Следете не

Храна

Здрав утрински десерт на вашата трпеза

Објавено пред

на

Без бел шеќер и бело брашно!

Состојки:

  • 1 шолја  шеќер
  • ¾ шолјa мед
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 2 шолји интегрално брашно
  • 2 лажички сода бикарбона
  • ¼ лажичка прашок за пециво
  • 2/3 шолја грчки јогурт
  • ½ шолја парчиња чоколадо за готвење

За глазура:

  • ½  шолја исецкано чоколадо за  готвење
  • ¼ шолја слатка павлака

Подготовка:

Вклучете ја рерната да се загрее на 160 ° C и подмачкајте го калапот за куглоф. Во сад за матење, измешајте ги путерот и медот , додека не добиете пенлива смеса. Измешајте го ванилиниот екстракт, едно по едно јајце, а потоа наизменично додавајте го брашното и содата, прашокот за пециво и јогуртот. Соединете ги состојките, а на самиот крај додадете ги чоколадните парчиња.

Готовата смеса ставете ја во калапот и печете 55 минути. Извадете го колачот  за да се излади 35 минути во калапот па можете да го послужите во чинија за сервирање. За да ја направите глазурата, ставете ја павлаката да се готви до точката на вриење, истурете ја врз исецканата чоколада, оставете неколку минути за да се стопи и измешајте со жица за да добиете мазна глазура. Истурете го чоколадото преку колачот.

Магазин

Вкусна пита со јаболка и рогач

Објавено пред

на

Подготовка: 75 минути

Состојки:

  • 4 јајца
  • 250 г пченично брашно
  • 100 г путер
  • 200 г шеќер
  • 125 г мелен рогач
  • 1 лажица гриз
  • 100 мл млеко
  • 4 јаболка
  • 100 г мед

Начин на подготовка:

  1. Измешајте го брашното, едно јајце, една жолчка, шеќерот и путерот во кратко тесто. Оставете го тестото да одмори.
  2. Во меѓувреме, подгответе ја смесата со рогач: измешајте го мелен рогач со остатокот од шеќерот, млекото, јајцата и гризот до изедначена смеса.
  3. Излупете ги јаболката, исечете ги на половини и извадете ги семките.
  4. Расукајте го тестото и ставете го во калапот за пита, подигнувајќи ги страните. Прелијте ја смесата со рогач врз тестото.
  5. Јаболката исечкајте ги на тенки кришки и наредете ги одозгора.
  6. Печете ја питата во загреана рерна на 170°C околу еден час.
  7. Кога питата ќе се испече, извадете ја од рерната и премачкајте ја со мед.

Совет за сервирање: Послужете со малку шлаг и чоколадни струготини по желба.

Прочитај повеќе...

Lifestyle

3 зачини кои можат негативно да влијаат на телото! Често ги користите, а не знаете дека можат да бидат штетни

Објавено пред

на

Солта е една од намирниците со која е важно да се внимава.

Многу луѓе не размислуваат за тоа, но зачините всушност можат да имаат различни ефекти врз вашето здравје. Секако, тоа зависи од количината и начинот на консумирање, па ако е несоодветна, може да доведе дури и до влошување.

Повеќето луѓе ги користат овие три зачини речиси секој ден, а прекумерното консумирање доведува до несакани ефекти.

Лути зачини

Луѓето кои имаат чувствителен стомак или гастроинтестинални заболувања (гастритис) може да имаат дополнителни проблеми како што се иритација, па дури и појава на хемороиди доколку често користат лути зачини.

Сол

Технички гледано, солта не е зачин, туку минерал, но се користи секој ден за зачинување на храната. Нејзиното прекумерно консумирање доведува до разни проблеми како што се ризикот од кардиоваскуларни заболувања и зголемување на крвниот притисок.

Мускатов орев

Многумина не знаат дека оваа храна, во големи количини, всушност може да биде токсична и да предизвика симптоми како што се дезориентација, халуцинации и симптоми слични на мамурлак.

Сепак, треба да се истакне дека иако овие зачини, кога се консумираат во прекумерни количини, можат да имаат негативни ефекти, кога се користат во умерени количини можат да бидат дел од здравата исхрана.

/Informer

Прочитај повеќе...

