Следете не

Lifestyle

На денешен ден.. (12.03)

Објавено пред

на

1365.- Отворен бил Универзитетот во Виена, една од најстарите установи од овој вид во светот. Првиот универзитет во Европа е основан во Болоња, во 1119 година, вториот во Париз, Франција, во 1150 година, третиот во Оксфорд, Англија, во 1214 година, четвртиот во Кембриџ, Англија, во 1229 година, петтиот во Прага, Чешка, во 1348 година, шестиот во Краков, Полска, во 1364 година итн.

1507.- Загинал италијанскиот генерал Чезаре Борџи, вонбрачен син на папата Александро Шести кој со помош на француските трупи и поддршката од неговиот татко, по трите воени походи од 1499 до 1502 година, го скршил отпорот на феудалната династија на италијанската покраина Ромања. Во делото „Владетелот“ Николо Макијавели го величал, тврдејќи дека само владетел со таква безобѕирност можел да ја обедини Италија.

1832.- Роден е англискиот капетан Чарлс Канинг Бојкот. Во 1880 година додека управувал со дел од Ирска, бил предизвикан ненасилен отпор за одбивање соработка. Таквиот вид на ненасилен протест бил наречен според неговото презиме – бојкот.

1848.- Во Виена избиле големи студентски демонстрации против полицискиот режим на канцеларот Клеменс Метерних.

1861.- Роден е италијанскиот писател и политичар Габриел Данунцио, изразит стилист. Најдлабока трага во литературата оставил со збирките песни „Рајска поема“ и „Алкиона“. Во политиката бил исклучителен претставник на италијанскиот национализам, па дури и фашизам. Дела: романите – „Оган“ и „Сласт“, драмите – „Мртов град“, „Франческа да Римини“ и „Ѓоконда“.

1881.- Во Солун е роден турскиот државник Мустафа Кемал, познат како Кемал Ататурк, татко на модерна Турција. Под неговото водство во 1922 година исфрлен бил последниот султан Мухамед Шести, а во 1923 година Турција била прогласена за република. Тој бил еден од творците на Балканскиот сојуз во 1934 година.

1890.- Роден е рускиот балетан и кореограф Владимир Фомич Нижински, еден од најголемите балетани во историјата на балетот чија кариера траела само четири години, бидејќи во 1917 година заболел од неизлечлива душевна болест. Неговите креации никој не ги надминал, а скоковите во балетот „Сон за ружа“, поради невообичаената креативност и убавина останале како недостигнат идеал.

1912.- Американскиот капетан Алберт Бери го извел првиот скок со падобран од авион.

1913.- Канбера станала престолнина на Австралија.

1913. – Роден е Петар Богданов – Кочко, македонски композитор, оперски пејач (тенор) и организатор на музичкиот живот во Македонија. Учесник е во НОВ на Македонија. Бил делегат на Првото заседание на АСНОМ. По војната, еден е од основачите на Операта на Македонскиот народен театар и на првото музичко училиште, а бил и прв претседател на Друштвото на музичарите на Македонија. Како пејач оствари низа значајни улоги.

1914.- Умрел американскиот инженер Џорџ Вестингхаус, пронаоѓач на воздушните сопирачки за локомотиви и трамваи. Во 1886 ја основал компанијата „Вестингхаус електрик корпорејшн“.

1922.- Роден е американскиот писател Жан Луј Керуак, познат како Џек Керуак. Дела: романите – „На пат“, „Д-р Сакс“, „Маги Касиди“, „Богот Сар“, „Сатира во Париз“, поетските книги – „Мексико Сити блуз“, „Химна – Боже моли се за мене“, „Расфрлени песни“, патописот – „Осамен патник“.

