдневна навика да вежбате по 20 минути 5 дена во неделата. Вашето тело ќе се врати во рамнотежа и ќе се намали целулитот.
Исхраната базирана на намирници со помала количина на масти помага во намалување на целулитот како што се житариците, а исто така помага и за исфрлање на токсините од телото. Овошјето и зеленчукот како аспарагус, авокадо, банана, брокула и крушка се одлични за превенирање на развојот на целулит. Затоа секој ден обидувајте се да јадете по 5 мали порции од овие намирници.
Други корисни додатоци кои можете да ги вклучите во вашата исхрана се омега 3 масните киселини, лененото масло, гинко билобата и соиниот лецитин. Тоа се многу ефикасни додатоци во исхраната кои делуваат на подобрување на циркулацијата, метаболизмот и штитат од оштетување на клетките.
И за крај, држете се настрана од алкохолот, шеќерот, цигарите и кофеинот, бидејќи тие ги намалуваат крвните садови и го влошуваат изгледот на целулитот. Исто така обидете се да намалите со внесувањето на сол, со оглед на тоа што таа го поттикнува задржувањето на водата, а со тоа и видливоста на целулитот.
Lifestyle
Кое сирење е најдобро за здравјето на срцето?
Одржувањето на здраво срце зависи од многу фактори, а исхраната игра клучна улога. Диететичарите предупредуваат дека изборот на сирење може значително да влијае врз кардиоваскуларното здравје.
Најштетно сирење за срцето
Преработените сирења се сметаат за најлош избор за срцевото здравје. Според диететичарот Лори Вокер, овие сирења содржат:
- Високо ниво на натриум: Оваа состојка, често додавана за вкус и подолг рок на траење, може да го зголеми крвниот притисок и ризикот од хипертензија и мозочен удар.
- Заситени масти: Големите количини на заситени масти можат да го зголемат нивото на лош холестерол, што дополнително го оптоварува срцето.
- Калории: Преработените сирења често се калорично богати, што може да доведе до зголемување на телесната тежина – уште еден фактор на ризик за срцеви заболувања.
Поздрави алтернативи
Диететичарот Ден Галагер препорачува да се избираат сирења со помала содржина на сол и масти, како што се:
- Моцарела: Содржи помалку калории и натриум од повеќето сирења.
- Фета: Идеална за салати и лесни јадења, благодарение на ниската содржина на масти.
- Козјо сирење: Одличен извор на протеини и полесно за варење.
- Пармезан: Добар избор поради релативно ниската содржина на калории и сол во мали количини.
Алтернативите од растително потекло, како веганското сирење направено од бадеми, се исто така здрава опција бидејќи содржат помалку заситени масти и често се збогатени со калциум.
Контрола на порциите и здрав начин на живот
Лори Вокер истакнува дека умереноста е клучна. Дури и поздравите сирења треба да се консумираат во разумни количини. Покрај исхраната, редовната физичка активност и балансиран животен стил се важни за одржување на здраво срце.
Заклучок:
Избирајте свежи сирења или оние со мала содржина на масти и натриум. Избегнувајте преработени сирења и обрнете внимание на големината на порциите за да го зачувате здравјето на вашето срце.
Извор: N1Info
Lifestyle
7 намирници кои помагаат во намалување на крвниот притисок
Високиот крвен притисок, или хипертензија, е значаен здравствен проблем кој може да доведе до сериозни компликации. Но, исхраната богата со одредени намирници може да помогне во неговото регулирање. Според д-р Ерик Берг, постојат намирници кои содржат високи количини калиум, есенцијален минерал кој игра клучна улога во одржувањето на здравјето на срцето.
Калиумот помага во намалување на крвниот притисок со отстранување на вишокот сол од телото преку урината и управување со количината на течности во крвните садови, спречувајќи прекумерен притисок. Светската здравствена организација (СЗО) препорачува дневен внес од најмалку 3.510 mg калиум за возрасни.
Еве ги 7-те најдобри извори на калиум кои можат да помогнат во намалување на крвниот притисок:
1. Цвекло
- Калиум по порција (40 грама): 1.300 mg
Цвеклото е еден од најдобрите извори на калиум. Покрај тоа, неговите листови се богати со витамини Ц, К и растителни влакна.
