Следете не

Lifestyle

Дали знаете што кажува кафето што го пиете за вашиот карактер?

Објавено пред

на

Речиси е незамисливо повеќето луѓе да го започнат денот без барем една шолја кафе.

Без разлика дали сакате домашна или инстант варијанта, всушност сè што правиме во животот може да каже нешто за нашата личност.

Истата е приказната со кафето.

Секако, намерата не е навредиме некого, туку да се нашалиме. Сепак, знаете како велат, во секоја шега, малку вистина.

Еве што вели вашето омилено кафе за вашиот карактер:

 

Еспресо

Ова кафе е брзо и лесно, исто како вас. Вие не кружите, но кажувате што мислите и правите како што сакате. Сакате да бидете одговорни и да ги критикувате другите за да ги „отворите очите“. Никогаш не губите време и не им го давате на оние што не ве интересираат, ниту го трошите на кафе и озборувања.

Дупло еспресо

Вие сте тип на личност која размислува логично. Вие сте многу практични, не подлежите на промени во расположението. Вие сте сличен тип како обожавател на еспресо, а со вас овие квалитети се уште поизразени. Вредни сте, имате јасни, концизни идеи и давате најдобро што можете на работа.

Ристрето

Ристрето е всушност скратено еспресо, односно иста количина мелено кафе, но извлечено со поситно мелење со помалку вода. Сепак, како што велат баристите ширум светот, повеќето луѓе не можат да проценат дали добиле еспресо или ристрето, односно не можат јасно да ја утврдат разликата. Затоа се смета дека таквите луѓе се претежно оние кои сакаат да се изразуваат со „фенси“ изрази и се сметаат себеси за исклучително софистицирани лица, иако вистината е далеку од тоа.

Еспресо со млеко

Ако пиете кафе со млеко, може да имате проблеми со донесувањето одлуки. По природа сте опуштени и како резултат, не сте загрижени за претерана анализа на секоја одлука. Всушност, вашата природа е таква што размислувате многу и преферирате вашата фантазија да ги разгледува сите опции на неврзан начин. Бидејќи пиете кафе со млеко, обожавате удобност. Вашето утринско кафе со млеко е само една од оние мали удобности што го прават животот навистина вреден за живеење.

Макијато

Тоа е еспресо со „трошка“ млеко, а оние кои особено уживаат во овој вид кафе се добро организирани, прават сè и постигнуваат на време, се сигурни и лојални. Тие сакаат да дозираат задоволства, но не претеруваат со нив.

Late

Вие сте некој што ужива во удобност, но исто така и некој што сака да им угоди на луѓето. Исто како и вашиот Late, сакате да ја ублажите „горчината на животот“. Вие сте опуштени, сигурни, реални, но имате проблеми со донесувањето одлуки. Уживате во едноставната удобност на животот. Можно е да имате мачка, пишува на порталот Equity Bank.

View this post on Instagram

🥜☕️ Peanut butter and coffee: the most underestimate combo ever!⁣ Try this 𝗣𝗘𝗔𝗡𝗨𝗧 𝗕𝗨𝗧𝗧𝗘𝗥 𝗟𝗔𝗧𝗧𝗘 and you will understand why I’m so scandalized 😆⁣ It’s a great mid-week pick me up!⁣ ⁣ Happy hump day to YOU!⁣ Love, Anita.⁣ ⁣ 𝗥𝗲𝗰𝗶𝗽𝗲⁣⁣ * 1/2 cup (125ml) of your favorite coffee⁣ * 1/2 cup (125ml) plant-based milk of your choice (I used oat milk)⁣⁣ * 1/2 tbsp smooth peanut butter⁣ * 1 tbsp maple syrup⁣ Heat the milk. Add the hot milk, peanut butter and maple syrup to a blender. Blend few minutes until foamy. You can use a milk brother too. Pour the peanut butter milk over your coffee and enjoy! 💫 . . . . #peanutbutter #coffee #coffeemoment #latte #cafelatte #shake #foodphotography #artistsoninstagram #sweetooth #foodbloggerpro #foodblogeats #healthyfood #veganfoodshare #breakfastnbowls #foodporn #healthylifestyle #foodtographyschool #nutbutter #slowliving #metime #plantbased #coffeerecipe #swissfoodblogger

