Храна
Сите јадеме леблебија, а не сме свесни што му прави на организмот

Наут или народски кажано леблебија. Обично ја грицкаме, онака фино посолена, но за жал многу ретко ја употребуваме во секојдневната исхрана за подготвување на превкусни јадења. Одгледување на наут е култура која иако до пред некоја деценија на големи површини се одгледуваше и кај нас, денес речиси и да нема домашно производство.
Во следниот прилог откриваме зошто да го користиме наутот, колку е корисен за нашето здравје и како да го искомбинираме во секојдневната исхрана.
Првично одгледуван на Медитеранот и Блискиот Исток, наутот, ги шири своите кулинарски влијанија низ области од целиот свет. Тој се истакнува во Италијанската, Грчката, Индиската, Шпанската, Португалската кујна и кујната на Блискиот Исток.
Иако најчест тип на наут се појавува во вид на круг и беж боја, има и други сорти кои вклучуваат бои како црна, зелена и црвена боја. Како и други мешунки како што се грав, грашок и леќа, наутот е ценет за неговата висока содржина на протеини и влакна, а исто така содржи неколку клучни витамини и минерали кои се знае дека имаат корист здравјето на луѓето.
МОЖНИ ЗДРАВСТВЕНИ ПРИДОБИВКИ ОД КОНЗУМИРАЊЕ НАУТ
Наутот е поврзан со голем број на можни здравствени придобивки за медицински состојби. Ние ќе ги разгледаме сите состојби каде што наутот нуди подобрување на здраствената состојба.
1. Дијабетес
Истражувањата покажаа дека луѓето со дијабетес тип 1 кои консумираат исхрана богата со растителни влакна имаат пониски нивоа на гликоза во крвта и тип 2 дијабетес може да се подобри на шеќер во крвта, липиди и нивоата на инсулин.
Насоки за исхраната на Американците им препорачува 21-25 грама влакна дневно за жени и 30-38 грама дневно за мажи.
2. Здравје на коските
Железо, фосфат, калциум, магнезиум, манган, цинк и витамин К содржи наутот и сите тие витамини ќе придонесат за градење и одржување на коскената структура и сила.
Иако калциум фосфат е важен во коскената структура, е неопходно за правилно коскена минерализација за внимателен баланс на двете минерали – потрошувачката на премногу фосфор со премногу мала доза на калциум може да резултира со губење на коскената маса.
Формирање на коскената матрица бара минерали манган, железо и цинк кои играат клучна улога во производството и созревање на колаген.
Ниски дози на витамин К се поврзани со зголемен ризик за фрактура на коските. Соодветна потрошувачка на витамин К е важно за добро здравје, како што тој делува како модификатор на матрицата протеини коските, ја подобрува апсорпцијата на калциум и може да ја намали уринарната екскреција на калциум.
3. Крвен притисок
Одржување на ниска натриум доза е од суштинско значење за намалување на крвниот притисок, сепак зголемување на внесот на калиум може да биде исто толку важно, заради ефект на вазодилатација .
4. Здравје на срцето
Поради високиот процент на растителни влакна, калиум, витамин Ц, витамин Б-6 содржината на сите е поддршка на здравјето на срцето.
Наутот содржи значителни количини на влакна, кои помагаат во намалување на вкупниот износ на холестерол во крвта, а со тоа се намалува ризикот од срцеви заболувања.
Во една студија, оние кои консумирале 4069 мг калиум дневно имале 49% помал ризик од смрт од исхемична срцева болест во споредба со оние кои консумираат помалку калиум (околу 1000 мг на ден).
5. За рак
Селенот е минерал кој не е присутен во повеќето овошје и зеленчук, но може да се најде во наутот. Тој игра улога во функцијата на црниот дроб на ензими, и помага при детоксикација на некои канцерогени состојки во телото. Покрај тоа, селенот го спречува воспалението и исто така се намалува растот на туморот.
Наут, исто така, содржи фолна киселина, која има улога во синтезата на ДНК и поправка, со што се спречува формирање на клетките на ракот на мутациите во ДНК-та.
Сапонини, кои се присутни во фитохемикалии наут, спречуваат множење на клетките на ракот и ширење низ телото.
Заради богатоста со растителни влакна се поврзува и со намален ризик од рак на дебелото црево.
