Lifestyle
Ноне ги растури машките срца, овој пат си најде нов плен (ФОТО)
Ноне Неделковска е повторно во центарот на вниманието. Имено таа на својот профил на Фејсбук објави фотографија со ново момче. Станува збор за Урош Терзија, а Ноне под фотографијата стави емотикон „срце“.
Коментарите на пријателите се дека изгледаат преубаво, а дали станува збор за момче или само за пријател, останува да видиме.
– Веќе речиси осум години работам на брод, само што сега имам поголема одговорност како менаџер, не е лесно различни националности и култури да усогласиш да работат со иста енергија, разбирање и почит. Денот ми завршува исто како што ми почнува, се трудам да ја намалам динамичноста кон крајот на денот и да ја поминам вечерта во мирна и тивка атмосфера – раскажа Ноне за Женски Магазин.
Текст: ЗаСе
Lifestyle
Дали ја држите чашата за вино правилно? Еве зошто е важно
Многумина уживаат во чаша вино по долг ден, но малкумина размислуваат за начинот на кој ја држат. Според експертите, правилното држење на чашата може да влијае на вкусот, температурата и целокупното уживање во пијалокот.
Зошто е важно како ја држите чашата?
Ана-Кристина Кабралес, сомелиер и менаџер за дегустација, вели дека постојат три клучни причини да внимавате како ја држите чашата:
- Температурата на телото – Топлината од вашите раце може да го загрее пијалокот, што е особено важно за белото вино, кое треба да остане разладено.
- Аромата и вкусот – Вртењето на чашата помага виното да „дише“ и ја ослободува неговата арома, што го подобрува вкусот.
- Чистота на чашата – Отпечатоците од прсти и маснотиите можат да го нарушат визуелниот изглед и да влијаат на мирисот на виното.
Како правилно да држите чаша за вино?
- Бело вино – Држете ја чашата за стеблото за да спречите загревање на пијалокот.
- Црвено вино – Може да се држи поблиску до врвот на стеблото, бидејќи не мора да остане разладено.
- Виски – Чашата треба да се држи за дното.
- Шампањ и мартини – Држењето треба да биде високо на стеблото за подобра рамнотежа.
Иако постојат општи правила, некои љубители на вино имаат свои методи. Како што еден корисник на Reddit напиша: „Ја држам чашата за вино како што сакам“.
Извор: Vecerni
Lifestyle
Пет работи што никогаш не треба да ги правите на празен стомак
Она што прво го внесувате во организмот наутро не само што влијае на вашиот ден, туку и на целокупното здравје. Некои навики можат да доведат до дигестивни проблеми, недостаток на енергија и долгорочни оштетувања на органите.
Ако пиете кафе на празен стомак или вежбате без да јадете, го ставате телото во состојба на стрес. За да спречите здравствени проблеми, еве што треба да избегнувате наутро без храна.
1. Лекови против болки
Земањето лекови против болки на празен стомак може да ја иритира желудочната слузница, предизвикувајќи гадење или чир. Подобро е да ги консумирате со чаша млеко или после лесен оброк за да го намалите ризикот од дигестивни проблеми.
2. Кафе без појадок
Кафето на празен стомак го стимулира лачењето на желудочната киселина, што може да предизвика горушица, рефлукс и други проблеми. За да го избегнете ова, прво изедете нешто лесно, а потоа уживајте во кафето.
3. Консумација на алкохол
На празен стомак, алкохолот побрзо се апсорбира, што го зголемува ризикот од интоксикација и го оптоварува црниот дроб и бубрезите. Пред да пиете алкохол, најдобро е да јадете нешто за да го заштитите дигестивниот систем.
4. Пиење сок од лимон
Иако лимоновиот сок е богат со витамини, неговата киселост може да го иритира желудникот, особено кај луѓе со гастритис. Доколку сакате да го пиете наутро, разредете го со вода и консумирајте го со храна.
