Lifestyle
Дали знаете што кажува кафето што го пиете за вашиот карактер?
Речиси е незамисливо повеќето луѓе да го започнат денот без барем една шолја кафе.
Без разлика дали сакате домашна или инстант варијанта, всушност сè што правиме во животот може да каже нешто за нашата личност.
Истата е приказната со кафето.
Секако, намерата не е навредиме некого, туку да се нашалиме. Сепак, знаете како велат, во секоја шега, малку вистина.
Еве што вели вашето омилено кафе за вашиот карактер:
Еспресо
Ова кафе е брзо и лесно, исто како вас. Вие не кружите, но кажувате што мислите и правите како што сакате. Сакате да бидете одговорни и да ги критикувате другите за да ги „отворите очите“. Никогаш не губите време и не им го давате на оние што не ве интересираат, ниту го трошите на кафе и озборувања.
Дупло еспресо
Вие сте тип на личност која размислува логично. Вие сте многу практични, не подлежите на промени во расположението. Вие сте сличен тип како обожавател на еспресо, а со вас овие квалитети се уште поизразени. Вредни сте, имате јасни, концизни идеи и давате најдобро што можете на работа.
Ристрето
Ристрето е всушност скратено еспресо, односно иста количина мелено кафе, но извлечено со поситно мелење со помалку вода. Сепак, како што велат баристите ширум светот, повеќето луѓе не можат да проценат дали добиле еспресо или ристрето, односно не можат јасно да ја утврдат разликата. Затоа се смета дека таквите луѓе се претежно оние кои сакаат да се изразуваат со „фенси“ изрази и се сметаат себеси за исклучително софистицирани лица, иако вистината е далеку од тоа.
Еспресо со млеко
Ако пиете кафе со млеко, може да имате проблеми со донесувањето одлуки. По природа сте опуштени и како резултат, не сте загрижени за претерана анализа на секоја одлука. Всушност, вашата природа е таква што размислувате многу и преферирате вашата фантазија да ги разгледува сите опции на неврзан начин. Бидејќи пиете кафе со млеко, обожавате удобност. Вашето утринско кафе со млеко е само една од оние мали удобности што го прават животот навистина вреден за живеење.
Макијато
Тоа е еспресо со „трошка“ млеко, а оние кои особено уживаат во овој вид кафе се добро организирани, прават сè и постигнуваат на време, се сигурни и лојални. Тие сакаат да дозираат задоволства, но не претеруваат со нив.
Late
Вие сте некој што ужива во удобност, но исто така и некој што сака да им угоди на луѓето. Исто како и вашиот Late, сакате да ја ублажите „горчината на животот“. Вие сте опуштени, сигурни, реални, но имате проблеми со донесувањето одлуки. Уживате во едноставната удобност на животот. Можно е да имате мачка, пишува на порталот Equity Bank.
Капучино
Ако секогаш одбирате капучино, тоа значи дека сте романтична и оптимистичка личност, од софистицирана природа. Вие сте креативни, имагинативни, сонувачки, малку мистериозни. Проблемот е во тоа што вашите цели се краткорочни, и брзо се откажувате од нив. Честопати сте нереални, не само кога ги анализирате другите, туку имате и погрешна слика за себе.
Ирско кафе
Баристите ширум светот се согласуваат – љубителите на ирското кафе, претежно припаѓаат на „легендите“ кои оставаат големи совети. Тие се гласни, интересни, директни. Сепак, тие знаат како да претераат, а ако претераат малку повеќе со нарачување вакво кафе, можно е да имаат проблем со пиење, според порталот Daily Mail.
Инстант кафе
Ако припаѓате на оние луѓе кои сакаат да го матат Нес или некој друг вид кафе од тој тип, претежно припаѓате на оние кои немаат премногу време или трпеливост да подготват кафе, почекуваат покрај шпоретот додека врие и слично. Од друга страна, се смета дека овој тип на личност не е премногу вреден, но тие се амбициозни и сакаат да ги постигнат своите цели без премногу напор. Тие секогаш играат во тим, тие не се соло играчи, токму затоа што во соло-варијантата, би дошле до израз маните и мрзеливоста. Сепак, тие се сакани во друштво, бидејќи се многу забавни и весели. И што е најважно – тие секогаш имаат време за кафе.
Домашно (турско) кафе
Овие луѓе немаат време за „нес, еспресо и други глупости, бидејќи тоа не е кафе“. И тие знаат – домашно, малку посилна, со или без шеќер, потоа напната. Најмногу од сè, тие сакаат да го „истегнуваат“ тоа утринско кафе, уживаат, па затоа не треба да ги вознемирувате додека не ја завршат првата чаша.
Нема шеги со нив, тие знаат што, кога и каде сакаат, и може да се каже дека се многу одвоени луѓе.
