Lifestyle
Еден поучен и емотивен текст за татковците кои имаат ќерки
Наидовме на мошне поучен и емотивен текст кој со радост ќе го споделиме со вас, каде еден примерен татко набројува неколку правила за татковци кои имаат ќерки.
Некои од советите се забавни, другите успеаа да не расплачат. Но во секој случај ние сме убедени дека се напишани од прекрасен маж, за кого вниманието кон малата принцеза е поважна работа од пиво со пријателите.
- Сакај ја нејзината мајка. Однесувај се кон неа со почит и огромна доза на јавно искажување на приврзаност. Кога малата ќе порасне, има голема шанса да се заљуби и да се омажи за човек кој се однесува со неа горе-долу како што ти си се однесувал со нејзината мајка. Без разлика дали е добро или лошо, тоа ќе се случи. Се надевам дека било добро.
- Секогаш биди и на располагање. Не може да се постигне квалитет на времето поминато заедно, ако нема квантитет. Поминувајте време заедно без посебна причина, освен едноставната желба да се радувате на заедничкото присуство. Заинтересирај се искрено за работите кои ја интересираат неа. Таа има потреба нејзиниот татко да присуствува во секоја фаза од нејзиниот живот. Немој само да седиш настрана, додека таа додава години на својот живот… ти додавај живот на нејзините години.
- Спасувај ја. Додека расте таа ќе бара херој. Многу нормално тоа може да си ти. Ќе има потреба да и притрчаш во помош повторно и повторно во текот на нејзиниот живот.
- Радувај се на секој миг кој го имате заедно. Денес таа ползи низ куќата во пелени, утре ќе и ги дадеш клучевите од колата и пред да си почувствувал, веќе ќе ја испраќаш до олтарот. Некој ден, наскоро, да поминува време со тато нема да и биде најсупер работа на светот. Животот се случува доста брзо.
- Моли се за неа. Редовно. Страсно. Постојано.
- Танцувај со неа. Започни додека е уште мала. Не чекај до денот на нејзината свадба.
- Купи и патики слични на твоите. Нема секогаш да сака да носи исти чевли како татко си.
- Кажи и дека е убава. Кажувај и го тоа повторно и повторно.
- Дозволи и да го држи воланот. Таа секогаш ќе се сеќава како нејзиниот тато и давал да го прави тоа.
- Вистинска магија е да ја носиш на грб. Прави го тоа сега, додека грбот ти е силен, а таа е уште мала.
- Таа со нетрпение ќе чека да се вратиш од работа навечер. Немој да доцниш.
- Ако мама ја запише на часови по клавир, погрижи се и ти да бидеш таму. Не грижи се што нема други татковци. Загубата е нивна.
- Никогаш немој да го пропуштиш нејзиниот роденден. По 10 години нема да се сеќава што си и подарил. Ќе запамети дали си бил таму.
- По лош сон најверојатно ќе сака да легне до тебе и мама. Тоа е убаво нешто.
- Постојат многу малку работи на овој свет кои може да ја смират плачливата принцеза подобро од татковата рака. Никогаш не го заборавај тоа.
- Може да посака да и купиш коњче за роденден. Ако не живеете на фарма , не и купувај пони за роденден. Но сепак можеш да изнајмиш.
- Не ја опсипувај со многу подароци. Наместо тоа подари и неверојатни искуства кои можете да ги имате заедно.
- Таа мора да знае дека секогаш може да се врати дома. Што и да се случило.
- Запамти дека исто како пеперутка, еден ден и таа ќе ги рашири крилјата и ќе полета. Уживај во нејзините години, во кои е сеуште гасеничка.
- Секоја година на нејзиниот роденден напиши и писмо. Дај и ги писмата кога ќе замине да учи, или кога ќе стане мајка. Или пак кога ти мислиш дека има најголема потреба.
- Научи се да и веруваш. Колку повеќе расте, толку повеќе слобода давај и. Таа ќе се воспитува според очекувањата кои ги ставаш пред неа.
- Денес таа тргнува кон вратата, за да оди на училиште, утре веќе ќе биде далеку. Не трепкај.
