Храна
Дали знаевте дека постојат мозочни клетки кои го контролираат апетитот?
Научниците идентификуваа група мозочни клетки кои го контролираат апетитот и се одговорни за нарушувања во исхраната што резултираат со зголемување на телесната тежина.
Во експериментите со глодари, овие клетки откриле дека создаваат неврони чија специфична улога е да го контролираат апетитот. Научниците од Универзитетот во Источна Англија објавија дека тоа значи дека апетитот не е фиксиран при раѓање.
Досега се сугерираше дека нервните клетки, кои се поврзани со регулирање на апетитот, се целосно генерирани за време на развојот на ембрионот и не можат последователно да се модифицираат, објави Би-Би-Си.
Новите истражувања откриле дека клетките на танититис од мозокот на млади и возрасни глодари, кои делуваат како матични клетки, можат да ги модифицираат.
„Следниот чекор ќе биде да се дефинираат група на гени и клеточни процеси кои го регулираат однесувањето и активноста на танититис“, рече д-р Мохамед Хаџихосеини, водач на истражувањето.
Научниците детално испитале дел од мозочниот хипоталамус за кој е познато дека го регулира спиењето, потрошувачката на енергија, апетитот, жедта и многу други клучни биолошки функции.
Иако не постои едно сеопфатно решение за контрола на апетитот, секое остварливо решение за дебелината ќе треба да се фокусира на делот од мозокот што носи одлуки за апетит.
Lifestyle
Како да ги загреете тестенините и да ги одржувате вкусни, дури и во микробранова печка
Понекогаш се случува да зготвите премногу тестенини за ручек или вечера, па да имате остатоци за следниот ден. Тестенините можат да бидат исто толку вкусни и следниот ден ако се загреат на правилен начин.
Ако често се случува вашите тестенини да станат суви и кашести по повторното загревање, со неколку совети од готвач, оваа ситуација лесно може да се избегне и тестенините повторно ќе бидат вкусни.
Што се случува со тестенините по готвењето?
Процесот на готвење тестенини ги извлекува скробовите, а кога ќе се оладат, тие поминуваат низ процес на ретроградација на скроб. Тоа значи дека скробот формира структура слична на гел која ќе се зацврсти кога тестенините ќе се оладат. Како резултат на тоа, тестенините можат да станат „гумени“ или кашести, што се должи на премногу вода.
Како правилно да ги загреете тестенините?
Еден од најдобрите начини да ги загреете тестенините и да ги задржите вкусни е да ги загревате како зеленчук. Во тенџере ставете малку вода, само да го покрие дното, и додајте една или две лажици маслиново масло (во зависност од количината на тестенини). Потоа додадете ги тестенините и варете ги на средна топлина, постојано мешајќи, околу 3 до 5 минути или додека не се загреат. Овој метод ќе ги остави тестенините жешки, но сè уште цврсти, а не кашести.
Што ако користите микробранова печка?
Микробрановата печка не е најдобриот избор за повторно загревање на тестенини, бидејќи топлината може да ја вшмукува влагата од храната, а тестенините стануваат суви и неапетитни. Ако микробрановата печка е вашата единствена опција, готвачот советува да додадете малку вода пред загревање. Водата ќе помогне да се одржат тестенините доволно хидрирани за да ја издржат високата температура на микробрановата печка, без да станат премногу влажни.
Извор: RadioSA
Магазин
Вкусна пита со јаболка и рогач
Подготовка: 75 минути
Состојки:
- 4 јајца
- 250 г пченично брашно
- 100 г путер
- 200 г шеќер
- 125 г мелен рогач
- 1 лажица гриз
- 100 мл млеко
- 4 јаболка
- 100 г мед
Начин на подготовка:
- Измешајте го брашното, едно јајце, една жолчка, шеќерот и путерот во кратко тесто. Оставете го тестото да одмори.
- Во меѓувреме, подгответе ја смесата со рогач: измешајте го мелен рогач со остатокот од шеќерот, млекото, јајцата и гризот до изедначена смеса.
- Излупете ги јаболката, исечете ги на половини и извадете ги семките.
- Расукајте го тестото и ставете го во калапот за пита, подигнувајќи ги страните. Прелијте ја смесата со рогач врз тестото.
- Јаболката исечкајте ги на тенки кришки и наредете ги одозгора.
- Печете ја питата во загреана рерна на 170°C околу еден час.
- Кога питата ќе се испече, извадете ја од рерната и премачкајте ја со мед.
Совет за сервирање: Послужете со малку шлаг и чоколадни струготини по желба.
Lifestyle
3 зачини кои можат негативно да влијаат на телото! Често ги користите, а не знаете дека можат да бидат штетни
Солта е една од намирниците со која е важно да се внимава.
Многу луѓе не размислуваат за тоа, но зачините всушност можат да имаат различни ефекти врз вашето здравје. Секако, тоа зависи од количината и начинот на консумирање, па ако е несоодветна, може да доведе дури и до влошување.
Повеќето луѓе ги користат овие три зачини речиси секој ден, а прекумерното консумирање доведува до несакани ефекти.
Лути зачини
Луѓето кои имаат чувствителен стомак или гастроинтестинални заболувања (гастритис) може да имаат дополнителни проблеми како што се иритација, па дури и појава на хемороиди доколку често користат лути зачини.
Сол
Технички гледано, солта не е зачин, туку минерал, но се користи секој ден за зачинување на храната. Нејзиното прекумерно консумирање доведува до разни проблеми како што се ризикот од кардиоваскуларни заболувања и зголемување на крвниот притисок.
Мускатов орев
Многумина не знаат дека оваа храна, во големи количини, всушност може да биде токсична и да предизвика симптоми како што се дезориентација, халуцинации и симптоми слични на мамурлак.
Сепак, треба да се истакне дека иако овие зачини, кога се консумираат во прекумерни количини, можат да имаат негативни ефекти, кога се користат во умерени количини можат да бидат дел од здравата исхрана.
/Informer
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за вторник (4 февруари)
-
Хороскоп20 часа
Хороскоп за среда (5 февруари)
-
Спорт4 часа
(ВИДЕО) Првиот човек на ФФМ се сретна со вработените задолжени за терените, нивниот труд конечно е вреднуван
-
На денешен ден2 дена
На денешен ден – 4 февруари (Гоце Делчев, 153 години од неговото раѓање)
-
Спорт22 часа
Комисијата за натпревари при ФФМ закажа редовен семинар со делегатите од првата и втората македонска фудбалска лига
-
Lifestyle1 ден
Се дебелееш и внимаваш на исхраната? Еве што може да биде причината
-
Lifestyle1 ден
Како да откриете дали вашата орхидеја е здрава? Овие знаци ќе ви помогнат
-
Автомобили2 дена
„Dacia Sandero“ е официјално најпродаваниот автомобил во Европа минатата година според „Јато Dynamics“