Храна
Дали знаевте дека постојат мозочни клетки кои го контролираат апетитот?
Научниците идентификуваа група мозочни клетки кои го контролираат апетитот и се одговорни за нарушувања во исхраната што резултираат со зголемување на телесната тежина.
Во експериментите со глодари, овие клетки откриле дека создаваат неврони чија специфична улога е да го контролираат апетитот. Научниците од Универзитетот во Источна Англија објавија дека тоа значи дека апетитот не е фиксиран при раѓање.
Досега се сугерираше дека нервните клетки, кои се поврзани со регулирање на апетитот, се целосно генерирани за време на развојот на ембрионот и не можат последователно да се модифицираат, објави Би-Би-Си.
Новите истражувања откриле дека клетките на танититис од мозокот на млади и возрасни глодари, кои делуваат како матични клетки, можат да ги модифицираат.
„Следниот чекор ќе биде да се дефинираат група на гени и клеточни процеси кои го регулираат однесувањето и активноста на танититис“, рече д-р Мохамед Хаџихосеини, водач на истражувањето.
Научниците детално испитале дел од мозочниот хипоталамус за кој е познато дека го регулира спиењето, потрошувачката на енергија, апетитот, жедта и многу други клучни биолошки функции.
Иако не постои едно сеопфатно решение за контрола на апетитот, секое остварливо решение за дебелината ќе треба да се фокусира на делот од мозокот што носи одлуки за апетит.
Магазин
Вкусна пита со јаболка и рогач
Подготовка: 75 минути
Состојки:
- 4 јајца
- 250 г пченично брашно
- 100 г путер
- 200 г шеќер
- 125 г мелен рогач
- 1 лажица гриз
- 100 мл млеко
- 4 јаболка
- 100 г мед
Начин на подготовка:
- Измешајте го брашното, едно јајце, една жолчка, шеќерот и путерот во кратко тесто. Оставете го тестото да одмори.
- Во меѓувреме, подгответе ја смесата со рогач: измешајте го мелен рогач со остатокот од шеќерот, млекото, јајцата и гризот до изедначена смеса.
- Излупете ги јаболката, исечете ги на половини и извадете ги семките.
- Расукајте го тестото и ставете го во калапот за пита, подигнувајќи ги страните. Прелијте ја смесата со рогач врз тестото.
- Јаболката исечкајте ги на тенки кришки и наредете ги одозгора.
- Печете ја питата во загреана рерна на 170°C околу еден час.
- Кога питата ќе се испече, извадете ја од рерната и премачкајте ја со мед.
Совет за сервирање: Послужете со малку шлаг и чоколадни струготини по желба.
Lifestyle
3 зачини кои можат негативно да влијаат на телото! Често ги користите, а не знаете дека можат да бидат штетни
Солта е една од намирниците со која е важно да се внимава.
Многу луѓе не размислуваат за тоа, но зачините всушност можат да имаат различни ефекти врз вашето здравје. Секако, тоа зависи од количината и начинот на консумирање, па ако е несоодветна, може да доведе дури и до влошување.
Повеќето луѓе ги користат овие три зачини речиси секој ден, а прекумерното консумирање доведува до несакани ефекти.
Лути зачини
Луѓето кои имаат чувствителен стомак или гастроинтестинални заболувања (гастритис) може да имаат дополнителни проблеми како што се иритација, па дури и појава на хемороиди доколку често користат лути зачини.
Сол
Технички гледано, солта не е зачин, туку минерал, но се користи секој ден за зачинување на храната. Нејзиното прекумерно консумирање доведува до разни проблеми како што се ризикот од кардиоваскуларни заболувања и зголемување на крвниот притисок.
Мускатов орев
Многумина не знаат дека оваа храна, во големи количини, всушност може да биде токсична и да предизвика симптоми како што се дезориентација, халуцинации и симптоми слични на мамурлак.
Сепак, треба да се истакне дека иако овие зачини, кога се консумираат во прекумерни количини, можат да имаат негативни ефекти, кога се користат во умерени количини можат да бидат дел од здравата исхрана.
/Informer
Магазин
Дали знаете зошто швајцарските сирења имаат дупчиња?
Швајцарското сирење секогаш се опишува како сирење со дупчиња. Има цврсто тело и орев, но сладок вкус. Исто така, има многу малку сол во споредба со другите сирења, вели др. Марк Џонсон, истакнат научник во Центарот за истражување на млечни производи на Универзитетот во Висконсин.
Првпат е направен во 14 век во Швајцарија, поточно на Алпите.
„Тоа беше тврдо сирење кое имаше долг рок на траење и лесно можеше да се транспортира по планините каде што се произведуваше. Денес, пак, терминот швајцарско сирење не се однесува на тоа од каде доаѓа сирењето, туку на видот на сирењето, на тоа како се произведува сирењето – објасни тој.
„Производителите на сирење додаваат посебна бактерија наречена Propionibacterium shermanii. Оваа бактерија ферментира млечна киселина и произведува јаглерод диоксид. Јаглерод диоксидот се собира на одредени места во сирењето и создава големи меурчиња. Ниту едно друго сирење не ја користи оваа култура, освен швајцарското и другите верзии на швајцарско сирење, како што се baby Swiss, Maasdam, Jarlsberg и Emmentaler“, објаснува др. Марк Џонсон.
Можете ли да купите швајцарско сирење без дупки?
„Швајцарското сирење без дупки се нарекува „слепо швајцарско“, но тоа се смета за недостаток. Ако видите сирење означено со швајцарско кое нема дупки, тоа не е вистинско швајцарско сирење и нема да го има вкусот или текстурата што ја барате“, објасни тоj
/rd.com.
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за сабота (4 јануари)
-
Хроника1 ден
Пронајдено исчезнатото тело на мажот по кое се трагаше во реките на Вардар
-
Кичево9 часа
(ФОТО) Вчерашниот ден на „Хуманитарниот Божиќен Базар“ во Кичево помина прекрасно, вечерва не го пропуштајте спектакуларниот „Детски Воз“ и богатата музичка агенда
-
Македонија21 час
Поради снег, воведена забрана за тешки товарни возила на превој Стража и Дебар-Маврово
-
Македонија10 часа
Д-р Бакрачески ќе биде дополнително ангажиран како консултант во кардиолошкиот оддел на болницата „Плодност“, но останува посветен и во „Специјалната болница за кардиоваскуларни болести“ – Охрид
-
Хороскоп2 часа
Хороскоп за недела (5 јануари)
-
Хроника2 дена
МВР истакна повеќе детали за страшната трагедија во река Вардар
-
Lifestyle10 часа
10 Навики за Ефикасна Детоксикација – Без Потреба од Строги Диети