Следете не

Храна

#НашаТрпеза: Сутлијаш со чоколаден крем од авокадо

Објавено пред

на

Со оваа несекојдневна комбинација на вкусови си го засладивме и направивме денот поубав. Ви го препорачувам на сите овој сладок, посен десерт во чаша.

Подготовка

1. Оризот го ставаме во зовриена вода со прстофат сол и го вариме на тивко. При крајот на варењето додаваме шеќер, ванилин шеќер и оризовото млеко во прав растворено во малку вода. Го распоредуваме во чаши.

2. Авокадото, бананата, какаото и медот ги блендираме до измазнување на смесата.

3. Откако се изладил сутлијашот го прелеваме со чококремот.

4. Декорираме по желба.

Забелешка Се разбира доколку не постите можете да си го направите и со нерастително млеко.

Moirecepti.mk

Lifestyle

Како да ги загреете тестенините и да ги одржувате вкусни, дури и во микробранова печка

Објавено пред

на

Понекогаш се случува да зготвите премногу тестенини за ручек или вечера, па да имате остатоци за следниот ден. Тестенините можат да бидат исто толку вкусни и следниот ден ако се загреат на правилен начин.

Ако често се случува вашите тестенини да станат суви и кашести по повторното загревање, со неколку совети од готвач, оваа ситуација лесно може да се избегне и тестенините повторно ќе бидат вкусни.

Што се случува со тестенините по готвењето?

Процесот на готвење тестенини ги извлекува скробовите, а кога ќе се оладат, тие поминуваат низ процес на ретроградација на скроб. Тоа значи дека скробот формира структура слична на гел која ќе се зацврсти кога тестенините ќе се оладат. Како резултат на тоа, тестенините можат да станат „гумени“ или кашести, што се должи на премногу вода.

Како правилно да ги загреете тестенините?

Еден од најдобрите начини да ги загреете тестенините и да ги задржите вкусни е да ги загревате како зеленчук. Во тенџере ставете малку вода, само да го покрие дното, и додајте една или две лажици маслиново масло (во зависност од количината на тестенини). Потоа додадете ги тестенините и варете ги на средна топлина, постојано мешајќи, околу 3 до 5 минути или додека не се загреат. Овој метод ќе ги остави тестенините жешки, но сè уште цврсти, а не кашести.

Што ако користите микробранова печка?

Микробрановата печка не е најдобриот избор за повторно загревање на тестенини, бидејќи топлината може да ја вшмукува влагата од храната, а тестенините стануваат суви и неапетитни. Ако микробрановата печка е вашата единствена опција, готвачот советува да додадете малку вода пред загревање. Водата ќе помогне да се одржат тестенините доволно хидрирани за да ја издржат високата температура на микробрановата печка, без да станат премногу влажни.

Извор: RadioSA

Прочитај повеќе...

Магазин

Вкусна пита со јаболка и рогач

Објавено пред

на

Подготовка: 75 минути

Состојки:

  • 4 јајца
  • 250 г пченично брашно
  • 100 г путер
  • 200 г шеќер
  • 125 г мелен рогач
  • 1 лажица гриз
  • 100 мл млеко
  • 4 јаболка
  • 100 г мед

Начин на подготовка:

  1. Измешајте го брашното, едно јајце, една жолчка, шеќерот и путерот во кратко тесто. Оставете го тестото да одмори.
  2. Во меѓувреме, подгответе ја смесата со рогач: измешајте го мелен рогач со остатокот од шеќерот, млекото, јајцата и гризот до изедначена смеса.
  3. Излупете ги јаболката, исечете ги на половини и извадете ги семките.
  4. Расукајте го тестото и ставете го во калапот за пита, подигнувајќи ги страните. Прелијте ја смесата со рогач врз тестото.
  5. Јаболката исечкајте ги на тенки кришки и наредете ги одозгора.
  6. Печете ја питата во загреана рерна на 170°C околу еден час.
  7. Кога питата ќе се испече, извадете ја од рерната и премачкајте ја со мед.