Магазин

Дали знаете зошто швајцарските сирења имаат дупчиња?

Објавено пред

на

Швајцарското сирење секогаш се опишува како сирење со дупчиња. Има цврсто тело и орев, но сладок вкус. Исто така, има многу малку сол во споредба со другите сирења, вели др. Марк Џонсон, истакнат научник во Центарот за истражување на млечни производи на Универзитетот во Висконсин.

Првпат е направен во 14 век во Швајцарија, поточно на Алпите.

„Тоа беше тврдо сирење кое имаше долг рок на траење и лесно можеше да се транспортира по планините каде што се произведуваше. Денес, пак, терминот швајцарско сирење не се однесува на тоа од каде доаѓа сирењето, туку на видот на сирењето, на тоа како се произведува сирењето – објасни тој.

„Производителите на сирење додаваат посебна бактерија наречена Propionibacterium shermanii. Оваа бактерија ферментира млечна киселина и произведува јаглерод диоксид. Јаглерод диоксидот се собира на одредени места во сирењето и создава големи меурчиња. Ниту едно друго сирење не ја користи оваа култура, освен швајцарското и другите верзии на швајцарско сирење, како што се baby Swiss, Maasdam, Jarlsberg и Emmentaler“, објаснува др. Марк Џонсон.

Можете ли да купите швајцарско сирење без дупки?

„Швајцарското сирење без дупки се нарекува „слепо швајцарско“, но тоа се смета за недостаток. Ако видите сирење означено со швајцарско кое нема дупки, тоа не е вистинско швајцарско сирење и нема да го има вкусот или текстурата што ја барате“, објасни тоj

/rd.com.

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Спорт1 час

„Да се потпреме на сите расположливи сили за македонската репрезентација“, новото раководство на ФФМ оствари работен состанок со Благоја Милевски

Новоизбраниот претседател на ФФМ, г-дин Масар Омерагиќ, во придружба со еден од најдобрите наши фудбалски арбитри, спортскиот директор на Националните...

Македонија3 часа

(ФОТО) Нови моторни возила за дел од едниците на полицијата

Министерот за внатрешни работи Панче Тошковски денеска во кругот на министерството официјално ги стави во функција дел од моторните возила...

Кичево4 часа

„IQ-UP“ Кичево и нивните дечиња во петок организираат хуманитарна новогодишна работилница, сите заедно да допринесеме и да помогнеме каде е најпотребно!

🎄✨ Драги пријатели, со големо задоволство ви најавуваме новогодишна хуманитарна работилница која ќе се одржи на 27.12.2024г (петок) од 18:00...

Lifestyle7 часа

Температурата на водата и нејзиното влијание врз вкусот на кафето: Што треба да знаете?

Подготовката на совршена шолја домашно кафе може да изгледа како наједноставната работа, но за оние кои навистина уживаат во богатиот...

Lifestyle7 часа

Како лесно да ја отстраните дамката од црвено вино на тепих без да користите хемикалии

Случајно истурено црвено вино на тепих или кауч може да изгледа како катастрофа, но со правилните чекори и природни производи,...

Автомобили7 часа

Како правилно да го исчистите снегот од автомобилот и избегнете скапи грешки

Чистењето снег од автомобилот е задолжително за секој возач во зима, но грешките направени во овој процес може да предизвикаат...

Автомобили7 часа

8 клучни совети за возење на снег: избегнете несреќи и заглавување!

Возењето во зимски услови претставува двоен предизвик, дури и за искусните возачи, а уште повеќе за оние кои штотуку го...

Магазин7 часа

Телеграм официјално стана профитабилен со приходи над 1 милијарда долари

Апликацијата за пораки Telegram стана профитабилна, откако нејзиниот вкупен приход во 2024 година надмина 1 милијарда долари, објави основачот Павел...

Магазин7 часа

Максимизирање на долговечноста на вашиот компјутер: 7 совети за одржување

Компјутерот е значајна инвестиција, и како и со секоја друга инвестиција, правилната грижа може да го продолжи неговиот животен век....

Магазин7 часа

Ирска ја казни Meta со 263 милиони долари

Ирската комисија за заштита на податоци (IDPC) ја казни Meta со 263 милиони долари поради прекршување на податоци на Facebook...

НАЈЧИТАНИ