Следете не

Храна

Направете домашен ролат со кокос кој ќе ве освои уште веднаш!

Објавено пред

на

Потребни состојки:

За темниот дел:

250гр мелени бисквити

100гр чоколадо за готвење

150гр шеќер

1,5дл млеко

За светлиот дел:

125гр маргарин

150гр шеќер во прав

100гр кокос брашно

Начин на подготовка:

Темен дел: Истопете го чоколадото па измешајте го со мелените бисквити, шеќерот и млекото и се добро измешајте да се соедини. Смесата истенчете ја на целофан.

Светол дел: Пенасто изматете го маргаринот со шеќерот во прав, па додадете го кокосот и добро соединете. Распоретете ја смесата врз темниот дел и завиткајте во ролат. Добро изладете го во фрижидер.

Магазин

Кремасто рижото со печурки – совршен избор за ручек

Објавено пред

на

Состојки:

  • 200 гр свежи печурки (или мешани по избор)
  • Сол, бибер, свеж магдонос
  • 50 гр путер (по можност несолен)
  • 1 главица кромид
  • 2 чешниња лук
  • 1 чаша (околу 200 гр) ориз арборио
  • 500 мл пилешка или зеленчукова супа (за вегетаријанска верзија)
  • Дополнителна вода или супа по потреба
  • Пармезан (изобилно)

Подготовка

1. Подготовка на печурките

Исчистете и ситно исечкајте ги печурките. Пропржете ги во тава на средна температура без премногу маснотии, додека не омекнат и не ја испуштат сопствената течност. Зачинете ги со сол, бибер и свеж магдонос. Тргнете ги на страна.

2. Основа за рижото

Во истото тавче растопете го путерот, па додајте ситно исечкан кромид и лук. Пржете додека кромидот не стане стаклест и нежен, ослободувајќи ја својата сладост и арома.

3. Додавање на оризот

Додадете го оризот арборио и кратко пропржете додека не стане малку проѕирен и не ги впие аромите. Почнете постепено да ја додавате супата, по малку, со постојано мешање. Кога оризот ќе ја впие течноста, додадете уште супа. Овој процес треба да биде постепен за да се постигне карактеристичната кремаста текстура на рижото.

Кога оризот е речиси омекнат, вратете ги печурките во тавата за да се соединат вкусовите.

4. Финални чекори

На крајот, додадете уште малку путер за дополнителна кремастост и изрендајте изобилно пармезан. Нежно измешајте додека кашкавалот не се стопи и соедини со останатите состојки. По потреба, додадете дополнително сол и бибер.


Совети за совршено рижото

✔ Често мешајте – мешањето помага да се ослободи скробот од оризот, што му дава на рижото кремаста текстура. ✔ Не го плакнете оризот – за разлика од другите јадења, овде скробот е клучен за вистинскиот резултат. ✔ Користете топла супа – додавањето ладна течност го забавува готвењето и ја менува текстурата. ✔ Додадете сирење и путер на крајот – за да се задржи нивниот полн вкус и да му дадат финален сјај на јадењето.


Без разлика дали го правите за себе или го споделувате со некој близок, кремастото рижото со печурки секогаш ќе биде вистински избор! Уживајте во готвењето и во секој залак!

Извор: LIZ

Прочитај повеќе...

Магазин

Рецепт од нашите баби: Како да направите домашно кисело млеко?

Објавено пред

на

Иако денес киселото млеко лесно се наоѓа во продавниците, вкусот на домашното кисело млеко не враќа во детството. Процесот на подготовка е едноставен, бара минимално време, а резултатот е природен, вкусен и здрав производ кој не може да се спореди со индустриските варијанти.

Освен што има богат и кремаст вкус, киселото млеко е одличен извор на протеини и пробиотици, кои го подобруваат варењето на храната и ја одржуваат балансот на цревната микрофлора.

Состојки:

  • 3 литри млеко (по можност со 3,8% маснотии)
  • 1 лажичка шеќер
  • 350 г кисела павлака

Начин на подготовка:

  1. Во млекото додадете шеќер и оставете го да зоврие.
  2. Потоа исклучете го огнот и оставете го малку да се излади. Оптималната температура е ако можете да го држите прстот во млекото 10 секунди без да ве пече. Некои баби ја проверувале температурата и со лактот – ако не е премногу жешко, значи дека е подготвено.
  3. Одвојте околу 300 мл топло млеко во посебен сад и додајте ја павлаката. Измешајте добро додека не добиете мазна смеса.
  4. Истурете ја оваа смеса во остатокот од топлото млеко и убаво измешајте со лажица.
  5. Префрлете го млекото во сад во кој ќе се закисели. Најдобро е да користите глинена тегла, но може и друг сад.
  6. Покријте го садот со кујнска крпа и оставете го преку ноќ на собна температура.
  7. Следното утро, ставете го киселото млеко во фрижидер и оставете го 24 часа пред да го консумирате.