Витаминот Ц функционира како моќен антиоксиданс и помага во заштита на клетките од штетата на слободните радикали.
6. Холестерол
Истражувањата покажуваат дека вклучувајќи наут во исхраната го намалува износот на липопротеините со ниска густина (ЛДЛ) холестерол во крвта.
7. Воспаленија
Холин е многу важна и разновидна храна во наутот која помага со спиење, движењето на мускулите, учењето и меморијата. Холинот, исто така, помага да се задржи на структурата на клеточните мембрани, помага во пренесувањето на нервните импулси, помага во апсорпцијата на маснотии и ги намалува хроничните воспаленија.
8. Дигестија и регуларност
Поради високата содржина на влакна, наутот помога да се спречи запек и промовирање на регуларноста за здрав дигестивен тракт.
9. Управување со тежината и ситост
Диететски влакна се општо признати како важни фактори во контрола на телесната тежина и олесување во дигестивниот систем. Овие соединенија зголемуваат ситост и го намалуваат апетитот, што ве прави да се чувствувате сити подолго време и со тоа намалувате на вкупниот внес на калории.
Конзумирање на овошје и зеленчук од сите видови веќе не е поврзана со намален ризик од многуте начин на живот во врска со здравствената состојба. Многу студии покажаа дека зголемување на потрошувачката на растителна храна како наут го намалува ризикот од прекумерна телесна тежина и вкупната смртност, дијабетес, срцеви заболувања и промовира здрав тен и коса, зголемена енергија.
Храна
(ВИДЕО) Мудар начин како да ја воочите разликата помеѓу природна и вештачка храна

Ова е начинот да забелижите која храна е природна а која вештачка, имено вештачката или ГМО храна е поубава, позаоблена, посјајна, со еднаква големина и изглед, со сјајна боја, без модринки и оштетени делови, без знаци за гниење…
Вештачкото месо, исто така, изгледа добро. Но, доколку обрнете внимание на црниот дроб и бубрезите ќе забележите дека тоа е лажна храна. Имено, ако бубрезите или црниот дроб од некои животни ви делуваат болно, не го купувајте тоа месо бидејќи тие животни најверојатно се хранети со ГМО сточна храна.
На кратко, вештачката храна содржи пестициди и хемиски вештачки ѓубрива, содржи генетски модифицрани организми и сл.
Што мислите, ја чувствуваат ли луѓето разликата меѓу обичната и органската храна?
Магазин
Старомодни колачиња со јаткасти плодови кои одлично се комбинираат со кафе или чај

Овие неодоливи колачиња со ореви ќе ги воодушеват и најпребирливите љубители на слатки. Совршени за оние моменти кога сакате да уживате во топло кафе или чај, овие колачиња се полни со вкус и топлина. Со едноставен рецепт и неколку основни состојки, можете да создадете уникатен десерт кој ќе ги изненади сите!
Состојки:
- 3 белки
- 250 гр мелени ореви
- 250 гр шеќер во прав
- 1 лажица цеден лимон
- 250 гр сечкани ореви
Подготовка:
- Загрејте ја рерната на 200°C.
- Изматете ги белките: Почнете да ги матите белките додека не станат чврсти. Постепено додавајте шеќер во прав, по една лажица, и продолжете со матење околу 10 минути.
- Додавање на лимон: Додадете една лажица исцеден лимон и продолжете да матите уште половина минута.
- Измешајте со ореви: Додадете 250 гр мелени ореви и нежно измешајте со рака.
- Обликувајте колачиња: Обликувајте топчиња од смесата и секое валкајте го во сечкани ореви. Потоа обликувајте ролат и свиткајте го во полумесечина.
- Печете: Наросете уште малку сечкани ореви на врвот и наредете ги на плех обложен со хартија за печење. Намалете ја температурата на 150°C и печете ги оревите околу 35 минути.
Со ова едноставно, но вкусно колаче, ќе имате совршен десерт кој одлично оди со кафе или чај, и ќе ги воодушеви вашите пријатели и семејство.