Бело кафе
Дали сè уште сакате бело кафе? Па, може да се каже дека сте големо дете. Од една страна, можно е да се работи за личност која е многу врзана за семејството, а од друга страна, Питер Пан кој не сака да порасне.
Уживате да јадете колачиња со чоколаден кекс со вашето бело кафе или дури да ставите неколку коцки од чоколадо во него. Сè на сè, вие сте многу приемчива личност.
Ладно кафе и фрапучино
Бидејќи кај нас се појавија различни видови кафе, особено со различни додатоци, се истакнаа оние кои прво треба да ги порачаат, да ги испробаат, да ги сликаат.
Во повеќето случаи, овие типови на луѓе продолжуваат со трендовите и сакаат да испробуваат нови работи. Тие често се многу креативни, но можат да бидат и површни.
Филтер кафе
Иако овој вид пијалоци со кофеин сè уште не е толку популарен во нашата земја како во Америка, на пример, луѓето кои го започнуваат денот вака припаѓаат на типот на луѓе кои сакаат сè да биде под контрола. Вие сте многу сигурни и лојални и секогаш може да имате доверба. Исто така, никој не зборува лошо за вас и луѓето, поради вашите карактерни црти, навистина ве ценат.
Како и да е, ако имате пријател кој сака да пие фрапучино, нема да ви биде лесно да ги следите неговите ненадејни идеи, но сепак ќе направите нешто од тоа неволно – и верувајте ми, на крајот ќе поминете одлично, пишуваат на порталот marsyly.com.
Извор: Objektiv.rs
Lifestyle
Пет лесни начини за омекнување на тврдо парче месо
Поевтините парчиња месо може да бидат потврди и потешки за џвакање, но тоа не значи дека треба да ги избегнувате во кујната. Наместо тоа, научете како да ги подготвите правилно. Во продолжение ви нудиме неколку совети за омекнување на поцврсто и поевтино парче месо.
1. Долготрајна термичка обработка
Ако сакате тврдото парче месо да го претворите во мек и вкусен залак, изложете го на долготрајна термичка обработка на пониски температури. Ова е и тајната на добриот гулаш. Цврстите коцки месо ќе се претворат во меки залаци кои се топат во устата, ако го готвите јадењето на ниска температура неколку часа.
2. Маринирање на месото
Омекнете тенки парчиња месо со маринада што се базира на киселина. Можете да користите различни видови оцет, агруми како лимони, лимети и портокали, па дури и маринада на база на вино. Киселите маринади помагаат во разградувањето на мускулното ткиво и создаваат помеко парче месо по готвењето или печењето.
3. Изматете го месото
Чеканот за месо е одличен додаток за секоја кујна. Ви овозможува да го омекнете месото, но и да ја израмните површината на стекот, овозможувајќи порамномерна термичка обработка. Ставете го посакуваното парче месо помеѓу два слоја проѕирна фолија и изматете го со чекан додека не бидете задоволни со резултатот. Ако немате чекан, можете да користите друг потежок предмет, како тава или малтер.
4. Посолување на месото
Месото може да го омекнете и со сол. Обилно посолете го парчето месо околу еден час пред термичката обработка, за да помогнете во разградувањето на протеините. Кога ќе бидете подготвени за готвење, исплакнете го вишокот сол и темелно исушете го месото пред да го ставите на тавата, скарата или листот за печење.
5. Исечете го месото на тенки парчиња
Тенкото сечење помага да се скратат цврстите мускулни влакна на месото, правејќи го секој залак попријатен за јадење. Важно е да се сече спротивно на насоката на мускулните влакна, а не паралелно со нив, за да се добие посочно парче месо. Месото можете да го исечете пред или по термичка обработка, во зависност од рецептот.
Овие методи не само што ќе ви помогнат да заштедите пари со купување на поевтини парчиња месо, туку и ќе ви овозможат да уживате во меки и вкусни јадења.
Извор: N1Info
Lifestyle
Шест работи кои можат да ги оштетат нашите бубрези
Бубрезите обработуваат сè што внесуваме, вклучително и масти, сол и шеќер, кои може да доведат до висок крвен притисок, дебелина и дијабетес. Овие состојби го оптоваруваат нашиот бубрежен систем, предизвикувајќи акутни проблеми, а со тек на време и хронична бубрежна болест. Хроничната бубрежна болест значи намалена способност на бубрезите да ги отстранат отпадните материи, што може да резултира во сериозни здравствени последици.
