Следете не

Храна

Дали знаевте дека постојат мозочни клетки кои го контролираат апетитот?

Објавено пред

на

Научниците идентификуваа група мозочни клетки кои го контролираат апетитот и се одговорни за нарушувања во исхраната што резултираат со зголемување на телесната тежина.

Во експериментите со глодари, овие клетки откриле дека создаваат неврони чија специфична улога е да го контролираат апетитот. Научниците од Универзитетот во Источна Англија објавија дека тоа значи дека апетитот не е фиксиран при раѓање.

Досега се сугерираше дека нервните клетки, кои се поврзани со регулирање на апетитот, се целосно генерирани за време на развојот на ембрионот и не можат последователно да се модифицираат, објави Би-Би-Си.

Новите истражувања откриле дека клетките на танититис од мозокот на млади и возрасни глодари, кои делуваат како матични клетки, можат да ги модифицираат.

„Следниот чекор ќе биде да се дефинираат група на гени и клеточни процеси кои го регулираат однесувањето и активноста на танититис“, рече д-р Мохамед Хаџихосеини, водач на истражувањето.

Научниците детално испитале дел од мозочниот хипоталамус за кој е познато дека го регулира спиењето, потрошувачката на енергија, апетитот, жедта и многу други клучни биолошки функции.

Иако не постои едно сеопфатно решение за контрола на апетитот, секое остварливо решение за дебелината ќе треба да се фокусира на делот од мозокот што носи одлуки за апетит.

Магазин

Вкусна пита со јаболка и рогач

Објавено пред

на

Подготовка: 75 минути

Состојки:

  • 4 јајца
  • 250 г пченично брашно
  • 100 г путер
  • 200 г шеќер
  • 125 г мелен рогач
  • 1 лажица гриз
  • 100 мл млеко
  • 4 јаболка
  • 100 г мед

Начин на подготовка:

  1. Измешајте го брашното, едно јајце, една жолчка, шеќерот и путерот во кратко тесто. Оставете го тестото да одмори.
  2. Во меѓувреме, подгответе ја смесата со рогач: измешајте го мелен рогач со остатокот од шеќерот, млекото, јајцата и гризот до изедначена смеса.
  3. Излупете ги јаболката, исечете ги на половини и извадете ги семките.
  4. Расукајте го тестото и ставете го во калапот за пита, подигнувајќи ги страните. Прелијте ја смесата со рогач врз тестото.
  5. Јаболката исечкајте ги на тенки кришки и наредете ги одозгора.
  6. Печете ја питата во загреана рерна на 170°C околу еден час.
  7. Кога питата ќе се испече, извадете ја од рерната и премачкајте ја со мед.

Совет за сервирање: Послужете со малку шлаг и чоколадни струготини по желба.

Прочитај повеќе...

Lifestyle

3 зачини кои можат негативно да влијаат на телото! Често ги користите, а не знаете дека можат да бидат штетни

Објавено пред

на

Солта е една од намирниците со која е важно да се внимава.

Многу луѓе не размислуваат за тоа, но зачините всушност можат да имаат различни ефекти врз вашето здравје. Секако, тоа зависи од количината и начинот на консумирање, па ако е несоодветна, може да доведе дури и до влошување.

Повеќето луѓе ги користат овие три зачини речиси секој ден, а прекумерното консумирање доведува до несакани ефекти.

Лути зачини

Луѓето кои имаат чувствителен стомак или гастроинтестинални заболувања (гастритис) може да имаат дополнителни проблеми како што се иритација, па дури и појава на хемороиди доколку често користат лути зачини.

Сол

Технички гледано, солта не е зачин, туку минерал, но се користи секој ден за зачинување на храната. Нејзиното прекумерно консумирање доведува до разни проблеми како што се ризикот од кардиоваскуларни заболувања и зголемување на крвниот притисок.

Мускатов орев

Многумина не знаат дека оваа храна, во големи количини, всушност може да биде токсична и да предизвика симптоми како што се дезориентација, халуцинации и симптоми слични на мамурлак.

Сепак, треба да се истакне дека иако овие зачини, кога се консумираат во прекумерни количини, можат да имаат негативни ефекти, кога се користат во умерени количини можат да бидат дел од здравата исхрана.

/Informer

Прочитај повеќе...

Магазин

Дали знаете зошто швајцарските сирења имаат дупчиња?

