Lifestyle
Психотест: Колку среќа ви предвидела судбината

За да откриете дали и колку Судбината ви е благонаклонета, одговорете на прашањата од тестот со да и не. Освен што ќе извлечете полезни информации за својата животна стратегија, вие сигурно и ќе се забавувате со тестот, подготвен од д-р Даниел Елман, автор на бестселерот “11 техники за постигнување на среќа. Вистинската!“
- Касметот е како гените – човек се раѓа со него.
- Успехот во животот зависи многу од шансата што ти се дала.
- Судбината е предодредена.
- Не можеме да ја смениме Судбината, дури и ако се трудиме од утро до мрак.
- Обично го правиме она што можеме, а не она што сакаме.
- Треба да имаме одредени дарби или таленти за да успееме во животот.
- Луѓето кои мечтаат само си го губат времето.
- Ќе избегнеме разочарување, ако не си поставуваме превисоки цели.
- Среќата им се насмевнува најмногу на храбрите.
- Човек треба да се труди, за да си заслужи шанса.
- Неопходно е да се спознаеме себе си, па после тоа да почнеме да делуваме.
- Треба да делуваме за да ја спознаеме својата вистинска суштина.
- Нема да погрешиме ако постојано се сомневаме во себе.
- Ако не успееме да се ослободиме од лошите навики, нема да постигнеме ништо во животот.
- Шансата е правопропорционална на мислењето што го имаме за себе си – колку е повисоко, толку подобро ни оди.
- Верата во сопствените сили е карактерна особина што малкумина ја поседуваат.
- Дури и кога човек не е сигурен во успехот, не треба да пропушти ни една возможност која ќе му се најде на патот.
- Неуспехот е доказ за тоа дека не сме ја завршиле задачата како што треба.
- Оптимистите веруваат во чуда и во принцип се замозалажуваат.
- Песимистите се мудри луѓе – реализмот ги штити од разочарување.
Вашите резултати:
Пишете си по една точка за одговорот со ДА на прашањата: 9, 10, 12, 14, 15, 17.
После додадете по една точка за одговорите со НЕ на прашањата: 1, 2, 3, 4, 5 , 6, 7, 8, 11, 13, 16, 18, 19, 20.
До 7 точки: Користите помалку од 35% од својот касмет(среќа)
Сметате дека добро ги знаете своите возможности и тргнувате од принципот кој гласи: Човек не треба да претерува, не треба да се надмине себе си. Се разбира понекогаш мислите, или само мечтаете дека би можеле да бидете сосема поинаков човек и да постигнете многу повеќе во животот. Но на крај повтрно се спуштате: Зошто да се залажувам? Кога ќе почнете нешто со цел да го смените своето постоење, не делувате со доволно елан и решителност и обично се откажувате на пола пат, верувајќи дека едноставно немате среќа.
Еден совет:
Ако престанете да се потценувате, без да имате апсолутно никаква причина за тоа, ќе сватите дека сте станале не безгласен статист, туку режисер на спектаклот, наречен – Вашиот сопствен живот.
Од 8 до 13 точки: Користите од 40 до 65% од вашата среќа
Стоите цврсто на земјата и имате рационална проценка за реалноста. Но и покрај вашата предвидливост, предрасудите и стереотипите создадени во детството ви пречат да ја покажете пред светот вашата вистинска вредност. Затоа не секогаш ги постигнувате целите и не смеете да сонувате за врвот, кој всушност и не е така далеку, колку што ви се чини.
Еден совет:
Откажете се од животната стратегија која ви наметнува да се однесувате како играч на карти кој добил ас, но вложува како да има слаби карти. Сватете дека вашата судбина зависи само од вас, и не застанувајте на едно место, задоволувајќи се со лесни, небитни победи.
Од 14 до 20 точки: Користите од 70 до 100% од касметот, што ви е даден од Судбината
Честитки! Иднината стои пред вас со раширени раце! Вие имате одлична проценка за реалноста, имате практичен и конкретен ум, не паѓате во замките поставени од предрасудите и контраверзното мислење. Шансата да го добиете она што го сакате во животот ќе стане сосема реална откако ќе сватите дека располагате со се што ви е потребно.
Еден совет:
Што ви пречи да се качите на највисокиот врв? Еден подетален поглед врз вас самите и вашите возможности, кои се многу поголеми отколку мислите. Како и поголема проверка кон другите – не сите ви го сакаат доброто. Само така ќе успеете да го насочите своето и на саканите луѓе постоење во вистинскиот правец.
Lifestyle
Како да го искористите празното шише за детергент за чистење?

Пред да фрлите нешто, размислете дали може повторно да се употреби. Овој совет важи за сè – од стари тегли и капаци до празни шишиња со детергент или кечап. Една штедлива домаќинка сподели трик кој ќе ви заштеди пари и ќе го олесни чистењето на домот.
Зошто никогаш не треба да ги фрлате празните шишиња со детергент?
Сигурно сте забележале дека дури и кога мислите дека сте го потрошиле целиот детергент, секогаш останува малку на ѕидовите и на дното на шишето. Наместо да го фрлите, пробајте го овој едноставен трик:
- Истурете топла вода и малку оцет во шишето.
- Протресете нежно – ќе добиете моќно средство за чистење кое ги раствора маснотиите и нечистотијата!
Можете да го користите ова решение за да ги избришете мијалниците, работните површини и тврдоглавите дамки на шпоретот.
Уште поефикасно чистење – додадете ги овие состојки!
Доколку сакате уште посилен ефект, можете да додадете:
- Сода бикарбона – за отстранување на тврдоглави дамки.
- Сок од лимон – за освежувачки мирис и посилен анти-калк ефект.
- Водород – за дезинфекција на површини.
- Етерични масла (лаванда, лимон) – за пријатен и свеж мирис во кујната.
Освен што заштедува пари, овој трик е и неверојатно практичен! Шишето со детергент е лесно за користење и можете да го носите низ кујната – од мијалникот до шпоретот. Благодарение на тесниот отвор, можете лесно да го нанесете производот токму онаму каде што е потребно, без излевање и неред.
Следниот пат кога вашето шише со детергент ќе биде при крај, не брзајте да го фрлите! Со малку креативност, можете да го претворите во корисен производ за чистење кој ќе му помогне на вашиот дом да блесне и да го задржи вашиот буџет недопрен!
Извор: Alo
Lifestyle
Храна која е ултра-обработена, но не е лоша за вашето здравје