A post shared by Anita | Breakfast & Bowls (@breakfastnbowls) on

Капучино

Ако секогаш одбирате капучино, тоа значи дека сте романтична и оптимистичка личност, од софистицирана природа. Вие сте креативни, имагинативни, сонувачки, малку мистериозни. Проблемот е во тоа што вашите цели се краткорочни, и брзо се откажувате од нив. Честопати сте нереални, не само кога ги анализирате другите, туку имате и погрешна слика за себе.

Ирско кафе

Баристите ширум светот се согласуваат – љубителите на ирското кафе, претежно припаѓаат на „легендите“ кои оставаат големи совети. Тие се гласни, интересни, директни. Сепак, тие знаат како да претераат, а ако претераат малку повеќе со нарачување вакво кафе, можно е да имаат проблем со пиење, според порталот Daily Mail.

Инстант кафе

Ако припаѓате на оние луѓе кои сакаат да го матат Нес или некој друг вид кафе од тој тип, претежно припаѓате на оние кои немаат премногу време или трпеливост да подготват кафе, почекуваат покрај шпоретот додека врие и слично. Од друга страна, се смета дека овој тип на личност не е премногу вреден, но тие се амбициозни и сакаат да ги постигнат своите цели без премногу напор. Тие секогаш играат во тим, тие не се соло играчи, токму затоа што во соло-варијантата, би дошле до израз маните и мрзеливоста. Сепак, тие се сакани во друштво, бидејќи се многу забавни и весели. И што е најважно – тие секогаш имаат време за кафе.

Домашно (турско) кафе

Овие луѓе немаат време за „нес, еспресо и други глупости, бидејќи тоа не е кафе“. И тие знаат – домашно, малку посилна, со или без шеќер, потоа напната. Најмногу од сè, тие сакаат да го „истегнуваат“ тоа утринско кафе, уживаат, па затоа не треба да ги вознемирувате додека не ја завршат првата чаша.
Нема шеги со нив, тие знаат што, кога и каде сакаат, и може да се каже дека се многу одвоени луѓе.

Бело кафе

Дали сè уште сакате бело кафе? Па, може да се каже дека сте големо дете. Од една страна, можно е да се работи за личност која е многу врзана за семејството, а од друга страна, Питер Пан кој не сака да порасне.

Уживате да јадете колачиња со чоколаден кекс со вашето бело кафе или дури да ставите неколку коцки од чоколадо во него. Сè на сè, вие сте многу приемчива личност.

Ладно кафе и фрапучино

Бидејќи кај нас се појавија различни видови кафе, особено со различни додатоци, се истакнаа оние кои прво треба да ги порачаат, да ги испробаат, да ги сликаат.

Во повеќето случаи, овие типови на луѓе продолжуваат со трендовите и сакаат да испробуваат нови работи. Тие често се многу креативни, но можат да бидат и површни.

View this post on Instagram

But first, iced latte! 🥰🥛 Bom diaaaaaa!!!!

A post shared by Karla Keunecke (@karlakeunecke) on

Филтер кафе

Иако овој вид пијалоци со кофеин сè уште не е толку популарен во нашата земја како во Америка, на пример, луѓето кои го започнуваат денот вака припаѓаат на типот на луѓе кои сакаат сè да биде под контрола. Вие сте многу сигурни и лојални и секогаш може да имате доверба. Исто така, никој не зборува лошо за вас и луѓето, поради вашите карактерни црти, навистина ве ценат.

Како и да е, ако имате пријател кој сака да пие фрапучино, нема да ви биде лесно да ги следите неговите ненадејни идеи, но сепак ќе направите нешто од тоа неволно – и верувајте ми, на крајот ќе поминете одлично, пишуваат на порталот marsyly.com.