5. Интензивни вежби
Вежбањето на празен стомак може да доведе до намалено ниво на енергија и побрзо заморување. За подобар тренинг и подобра издржливост, внесете лесен оброк пред физичката активност.
Извор: Mondo
Lifestyle
Дали јаболковиот оцет е здрав?
Ако сакате да го подобрите вашето здравје, можеби вреди да го додадете јаболковиот оцет во исхраната. Диететичарката Јулија Зумпано објаснува како овој оцет може да биде корисен, но и какви потенцијални ризици носи неговото консумирање.
Што содржи јаболковиот оцет?
Јаболковиот оцет се добива со ферментација на јаболка и содржи витамини Б и Ц, оцетна киселина (која се бори против штетните бактерии), природни пробиотици и антиоксиданси. Оваа комбинација носи неколку здравствени придобивки.
Здравствени придобивки на јаболковиот оцет
Го намалува холестеролот
Истражувањата покажуваат дека редовното консумирање на празен стомак може да го намали вкупниот холестерол, триглицеридите и нивото на шеќер во крвта. Исто така, го зголемува нивото на HDL (добар холестерол), што помага во елиминација на лошиот холестерол и намалување на ризикот од срцеви заболувања.
Го регулира нивото на шеќер во крвта
Јаболковиот оцет го успорува варењето, што го забавува ослободувањето на гликоза во телото. Студиите покажуваат дека неговото редовно консумирање повеќе од осум недели може да доведе до значително намалување на нивото на шеќер во крвта.
Го поддржува здравјето на цревата
Како природен пробиотик, јаболковиот оцет го поттикнува растот на добрите бактерии во цревата. Ова може да помогне во одржување на редовно варење, зајакнување на имунитетот и намалување на проблемите со рефлуксот.
Се користи како средство за дезинфекција
Јаболковиот оцет може да елиминира одредени видови патогени од телото. Истражувањата покажале дека е ефикасен против некои бактерии, како MRSA и E. coli.
Нема доволно докази дека јаболковиот оцет помага при слабеење, но една студија од 2024 година покажала дека секојдневното консумирање може да ја намали телесната тежина, БМИ, како и нивото на гликоза, триглицериди и холестерол.
Како правилно да се консумира јаболковиот оцет?
Препорачаната доза е една до две лажици дневно, но може да се започне со една кафена лажичка и постепено да се зголемува. Се препорачува мешање со вода за полесно консумирање. Оцетот може да се пие пред или веднаш по оброк за подобро варење, а може да се користи и како прелив за салати.
Потенцијални ризици од консумирање јаболков оцет
Ако не се разреди, може да ја оштети слузницата на хранопроводникот и забната глеѓ. Исто така, може да предизвика дигестивни нарушувања и да го намали нивото на калиум во организмот, што може да влијае на ефектите на одредени лекови.
Иако јаболковиот оцет е безбеден кога се консумира правилно – разреден и во умерени количини – најдобро е да се консултирате со лекар за да бидете сигурни дека нема да предизвика несакани ефекти или да влијае на лековите што ги земате.
Извор: V-Online
-
Хроника23 часа
Кичевчанец додека работел на работни задачи на автопат Кичево-Охрид паднал и починал
-
Магазин2 дена
Денес им е роденден: Спасен Сиљаноски, еден од најдобрите и најпопуларни пејачи на македонската естрада
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за четврток (30 јануари)
-
Кичево13 часа
Учесници, спонзори, помагатели, фирми и луѓе со големо срце кои дадоа свој придонес за мега спектакуларниот кичевски „Хуманитарен Божиќен Базар“
-
Lifestyle2 дена
Лимонот не се препорачува секогаш: Во овој случај ја влошува состојбата на организмот
-
Култура1 ден
Денеска е Св.Антониј Велики, честито име Антонио, Антоанета, Антониј..
-
Хороскоп12 часа
Хороскоп за петок (31 јануари)
-
Временска прогноза2 дена
Викендов вистинска пролет, утринските температури ќе бидат над нулата – ова се најновите метео вести