Lifestyle
Пет лесни начини за омекнување на тврдо парче месо
Поевтините парчиња месо може да бидат потврди и потешки за џвакање, но тоа не значи дека треба да ги избегнувате во кујната. Наместо тоа, научете како да ги подготвите правилно. Во продолжение ви нудиме неколку совети за омекнување на поцврсто и поевтино парче месо.
1. Долготрајна термичка обработка
Ако сакате тврдото парче месо да го претворите во мек и вкусен залак, изложете го на долготрајна термичка обработка на пониски температури. Ова е и тајната на добриот гулаш. Цврстите коцки месо ќе се претворат во меки залаци кои се топат во устата, ако го готвите јадењето на ниска температура неколку часа.
2. Маринирање на месото
Омекнете тенки парчиња месо со маринада што се базира на киселина. Можете да користите различни видови оцет, агруми како лимони, лимети и портокали, па дури и маринада на база на вино. Киселите маринади помагаат во разградувањето на мускулното ткиво и создаваат помеко парче месо по готвењето или печењето.
3. Изматете го месото
Чеканот за месо е одличен додаток за секоја кујна. Ви овозможува да го омекнете месото, но и да ја израмните површината на стекот, овозможувајќи порамномерна термичка обработка. Ставете го посакуваното парче месо помеѓу два слоја проѕирна фолија и изматете го со чекан додека не бидете задоволни со резултатот. Ако немате чекан, можете да користите друг потежок предмет, како тава или малтер.
4. Посолување на месото
Месото може да го омекнете и со сол. Обилно посолете го парчето месо околу еден час пред термичката обработка, за да помогнете во разградувањето на протеините. Кога ќе бидете подготвени за готвење, исплакнете го вишокот сол и темелно исушете го месото пред да го ставите на тавата, скарата или листот за печење.
5. Исечете го месото на тенки парчиња
Тенкото сечење помага да се скратат цврстите мускулни влакна на месото, правејќи го секој залак попријатен за јадење. Важно е да се сече спротивно на насоката на мускулните влакна, а не паралелно со нив, за да се добие посочно парче месо. Месото можете да го исечете пред или по термичка обработка, во зависност од рецептот.
Овие методи не само што ќе ви помогнат да заштедите пари со купување на поевтини парчиња месо, туку и ќе ви овозможат да уживате во меки и вкусни јадења.
Извор: N1Info
Lifestyle
Шест работи кои можат да ги оштетат нашите бубрези
Бубрезите обработуваат сè што внесуваме, вклучително и масти, сол и шеќер, кои може да доведат до висок крвен притисок, дебелина и дијабетес. Овие состојби го оптоваруваат нашиот бубрежен систем, предизвикувајќи акутни проблеми, а со тек на време и хронична бубрежна болест. Хроничната бубрежна болест значи намалена способност на бубрезите да ги отстранат отпадните материи, што може да резултира во сериозни здравствени последици.
Еве кои шест фактори може да ги оштетат бубрезите:
- Газирани пијалоци
Пиењето две или повеќе газирани пијалоци дневно значително го зголемува ризикот од бубрежна болест. Една студија покажа дека кај жени кои редовно пиеле газирани пијалаци, функцијата на бубрезите опаднала за 30 проценти во рок од 20 години. - Лекови против болки
Долготрајна употреба на лекови против болки или антиинфламаторни лекови, особено во големи количини, може да ги оштети бубрезите. - Прекумерна физичка активност
Претераното вежбање може да предизвика состојба наречена рабдомиолиза, каде оштетеното мускулно ткиво брзо се распаѓа, ослободувајќи супстанции што можат да ги оштетат бубрезите. - Билни додатоци во исхраната
Некои билни додатоци може да го влошат здравјето на бубрезите или да ја нарушат ефикасноста на лековите. Секогаш консултирајте се со вашиот лекар пред да земете билни суплементи. - Лекови за металоиди (PPIs)
Лековите за намалување на стомачната киселина, познати како инхибитори на протонска пумпа (PPIs), може да предизвикаат оштетување на бубрезите со подолга употреба и да го зголемат ризикот од хронична бубрежна болест. - Стрептококно воспалено грло
Инфекција со стрептокок може да предизвика имунолошки одговор што ќе доведе до воспаление на бубрезите. Ако се сомневате на стрептококна инфекција, контактирајте го вашиот лекар за соодветен третман.
