Здравје и убавина
Виното го намалува ризикот од срцев удар
Препораките за „умерено консумирање“ се 1-2 чаши на ден за жени и 2-4 чаши на ден за мажи. Оваа препорака не го оправдува пиењето на 12 чаши вино во неделно попладне
Многу студии потврдиле дека умерено консумирање вино значајно ја намалува смртноста од кардиоваскуларните заболувања. За благотворното дејство на виното знаел уште и Хипократ, кој го користел како антисептик, седатив, во подобрување на работата на дигестивниот систем и како дел од секојдневниот начин на исхрана.
ПРВИТЕ СОЗНАНИЈА ЗА ЛЕКОВИТИТЕ СВОЈСТВА НА ВИНОТО
Виното има долга и богата историја илјада години наназад. Првите археолошки докази за неговото постоење потекнуваат од пред 8000 години од Грузија, а во Европа првпат е забележано пред 4500 год. Виното било често користено и споменувано кај старите Грци и Римјаните во религиозни и медицински цели, како и во секојдневниот социјален живот. Неговата примена во медицината потекнува уште од времето на Хипократ, кој го користел како антисептик, седатив, во подобрување на работата на дигестивниот систем и како дел од секојдневниот начин на здрава исхрана. Францускиот парадокс за заштитната улога на црвеното вино при консумирањето на масна и висококалорична храна доаѓа уште од 1979 година кога била поставена хипотезата за намалена појава на кардиоваскуларни заболувања и смртност во Франција, со континуирана и умерена употреба на вино. Четири големи студии изведувани во земји со различни популации, различен животен стил и навики (Данска, Калифорнија, Британија и Франција) уште еднаш го потврдија позитивното влијание на умерени количини вино во намалување на смртноста од кардиоваскуларни заболувања.
ПОЗИТИВНИТЕ ВЛИЈАНИЈА НА ВИНОТО
Во 1993 година докажано е постоењето на специфични компоненти во виното, полифеноли (ресвератол и процианиди) кои имаат улога на антиоксиданси и ја инхибираат оксидација на „лошиот“ ЛДЛ-холестерол. Значаен бенефит е докажаниот механизам за константно покачување на „добриот“ ХДЛ-холестерол во крвта како резултат на зголемената синтеза во хепарот. Виното го намалува процентот на миокарден инфаркт. Постои разлика меѓу француското и германското вино, каде што подобриот квалитет на француското вино се припишува на неговата поголема продукција на азотниот оксид (NO) поради застапеноста на полифенолите. Tие се важни во намалување на процесот на атеросклероза на крвните садови.
ПИЈТЕ УМЕРЕНО
Виното во мали количини, како релаксант доведува до намалување на крвниот притисок во првите неколку часа. Кај здравата популација црвеното вино го покачува крвниот притисок за 2-3 мм живин столб. Кај лицата со висок крвен притисок, влијанието на виното во покачување на крвниот притисок е поголемо, а со тоа и потребата од поголема доза на терапијата за висок крвен притисок. Виното делува инхибиторно на канцерогените механизми на клетката и го намалува ризикот од појава на рак.
Секојдневното конзумирање на црвено вино во умерена количина има заштитна улога во организмот. Тоа е таканаречена ј-форма на ефектот на црвеното вино во умерени количини, спротивно на апстиненцијата и алкохолната злоупотреба.
ДОЗВОЛЕНИ КОЛИЧИНИ НА ВИНО
Дозволената количина може да варира зависно од полот, возраста, генетските фактори, телесната тежина, конзумирањето на разни видови храна и употребата на лекови. Женскиот организам има тенденција за побрза апсорпција на алкохолот поради тоа што содржи помало количество вода во организмот и помало ниво на стомачни ензими. Поради тоа умерената количина за мажи и жени на иста возраст и со иста телесна тежина не е еднаква. Препораките за “умерено консумирање “ се 1-2 чаши на ден за жени и 2-4 чаши на ден за мажи. Оваа препорака не го оправдува пиењето на 12 чаши вино во неделно попладне. Се препорачува консумирање на црвено вино за време на оброк со што се намалува ресорпцијата на мастите, како и помалото влијание врз крвниот притисок. Злоупотребата на алкохолот штетно влијае на повеќе органи и може да доведе до покачен крвен притисок, нарушувања во крвта, оштетување на црниот дроб, канцерогени промени, неплодност, оштетување на мозокот, најчесто деменција, псоријаза, мозочен удар, мускулна атрофија, а за време на бременоста може да настане ментална ретардација на плодот. Кај пациентите со одредени ревматски заболувања не се препорачува алкохол поради неговиот ефект во зголемувањето на уричната киселина во крвта. Поради “неизвесниот” ефект на алкохолот, не се препорачува кај кардиомиопатиите. Мора да се напомене неговото интерактивно дејство со одредени лекови како што се нитроглицерин, анксиолитици, неуролептици и контрацептиви.
