Следете не

Храна

Дали знаевте дека постојат мозочни клетки кои го контролираат апетитот?

Објавено пред

на

Научниците идентификуваа група мозочни клетки кои го контролираат апетитот и се одговорни за нарушувања во исхраната што резултираат со зголемување на телесната тежина.

Во експериментите со глодари, овие клетки откриле дека создаваат неврони чија специфична улога е да го контролираат апетитот. Научниците од Универзитетот во Источна Англија објавија дека тоа значи дека апетитот не е фиксиран при раѓање.

Досега се сугерираше дека нервните клетки, кои се поврзани со регулирање на апетитот, се целосно генерирани за време на развојот на ембрионот и не можат последователно да се модифицираат, објави Би-Би-Си.

Новите истражувања откриле дека клетките на танититис од мозокот на млади и возрасни глодари, кои делуваат како матични клетки, можат да ги модифицираат.

„Следниот чекор ќе биде да се дефинираат група на гени и клеточни процеси кои го регулираат однесувањето и активноста на танититис“, рече д-р Мохамед Хаџихосеини, водач на истражувањето.

Научниците детално испитале дел од мозочниот хипоталамус за кој е познато дека го регулира спиењето, потрошувачката на енергија, апетитот, жедта и многу други клучни биолошки функции.

Иако не постои едно сеопфатно решение за контрола на апетитот, секое остварливо решение за дебелината ќе треба да се фокусира на делот од мозокот што носи одлуки за апетит.

Lifestyle

Како да ги загреете тестенините и да ги одржувате вкусни, дури и во микробранова печка

Објавено пред

на

Понекогаш се случува да зготвите премногу тестенини за ручек или вечера, па да имате остатоци за следниот ден. Тестенините можат да бидат исто толку вкусни и следниот ден ако се загреат на правилен начин.

Ако често се случува вашите тестенини да станат суви и кашести по повторното загревање, со неколку совети од готвач, оваа ситуација лесно може да се избегне и тестенините повторно ќе бидат вкусни.

Што се случува со тестенините по готвењето?

Процесот на готвење тестенини ги извлекува скробовите, а кога ќе се оладат, тие поминуваат низ процес на ретроградација на скроб. Тоа значи дека скробот формира структура слична на гел која ќе се зацврсти кога тестенините ќе се оладат. Како резултат на тоа, тестенините можат да станат „гумени“ или кашести, што се должи на премногу вода.

Како правилно да ги загреете тестенините?

Еден од најдобрите начини да ги загреете тестенините и да ги задржите вкусни е да ги загревате како зеленчук. Во тенџере ставете малку вода, само да го покрие дното, и додајте една или две лажици маслиново масло (во зависност од количината на тестенини). Потоа додадете ги тестенините и варете ги на средна топлина, постојано мешајќи, околу 3 до 5 минути или додека не се загреат. Овој метод ќе ги остави тестенините жешки, но сè уште цврсти, а не кашести.

Што ако користите микробранова печка?

Микробрановата печка не е најдобриот избор за повторно загревање на тестенини, бидејќи топлината може да ја вшмукува влагата од храната, а тестенините стануваат суви и неапетитни. Ако микробрановата печка е вашата единствена опција, готвачот советува да додадете малку вода пред загревање. Водата ќе помогне да се одржат тестенините доволно хидрирани за да ја издржат високата температура на микробрановата печка, без да станат премногу влажни.

Извор: RadioSA

Прочитај повеќе...

Магазин

Вкусна пита со јаболка и рогач

Објавено пред

на

Подготовка: 75 минути

Состојки:

  • 4 јајца
  • 250 г пченично брашно
  • 100 г путер
  • 200 г шеќер
  • 125 г мелен рогач
  • 1 лажица гриз
  • 100 мл млеко
  • 4 јаболка
  • 100 г мед

Начин на подготовка:

  1. Измешајте го брашното, едно јајце, една жолчка, шеќерот и путерот во кратко тесто. Оставете го тестото да одмори.
  2. Во меѓувреме, подгответе ја смесата со рогач: измешајте го мелен рогач со остатокот од шеќерот, млекото, јајцата и гризот до изедначена смеса.
  3. Излупете ги јаболката, исечете ги на половини и извадете ги семките.
  4. Расукајте го тестото и ставете го во калапот за пита, подигнувајќи ги страните. Прелијте ја смесата со рогач врз тестото.
  5. Јаболката исечкајте ги на тенки кришки и наредете ги одозгора.
  6. Печете ја питата во загреана рерна на 170°C околу еден час.
  7. Кога питата ќе се испече, извадете ја од рерната и премачкајте ја со мед.