Извор: Objektiv.rs

Lifestyle

Како да го искористите празното шише за детергент за чистење?

Објавено пред

на

Пред да фрлите нешто, размислете дали може повторно да се употреби. Овој совет важи за сè – од стари тегли и капаци до празни шишиња со детергент или кечап. Една штедлива домаќинка сподели трик кој ќе ви заштеди пари и ќе го олесни чистењето на домот.

Зошто никогаш не треба да ги фрлате празните шишиња со детергент?

Сигурно сте забележале дека дури и кога мислите дека сте го потрошиле целиот детергент, секогаш останува малку на ѕидовите и на дното на шишето. Наместо да го фрлите, пробајте го овој едноставен трик:

  • Истурете топла вода и малку оцет во шишето.
  • Протресете нежно – ќе добиете моќно средство за чистење кое ги раствора маснотиите и нечистотијата!

Можете да го користите ова решение за да ги избришете мијалниците, работните површини и тврдоглавите дамки на шпоретот.

Уште поефикасно чистење – додадете ги овие состојки!

Доколку сакате уште посилен ефект, можете да додадете:

  • Сода бикарбона – за отстранување на тврдоглави дамки.
  • Сок од лимон – за освежувачки мирис и посилен анти-калк ефект.
  • Водород – за дезинфекција на површини.
  • Етерични масла (лаванда, лимон) – за пријатен и свеж мирис во кујната.

Освен што заштедува пари, овој трик е и неверојатно практичен! Шишето со детергент е лесно за користење и можете да го носите низ кујната – од мијалникот до шпоретот. Благодарение на тесниот отвор, можете лесно да го нанесете производот токму онаму каде што е потребно, без излевање и неред.

Следниот пат кога вашето шише со детергент ќе биде при крај, не брзајте да го фрлите! Со малку креативност, можете да го претворите во корисен производ за чистење кој ќе му помогне на вашиот дом да блесне и да го задржи вашиот буџет недопрен!

Извор: Alo

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Храна која е ултра-обработена, но не е лоша за вашето здравје

Објавено пред

на

Исхраната богата со ултра-обработена храна и нејзините ризици

Многу студии ја поврзаа исхраната богата со ултра-обработена храна со зголемен ризик од хронични здравствени проблеми, како што се срцеви заболувања, дебелина и рак.

Но, не се сите ултра-обработени производи штетни.

Ултра-обработената храна е широка категорија, а експертите сметаат дека постои потреба за дополнително истражување на овие производи. Некои од нив не се толку штетни како што се претпоставува. На пример, студија од 2024 година, објавена во The Lancet Regional Health – Americas, покажала дека некои ултра-обработени производи, како леб, ладни житарки, јогурт, млечни десерти и солени грицки, не се поврзани со истите ризици за здравјето на срцето како што се зашеќерените пијалоци и преработеното месо.

Како ја објаснува оваа ситуација Бони Тауб-Дикс

Овие наоди укажуваат на важноста од разгледување на ултра-обработените производи од различни аспекти, вели Бони Тауб-Дикс, водителка на подкастот за медиуми, креатор на веб-страницата BetterThanDieting.com и авторка на книгата „Прочитај го пред да го јадеш: од етикетата до масата“.

„Не треба сите ултра-обработени производи да се осудуваат“, додава Тауб-Дикс за Health, нагласувајќи дека „некои од овие производи можат да бидат корисни и практични, обезбедувајќи лесен начин да се задоволат диететските потреби“.

Недостаток на јасност во дефиницијата

Таа исто така посочува дека неодреденоста во дефинирањето на тоа што всушност претставува ултра-обработена храна придонесува за конфузија околу кои производи треба да се избегнуваат. Додека термините „нездрава храна“ и „ултра-обработена храна“ се користат во сличен контекст, „ултра-обработена“ опфаќа многу поширока категорија.

Како дефинираат ултра-обработените производи?