Совет:

Некогаш мајките додаваа кора од леб во млекото за да помогнат во згуснувањето. Доколку користите млеко со помала масленост, ова е одличен начин да добиете погуста текстура.

Со овој рецепт, ќе подготвите вкусно, природно и здраво домашно кисело млеко, исто како што правеле нашите баби!

Извор: RadioSA

Прочитај повеќе...

Храна

(ВИДЕО) Мудар начин како да ја воочите разликата помеѓу природна и вештачка храна

Објавено пред

на

Ова е начинот да забелижите која храна е природна а која вештачка, имено вештачката или ГМО храна е поубава, позаоблена, посјајна, со еднаква големина и изглед, со сјајна боја, без модринки и оштетени делови, без знаци за гниење…

Вештачкото месо, исто така, изгледа добро. Но, доколку обрнете внимание на црниот дроб и бубрезите ќе забележите дека тоа е лажна храна. Имено, ако бубрезите или црниот дроб од некои животни ви делуваат болно, не го купувајте тоа месо бидејќи тие животни најверојатно се хранети со ГМО сточна храна.

На кратко, вештачката храна содржи пестициди и хемиски вештачки ѓубрива, содржи генетски модифицрани организми и сл.

Што мислите, ја чувствуваат ли луѓето разликата меѓу обичната и органската храна?

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Спорт3 часа

Дисциплинската комисија на ФФМ донесе одлука за поведување казна на ФК Шкендија по непочитување на навивачите на минута молк на мечот против ФК Брера

Дисциплинската комисија во рамки на ФФМ донесе одлука ФК Шкендија да биде казнета со играње на следните пет домашни натпревари...

Lifestyle5 часа

Планирате патување во Бали? Еве што треба да знаете

Бали е една од најпопуларните туристички дестинации во светот. Познат е по егзотичните плажи, тропската природа и богатата култура. За...

Lifestyle5 часа

4 природни начини за бојадисување велигденски јајца

Се ближи Велигден, а многу домаќинки веќе размислуваат како да ги бојадисаат јајцата на поубав и покреативен начин. Иако индустриските...

Гејминг5 часа

Indiana Jones and The Great Circle пристигнува на PS5 на 17 април

По првичниот дебют на Xbox и PC на почетокот на годината, акционата авантура Indiana Jones and the Great Circle конечно...

Македонија6 часа

Граѓаните да не наседнуваат на измами со лажни сообраќајки, веднаш да пријават во полиција

Во изминатиот период во Министерството за внатрешни работи од страна на граѓаните пријавени се повеќе кривични дела „измама“, кои се...

Хороскоп17 часа

Хороскоп за сабота (5 април)

ОВЕН Кога станува збор за заработката ве очекуваат некои проблеми, можеби ќе имате некои задоцнувања на исплати. Чувствувате многу силна...

Временска прогноза17 часа

Викендов на повидок екстремен сибирски ладен бран

Уште од недела (6 април) рано наутро, па во текот на целиот ден ќе има пообилни врнежи кои најпрвин ќе...

Скопје18 часа

МВР: Дисциплинска постапка за двајца полициски службеници кои лажно тврделе дека возилото „порше“ е службено

Од страна на Одделот за внатрешна контрола, криминалистички истраги и професионални стандарди на МВР извршени се проверки по објавена видео...

Автомобили19 часа

(ВИДЕО) Toyota најавува надградена верзија на GR „Corolla“, премиерата закажана на есен

Toyota најавува надградена верзија на GR Corolla чија премиера е закажана за наесен. Дотогаш Јапонците прикажуваат камуфлиран развоен прототип. Сепак,...

Магазин23 часа

(ВИДЕО) „Форца Бенд“ го објави својот најнов „свадбарски сплет“, во најава нови авторски песни, сплетови и кавери

„Форца Бенд“ предводени од кичевчанецот проф. Христијан Тришоски кој важи за еден од најдобрите вокали во нашите простори и добро...

НАЈЧИТАНИ