ЦРВЕНО ИЛИ БЕЛО ВИНО
Црвеното вино има поголема заштитна улога од белото вино и пивото. Сепак, до сега не се направени многу долгорочни студии кои со сигурност би ги потврдиле или негирале предностите на црвеното вино во однос на другиот вид алкохол. Предноста на консументите на вино е нивниот подобар стил на живот со најчесто користење на лесна и здрава храна (овошје, зеленчук, фибрати), помалиот процент на пушачи и подобри социо-економски услови. Во Франција била забележана помала стапка на смртност до 50% во деловите каде е почеста употребата на црвено вино, споредено со деловите на земјата каде поголема била употребата на бело вино. Тоа се должи на помалите количини на содржан ресвератол во белото вино. Епидемиолошките наоди од Северна Америка тврдат дека не постои битна разлика меѓу црвеното и белото вино, што може да се објасни со различната исхрана во Европа и во Америка, како и поголемата застапеност на храната во однос на алкохолот во оброците кај американската популација. Епидемиолошките испитувања го потврдија бенефитот од конзумирање на умерена количина црвено вино за превенција и намалување на кардиоваскуларните заболувања. Поради овие факти предност му се дава на црвеното вино кое ги содржи сите специфични компоненти (полифеноли) одговорни за молекуларните механизми во антиоксидативниот, антиинфламаторниот и антилипемискиот ефект.
Текстот е преземен од здравствениот блог на Клиничката болница „Аџибадем Систина“ – Daily dose of health
Здравје и убавина
Како да направите диетален домашен сок од ананас
Благодарение на состојката бромелин, ананасот помага при варењето на протеините и буквално ги топи мастите во телото.
Ананасот се препорачува при слабеењето, но и за елиминација на целулитот, спречува создавање на брчки а помага и при алергии.
Здравиот домашен напиток од ананас многу лесно се подготвува…
Состојки:
– 1 ананас
– 1 лажица ленено масло
– 2 дл. Ладна вода
– малку сок од лимот или лимета
Подготовка:
Свежиот ананас разладете го во ладилник. Исчистете го и исецкајте го на коцки. Ставете го во блендер и додадете го лененото масло и лимонот, додадете и една шака коцки мраз или ладна вода.
Се добро измешајте. Готовиот напиток ставете го во фрижидер, а по желба разредете го со вода или леден домашен чај.
Извор: денар
Здравје и убавина
Овој е можеби единствениот напиток за отстранување на непријатната миризба од устата
Ако одржувате орална хигиена, но сепак имате лош здив, обидете се да го отстраните со помош на овој напиток. Станува збор за вода со додаток на овошје богато со витамин Ц, кое ја зголемува киселоста во устата и така ја намалува можноста за развој на бактерии.
Состојки:
– 2 литри обична природна вода
– 1-2 големи портокали
– 3 киви
– 5 јагоди
– сок од половина лимон или лимета
Начин на подготовка:
Измијте го овошјето, отстранете ја кората и сечете го овошјето на парчиња по желба. Додадете го овошјето во водата, сокот од лимон и оставете го напитокот најмалку еден час во фрижидер. Послужете со коцки мраз и лисја од нане, кои исто така се одлични отстранувачи на лош здив.
Извор: денар
Здравје и убавина
За побрзо слабеење следните намирници се тие кои треба да ги имате во вашиот фрижидер
„Суперпроизводи“ според нутриционистите како видови на храна се едни од главните фактори за нашето здравје. Заради нивните добри состојки не смеете да си дозволите да ги немате на домашната трпеза, а истата особено се препорачува ако сакате да симнете некој килограм повеќе.
Грав и леќа
Гравот и леќата се дел од најпопуларните производи меѓу нутриционистите. Тие се на добар глас затоа што се богати со протеини, магнезиум, железо и цинк.
Нив можете да ги консумирате на многу начини, како што е во салата или чорба на пример. Ако сакате да симнете некој килограм, диета базирана на мешунки е одличен избор. Ваквата диета ќе ви помогне да го намалите лошиот холестерол.
Сладок компир
Слаткиот компир се смета за храна богата со калории и јаглехидрати и затоа многумина го заобиколуваат. И тука грешат. Нутриционистите советуваат да го консумирате слаткиот компир затоа што е еден од најдобрите зеленчуци. Тој е богат со витамин Ц и бета каротен.
Лубеница
Бидејќи лубеницата е блага, многу луѓе ја одбегнуваат затоа што мислат дека е преполна со шеќер. Напротив, препорачливо е да ја консумирате заради многу причини. Најголемата причина е што е богата со вода и со тоа ја задоволува потребата на организмот за течност.
Домати
Доматите се богати со ликопен кој му помага на организмот во борбата со неколку типови на рак. Добрата вест е што не морате да ги јадете само свежи. Можете и да ги консумирате зготвени, а сепак нема да загубите ништо. Дури можете да консумирате и домати кои се конзервирани.
/denar
-
Спорт15 часа
ФК Кичево денес освои службено 3 бодови, за гостинската екипа играа повозрасни играчи
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за сабота (23 ноември)
-
Временска прогноза1 ден
Ладниот бран се поблиску до нашата држава, ова се последните метео вести
-
Хороскоп6 часа
Хороскоп за недела (24 ноември)
-
Временска прогноза2 дена
Попоски: Продолжува силниот ветер (90 км/ч), врнежи од дожд, а утре снег
-
Временска прогноза13 часа
Силниот ветер го очисти небото, температурите паѓаат до -10°C
-
Автомобили1 ден
(ВИДЕО) Audi го претстави својот нов продукт, станува збор за моделот „Q6 e-tron Sportback“
-
Македонија11 часа
ЦУК истакна информации за штети од вчерашното невреме во Македонија