Иако постојат разлики во дефинициите, Тауб-Дикс ги објаснува ултра-обработените производи како „намирници кои се значително изменети при производството и кои содржат додадени шеќери, нездрави масти, натриум и вештачки состојки“.

Еве пет намирници кои се технички ултра-обработени, но не се толку лоши за вас како другите:

1. Леб од цело зрно

„Освен ако не станете наутро и не џвакате стебленце пченица, лебот што го јадете (дури и ако е од цело зрно, органски и ‘природен’) е високо обработен“, рече Тауб-Дикс.

Сепак, преработката не ги намалува здравствените придобивки од цели зрна. Американското здружение за исхрана известува дека пченичното брашно од цело зрно задржува многу повеќе хранлива вредност за време на мелењето и печењето отколку рафинираното брашно и лебот. Лебот од цело зрно обезбедува влакна, витамини од групата Б и есенцијални хранливи материи кои можат да помогнат во поддршката на варењето и да го намалат ризикот од срцеви заболувања.

Совет: Побарајте цело зрно пченица, овес или јачмен како прва состојка и проверете кратка листа на состојки.

2. Преработено месо

Преработеното месо кое се храни со трева е подобар избор од месото кое се храни со жито. Студија од 2022 година покажала дека говедското месо одгледувано на пасишта има многу поголема содржина на омега-3 масни киселини и алфа-линоленска киселина, што го прави поздраво за срцето.

Совет: Изберете месо хрането со трева за подобра хранлива вредност.

3. Хумус

Хумусот понекогаш може да содржи многу адитиви кои го прават ултра-обработен (додадени конзерванси, ароми и натриум). Сепак, едноставниот хумус базиран на наут често содржи само неколку состојки и обезбедува влакна и малку протеини.

Совет: Изберете хумус со маслиново масло или високоолеинско сончогледово масло за додадена корист за здравјето.

4. Јогурт

Јогуртот доаѓа во широк спектар на опции, од обични незасладени сорти до оние со додадени сладости.

„Јогуртот е преработена храна, а некои јогурти кои се богати со шеќер се како бонбони во кутија“, вели Тауб-Дикс.

Меѓутоа, дури и засладениот јогурт е одличен извор на пробиотици, калциум и протеини, и е поврзан со здравствени придобивки како што се намален ризик од дијабетес тип 2.

Совет: Изберете минимално обработен, обичен јогурт и додадете овошје или мед за природен вкус.

5. Конзервирани мешунки

Конзервираните мешунки понекогаш се сметаат за ултра-обработена храна, но се меѓу најздравите намирници. Тие содржат растителни протеини, влакна и есенцијални хранливи материи.

Совет: Изберете конзервирани мешунки со ниска содржина на натриум и плакнете ги за да ја намалите содржината на сол.

Извор: N1Info

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Научници открија метод за совршено варени јајца

Објавено пред

на

Ако мислите дека сте ја усовршиле техниката на варење јајца, можеби сè уште не сте го подготвиле „совршеното“ варено јајце.

Варењето јајца е предизвик затоа што белката и жолчката имаат различен состав и бараат различни температури за да се постигне идеална текстура и вкус. Но, научниците сега тврдат дека го откриле совршениот метод – техника наречена периодично готвење.

Овој метод вклучува наизменично потопување на јајцата во топла и млака вода, што овозможува оптимално готвење на белката и жолчката без нивно раздвојување, според студијата објавена на 6 февруари во списанието Communications Engineering.

Најголемата предност на овој метод е што го зачувува најголемото количество хранливи материи, во споредба со традиционалните методи како што се тврдо варење или sous vide (готвење во вакуум).

Како се подготвува совршено варено јајце?

Водечкиот автор на студијата, д-р Ернесто Ди Мајо од Универзитетот во Неапол Федерико II, вели дека експериментот не бил направен со лабораториска опрема, туку во неговата домашна кујна. Со други зборови, секој може да го проба овој метод.