Подоброто разбирање на овие фактори може да помогне во одржување на здравјето на бубрезите и превенција на хронични заболувања.
Извор: Danas
Lifestyle
Наплатната влезница за престој во Венеција влегува во друга фаза
Следната година ќе започне втората експериментална фаза на наплата на билет за посета на Венеција. Годинава бројот на денови во кои билетот се наплаќал по цена од пет евра бил 29, а следната година во одредени случаи билетот ќе чини десет евра и ќе се плаќа 54 дена во годината.
Втората експериментална фаза за влез во Венеција преку плаќање билети ќе започне во 2025 година. Беа воведени нови правила за да се направи оваа мерка поефикасна, а целта на општината е да го ограничи прекумерниот туризам и да го направи градот попогоден за живеење.
Годинава во текот на 29 експериментални денови општина Венеција заработила два милиони и 425.000 евра, во просек по 17.000 евра дневно. Билетот го платиле 485.000 луѓе.
Градоначалникот на Венеција, Луиџи Брунјаро, вели дека Венеција е првиот град во светот кој се справува со проблемот со прекумерниот прилив на туристи, што создава големи проблеми за самиот град, жителите и туристите кои не уживаат во нивната посета.
Венеција беше првата во светот која воведе резервации за влез во градот во најкритичните денови. За 2025 година воведовме две новини: двојно се зголемува бројот на денови за плаќање за влез во градот, а кој наместо пет не резервира четири дена пред влез, плаќа десет евра. Преку резервации знаеме точно колку луѓе доаѓаат во нашиот град и можеме на посетителите да им обезбедиме подобра услуга“, објаснува градоначалникот Бруњаро.
– „Оваа идеја не е создадена за да се наполни општинската каса, туку да се олесни животот во градот за сите што живеат во него. Периодот од 2025 година ќе биде горе-долу ист како годинава од 28 април до 27 јули, но ќе има повеќе денови, вкупно 54. Ќе има и контроли кои повлекуваат административни, но и кривични казни“, најави Микеле. Зуин, советник за буџет на општина Венеција.
Дневно ограничување на бројот на туристи кои ќе ја посетат Венеција и следната година нема. И додека одреден број граѓани на Венеција не се за наплата на влезница, што, според нив, ја прави Венеција Дизниленд, општината не се откажува од оваа идеја, сметајќи ја за пример за остатокот од светот. .
– „После овој експеримент, луѓе ни се јавија од целиот свет, од Форментера до Кјото, за да не прашаат каков систем користевме и да им дадат совет како сè функционира толку добро. Ова е експеримент кој ќе продолжи и во наредните години, од кој учиме и ќе видиме како ќе испадне“, изјави Симоне Вентурини, советник за економски развој на Венеција.
Втората експериментална фаза започнува на 28 април и ќе трае до 27 јули 2025 година. Цената е уште пет евра, освен ако не го резервирате билетот во последен момент, кога ќе биде 10 евра.
Извор: rts.rs
-
Кичево19 часа
(ВИДЕО) Ново име на музичката сцена, кичевчанецот Христијан Трајаноски ја преработи „Само за тебе“ од доајенот на македонската народна песна Круме Спасовски
-
Хороскоп14 часа
Хороскоп за петок (15 ноември)
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за четврток (14 ноември)
-
Временска прогноза1 ден
Започнаа врнежи од дожд, на повисоките места истото ќе премине во снег, ова се денешните детали
-
Спорт23 часа
Младата репрезентација на Македонија до 18 години на тренинг камп во Кичево, каде ќе одиграат и контролен меч против тимот на Арсими
-
Македонија2 дена
СВР Охрид вчера одржа состанок со надлежни субјекти по повод зимската сезона
-
Временска прогноза3 часа
Викенд временска прогноза, ќе имаме и сонце но ќе биде ладно
-
Магазин1 час
Google Maps брише сè: Имате уште малку време, еве како да ги зачувате вашите податоци