1925.- Во Пекинг умрел Сун Јат Сен, кинески револуционер и државник. Во 1905 година ја основал Кинеската револуционерна лига, а во 1912 година ја основал партијата Куоминтанг. Во 1917 година бил избран за претседател на Јужна Кина. По победата на Октомвриската социјалистичка револуција во Русија работел на обединувањето на земјата и ја објавил револуционерната програма на Куоминтанг, во која ја вклучил и Комунистичката партија на Кина. Роден бил на 12 ноември 1866 година.

1930.- Водачот во борбата за независност на Индија Махатма Ганди започнал кампања за граѓанска непослушност против британската колонијална управа и нејзините намери да воспостави монопол во производството на сол.

1935.- Во Њујорк умрел Михаило Пупин, физичар со светски углед. Бил професор по физика и математика на Универзитетот „Колумбија“ во САД, го пронашол системот на повеќекратна фотографија и ги открил секундарните рендгенски зраци. Човештвото најмногу го задолжи со решението на проблемот на телеграфски и телефонски пренос на далечина. За својата научна дејност посмртно ја добил Пулицеровата награда во 1924 година, како и многу други награди со светско значење. Роден бил во селото Идвор, во Банат (Војводина), на 4 октомври 1858 година.

1935.- Персија го добила новото официјално име на земјата – Иран.

1938.- Германските трупи влегле во Австрија, а Адолф Хитлер два дена подоцна објавил дека Австрија станала дел од Третиот Рајх, на што западните сили реагирале со „скрстени раце“ настојувајќи на секој начин да избегнат војна со нацистите.

1940.- По поразот во „зимската војна“ започната со советската инвазија кон крајот на 1939 година, Финска потпишала мировен договор со кој се откажала од Карелијската долина и градот Виброк на исток од земјата.

1945.- Петнаесетгодишната Ана Франк била убиена во германскиот нацистички логор Берген-Белзен. Нејзиниот дневник станала симбол на страдањата на Евреите во Втората светска војна, во која Германците систематски и плански го истребуваа тој народ во Германија и во сите окупирани земји во Европа. Нејзиното семејство по доаѓањето на нацистите на власт во Германија во 1933 година пребегнало во Амстердам, каде од 1942 до 1944 година живеело во тајно скривалиште кое  Гестапо успеал да го открие. Од нејзиното семејство војната ја преживеал единствено нејзиниот татко. По Втората светска војна нејзиниот дневник бил пронајден, а во 1947 година бил објавен. Дневникот е пишуван во време на двете години поминати во скривалиштето.

1946.- Родена е американската актерка и пејачка Лајза Минели. Кариерата ја почнала пеејќи во ноќните клубови и во њујоршките театри во Бродвеј. Филмови: „Кабаре“, (Оскар), „Кажи дека ме сакаш“, „Среќната Леди“, „Тишина, се смееме“, „Њујорк, Њујорк“, „Артур“.

1947.- Претседателот на САД Хари Труман во Конгресот ја прокламирал доктрината за помош на земјите загрозени од комунизмот („Труманова доктрина“). Првите средства им биле дадени на Грција и на Турција.

1950.- Во Санта Моника, Калифорнија, САД, умрел Хајнрих Ман, германски писател (брат на Томас Ман), генијален критичар на своето време и на граѓанското општество. Негови познати дела се „Царство“, „Седум години“, „Силата на човекот“, „Човекот од слама“ и „Професорот Урнат“. Роден бил во 1871 година.

1968.- Островот Маурициус во Индискиот Океан, британска колонија од 1810 година, станал независна членка на Британскиот комонвелт. Истиот ден во 1992 година Маурициус бил прогласен за република, прекинувајќи ги така и симболичните врски со британската круна.

1971.- Премиерот Хафез ел Асад на референдум бил избран за претседател на Сирија.

1972.- Владите на Британија и на НР Кина решиле да разменат амбасадори, иако дипломатските односи меѓу двете земји биле воспоставени уште во 1950 година.

1978.- Левите партии за првпат во историјата на Франција добиле апсолутно мнозинство во првиот круг од парламентарните избори.

1984.- Во Велика Британија почна генерален штрајк на рударите.

