Следете не

Храна

Есенски десерт со фил од ореви кој веднаш ќе ви се допадне

Објавено пред

на

Тие се лесни и брзи за подготовка, вкусот ќе ве воодушеви

Состојки:

220гр путер

1 чаша кафеав шеќер

½ чаша бел шеќер

2 лажички екстракт од ванила

2 јајца

2 чаши брашно

½ лажичка сода бикарбона

¼ лажичка сол

1 чаша сецкани ореви

За фил:

220гр путер

3 чаши шеќер во прав

3 лажици јаворов сируп

1/3 чаша слатка павлака

1 чаша ореви

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 180 степени и обложете ја тавата за печење со хартија за печење.

Во голем сад изматете ги путерот и шеќерот за да ја направите смесата глатка. Додадете екстракт од ванила и јајца, па повторно изматете, па додадете брашно, сода бикарбона и сол. Во смесата додадете исецкани ореви и оставете ја смесата да отстои околу 20-30 минути.

Потоа, со лажица за сладолед вадете од смесата во подготвениот плех за печење и печете ги колачињата 10-12 минути, а потоа оставете ги да се оладат.

Во меѓувреме, подгответе го филот.

Изматете го путерот за да се направи крем, потоа додадете шеќер во прав и изматете, па додадете го јаворовиот сируп и слатката павлака и матете уште малку.

Премачкајте ги колачињата со филот и украсете со половина орев.

Извор: Попара

Магазин

Вкусна пита со јаболка и рогач

Објавено пред

на

Подготовка: 75 минути

Состојки:

  • 4 јајца
  • 250 г пченично брашно
  • 100 г путер
  • 200 г шеќер
  • 125 г мелен рогач
  • 1 лажица гриз
  • 100 мл млеко
  • 4 јаболка
  • 100 г мед

Начин на подготовка:

  1. Измешајте го брашното, едно јајце, една жолчка, шеќерот и путерот во кратко тесто. Оставете го тестото да одмори.
  2. Во меѓувреме, подгответе ја смесата со рогач: измешајте го мелен рогач со остатокот од шеќерот, млекото, јајцата и гризот до изедначена смеса.
  3. Излупете ги јаболката, исечете ги на половини и извадете ги семките.
  4. Расукајте го тестото и ставете го во калапот за пита, подигнувајќи ги страните. Прелијте ја смесата со рогач врз тестото.
  5. Јаболката исечкајте ги на тенки кришки и наредете ги одозгора.
  6. Печете ја питата во загреана рерна на 170°C околу еден час.
  7. Кога питата ќе се испече, извадете ја од рерната и премачкајте ја со мед.

Совет за сервирање: Послужете со малку шлаг и чоколадни струготини по желба.

Прочитај повеќе...

Lifestyle

3 зачини кои можат негативно да влијаат на телото! Често ги користите, а не знаете дека можат да бидат штетни

Објавено пред

на

Солта е една од намирниците со која е важно да се внимава.

Многу луѓе не размислуваат за тоа, но зачините всушност можат да имаат различни ефекти врз вашето здравје. Секако, тоа зависи од количината и начинот на консумирање, па ако е несоодветна, може да доведе дури и до влошување.

Повеќето луѓе ги користат овие три зачини речиси секој ден, а прекумерното консумирање доведува до несакани ефекти.

Лути зачини

Луѓето кои имаат чувствителен стомак или гастроинтестинални заболувања (гастритис) може да имаат дополнителни проблеми како што се иритација, па дури и појава на хемороиди доколку често користат лути зачини.

Сол

Технички гледано, солта не е зачин, туку минерал, но се користи секој ден за зачинување на храната. Нејзиното прекумерно консумирање доведува до разни проблеми како што се ризикот од кардиоваскуларни заболувања и зголемување на крвниот притисок.

Мускатов орев

Многумина не знаат дека оваа храна, во големи количини, всушност може да биде токсична и да предизвика симптоми како што се дезориентација, халуцинации и симптоми слични на мамурлак.

Сепак, треба да се истакне дека иако овие зачини, кога се консумираат во прекумерни количини, можат да имаат негативни ефекти, кога се користат во умерени количини можат да бидат дел од здравата исхрана.