Извор: Alo
Храна
Рецепт за највкусна чоколадна торта: Тајната е во овие три неочекувани состојки

Секој љубител на чоколадни торти знае дека правењето на совршено мека, сочна и вкусна торта е уметност. Но, што ако ви кажам дека тоа е возможно без премногу путер и масло? Тајната лежи во неколку неочекувани состојки кои прават чуда! Следниот рецепт ќе ви ја открие магијата.
Тајните состојки за совршената чоколадна торта
- Инстант чоколадниот пудинг: Дава свиленкаста текстура и ја прави тортата суптилно мека и влажна.
- Грчкиот јогурт: Додава сочност и ја подобрува мекоста на тортата.
- Сосот од јаболка: Здрава замена за маснотиите и одличен начин да се намалат калориите, а да се задржи вкусот и влажноста на тортата.
Како да направите домашен сос од јаболка
Ако сакате сосот од јаболка да биде свеж, можете лесно да го направите дома:
- Излупете ги јаболката, извадете ги семките и исечете ги на коцки.
- Додадете вода и сок од лимон, па варете на тивок оган додека не се претворат во каша.
- Изгмечете ги со рачен блендер или машина за матење компири и варете уште 5-10 минути додека течноста не испари.
Рецепт за највкусната чоколадна торта
Состојки:
- 1,5 чаши шеќер
- 3 лажици масло од авокадо (или маслиново масло)
- 115 гр сос од јаболка
- 1 јајце
- 2 белки
- 1 шолја кафе
- 3/4 шолја какао во прав
- 2 лажички екстракт од ванила
- 1 чаша млеко
- 2 чаши брашно
- 110 гр чоколаден пудинг во прав
- 1 лажичка сол
- 1 лажичка прашок за пециво
- 1,5 лажички сода бикарбона
- 1/4 чаша грчки јогурт
- Сончогледово масло
Подготовка:
- Загрејте ја рерната на 160°C.
- Подгответе го плехот: Намачкајте го со масло и посипете го со брашно, па отстранете го вишокот.
- Измешајте ги сувите состојки: Во поголем сад комбинирајте ги брашното, прашокот за пудинг од чоколадо, солта, прашокот за пециво и содата бикарбона. Оставете ги на страна.
- Измешајте ги влажните состојки: Во средна чинија, измешајте топло кафе и какао додека какаото целосно не се раствори. Потоа додадете млеко и екстракт од ванила, па оставете на страна.
- Мешање на шеќер и масло: Со миксер на мала брзина измешајте ги шеќерот и кокосовото масло додека не се соединат добро.
- Додавање на сосот од јаболка: Додадете го сосот од јаболка и мешајте додека не се соедини.
- Додавање на јајца: Потоа додадете ги јајцето и белките и нежно преклопете ги во смесата.
- Комбинирање на сувите и влажните состојки: Наизменично додавајте суви и влажни состојки, почнувајќи од сувите, додека смесата не се соедини целосно.
- Последен додаток: На крај, додадете го грчкиот јогурт и нежно измешајте додека не се соедини.
- Печење: Истурете ја смесата во подготвената тава и печете 40 минути (за тавче со димензии 23 x 33 см) или додека чепкалка вметната во центарот не излезе чиста.
- Ако правите мафини: Печете 25-30 минути.
Заклучок
Оваа чоколадна торта е совршена за сите љубители на чоколадни десерти кои сакаат да уживаат во неодоливиот вкус без да се грижат за премногу калории. Секој залак е вистинско задоволство и гарантирано ќе ја освои вашата публика!
Извор: Miss7
-
Кичево1 ден
Следните кичевски улици и села утре и во вторник ќе имаат прекин во електрична енергија поради работа на „ЕВН КЕЦ Кичево“
-
Хроника2 дена
Србија во шок: По кратко боледување денеска почина директорот на „Гранд продукција“ – Саша Поповиќ
-
Хороскоп16 часа
Хороскоп за понеделник (3 март)
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за недела (2 март)
-
Временска прогноза1 ден
Од среда на повидок пролетни дневни температури, вакво време не очекува оваа седмица
-
Временска прогноза2 дена
Вакво време не очекува во текот на утрешниот ден
-
Македонија1 ден
Лишен од слобода возач кој под дејство на алкохол удри пешак синоќа во Скопје, одземено му е возилото
-
Култура1 ден
Денеска е „Прочка“ ова се верувањата и обичаите за овој голем ден