Совет за сервирање: Послужете со малку шлаг и чоколадни струготини по желба.

Прочитај повеќе...

Lifestyle

3 зачини кои можат негативно да влијаат на телото! Често ги користите, а не знаете дека можат да бидат штетни

Објавено пред

на

Солта е една од намирниците со која е важно да се внимава.

Многу луѓе не размислуваат за тоа, но зачините всушност можат да имаат различни ефекти врз вашето здравје. Секако, тоа зависи од количината и начинот на консумирање, па ако е несоодветна, може да доведе дури и до влошување.

Повеќето луѓе ги користат овие три зачини речиси секој ден, а прекумерното консумирање доведува до несакани ефекти.

Лути зачини

Луѓето кои имаат чувствителен стомак или гастроинтестинални заболувања (гастритис) може да имаат дополнителни проблеми како што се иритација, па дури и појава на хемороиди доколку често користат лути зачини.

Сол

Технички гледано, солта не е зачин, туку минерал, но се користи секој ден за зачинување на храната. Нејзиното прекумерно консумирање доведува до разни проблеми како што се ризикот од кардиоваскуларни заболувања и зголемување на крвниот притисок.

Мускатов орев

Многумина не знаат дека оваа храна, во големи количини, всушност може да биде токсична и да предизвика симптоми како што се дезориентација, халуцинации и симптоми слични на мамурлак.

Сепак, треба да се истакне дека иако овие зачини, кога се консумираат во прекумерни количини, можат да имаат негативни ефекти, кога се користат во умерени количини можат да бидат дел од здравата исхрана.

/Informer

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Автомобили19 минути

Најпродаваниот нов автомобил во Европа станува електричен

Потврда од врвот на компанијата потврдува дека следната генерација на популарниот компактен модел, Dacia Sandero, кој беше најпродаван автомобил во...

Lifestyle21 минута

Направете шампон од мед и уживајте во здрава и бујна коса

Во светот на природната убавина, медот се издвојува како клучна состојка за нега на косата. Неговите навлажнувачки својства го прават...

Lifestyle23 минути

Чај од ѓумбир: Ефикасен природен лек за болки во грлото и упорна кашлица

Чајот од ѓумбир е еден од најдобрите природни лекови и може да биде одличен сојузник во борбата против постојаните вируси...

Lifestyle24 минути

Петте најдобри европски скијачки центри

Европа е дом на некои од најубавите скијачки центри во светот, кои не само што нудат одлични снежни патеки, туку...

Lifestyle26 минути

Како да препознаете вистински мед? Четири сигурни тестови за откривање на квалитетот

Препознавањето на вистинскиот мед е важно за да бидете сигурни дека консумирате чист, природен и хранлив производ. Со оглед на...

Извор: Samsung Извор: Samsung
Магазин27 минути

Современите паметни телефони веќе не зависат од заштитни фолии за екранот

Благодарение на напредната технологија за производство на стакло и робусниот дизајн, заштитните фолии за екраните на паметните телефони стануваат сè...

Lifestyle29 минути

Петте најнездрави намирници за појадок, според гастроентеролог

Појадокот е еден од најважните оброци во денот, но изборот на намирници е клучен за долгорочното здравје. Американскиот гастроентеролог д-р...

Lifestyle29 минути

Девет несакани ефекти од прекумерен внес на кофеин

Кофеинот, кога се консумира во умерени количини, е генерално безбеден и има бројни придобивки, како подобрување на расположението, метаболизмот и...

Магазин31 минута

Како да ја играте тајната мини-игра на Google инспирирана од Squid Game

Google уште еднаш ги изненади корисниците со културно релевантно „Easter Egg“ изненадување. Овој пат, се работи за тајна мини-игра инспирирана...

Автомобили32 минути

Клучна година за електричните возила: Инвестиции, предизвици и иднина

Електричните возила (EV) се наоѓаат на крстопат во 2024 година, со мешани резултати и очекувања за значајни промени во индустријата....

НАЈЧИТАНИ