1987.- Во Советскиот Сојуз била извршена првата успешна трансплантација на срце.

1992.- Во индискиот град Бомбај во серија експлозии кои ги подметнале исламски терористи загинале повеќе од 300 луѓе. Индија за овие експлозии го обвинила исламскиот сосед Пакистан, но Исламабад го отфрлил ова тврдење. По една година од масакрот, исламските терористи во Бомбај предизвикале нова серија на експлозии  во кои загинаа најмалку уште 200 луѓе.

1994.- Англиската англиканска црква ракоположила 32 жени за свештеници, прекинувајќи ја 460-годишата доминација на мажите.

1995.- Во Белград умрел Мија Алексиќ, еден од најомилените и најпознатите актери во некогашната СФРЈ. Роден бил во 1923 година.

1999.- Полска, Чешка и Унгарија, како први членки на поранешниот Варшавски пакт, влегле во НАТО.

1999.- Умрел американскиот виолинист од еврејско потекло Јехуда Мењухин, еден од најголемите виолинисти на 20. век. Почнал да свири на петгодишна возраст, а светската кариера ја направил како „чудо од дете“ со неговата интерпретација на „Виолински концерт“ на Феликс Менделсон со кој на седум години се претставил на концертот во Сан Франциско. Музичката критика овој настан го оценила како сензационален. Во 1963 година ја основал „Школата Јехуда Мењухин“ за музички надарените деца.

2000.- Папата Јован Павле Втори побарал прошка за вината на Римокатоличката црква поради постапките спрема Евреите, еретиците и жените.

2003.- Пред влезот на зградата на Владата на Србија бил убиен српскиот премиер Зоран Ѓинџиќ. На предлог на владата, вршителот на должноста претседател на Србија, Наташа Миќиќ прогласила вонредна состојба.

2011.- Еден од најактивните вулкани Маунт Карангенат, еруптирал и исфрлил лава и облак на гас, неколку часа по разорниот земјотрес во Јапонија. Вулканот, со височина од 1.784 метри, се наоѓа на Сиауу, остров-архипелаг на Сулавези.

2013.- На 90-годишна возраст во својот дом во Минхен умрел последниот учесник во неуспешниот атентат врз Адолф Хитлер, од јули 1944 година, Евалд-Хајнрих фон Клајст. Роден бил во 1922 година како потомок на стара аристократска лоза од Померанија (денеска во Полска). Како 22-годишен поручник на Вермахтот, тој се борел на Источниот фронт, а со него во текот на јануари 1944 година се поврзал полковникот Клаус фон Штауфенберг. Тој му го изложил планот за убиство на Фирерот, според кој младиот војник требало на Хитлер да му го претстави новиот модел на униформа. Под униформата требало да има појас со експлозиви, што Фон Клајст требало да го активира и да се убие себе си и диктаторот. Поручникот се согласил, но планот не се реализирал.

2014.- Во Скопје по подолго боледување почина писателот Србо Ивановски. Србо Ивановски е еден од најзначајните автори, претставници на втората генерација повоени македонски писатели. Зад себе оставил обемен и разновиден опус во кој, меѓу другите, влегуваат и следните книги: „Лирика„, „Желби и меѓи“, „Средби и разделби“, „Бели крикови“, „Маѓепсан патник“, „Пена од планината“, „Близу до животот близу до смртта“, „Жена на прозорецот“, „Осамени“, „Мартин Нуната“, „Леонида трча окрвавен“, „Кога тетин Клименте шеташе над градот“… Србо Ивановски добитник бил на високи книжевни награди, меѓу кои: „Кочо Рацин“, „13 Ноември“, „Стале Попов“ и „Книжевен жезол“ за опус на Друштвото на писателите на Македонија. Српското издание на неговата книга песни „Маѓепсан патник“ во 1976 година ја добило наградата „Бранко Миљковиќ“. Роден бил во 1928 година во Штип.