Објавено пред

на

Швајцарското сирење секогаш се опишува како сирење со дупчиња. Има цврсто тело и орев, но сладок вкус. Исто така, има многу малку сол во споредба со другите сирења, вели др. Марк Џонсон, истакнат научник во Центарот за истражување на млечни производи на Универзитетот во Висконсин.

Првпат е направен во 14 век во Швајцарија, поточно на Алпите.

„Тоа беше тврдо сирење кое имаше долг рок на траење и лесно можеше да се транспортира по планините каде што се произведуваше. Денес, пак, терминот швајцарско сирење не се однесува на тоа од каде доаѓа сирењето, туку на видот на сирењето, на тоа како се произведува сирењето – објасни тој.

„Производителите на сирење додаваат посебна бактерија наречена Propionibacterium shermanii. Оваа бактерија ферментира млечна киселина и произведува јаглерод диоксид. Јаглерод диоксидот се собира на одредени места во сирењето и создава големи меурчиња. Ниту едно друго сирење не ја користи оваа култура, освен швајцарското и другите верзии на швајцарско сирење, како што се baby Swiss, Maasdam, Jarlsberg и Emmentaler“, објаснува др. Марк Џонсон.

Можете ли да купите швајцарско сирење без дупки?

„Швајцарското сирење без дупки се нарекува „слепо швајцарско“, но тоа се смета за недостаток. Ако видите сирење означено со швајцарско кое нема дупки, тоа не е вистинско швајцарско сирење и нема да го има вкусот или текстурата што ја барате“, објасни тоj

/rd.com.

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хороскоп2 часа

Хороскоп за недела (5 јануари)

ОВЕН Кога станува збор за пари, договори или здравствени проблеми, не верувајте никому овие дена. Обидете се сами да ги...

Кичево9 часа

(ФОТО) Вчерашниот ден на „Хуманитарниот Божиќен Базар“ во Кичево помина прекрасно, вечерва не го пропуштајте спектакуларниот „Детски Воз“ и богатата музичка агенда

Вчерашниот ден и покрај дождот, кичевчани масовно го посетија четвртиот по ред „Хуманитарен Божиќен Базар“ во Кичево. Многу музика, детска...

Македонија10 часа

Д-р Бакрачески ќе биде дополнително ангажиран како консултант во кардиолошкиот оддел на болницата „Плодност“, но останува посветен и во „Специјалната болница за кардиоваскуларни болести“ – Охрид

Вчера во јавноста излезе вест дека почитуваниот Д-р Никола Бакрачески започнува работа во битолската болница „Плодност“, но предмалку докторот за...

Lifestyle10 часа

10 Навики за Ефикасна Детоксикација – Без Потреба од Строги Диети

Детоксикацијата не подразбира само елиминирање одредена храна, туку и исфрлање на негативноста што влијае на телото и умот. Со усвојување...

Lifestyle10 часа

Која храна го намалува шеќерот во крвта

Одржувањето стабилно ниво на шеќер во крвта е од суштинско значење за целокупното здравје, без разлика дали имате дијабетес или...

Lifestyle10 часа

Дали чувствувате дека треба да пиете помалку? Следете ги овие 5 совети

Кога станува збор за опасностите од прекумерно консумирање алкохол, често се мисли дека тоа важи само за луѓето кои страдаат...

Магазин10 часа

Само iPhone сè уште користи 8 GB меморија, додека водечките Android телефони преминуваат на минимум 12 GB RAM

Овој тренд започна во втората половина на 2024 година со модели како Samsung Z Fold6, Z Flip6 и Google Pixel...

Магазин10 часа

Колку е навистина популарен најпродаваниот Android телефон во светот? Откриени импресивни бројки

Серијата Samsung S24, претставена во јануари 2024 година, постигна глобална продажба од 34,66 милиони единици, што ја прави најпродаваниот предводник...

Магазин10 часа

Netflix ги откупи правата за емитување на Светското првенство за жени

Netflix потпиша ексклузивен договор со ФИФА за емитување на следните две Светски првенства за жени во Соединетите Американски Држави, пренесува...

Магазин10 часа

Најпопуларни апликации за 2024 година: YouTube води, а ChatGPT во подем

YouTube и понатаму го држи врвот како најбарана апликација во Google пребарувањата за 2024 година, според податоците на порталот World...

НАЈЧИТАНИ