Совет за сервирање: Послужете со малку шлаг и чоколадни струготини по желба.

Прочитај повеќе...

Lifestyle

3 зачини кои можат негативно да влијаат на телото! Често ги користите, а не знаете дека можат да бидат штетни

Објавено пред

на

Солта е една од намирниците со која е важно да се внимава.

Многу луѓе не размислуваат за тоа, но зачините всушност можат да имаат различни ефекти врз вашето здравје. Секако, тоа зависи од количината и начинот на консумирање, па ако е несоодветна, може да доведе дури и до влошување.

Повеќето луѓе ги користат овие три зачини речиси секој ден, а прекумерното консумирање доведува до несакани ефекти.

Лути зачини

Луѓето кои имаат чувствителен стомак или гастроинтестинални заболувања (гастритис) може да имаат дополнителни проблеми како што се иритација, па дури и појава на хемороиди доколку често користат лути зачини.

Сол

Технички гледано, солта не е зачин, туку минерал, но се користи секој ден за зачинување на храната. Нејзиното прекумерно консумирање доведува до разни проблеми како што се ризикот од кардиоваскуларни заболувања и зголемување на крвниот притисок.

Мускатов орев

Многумина не знаат дека оваа храна, во големи количини, всушност може да биде токсична и да предизвика симптоми како што се дезориентација, халуцинации и симптоми слични на мамурлак.

Сепак, треба да се истакне дека иако овие зачини, кога се консумираат во прекумерни количини, можат да имаат негативни ефекти, кога се користат во умерени количини можат да бидат дел од здравата исхрана.

/Informer

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Спорт4 часа

(ВИДЕО) Првиот човек на ФФМ се сретна со вработените задолжени за терените, нивниот труд конечно е вреднуван

Претседателот на ФФМ, Масар Омерагиќ првата работна средба денес ја оствари со вработените задолжени за одржувањето на фудбалските терени. –...

Lifestyle4 часа

Истражувачите објаснуваат: Кои намирници навистина го зајакнуваат имунитетот?

Многу популарни домашни лекови и намирници што се сметаат за здрави можеби не се толку ефикасни како што се верува,...

Магазин4 часа

OpenAI воведе нова функција: Што може да направи ChatGPT сега?

Компанијата за развој на вештачка интелигенција OpenAI, со седиште во Калифорнија, ја претстави новата функција Deep Research во рамките на...

Магазин4 часа

Стотици компании го блокираат DeepSeek

Кинескиот четбот DeepSeek оваа недела го освои американскиот пазар, искачувајќи се на врвот на продавниците Apple App Store и Google...

Магазин4 часа

Apple плаќа 20 милиони долари за батеријата на Apple Watch

Apple се согласи на спогодба од 20 милиони долари во колективна тужба поради проблеми со протекување на батеријата кај раните...

Здравје и убавина5 часа

Дознајте детали за вашето здравје преку јазикот

Симптомите на болестите се покажуваат на различни начини, но она што веројатно не сте го знаеле е дека првите знаци...

Хороскоп20 часа

Хороскоп за среда (5 февруари)

ОВЕН Се потпирате на вашите соработници во кои имате доверба. Но би требало да поводите сметка околу вашата доверба и...

Спорт22 часа

Комисијата за натпревари при ФФМ закажа редовен семинар со делегатите од првата и втората македонска фудбалска лига

Комисијата за натпревари при Фудбалска федерација на Македонија ќе одржи редовен семинар со делегатите од Прва и Втора МФЛ. Семинарот...

Lifestyle1 ден

Се дебелееш и внимаваш на исхраната? Еве што може да биде причината

Ако јадете повеќе од вообичаено или вежбате помалку, зголемувањето на телесната тежина не треба да ве изненади. Но, што ако...

Магазин1 ден

Дали новиот iOS 18.3 ви ја троши батеријата побрзо? Тестови откриваат резултати, Apple објавува ново ажурирање

Најновите тестови не покажуваат значителна разлика во потрошувачката на батеријата по ажурирањето на iOS 18.3 Apple го објави iOS 18.3...

НАЈЧИТАНИ