Следете не

Храна

Здрав утрински десерт на вашата трпеза

Објавено пред

на

Без бел шеќер и бело брашно!

Состојки:

  • 1 шолја  шеќер
  • ¾ шолјa мед
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 2 шолји интегрално брашно
  • 2 лажички сода бикарбона
  • ¼ лажичка прашок за пециво
  • 2/3 шолја грчки јогурт
  • ½ шолја парчиња чоколадо за готвење

За глазура:

  • ½  шолја исецкано чоколадо за  готвење
  • ¼ шолја слатка павлака

Подготовка:

Вклучете ја рерната да се загрее на 160 ° C и подмачкајте го калапот за куглоф. Во сад за матење, измешајте ги путерот и медот , додека не добиете пенлива смеса. Измешајте го ванилиниот екстракт, едно по едно јајце, а потоа наизменично додавајте го брашното и содата, прашокот за пециво и јогуртот. Соединете ги состојките, а на самиот крај додадете ги чоколадните парчиња.

Готовата смеса ставете ја во калапот и печете 55 минути. Извадете го колачот  за да се излади 35 минути во калапот па можете да го послужите во чинија за сервирање. За да ја направите глазурата, ставете ја павлаката да се готви до точката на вриење, истурете ја врз исецканата чоколада, оставете неколку минути за да се стопи и измешајте со жица за да добиете мазна глазура. Истурете го чоколадото преку колачот.

Lifestyle

Како да ги загреете тестенините и да ги одржувате вкусни, дури и во микробранова печка

Објавено пред

на

Понекогаш се случува да зготвите премногу тестенини за ручек или вечера, па да имате остатоци за следниот ден. Тестенините можат да бидат исто толку вкусни и следниот ден ако се загреат на правилен начин.

Ако често се случува вашите тестенини да станат суви и кашести по повторното загревање, со неколку совети од готвач, оваа ситуација лесно може да се избегне и тестенините повторно ќе бидат вкусни.

Што се случува со тестенините по готвењето?

Процесот на готвење тестенини ги извлекува скробовите, а кога ќе се оладат, тие поминуваат низ процес на ретроградација на скроб. Тоа значи дека скробот формира структура слична на гел која ќе се зацврсти кога тестенините ќе се оладат. Како резултат на тоа, тестенините можат да станат „гумени“ или кашести, што се должи на премногу вода.

Како правилно да ги загреете тестенините?

Еден од најдобрите начини да ги загреете тестенините и да ги задржите вкусни е да ги загревате како зеленчук. Во тенџере ставете малку вода, само да го покрие дното, и додајте една или две лажици маслиново масло (во зависност од количината на тестенини). Потоа додадете ги тестенините и варете ги на средна топлина, постојано мешајќи, околу 3 до 5 минути или додека не се загреат. Овој метод ќе ги остави тестенините жешки, но сè уште цврсти, а не кашести.

Што ако користите микробранова печка?

Микробрановата печка не е најдобриот избор за повторно загревање на тестенини, бидејќи топлината може да ја вшмукува влагата од храната, а тестенините стануваат суви и неапетитни. Ако микробрановата печка е вашата единствена опција, готвачот советува да додадете малку вода пред загревање. Водата ќе помогне да се одржат тестенините доволно хидрирани за да ја издржат високата температура на микробрановата печка, без да станат премногу влажни.

Извор: RadioSA

Прочитај повеќе...

Магазин

Вкусна пита со јаболка и рогач

Објавено пред

на

Подготовка: 75 минути

Состојки:

  • 4 јајца
  • 250 г пченично брашно
  • 100 г путер
  • 200 г шеќер
  • 125 г мелен рогач
  • 1 лажица гриз
  • 100 мл млеко
  • 4 јаболка
  • 100 г мед

Начин на подготовка:

  1. Измешајте го брашното, едно јајце, една жолчка, шеќерот и путерот во кратко тесто. Оставете го тестото да одмори.
  2. Во меѓувреме, подгответе ја смесата со рогач: измешајте го мелен рогач со остатокот од шеќерот, млекото, јајцата и гризот до изедначена смеса.
  3. Излупете ги јаболката, исечете ги на половини и извадете ги семките.
  4. Расукајте го тестото и ставете го во калапот за пита, подигнувајќи ги страните. Прелијте ја смесата со рогач врз тестото.
  5. Јаболката исечкајте ги на тенки кришки и наредете ги одозгора.
  6. Печете ја питата во загреана рерна на 170°C околу еден час.
  7. Кога питата ќе се испече, извадете ја од рерната и премачкајте ја со мед.