2. Авокадо
- Калиум по порција (150 грама): 975 mg
Авокадото е кремаст и хранлив плод кој нуди повеќе калиум од бананите. Тоа е одличен додаток за салати, сосови и здрави пијалаци.
3. Лима грав
- Калиум по порција (170 грама): 975 mg
Овој вид грав е одличен извор на калиум, но содржи и високо ниво на јаглени хидрати.
4. Спанаќ
- Калиум по порција (225 грама): 839 mg
Лиснатиот зеленчук како спанаќот е богат со калиум и е совршен за здрава, балансирана исхрана.
5. Лосос
- Калиум по порција (170 грама): 839 mg
Лососот не само што е богат со калиум, туку содржи и здрави масти кои го подобруваат кардиоваскуларното здравје.
6. Мускатна тиква (сквош)
- Калиум по порција (205 грама): 800 mg
Овој зеленчук е богат со калиум, магнезиум и манган – есенцијални минерали за здравјето на нервниот систем и мускулите.
7. Брокула
- Калиум по порција (88 грама): 504 mg
Иако содржи помалку калиум во споредба со другите намирници, брокулата е хранлива и помага во подобрување на целокупното здравје.
Заклучок:
Редовното консумирање на овие намирници може да помогне во регулирање на крвниот притисок. Комбинирајте ги со други здрави навики за максимални резултати.
Извор: B92
Lifestyle
Сакате да живеете подолго? Еве колку кафе треба да пиете според науката
Умереното консумирање на кафе може да ги продолжи годините на живот и здравјето, со значителни придобивки за срцето, мозокот и имунолошкиот систем, покажува ново истражување.
Кафето како еликсир за долг живот
Истражување спроведено од Универзитетот во Коимбра, Португалија, анализирало 85 студии со учесници од Европа, Америка, Австралија и Азија. Наодите укажуваат дека умереното консумирање на три шолји кафе дневно е поврзано со просечно зголемување на животниот век за 1,84 години.
Покрај тоа, редовното пиење кафе е поврзано со подобрување на здравјето – период на живот без сериозни болести.
Клучни здравствени придобивки
- Подобрување на функциите на мускулниот, кардиоваскуларниот, менталниот и имунолошкиот систем.
- Намалување на ризикот од кардиоваскуларни заболувања, мозочен удар, респираторни болести, дијабетес, некои видови рак, деменција и депресија.
- Противвоспалителни и метаболички ефекти, дури и кога се земаат предвид фактори како пушење и консумирање алкохол.
Што велат експертите?
„Нашите наоди ја нагласуваат улогата на умереното консумирање кафе во забавување на биолошките механизми што се влошуваат со стареењето,“ изјави неврологот Родриго Куња, автор на студијата објавена во списанието Aging Research Reviews.
Истражувањето вклучило широк спектар на варијабли, како што се видот на кафето, демографските податоци на учесниците и времетраењето на анализираните студии, со цел да се изолираат ефектите од кафето.
Резерви и идни чекори
Иако резултатите се ветувачки, повеќето анализи се потпираат на самопријавени податоци, а истражувањето беше финансирано од Институтот за научни информации за кафе, поддржан од големи компании за кафе. Важно е да се нагласи дека истражувањето покажува корелација, а не каузалност.
„Во време кога светската популација старее побрзо од кога било, потребно е да се истражуваат исхранбени интервенции што ќе им овозможат на луѓето не само да живеат подолго, туку и поздраво,“ додава Куња.
Извор: Science Alert
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за недела (15 декември)
-
Хороскоп12 часа
Хороскоп за понеделник (16 декември)
-
Македонија1 ден
Од предмалку воведена забрана за тешки товарни возила за превој Стража
-
Македонија2 дена
Охриѓанка била измамена, лицето кое ја измамило и кажал дека има пари на сметка од Биткоин
-
Свет2 дена
Во Италија стапи на сила новиот ригорозен закон за возачи кои управуваат возило под дејство на алкохол
-
Македонија1 ден
Поголемиот дел од Македонија под дожд, превоите и скијачките терени под снег
-
Македонија22 часа
ДПИ со соопштение за мониторинг на цени на производи од „Новогодишна кошница“
-
Магазин23 часа
Можеби ќе ви треба нов кабел: доаѓа HDMI 2.2