Следете не

Lifestyle

Осамените пациенти умираат побргу

Објавено пред

на

Пациенти хоспитализирани поради проблеми со срцето се изложени на зголемен ризик од смртен исход во рок од една година од отпуштање од болницата, ако живеат сами или се чувствуваат осамено, покажува дански научен труд објавен во списанието „Харт“.

Социјалната изолација одамна е поврзана со лошиот здравствен исход и помал животен век, особено кај постарите возрасни лица кои страдаат од комплексни хронични здравствени проблеми како што се срцеви заболувања.

Но, научниците исто така велат дека не е целосно јасно дали поврзаноста помеѓу осаменоста и должината на животниот век варира во зависност од видот на срцевиот проблем.

Во студијата, данските научници анализирале одговори на 13.446 пациенти кои биле хоспитализирани заради различни срцеви заболувања, нарушувања на срцевиот ритам, срцева слабост или заболувања на залисток, пред да бидат испратени на домашна нега. Потоа, тие ги користеа податоците за регистарот за да го следат континуираното закрепнување на пациентите во текот на следната година.

Откриле дека веројатноста за смртност кај жените кои одговориле дека се чувствуваат осамено е речиси трипати поголема во наредните години во споредба со оние кои одговориле дека не се чувствуваат осамени. Веројатноста за смртен исход во споменатиот период беше повеќе од двојно поголема кај осамените мажи.

– Научниците открија силна корелација помеѓу осаменоста и смртен исход меѓу пациентите и пациентки со дијагностицирани срцеви заболувања во текот на една година по напуштањето на болницата, рече Ана Вингард Кристенсен од Универзитетската болница во Копенхаген.

Lifestyle

Температурата на водата и нејзиното влијание врз вкусот на кафето: Што треба да знаете?

Објавено пред

на

Подготовката на совршена шолја домашно кафе може да изгледа како наједноставната работа, но за оние кои навистина уживаат во богатиот вкус и арома, секој детаљ при подготовката е важен. Малите грешки кои ги правиме често нè лишуваат од вистинското задоволство, а една од нив се однесува на најважниот елемент – температурата на водата.

Затоа се поставува прашањето: како да го направите тоа совршено домашно кафе? Експертите даваат едноставен одговор на ова прашање, објаснувајќи на што треба да внимавате при готвењето на овој, за многумина, „магичен“ пијалок.

Работата е во тоа што многу луѓе прават истата грешка секој ден – додаваат мелено кафе во свежо зовриена вода. Турските експерти за кафе предупредуваат дека оваа практика ги уништува скапоцените ароми на кафето и го предизвикува тој непријатен, горчлив вкус. Постои едноставно решение кое може драматично да го подобри квалитетот на вашата омилена шолја кафе, велат од Weaver’s Coffee & Tea.

Температурата на водата е пресудна за добро кафе

Зошто температурата на водата е толку важна за добро турско кафе? Идеалната температура на водата за правење кафе е помеѓу 90 и 96 степени. Кога водата врие, нејзината температура е околу 100 степени, што е превисоко за оптимално извлекување на вкусовите од кафето. Премногу топла вода буквално го „пече“ кафето, ги уништува финие ароми и ослободува премногу горчина. Ова е причината зошто многу луѓе мислат дека кафето мора да биде горко, а тоа всушност не е така.

Како да сварите совршено домашно кафе?

Откако водата ќе зоврие, треба да почекате околу 30 секунди пред да го додадете кафето. Овој краток период овозможува водата да се олади до идеалната температура за извлекување на аромите, додека задржува доволно топлина за оптимално ослободување на вкусот. Исто така, треба да се напомене дека квалитетот на водата значително влијае на вкусот на кафето.

Бидејќи составот на водата варира од место до место, експертите препорачуваат употреба на филтри за прочистување. Водата со бигор може да резултира со горчлив вкус и акумулација на бигор во машините за кафе.

Извор: Blic

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Како лесно да ја отстраните дамката од црвено вино на тепих без да користите хемикалии

Објавено пред

на

Случајно истурено црвено вино на тепих или кауч може да изгледа како катастрофа, но со правилните чекори и природни производи, можете да ја отстраните дамката без проблем. Следете ги овие едноставни совети и уживајте во чистиот дом без стрес!

1. Не паничете! Не е крај на светот ако се случи оваа несреќа. Најважно е да останете смирени и да не дозволите да паничите. Има многу едноставни начини да ја отстраните дамката без да користите хемикалии.

2. Разберете што предизвикува дамката Црвеното вино содржи два главни компоненти кои предизвикуваат дамки: танини и хромогени. Танините се причина што виното се ‘запечатува’ во материјалите, а хромогените ја даваат длабоката црвена боја. Овие два компоненти ги прават дамките особено видливи.

3. Што ви е потребно? За да ја отстраните дамката, ќе ви бидат потребни:

  • Сол
  • Ладна вода
  • Еден голем сад
  • Цедалка
  • Штипки за алишта

4. Техника 1: Сол и ладна вода Според Линзи Кромби, попознатата Кралица на чистотата, солта и ладната вода се моќен состав за отстранување на дамките од црвено вино. Еве како:

  • Прво, ставете го засолената вода на дамката веднаш по инцидентот.
  • Оставете ја да отстои некое време, за да дозволите на солта да ја апсорбира дамката.
  • Ако е потребно, додадете малку повеќе сол и повторете го процесот.