Совет за сервирање: Послужете со малку шлаг и чоколадни струготини по желба.

Прочитај повеќе...

Lifestyle

3 зачини кои можат негативно да влијаат на телото! Често ги користите, а не знаете дека можат да бидат штетни

Објавено пред

на

Солта е една од намирниците со која е важно да се внимава.

Многу луѓе не размислуваат за тоа, но зачините всушност можат да имаат различни ефекти врз вашето здравје. Секако, тоа зависи од количината и начинот на консумирање, па ако е несоодветна, може да доведе дури и до влошување.

Повеќето луѓе ги користат овие три зачини речиси секој ден, а прекумерното консумирање доведува до несакани ефекти.

Лути зачини

Луѓето кои имаат чувствителен стомак или гастроинтестинални заболувања (гастритис) може да имаат дополнителни проблеми како што се иритација, па дури и појава на хемороиди доколку често користат лути зачини.

Сол

Технички гледано, солта не е зачин, туку минерал, но се користи секој ден за зачинување на храната. Нејзиното прекумерно консумирање доведува до разни проблеми како што се ризикот од кардиоваскуларни заболувања и зголемување на крвниот притисок.

Мускатов орев

Многумина не знаат дека оваа храна, во големи количини, всушност може да биде токсична и да предизвика симптоми како што се дезориентација, халуцинации и симптоми слични на мамурлак.

Сепак, треба да се истакне дека иако овие зачини, кога се консумираат во прекумерни количини, можат да имаат негативни ефекти, кога се користат во умерени количини можат да бидат дел од здравата исхрана.

/Informer

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хороскоп6 часа

Хороскоп за понеделник (27 јануари)

ОВЕН Може да се потпрете на соработниците. Денешниот ден е поволен за работа, доаѓаат некои нови решенија. Може да очекувате...

Социјални мрежи9 часа

„WhatsApp“ воведува нова функција која ќе ги воодушеви корисниците, ова корисниците ги нервира со години

WhatsApp работи на нова функција која им овозможува на корисниците да додаваат и управуваат со повеќе сметки во една апликација....

Спорт13 часа

Футсал македонската репрезентација ги продолжува квалификациите за пласман на ЕП

Македонската футсал А репрезентација кон крајот на јануари и почетокот на февруари ќе ги продолжи квалификациите за пласман на Европско...

Временска прогноза19 часа

Дали во месец февруари се враќа ладниот бран проследен со нов снег?

Според она што може да се истакне, според најновото ажурирање на прогностичките модели, големо враќање на зимата и големо заладување...

Хороскоп1 ден

Хороскоп за недела (26 јануари)

ОВЕН Што и да започнете, ќе се заврши во хаос. За вас е најпаметно да ги избегнете сите ситуации во...

Кичево1 ден

(ВИДЕО) Жителите на кичевската населба Иванидол бараат дислокација на Асфалтната база која е речиси до куќите

Базата за асфалт изградена во населба Иванидол – Кичево е оддалечена само 60 метри од куќите, а како што се...

Македонија2 дена

Во охридската Општа Болница вработена нападнала колешка во работно време

На 24.01.2025 во 13.25 часот во СВР Охрид е пријавено дека вработена во Општата болница во Охрид физички нападнала своја колешка...

Кичево2 дена

„Саншајн Кидс“ – Кичево со серија бесплатни работилници за еманципација и едукација во рамките на проектот #BeHerVoice.

Граѓанското здружение од Кичево „Саншајн Кидс“ Ве поканува да учествувате во уникатна серија работилници за еманципација и едукација организирани во...

Спорт2 дена

(ВИДЕО) Имплементирање на ВАР системот ќе ја врати сигурноста на терените и кај инвеститорите, младите селекции ќе го добијат вистинскиот третман

Претседателот на ФФМ, г-дин Масар Омерагиќ во интервју за ТРТ Балкан говори за неговата визија како да се подобрат состојбите...

Временска прогноза2 дена

Температурна инверзија, ладно во градовите, магла и топло на превоите и котлините

Голема температурна инверзија имаме  и ова утро и претпладне во Македонија, котлините се многу поладни од планинските места и Скијачките...

НАЈЧИТАНИ