Еве како изгледа процесот на варење:

  1. Наполнете тенџере со вода и загрејте ја на 100°C.
  2. Подгответе друго тенџере со млака вода на 30°C.
  3. Потопете свежо, излупено пилешко јајце во врелата вода две минути.
  4. Потоа преместете го во млаката вода на две минути.
  5. Повторете го овој циклус осум пати (вкупно 32 минути).

Како работи оваа техника?

За разлика од традиционалните методи каде што температурата во јајцето постепено се зголемува, периодичниот метод одржува постојана температура на жолчката од 67°C, додека белката достигнува температури од 87°C до 100°C во топла вода и 30°C до 55°C во млака вода.

Овој балансиран термички процес овозможува белката да стане цврста, а жолчката да остане кремаста, без премногу стврднување или одвојување.

Дали вреди да се проба?

Регистрираниот диететичар и писател на рецепти, Мика Сива, вели дека методот има совршена научна логика. „Готвењето е всушност наука – контролирањето на температурата според својствата на протеините во јајцето значително го подобрува квалитетот“, додава тој.

Сепак, некои се сомневаат во практичноста на овој метод. „Повеќето луѓе сакаат побрз начин за подготовка на јајца, а не метод што трае 32 минути“, вели Сива.

Без разлика дали ќе одлучите да го пробате или не, ова истражување покажува дека дури и наједноставните јадења можат да се усовршат со вистинската комбинација на наука и трпение.

Извор: N1info

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Временска прогноза2 часа

Студот ќе попушти, ќе имаме магла и услови за слаби врнежи од дожд и од снег следната седмица!

Во текот на следната седмица, односно во периодот од 24 февруари (понеделник), па до 2 март (недела) студот во Македонија...

Свет2 часа

(ВИДЕО) Страшна несреќа во САД, автомобил падна од мост

Во Сакраменто, Калифорнија, автомобил падна од надвозник на автопат. За чудо, и покрај тоа што се превртел и слетал на...

Мобилни уреди2 часа

Крај на една ера, „Apple“ ја прекина една од најпрепознатливите функции на „iPhone“ по 18 години

Многу корисници изразуваат жалење поради отстранувањето на копчето Home и Touch ID, посочувајќи колку овие функции им биле корисни на...

Македонија5 часа

Во водите на охридско езеро минувачи забележале неексплодирана бомба

На 21.02.2025 година во 11,05 часот, во СВР Охрид е пријавено дека, случајни минувачи на кеј „Македонија“ во водите на...

Магазин13 часа

YouTube конечно ги намалува цените. Наскоро доаѓа нова опција Premium Lite без реклами

YouTube официјално ќе започне со поевтина претплата Premium Lite, која ќе им овозможи на корисниците да гледаат видеа без реклами...

Хороскоп20 часа

Хороскоп за сабота (22 февруари)

Овен Препораката е да водите сметка со кого соработувате во иднина за да немате поголеми проблеми. Not seeing a widget?...

Македонија22 часа

Кај Демир Капија – Смоквица до крај на месец мај ќе има измена на сообраќај, односно целосно затворање на „Тунел Т2“

АМСМ издаде известување за работа на пат, кое гласи: На автопат А1, делница Демир Капија – Смоквица од 20.02.2025 г....

Lifestyle1 ден

Како да го искористите празното шише за детергент за чистење?

Пред да фрлите нешто, размислете дали може повторно да се употреби. Овој совет важи за сè – од стари тегли...

Магазин1 ден

Старомодни колачиња со јаткасти плодови кои одлично се комбинираат со кафе или чај

Овие неодоливи колачиња со ореви ќе ги воодушеват и најпребирливите љубители на слатки. Совршени за оние моменти кога сакате да...

Храна1 ден

Рецепт за највкусна чоколадна торта: Тајната е во овие три неочекувани состојки

Секој љубител на чоколадни торти знае дека правењето на совршено мека, сочна и вкусна торта е уметност. Но, што ако...

НАЈЧИТАНИ