Еве кои шест фактори може да ги оштетат бубрезите:
- Газирани пијалоци
Пиењето две или повеќе газирани пијалоци дневно значително го зголемува ризикот од бубрежна болест. Една студија покажа дека кај жени кои редовно пиеле газирани пијалаци, функцијата на бубрезите опаднала за 30 проценти во рок од 20 години. - Лекови против болки
Долготрајна употреба на лекови против болки или антиинфламаторни лекови, особено во големи количини, може да ги оштети бубрезите. - Прекумерна физичка активност
Претераното вежбање може да предизвика состојба наречена рабдомиолиза, каде оштетеното мускулно ткиво брзо се распаѓа, ослободувајќи супстанции што можат да ги оштетат бубрезите. - Билни додатоци во исхраната
Некои билни додатоци може да го влошат здравјето на бубрезите или да ја нарушат ефикасноста на лековите. Секогаш консултирајте се со вашиот лекар пред да земете билни суплементи. - Лекови за металоиди (PPIs)
Лековите за намалување на стомачната киселина, познати како инхибитори на протонска пумпа (PPIs), може да предизвикаат оштетување на бубрезите со подолга употреба и да го зголемат ризикот од хронична бубрежна болест. - Стрептококно воспалено грло
Инфекција со стрептокок може да предизвика имунолошки одговор што ќе доведе до воспаление на бубрезите. Ако се сомневате на стрептококна инфекција, контактирајте го вашиот лекар за соодветен третман.
Подоброто разбирање на овие фактори може да помогне во одржување на здравјето на бубрезите и превенција на хронични заболувања.
Извор: Danas
Lifestyle
Наплатната влезница за престој во Венеција влегува во друга фаза
Следната година ќе започне втората експериментална фаза на наплата на билет за посета на Венеција. Годинава бројот на денови во кои билетот се наплаќал по цена од пет евра бил 29, а следната година во одредени случаи билетот ќе чини десет евра и ќе се плаќа 54 дена во годината.
Втората експериментална фаза за влез во Венеција преку плаќање билети ќе започне во 2025 година. Беа воведени нови правила за да се направи оваа мерка поефикасна, а целта на општината е да го ограничи прекумерниот туризам и да го направи градот попогоден за живеење.
Годинава во текот на 29 експериментални денови општина Венеција заработила два милиони и 425.000 евра, во просек по 17.000 евра дневно. Билетот го платиле 485.000 луѓе.
Градоначалникот на Венеција, Луиџи Брунјаро, вели дека Венеција е првиот град во светот кој се справува со проблемот со прекумерниот прилив на туристи, што создава големи проблеми за самиот град, жителите и туристите кои не уживаат во нивната посета.
Венеција беше првата во светот која воведе резервации за влез во градот во најкритичните денови. За 2025 година воведовме две новини: двојно се зголемува бројот на денови за плаќање за влез во градот, а кој наместо пет не резервира четири дена пред влез, плаќа десет евра. Преку резервации знаеме точно колку луѓе доаѓаат во нашиот град и можеме на посетителите да им обезбедиме подобра услуга“, објаснува градоначалникот Бруњаро.
– „Оваа идеја не е создадена за да се наполни општинската каса, туку да се олесни животот во градот за сите што живеат во него. Периодот од 2025 година ќе биде горе-долу ист како годинава од 28 април до 27 јули, но ќе има повеќе денови, вкупно 54. Ќе има и контроли кои повлекуваат административни, но и кривични казни“, најави Микеле. Зуин, советник за буџет на општина Венеција.
Дневно ограничување на бројот на туристи кои ќе ја посетат Венеција и следната година нема. И додека одреден број граѓани на Венеција не се за наплата на влезница, што, според нив, ја прави Венеција Дизниленд, општината не се откажува од оваа идеја, сметајќи ја за пример за остатокот од светот. .
– „После овој експеримент, луѓе ни се јавија од целиот свет, од Форментера до Кјото, за да не прашаат каков систем користевме и да им дадат совет како сè функционира толку добро. Ова е експеримент кој ќе продолжи и во наредните години, од кој учиме и ќе видиме како ќе испадне“, изјави Симоне Вентурини, советник за економски развој на Венеција.
Втората експериментална фаза започнува на 28 април и ќе трае до 27 јули 2025 година. Цената е уште пет евра, освен ако не го резервирате билетот во последен момент, кога ќе биде 10 евра.
Извор: rts.rs
-
Кичево6 часа
(ВИДЕО) Ново име на музичката сцена, кичевчанецот Христијан Трајаноски ја преработи „Само за тебе“ од доајенот на македонската народна песна Круме Спасовски
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за четврток (14 ноември)
-
Хороскоп2 часа
Хороскоп за петок (15 ноември)
-
Хроника2 дена
Трагедија во Охрид: Во сообраќајка ноќеска загина тинејџер, додека неговиот сопатник е тешко повреден
-
Временска прогноза18 часа
Започнаа врнежи од дожд, на повисоките места истото ќе премине во снег, ова се денешните детали
-
Спорт11 часа
Младата репрезентација на Македонија до 18 години на тренинг камп во Кичево, каде ќе одиграат и контролен меч против тимот на Арсими
-
Македонија1 ден
СВР Охрид вчера одржа состанок со надлежни субјекти по повод зимската сезона
-
Спорт1 ден
Милевски и Димитриевски со позитивна енергија го дочекуваат утрешниот меч против Летонија