Храна
Испеглајте го вашиот стомак за само една недела заменете еден оброк со оваа салата!
Салатата „Метла“ иако некои ја нарекуваат и „Четка“ веќе неколку години е една од најпопуларните на менијата на оние кои сакаат брзо да ослабнат.
Можеби не изгледа убаво или егзотично, но таа е вистинско решение доколку сакате да го исчистите организмот и да ослабете за кратко време.
Еве во што е тајната
Основна компонента на оваа салата му овозможува на организмот витамини и минерали, исполнети со влакна и пектин. Благодарение на тоа ова јадење допринесува ефикасно чистење на цревата, а со намалување на фекалните наслаги се намалува и телесната тежина.
Но, тоа не е се. Бидејќи некои од состојките се нискокалорични, ако замените еден оброк со оваа салата, на пример вечера, можете да се ослободите од масни наслаги. На тој начин, резултатот со користење на оваа вкусна и корисна салата е прочистен организам и намалена телесна тежина. Но, да не должиме многу. Постојат неколку рецепти за да ја направите оваа салата, а ние ќе ве запознаеме со класичниот и воедно најпопуларниот начин.
Потребни се: зелка, цвекло, морков, зелени зачини, лимонов сок, масло
Подготовка
Изрендајте ја зелката, цвеклото и морковот во однос 3:1:1. Додадете зачини по ваш избор (магданос, целер, мирудија) Изгмечете го зеленчукот да пушти сок. Додадете малку лимонов сок и по желба, за пикантен вкус, во салатата можете да додадете пасиран бел лук. Зачинете со мало количество масло (се препорачува масло од лен или маслиново) .
Салатата не треба да ја солите, а ако не можете да се откажете од солениот вкус, користете соја сос, кој содржи поприлична количина сол и го подобрува вкусот на храната, а има и високи нитритивни вредности и не е штетен по здравјето.
Но, треба да имате на ум и дека кај ниска киселост во желудникот нутриционистите советуваат дека е подобро да користите кисела зелка.
Магазин
Вкусна пита со јаболка и рогач
Подготовка: 75 минути
Состојки:
- 4 јајца
- 250 г пченично брашно
- 100 г путер
- 200 г шеќер
- 125 г мелен рогач
- 1 лажица гриз
- 100 мл млеко
- 4 јаболка
- 100 г мед
Начин на подготовка:
- Измешајте го брашното, едно јајце, една жолчка, шеќерот и путерот во кратко тесто. Оставете го тестото да одмори.
- Во меѓувреме, подгответе ја смесата со рогач: измешајте го мелен рогач со остатокот од шеќерот, млекото, јајцата и гризот до изедначена смеса.
- Излупете ги јаболката, исечете ги на половини и извадете ги семките.
- Расукајте го тестото и ставете го во калапот за пита, подигнувајќи ги страните. Прелијте ја смесата со рогач врз тестото.
- Јаболката исечкајте ги на тенки кришки и наредете ги одозгора.
- Печете ја питата во загреана рерна на 170°C околу еден час.
- Кога питата ќе се испече, извадете ја од рерната и премачкајте ја со мед.
Совет за сервирање: Послужете со малку шлаг и чоколадни струготини по желба.
Lifestyle
3 зачини кои можат негативно да влијаат на телото! Често ги користите, а не знаете дека можат да бидат штетни
Солта е една од намирниците со која е важно да се внимава.
Многу луѓе не размислуваат за тоа, но зачините всушност можат да имаат различни ефекти врз вашето здравје. Секако, тоа зависи од количината и начинот на консумирање, па ако е несоодветна, може да доведе дури и до влошување.
Повеќето луѓе ги користат овие три зачини речиси секој ден, а прекумерното консумирање доведува до несакани ефекти.
Лути зачини
Луѓето кои имаат чувствителен стомак или гастроинтестинални заболувања (гастритис) може да имаат дополнителни проблеми како што се иритација, па дури и појава на хемороиди доколку често користат лути зачини.
Сол
Технички гледано, солта не е зачин, туку минерал, но се користи секој ден за зачинување на храната. Нејзиното прекумерно консумирање доведува до разни проблеми како што се ризикот од кардиоваскуларни заболувања и зголемување на крвниот притисок.
Мускатов орев
Многумина не знаат дека оваа храна, во големи количини, всушност може да биде токсична и да предизвика симптоми како што се дезориентација, халуцинации и симптоми слични на мамурлак.
Сепак, треба да се истакне дека иако овие зачини, кога се консумираат во прекумерни количини, можат да имаат негативни ефекти, кога се користат во умерени количини можат да бидат дел од здравата исхрана.
/Informer
Магазин
Дали знаете зошто швајцарските сирења имаат дупчиња?
Швајцарското сирење секогаш се опишува како сирење со дупчиња. Има цврсто тело и орев, но сладок вкус. Исто така, има многу малку сол во споредба со другите сирења, вели др. Марк Џонсон, истакнат научник во Центарот за истражување на млечни производи на Универзитетот во Висконсин.
Првпат е направен во 14 век во Швајцарија, поточно на Алпите.
„Тоа беше тврдо сирење кое имаше долг рок на траење и лесно можеше да се транспортира по планините каде што се произведуваше. Денес, пак, терминот швајцарско сирење не се однесува на тоа од каде доаѓа сирењето, туку на видот на сирењето, на тоа како се произведува сирењето – објасни тој.
„Производителите на сирење додаваат посебна бактерија наречена Propionibacterium shermanii. Оваа бактерија ферментира млечна киселина и произведува јаглерод диоксид. Јаглерод диоксидот се собира на одредени места во сирењето и создава големи меурчиња. Ниту едно друго сирење не ја користи оваа култура, освен швајцарското и другите верзии на швајцарско сирење, како што се baby Swiss, Maasdam, Jarlsberg и Emmentaler“, објаснува др. Марк Џонсон.
Можете ли да купите швајцарско сирење без дупки?
„Швајцарското сирење без дупки се нарекува „слепо швајцарско“, но тоа се смета за недостаток. Ако видите сирење означено со швајцарско кое нема дупки, тоа не е вистинско швајцарско сирење и нема да го има вкусот или текстурата што ја барате“, објасни тоj
/rd.com.
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за среда (25 декември)
-
Хороскоп18 часа
Хороскоп за четврток (26 декември)
-
Временска прогноза1 ден
Најава за нова снежна покривка, до денес во Маврово имаме најмногу снег
-
Временска прогноза10 часа
Според најновите метео алатки, се очекува доста поладна зима во јануари и февруари
-
Кичево2 дена
Без електрична енергија моментално Кичево, с.Лавчани, Подвис, превој Стража
-
Мобилни уреди19 часа
iPhone 18 Pro би требало да добие камера со променлива решетка, а неговата промоција се очекува кон септември 2026 година?
-
Магазин1 ден
Вештачката интелигенција ќе преземе 15% од деловните одлуки до 2028 година
-
Lifestyle6 часа
Сите ја сакаме оваа храна, но таа е главен виновник за високиот крвен притисок