Lifestyle

Како да го искористите празното шише за детергент за чистење?

Објавено пред

на

Пред да фрлите нешто, размислете дали може повторно да се употреби. Овој совет важи за сè – од стари тегли и капаци до празни шишиња со детергент или кечап. Една штедлива домаќинка сподели трик кој ќе ви заштеди пари и ќе го олесни чистењето на домот.

Зошто никогаш не треба да ги фрлате празните шишиња со детергент?

Сигурно сте забележале дека дури и кога мислите дека сте го потрошиле целиот детергент, секогаш останува малку на ѕидовите и на дното на шишето. Наместо да го фрлите, пробајте го овој едноставен трик:

  • Истурете топла вода и малку оцет во шишето.
  • Протресете нежно – ќе добиете моќно средство за чистење кое ги раствора маснотиите и нечистотијата!

Можете да го користите ова решение за да ги избришете мијалниците, работните површини и тврдоглавите дамки на шпоретот.

Уште поефикасно чистење – додадете ги овие состојки!

Доколку сакате уште посилен ефект, можете да додадете:

  • Сода бикарбона – за отстранување на тврдоглави дамки.
  • Сок од лимон – за освежувачки мирис и посилен анти-калк ефект.
  • Водород – за дезинфекција на површини.
  • Етерични масла (лаванда, лимон) – за пријатен и свеж мирис во кујната.

Освен што заштедува пари, овој трик е и неверојатно практичен! Шишето со детергент е лесно за користење и можете да го носите низ кујната – од мијалникот до шпоретот. Благодарение на тесниот отвор, можете лесно да го нанесете производот токму онаму каде што е потребно, без излевање и неред.

Следниот пат кога вашето шише со детергент ќе биде при крај, не брзајте да го фрлите! Со малку креативност, можете да го претворите во корисен производ за чистење кој ќе му помогне на вашиот дом да блесне и да го задржи вашиот буџет недопрен!

Извор: Alo

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Храна која е ултра-обработена, но не е лоша за вашето здравје

Објавено пред

на

Исхраната богата со ултра-обработена храна и нејзините ризици

Многу студии ја поврзаа исхраната богата со ултра-обработена храна со зголемен ризик од хронични здравствени проблеми, како што се срцеви заболувања, дебелина и рак.

Но, не се сите ултра-обработени производи штетни.

Ултра-обработената храна е широка категорија, а експертите сметаат дека постои потреба за дополнително истражување на овие производи. Некои од нив не се толку штетни како што се претпоставува. На пример, студија од 2024 година, објавена во The Lancet Regional Health – Americas, покажала дека некои ултра-обработени производи, како леб, ладни житарки, јогурт, млечни десерти и солени грицки, не се поврзани со истите ризици за здравјето на срцето како што се зашеќерените пијалоци и преработеното месо.

Како ја објаснува оваа ситуација Бони Тауб-Дикс

Овие наоди укажуваат на важноста од разгледување на ултра-обработените производи од различни аспекти, вели Бони Тауб-Дикс, водителка на подкастот за медиуми, креатор на веб-страницата BetterThanDieting.com и авторка на книгата „Прочитај го пред да го јадеш: од етикетата до масата“.

„Не треба сите ултра-обработени производи да се осудуваат“, додава Тауб-Дикс за Health, нагласувајќи дека „некои од овие производи можат да бидат корисни и практични, обезбедувајќи лесен начин да се задоволат диететските потреби“.

Недостаток на јасност во дефиницијата

Таа исто така посочува дека неодреденоста во дефинирањето на тоа што всушност претставува ултра-обработена храна придонесува за конфузија околу кои производи треба да се избегнуваат. Додека термините „нездрава храна“ и „ултра-обработена храна“ се користат во сличен контекст, „ултра-обработена“ опфаќа многу поширока категорија.

Како дефинираат ултра-обработените производи?

