Храна
Здрав утрински десерт на вашата трпеза
Без бел шеќер и бело брашно!
Состојки:
- 1 шолја шеќер
- ¾ шолјa мед
- 1 лажичка екстракт од ванила
- 2 шолји интегрално брашно
- 2 лажички сода бикарбона
- ¼ лажичка прашок за пециво
- 2/3 шолја грчки јогурт
- ½ шолја парчиња чоколадо за готвење
За глазура:
- ½ шолја исецкано чоколадо за готвење
- ¼ шолја слатка павлака
Подготовка:
Вклучете ја рерната да се загрее на 160 ° C и подмачкајте го калапот за куглоф. Во сад за матење, измешајте ги путерот и медот , додека не добиете пенлива смеса. Измешајте го ванилиниот екстракт, едно по едно јајце, а потоа наизменично додавајте го брашното и содата, прашокот за пециво и јогуртот. Соединете ги состојките, а на самиот крај додадете ги чоколадните парчиња.
Готовата смеса ставете ја во калапот и печете 55 минути. Извадете го колачот за да се излади 35 минути во калапот па можете да го послужите во чинија за сервирање. За да ја направите глазурата, ставете ја павлаката да се готви до точката на вриење, истурете ја врз исецканата чоколада, оставете неколку минути за да се стопи и измешајте со жица за да добиете мазна глазура. Истурете го чоколадото преку колачот.
Магазин
Вкусна пита со јаболка и рогач
Подготовка: 75 минути
Состојки:
- 4 јајца
- 250 г пченично брашно
- 100 г путер
- 200 г шеќер
- 125 г мелен рогач
- 1 лажица гриз
- 100 мл млеко
- 4 јаболка
- 100 г мед
Начин на подготовка:
- Измешајте го брашното, едно јајце, една жолчка, шеќерот и путерот во кратко тесто. Оставете го тестото да одмори.
- Во меѓувреме, подгответе ја смесата со рогач: измешајте го мелен рогач со остатокот од шеќерот, млекото, јајцата и гризот до изедначена смеса.
- Излупете ги јаболката, исечете ги на половини и извадете ги семките.
- Расукајте го тестото и ставете го во калапот за пита, подигнувајќи ги страните. Прелијте ја смесата со рогач врз тестото.
- Јаболката исечкајте ги на тенки кришки и наредете ги одозгора.
- Печете ја питата во загреана рерна на 170°C околу еден час.
- Кога питата ќе се испече, извадете ја од рерната и премачкајте ја со мед.
Совет за сервирање: Послужете со малку шлаг и чоколадни струготини по желба.
Lifestyle
3 зачини кои можат негативно да влијаат на телото! Често ги користите, а не знаете дека можат да бидат штетни
Солта е една од намирниците со која е важно да се внимава.
Многу луѓе не размислуваат за тоа, но зачините всушност можат да имаат различни ефекти врз вашето здравје. Секако, тоа зависи од количината и начинот на консумирање, па ако е несоодветна, може да доведе дури и до влошување.
Повеќето луѓе ги користат овие три зачини речиси секој ден, а прекумерното консумирање доведува до несакани ефекти.
Лути зачини
Луѓето кои имаат чувствителен стомак или гастроинтестинални заболувања (гастритис) може да имаат дополнителни проблеми како што се иритација, па дури и појава на хемороиди доколку често користат лути зачини.
Сол
Технички гледано, солта не е зачин, туку минерал, но се користи секој ден за зачинување на храната. Нејзиното прекумерно консумирање доведува до разни проблеми како што се ризикот од кардиоваскуларни заболувања и зголемување на крвниот притисок.
Мускатов орев
Многумина не знаат дека оваа храна, во големи количини, всушност може да биде токсична и да предизвика симптоми како што се дезориентација, халуцинации и симптоми слични на мамурлак.
Сепак, треба да се истакне дека иако овие зачини, кога се консумираат во прекумерни количини, можат да имаат негативни ефекти, кога се користат во умерени количини можат да бидат дел од здравата исхрана.
/Informer
Магазин
Дали знаете зошто швајцарските сирења имаат дупчиња?
Швајцарското сирење секогаш се опишува како сирење со дупчиња. Има цврсто тело и орев, но сладок вкус. Исто така, има многу малку сол во споредба со другите сирења, вели др. Марк Џонсон, истакнат научник во Центарот за истражување на млечни производи на Универзитетот во Висконсин.
Првпат е направен во 14 век во Швајцарија, поточно на Алпите.
„Тоа беше тврдо сирење кое имаше долг рок на траење и лесно можеше да се транспортира по планините каде што се произведуваше. Денес, пак, терминот швајцарско сирење не се однесува на тоа од каде доаѓа сирењето, туку на видот на сирењето, на тоа како се произведува сирењето – објасни тој.
„Производителите на сирење додаваат посебна бактерија наречена Propionibacterium shermanii. Оваа бактерија ферментира млечна киселина и произведува јаглерод диоксид. Јаглерод диоксидот се собира на одредени места во сирењето и создава големи меурчиња. Ниту едно друго сирење не ја користи оваа култура, освен швајцарското и другите верзии на швајцарско сирење, како што се baby Swiss, Maasdam, Jarlsberg и Emmentaler“, објаснува др. Марк Џонсон.
Можете ли да купите швајцарско сирење без дупки?
„Швајцарското сирење без дупки се нарекува „слепо швајцарско“, но тоа се смета за недостаток. Ако видите сирење означено со швајцарско кое нема дупки, тоа не е вистинско швајцарско сирење и нема да го има вкусот или текстурата што ја барате“, објасни тоj
/rd.com.
-
Хороскоп20 часа
Хороскоп за вторник (24 декември)
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за понеделник (23 декември)
-
Спорт21 час
Со одлука на новоизбраниот претседател Омерагиќ, Ѓорѓи Христов назначен за технички директор во Фудбалската федерација на Македонија
-
Македонија1 ден
ЈП Македонија Пат состојба на патиштата до 12:00ч
-
Автомобили21 час
(ВИДЕО) Лада Нива „Sport“ крена во производство
-
Автомобили1 ден
Најбезбедни автомобили во Европа: Листата за 2024 година
-
Автомобили1 ден
Каде да се постават синџирите за снег на возила со погон на четири тркала?
-
Временска прогноза2 дена
Западните и северозападните делови од Македонија утрово под продор на ладен и влажен воздух кој носи снежни врнежи