Следете не

Храна

Есенски десерт со фил од ореви кој веднаш ќе ви се допадне

Објавено пред

на

Тие се лесни и брзи за подготовка, вкусот ќе ве воодушеви

Состојки:

220гр путер

1 чаша кафеав шеќер

½ чаша бел шеќер

2 лажички екстракт од ванила

2 јајца

2 чаши брашно

½ лажичка сода бикарбона

¼ лажичка сол

1 чаша сецкани ореви

За фил:

220гр путер

3 чаши шеќер во прав

3 лажици јаворов сируп

1/3 чаша слатка павлака

1 чаша ореви

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 180 степени и обложете ја тавата за печење со хартија за печење.

Во голем сад изматете ги путерот и шеќерот за да ја направите смесата глатка. Додадете екстракт од ванила и јајца, па повторно изматете, па додадете брашно, сода бикарбона и сол. Во смесата додадете исецкани ореви и оставете ја смесата да отстои околу 20-30 минути.

Потоа, со лажица за сладолед вадете од смесата во подготвениот плех за печење и печете ги колачињата 10-12 минути, а потоа оставете ги да се оладат.

Во меѓувреме, подгответе го филот.

Изматете го путерот за да се направи крем, потоа додадете шеќер во прав и изматете, па додадете го јаворовиот сируп и слатката павлака и матете уште малку.

Премачкајте ги колачињата со филот и украсете со половина орев.

Извор: Попара

Магазин

Вкусна пита со јаболка и рогач

Објавено пред

на

Подготовка: 75 минути

Состојки:

  • 4 јајца
  • 250 г пченично брашно
  • 100 г путер
  • 200 г шеќер
  • 125 г мелен рогач
  • 1 лажица гриз
  • 100 мл млеко
  • 4 јаболка
  • 100 г мед

Начин на подготовка:

  1. Измешајте го брашното, едно јајце, една жолчка, шеќерот и путерот во кратко тесто. Оставете го тестото да одмори.
  2. Во меѓувреме, подгответе ја смесата со рогач: измешајте го мелен рогач со остатокот од шеќерот, млекото, јајцата и гризот до изедначена смеса.
  3. Излупете ги јаболката, исечете ги на половини и извадете ги семките.
  4. Расукајте го тестото и ставете го во калапот за пита, подигнувајќи ги страните. Прелијте ја смесата со рогач врз тестото.
  5. Јаболката исечкајте ги на тенки кришки и наредете ги одозгора.
  6. Печете ја питата во загреана рерна на 170°C околу еден час.
  7. Кога питата ќе се испече, извадете ја од рерната и премачкајте ја со мед.

Совет за сервирање: Послужете со малку шлаг и чоколадни струготини по желба.

Прочитај повеќе...

Lifestyle

3 зачини кои можат негативно да влијаат на телото! Често ги користите, а не знаете дека можат да бидат штетни

Објавено пред

на

Солта е една од намирниците со која е важно да се внимава.

Многу луѓе не размислуваат за тоа, но зачините всушност можат да имаат различни ефекти врз вашето здравје. Секако, тоа зависи од количината и начинот на консумирање, па ако е несоодветна, може да доведе дури и до влошување.

Повеќето луѓе ги користат овие три зачини речиси секој ден, а прекумерното консумирање доведува до несакани ефекти.

Лути зачини

Луѓето кои имаат чувствителен стомак или гастроинтестинални заболувања (гастритис) може да имаат дополнителни проблеми како што се иритација, па дури и појава на хемороиди доколку често користат лути зачини.

Сол

Технички гледано, солта не е зачин, туку минерал, но се користи секој ден за зачинување на храната. Нејзиното прекумерно консумирање доведува до разни проблеми како што се ризикот од кардиоваскуларни заболувања и зголемување на крвниот притисок.

Мускатов орев

Многумина не знаат дека оваа храна, во големи количини, всушност може да биде токсична и да предизвика симптоми како што се дезориентација, халуцинации и симптоми слични на мамурлак.

Сепак, треба да се истакне дека иако овие зачини, кога се консумираат во прекумерни количини, можат да имаат негативни ефекти, кога се користат во умерени количини можат да бидат дел од здравата исхрана.

/Informer

Прочитај повеќе...

Магазин

Дали знаете зошто швајцарските сирења имаат дупчиња?