Иако постојат разлики во дефинициите, Тауб-Дикс ги објаснува ултра-обработените производи како „намирници кои се значително изменети при производството и кои содржат додадени шеќери, нездрави масти, натриум и вештачки состојки“.

Еве пет намирници кои се технички ултра-обработени, но не се толку лоши за вас како другите:

1. Леб од цело зрно

„Освен ако не станете наутро и не џвакате стебленце пченица, лебот што го јадете (дури и ако е од цело зрно, органски и ‘природен’) е високо обработен“, рече Тауб-Дикс.

Сепак, преработката не ги намалува здравствените придобивки од цели зрна. Американското здружение за исхрана известува дека пченичното брашно од цело зрно задржува многу повеќе хранлива вредност за време на мелењето и печењето отколку рафинираното брашно и лебот. Лебот од цело зрно обезбедува влакна, витамини од групата Б и есенцијални хранливи материи кои можат да помогнат во поддршката на варењето и да го намалат ризикот од срцеви заболувања.

Совет: Побарајте цело зрно пченица, овес или јачмен како прва состојка и проверете кратка листа на состојки.

2. Преработено месо

Преработеното месо кое се храни со трева е подобар избор од месото кое се храни со жито. Студија од 2022 година покажала дека говедското месо одгледувано на пасишта има многу поголема содржина на омега-3 масни киселини и алфа-линоленска киселина, што го прави поздраво за срцето.

Совет: Изберете месо хрането со трева за подобра хранлива вредност.

3. Хумус

Хумусот понекогаш може да содржи многу адитиви кои го прават ултра-обработен (додадени конзерванси, ароми и натриум). Сепак, едноставниот хумус базиран на наут често содржи само неколку состојки и обезбедува влакна и малку протеини.

Совет: Изберете хумус со маслиново масло или високоолеинско сончогледово масло за додадена корист за здравјето.

4. Јогурт

Јогуртот доаѓа во широк спектар на опции, од обични незасладени сорти до оние со додадени сладости.

„Јогуртот е преработена храна, а некои јогурти кои се богати со шеќер се како бонбони во кутија“, вели Тауб-Дикс.

Меѓутоа, дури и засладениот јогурт е одличен извор на пробиотици, калциум и протеини, и е поврзан со здравствени придобивки како што се намален ризик од дијабетес тип 2.

Совет: Изберете минимално обработен, обичен јогурт и додадете овошје или мед за природен вкус.

5. Конзервирани мешунки

Конзервираните мешунки понекогаш се сметаат за ултра-обработена храна, но се меѓу најздравите намирници. Тие содржат растителни протеини, влакна и есенцијални хранливи материи.

Совет: Изберете конзервирани мешунки со ниска содржина на натриум и плакнете ги за да ја намалите содржината на сол.

Извор: N1Info

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Научници открија метод за совршено варени јајца

Објавено пред

на

Ако мислите дека сте ја усовршиле техниката на варење јајца, можеби сè уште не сте го подготвиле „совршеното“ варено јајце.

Варењето јајца е предизвик затоа што белката и жолчката имаат различен состав и бараат различни температури за да се постигне идеална текстура и вкус. Но, научниците сега тврдат дека го откриле совршениот метод – техника наречена периодично готвење.

Овој метод вклучува наизменично потопување на јајцата во топла и млака вода, што овозможува оптимално готвење на белката и жолчката без нивно раздвојување, според студијата објавена на 6 февруари во списанието Communications Engineering.

Најголемата предност на овој метод е што го зачувува најголемото количество хранливи материи, во споредба со традиционалните методи како што се тврдо варење или sous vide (готвење во вакуум).

Како се подготвува совршено варено јајце?

Водечкиот автор на студијата, д-р Ернесто Ди Мајо од Универзитетот во Неапол Федерико II, вели дека експериментот не бил направен со лабораториска опрема, туку во неговата домашна кујна. Со други зборови, секој може да го проба овој метод.