/Informer

Прочитај повеќе...

Магазин

Дали знаете зошто швајцарските сирења имаат дупчиња?

Објавено пред

на

Швајцарското сирење секогаш се опишува како сирење со дупчиња. Има цврсто тело и орев, но сладок вкус. Исто така, има многу малку сол во споредба со другите сирења, вели др. Марк Џонсон, истакнат научник во Центарот за истражување на млечни производи на Универзитетот во Висконсин.

Првпат е направен во 14 век во Швајцарија, поточно на Алпите.

„Тоа беше тврдо сирење кое имаше долг рок на траење и лесно можеше да се транспортира по планините каде што се произведуваше. Денес, пак, терминот швајцарско сирење не се однесува на тоа од каде доаѓа сирењето, туку на видот на сирењето, на тоа како се произведува сирењето – објасни тој.

„Производителите на сирење додаваат посебна бактерија наречена Propionibacterium shermanii. Оваа бактерија ферментира млечна киселина и произведува јаглерод диоксид. Јаглерод диоксидот се собира на одредени места во сирењето и создава големи меурчиња. Ниту едно друго сирење не ја користи оваа култура, освен швајцарското и другите верзии на швајцарско сирење, како што се baby Swiss, Maasdam, Jarlsberg и Emmentaler“, објаснува др. Марк Џонсон.

Можете ли да купите швајцарско сирење без дупки?

„Швајцарското сирење без дупки се нарекува „слепо швајцарско“, но тоа се смета за недостаток. Ако видите сирење означено со швајцарско кое нема дупки, тоа не е вистинско швајцарско сирење и нема да го има вкусот или текстурата што ја барате“, објасни тоj

/rd.com.

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Култура2 часа

Помолете се за здравје, на врата ни е „Пресвета Богородица Пречиста“, на помош слава домаќини, за многу години!

Народот овој празник го нарекува Пречиста, што одлично ја доловува неговата смисла. Тоа е празник на воведувањето на пресветата девојка...

Македонија5 часа

Намалена видливост поради магла на патен правец Маврово – Бунец

Сообраќајот на државните патишта се одвива тековно во зимски услови, по наместа влажни коловози на повисоките и претежно суви коловози...

Хороскоп9 часа

Хороскоп за среда (4 декември)

ОВЕН Наместо да се лутите, продолжете понатаму и потрудете се максимално да ја искористите денешната можност. Бидете свесни дека само...

Спорт13 часа

Омерагиќ ќе биде единствен кандидат за претседател на Фудбалската федерација на Македонија

Фудбалската федерација на Македонија преку својата Комисија за избори и верификација го прифати предлогот на ОФС Св.Николе за поддршка на...

Спорт18 часа

Македонската женска репрезентација оствари една победа против Црна Гора

Женската репрезентација на Македонија на тренинг центарот „Петар Милошевски” во Скопје ги одигра двата контролни натпревари против Црна Гора. На...

Временска прогноза18 часа

Променливо време, на повидок снег во регионите над 1000м надморска височина

Од утре (среда), а особено од четврток 5.12.2024 следува подолг период на променливо време со повремени врнежи од дожд со...

Магазин20 часа

Ажурирањето на YouTube донесе значителни грешки

Најновото ажурирање на YouTube за Android воведе проблеми со миниплеерот и репродукцијата, кои ги вознемируваат корисниците. Наместо подобрување, ажурирањето кое...

Хороскоп1 ден

Хороскоп за вторник (3 декември)

ОВЕН Доколку во последно време ви недостига енергија и мотивација, денес треба да размислите за вежбање или физичка работа и...

Кичево1 ден

Во сабота е првата проба на најмилите дечиња за кичевската „Бадникова поворка 2025“, нека биде до сега најголема, а сите дечиња гласно да го опеат Христовото Рождество!

Како и секоја година со исклучок на пандемијата, така и оваа по 13-ти пат под раководство на г-дин Бошко Сарафилоски,...

Временска прогноза2 дена

Долгорочна временска анализа: Месец декември ни носи чести врнежи од снег и дожд, а ќе биде постудено од ланска година!

Според она што можам да го кажам во поглед на долгорочното анализање на времето, оваа година декември месец ќе го...

НАЈЧИТАНИ