Објавено пред

на

Швајцарското сирење секогаш се опишува како сирење со дупчиња. Има цврсто тело и орев, но сладок вкус. Исто така, има многу малку сол во споредба со другите сирења, вели др. Марк Џонсон, истакнат научник во Центарот за истражување на млечни производи на Универзитетот во Висконсин.

Првпат е направен во 14 век во Швајцарија, поточно на Алпите.

„Тоа беше тврдо сирење кое имаше долг рок на траење и лесно можеше да се транспортира по планините каде што се произведуваше. Денес, пак, терминот швајцарско сирење не се однесува на тоа од каде доаѓа сирењето, туку на видот на сирењето, на тоа како се произведува сирењето – објасни тој.

„Производителите на сирење додаваат посебна бактерија наречена Propionibacterium shermanii. Оваа бактерија ферментира млечна киселина и произведува јаглерод диоксид. Јаглерод диоксидот се собира на одредени места во сирењето и создава големи меурчиња. Ниту едно друго сирење не ја користи оваа култура, освен швајцарското и другите верзии на швајцарско сирење, како што се baby Swiss, Maasdam, Jarlsberg и Emmentaler“, објаснува др. Марк Џонсон.

Можете ли да купите швајцарско сирење без дупки?

„Швајцарското сирење без дупки се нарекува „слепо швајцарско“, но тоа се смета за недостаток. Ако видите сирење означено со швајцарско кое нема дупки, тоа не е вистинско швајцарско сирење и нема да го има вкусот или текстурата што ја барате“, објасни тоj

/rd.com.

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хороскоп5 часа

Хороскоп за среда (8 јануари)

ОВЕН Не брзајте премногу со завршувањето на важни работни задачи, најдобро е сѐ да се одвива полека. Иако мислевте дека...

Кичево7 часа

Утре на „Хуманитарниот Божиќен Базар“ во Кичево, Епископот Партениј со неговата посета ќе го озари светлиот дух на Божик, ќе има многу подароци и изненадувања за најмилите

Почитувани хумани луѓе, наши сограѓани. Од утре 08-јануари со почеток од 18:00ч „Хуманитарниот Божиќен Базар“ продолжува и ќе трае до...

Автомобили10 часа

Жените ги избраа финалистите за Светскиот автомобил во 2025 година

Жирито на WWCOTY денеска официјално ги прогласи победниците во вкупно осум категории за овогодинешните награди. Што се однесува до автомобилите,...

Магазин10 часа

(ВИДЕО) Саксофонистот Даниел Божиноски од Кичево празнично го истакна најновиот музички проект „Маестро чочек“

Саксофонистот Даниел Божиноски од Кичево го истакна својето најново музичко исполнение „Маестро Чочек“. Ова за него е вкупно 5-то. За...

Автомобили16 часа

Автомобилскиот бренд „Мазда“ подготвува електричен модел со нова платформа и батерии од „Panasonic“

Mazda ги засилува напорите на полето на електрификацијата. Јапонската компанија ги објави плановите за изградба на нов производствен погон во...

Lifestyle16 часа

10-те најпосетувани градови од туристи во 2024 година

Компанијата за истражување на пазарот Euromonitor, со седиште во Велика Британија, ја објави листата на Топ 100 градски дестинации за...

Извор: Samsung Извор: Samsung
Магазин16 часа

Galaxy S25: Прелиминарни резултати потврдуваат – Snapdragon за целиот свет

Samsung ја напушта Exynos платформата за серијата Galaxy S25 Серијата Samsung Galaxy S25 го означува преминот на Qualcomm Snapdragon процесорите...

Магазин16 часа

Лажни или оригинални? 5 начини да откриете дали вашите Apple AirPods се лажни

Сакате да купите Apple AirPods, но не сте сигурни дали се лажни? Еве неколку начини да проверите дали производот што...

Магазин16 часа

Како да користите ChatGPT на уреди со iPhone

  Од објавувањето на iOS 18.2 на 11 декември, интеграцијата на ChatGPT стана клучен дел од платформата Apple Intelligence. Ако...

Магазин16 часа

Google предлага алтернативно решение за монополот на пазарот на пребарувачи

Google поднесе предлог за решавање на антимонополските прекршувања за кои беше обвинет од американското Министерство за правда (DOJ). Министерството побара...

НАЈЧИТАНИ