Еве како изгледа процесот на варење:

  1. Наполнете тенџере со вода и загрејте ја на 100°C.
  2. Подгответе друго тенџере со млака вода на 30°C.
  3. Потопете свежо, излупено пилешко јајце во врелата вода две минути.
  4. Потоа преместете го во млаката вода на две минути.
  5. Повторете го овој циклус осум пати (вкупно 32 минути).

Како работи оваа техника?

За разлика од традиционалните методи каде што температурата во јајцето постепено се зголемува, периодичниот метод одржува постојана температура на жолчката од 67°C, додека белката достигнува температури од 87°C до 100°C во топла вода и 30°C до 55°C во млака вода.

Овој балансиран термички процес овозможува белката да стане цврста, а жолчката да остане кремаста, без премногу стврднување или одвојување.

Дали вреди да се проба?

Регистрираниот диететичар и писател на рецепти, Мика Сива, вели дека методот има совршена научна логика. „Готвењето е всушност наука – контролирањето на температурата според својствата на протеините во јајцето значително го подобрува квалитетот“, додава тој.

Сепак, некои се сомневаат во практичноста на овој метод. „Повеќето луѓе сакаат побрз начин за подготовка на јајца, а не метод што трае 32 минути“, вели Сива.

Без разлика дали ќе одлучите да го пробате или не, ова истражување покажува дека дури и наједноставните јадења можат да се усовршат со вистинската комбинација на наука и трпение.

Извор: N1info

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Магазин4 часа

YouTube конечно ги намалува цените. Наскоро доаѓа нова опција Premium Lite без реклами

YouTube официјално ќе започне со поевтина претплата Premium Lite, која ќе им овозможи на корисниците да гледаат видеа без реклами...

Хороскоп11 часа

Хороскоп за сабота (22 февруари)

Овен Препораката е да водите сметка со кого соработувате во иднина за да немате поголеми проблеми. Потребно е да имате...

Македонија13 часа

Кај Демир Капија – Смоквица до крај на месец мај ќе има измена на сообраќај, односно целосно затворање на „Тунел Т2“

АМСМ издаде известување за работа на пат, кое гласи: На автопат А1, делница Демир Капија – Смоквица од 20.02.2025 г....

Lifestyle19 часа

Како да го искористите празното шише за детергент за чистење?

Пред да фрлите нешто, размислете дали може повторно да се употреби. Овој совет важи за сè – од стари тегли...

Магазин20 часа

Старомодни колачиња со јаткасти плодови кои одлично се комбинираат со кафе или чај

Овие неодоливи колачиња со ореви ќе ги воодушеват и најпребирливите љубители на слатки. Совршени за оние моменти кога сакате да...

Храна20 часа

Рецепт за највкусна чоколадна торта: Тајната е во овие три неочекувани состојки

Секој љубител на чоколадни торти знае дека правењето на совршено мека, сочна и вкусна торта е уметност. Но, што ако...

Автомобили20 часа

BMW претстави експериментален автомобил со “супермозок” ВИДЕО

BMW го претстави новиот експериментален електричен автомобил Vision Driving Experience, опремен со својот компјутер Heart of Joy. Овој автомобил не...

Автомобили20 часа

Dacia подготвува електричен автомобил поевтин од новото Twingo

Dacia, која веќе ја освежи својата понуда со моделот Spring, се подготвува да понуди нов електричен автомобил кој ќе биде...

Lifestyle20 часа

Храна која е ултра-обработена, но не е лоша за вашето здравје

Исхраната богата со ултра-обработена храна и нејзините ризици Многу студии ја поврзаа исхраната богата со ултра-обработена храна со зголемен ризик...

Магазин20 часа

Вечната дилема: HDMI, DisplayPort или USB-C – кој е најдобар избор за 4K монитор?

Кога ќе се обидете да поврзете нов 4K монитор, со сигурност ќе забележите различни портови на задната страна – HDMI,...

НАЈЧИТАНИ