5. Техника 2: Врела вода Ако дамката е од свежо вино, можете да ја отстраните користејќи врела вода:

  • Наполнете котел со вода и доведете ја до вриење.
  • Земете голем сад и поставете цедалка над него, а потоа поставете ја извалканата ткаенина над цедалката.
  • Истурете ја топлата вода од котелот преку ткаенината и гледајте како дамката исчезнува.

6. Не тријте! Експертите од La Cremo советуваат да избегнувате триење на дамката. Триењето може да ја прошири дамката и да го турне виното подлабоко во ткаенината. Наместо тоа, нежно тапкајте со чиста крпа или сунѓер.

7. Додатни совети

  • Ако дамката не исчезне со овие методи, можете да користите професионални средства за чистење на дамки, но природните методи често даваат одлични резултати.
  • Погрижете се да ја исушите ткаенината со воздух или нежно потпора.

Со овие едноставни чекори, можете да ја спасите вашата облека или тепих од дамка од црвено вино и да уживате во празничните моменти без стрес!

Извор: Vecernji

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Варениот џин – празничен пијалок што ги загрева душата и сетилата

Објавено пред

на

Варениот џин е идеален зимски пијалок кој ќе внесе топлина и празнична магија во вашиот дом. Лесен за подготовка, овој ароматичен пијалок ќе ги израдува вашите гости и семејството за време на студените денови.

Состојки

  • 2 dl сок од јаболко
  • Еден прстен од портокал
  • Цимет
  • Каранфилче
  • Морско оревче
  • 0,1–0,2 dl џин (по желба)
  • Шеќер или мед (по вкус)

Подготовка

  1. Во тенџере, загрејте го сокот од јаболко заедно со прстенот од портокал и зачините (цимет, каранфилче и морско оревче).
  2. По желба, додадете шеќер или мед за да ја прилагодите сладоста на вашиот пијалок.
  3. На крај, додадете го џинот и оставете го да се загрее, но без да зоврие.

Совет:

Сервирајте го пијалокот топол во шолји или стаклени чаши отпорни на топлина, украсен со стапче цимет или парче портокал.

Уживајте во оваа празнична топлина со пријателите и семејството!

Извор: Informer

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Временска прогноза3 часа

Најава за нова снежна покривка, до денес во Маврово имаме најмногу снег

Денешниот ден (среда) донесе снег во повеќето градови низ Македонија, а на Скијачките центри снежната покривка е до околу, па...

Магазин6 часа

YouTube воведува мерки против „clickbait“: Што значат новите правила за креаторите?

YouTube одлучи сериозно да го адресира прашањето за „clickbait“, најавувајќи отстранување на содржини со наслови и слики кои ветуваат нешто...

Магазин6 часа

Вештачката интелигенција ќе преземе 15% од деловните одлуки до 2028 година

Според извештајот на аналитичката компанија Гартнер, до 2028 година, вештачката интелигенција (ВИ) значително ќе го промени начинот на кој се...

Хороскоп19 часа

Хороскоп за среда (25 декември)

ОВЕН Целото ваше внимание е насочено кон некој семеен проблем. Денес ќе се случи конечната кулминација на сето тоа а...

Кичево22 часа

Без електрична енергија моментално Кичево, с.Лавчани, Подвис, превој Стража

Од пред 15 минути град Кичево, превој Стража, како и кичевските села Подвис и Лавчани останаа без електрична енергија, а...

Спорт24 часа

„Да се потпреме на сите расположливи сили за македонската репрезентација“, новото раководство на ФФМ оствари работен состанок со Благоја Милевски

Новоизбраниот претседател на ФФМ, г-дин Масар Омерагиќ, во придружба со еден од најдобрите наши фудбалски арбитри, спортскиот директор на Националните...

Македонија1 ден

(ФОТО) Нови моторни возила за дел од едниците на полицијата

Министерот за внатрешни работи Панче Тошковски денеска во кругот на министерството официјално ги стави во функција дел од моторните возила...

Кичево1 ден

„IQ-UP“ Кичево и нивните дечиња во петок организираат хуманитарна новогодишна работилница, сите заедно да допринесеме и да помогнеме каде е најпотребно!

🎄✨ Драги пријатели, со големо задоволство ви најавуваме новогодишна хуманитарна работилница која ќе се одржи на 27.12.2024г (петок) од 18:00...

Lifestyle1 ден

Температурата на водата и нејзиното влијание врз вкусот на кафето: Што треба да знаете?

Подготовката на совршена шолја домашно кафе може да изгледа како наједноставната работа, но за оние кои навистина уживаат во богатиот...

Lifestyle1 ден

Како лесно да ја отстраните дамката од црвено вино на тепих без да користите хемикалии

Случајно истурено црвено вино на тепих или кауч може да изгледа како катастрофа, но со правилните чекори и природни производи,...

НАЈЧИТАНИ