Исхраната богата со ултра-обработена храна и нејзините ризици
Многу студии ја поврзаа исхраната богата со ултра-обработена храна со зголемен ризик од хронични здравствени проблеми, како што се срцеви заболувања, дебелина и рак.
Но, не се сите ултра-обработени производи штетни.
Ултра-обработената храна е широка категорија, а експертите сметаат дека постои потреба за дополнително истражување на овие производи. Некои од нив не се толку штетни како што се претпоставува. На пример, студија од 2024 година, објавена во The Lancet Regional Health – Americas, покажала дека некои ултра-обработени производи, како леб, ладни житарки, јогурт, млечни десерти и солени грицки, не се поврзани со истите ризици за здравјето на срцето како што се зашеќерените пијалоци и преработеното месо.
Како ја објаснува оваа ситуација Бони Тауб-Дикс
Овие наоди укажуваат на важноста од разгледување на ултра-обработените производи од различни аспекти, вели Бони Тауб-Дикс, водителка на подкастот за медиуми, креатор на веб-страницата BetterThanDieting.com и авторка на книгата „Прочитај го пред да го јадеш: од етикетата до масата“.
„Не треба сите ултра-обработени производи да се осудуваат“, додава Тауб-Дикс за Health, нагласувајќи дека „некои од овие производи можат да бидат корисни и практични, обезбедувајќи лесен начин да се задоволат диететските потреби“.
Недостаток на јасност во дефиницијата
Таа исто така посочува дека неодреденоста во дефинирањето на тоа што всушност претставува ултра-обработена храна придонесува за конфузија околу кои производи треба да се избегнуваат. Додека термините „нездрава храна“ и „ултра-обработена храна“ се користат во сличен контекст, „ултра-обработена“ опфаќа многу поширока категорија.
Како дефинираат ултра-обработените производи?
Иако постојат разлики во дефинициите, Тауб-Дикс ги објаснува ултра-обработените производи како „намирници кои се значително изменети при производството и кои содржат додадени шеќери, нездрави масти, натриум и вештачки состојки“.
Еве пет намирници кои се технички ултра-обработени, но не се толку лоши за вас како другите:
1. Леб од цело зрно
„Освен ако не станете наутро и не џвакате стебленце пченица, лебот што го јадете (дури и ако е од цело зрно, органски и ‘природен’) е високо обработен“, рече Тауб-Дикс.
Сепак, преработката не ги намалува здравствените придобивки од цели зрна. Американското здружение за исхрана известува дека пченичното брашно од цело зрно задржува многу повеќе хранлива вредност за време на мелењето и печењето отколку рафинираното брашно и лебот. Лебот од цело зрно обезбедува влакна, витамини од групата Б и есенцијални хранливи материи кои можат да помогнат во поддршката на варењето и да го намалат ризикот од срцеви заболувања.
Совет: Побарајте цело зрно пченица, овес или јачмен како прва состојка и проверете кратка листа на состојки.
2. Преработено месо
Преработеното месо кое се храни со трева е подобар избор од месото кое се храни со жито. Студија од 2022 година покажала дека говедското месо одгледувано на пасишта има многу поголема содржина на омега-3 масни киселини и алфа-линоленска киселина, што го прави поздраво за срцето.
Совет: Изберете месо хрането со трева за подобра хранлива вредност.
3. Хумус
Хумусот понекогаш може да содржи многу адитиви кои го прават ултра-обработен (додадени конзерванси, ароми и натриум). Сепак, едноставниот хумус базиран на наут често содржи само неколку состојки и обезбедува влакна и малку протеини.
Совет: Изберете хумус со маслиново масло или високоолеинско сончогледово масло за додадена корист за здравјето.
4. Јогурт
Јогуртот доаѓа во широк спектар на опции, од обични незасладени сорти до оние со додадени сладости.
„Јогуртот е преработена храна, а некои јогурти кои се богати со шеќер се како бонбони во кутија“, вели Тауб-Дикс.
Меѓутоа, дури и засладениот јогурт е одличен извор на пробиотици, калциум и протеини, и е поврзан со здравствени придобивки како што се намален ризик од дијабетес тип 2.
Совет: Изберете минимално обработен, обичен јогурт и додадете овошје или мед за природен вкус.
5. Конзервирани мешунки
Конзервираните мешунки понекогаш се сметаат за ултра-обработена храна, но се меѓу најздравите намирници. Тие содржат растителни протеини, влакна и есенцијални хранливи материи.
Совет: Изберете конзервирани мешунки со ниска содржина на натриум и плакнете ги за да ја намалите содржината на сол.
Извор: N1Info
Lifestyle
Научници открија метод за совршено варени јајца

Ако мислите дека сте ја усовршиле техниката на варење јајца, можеби сè уште не сте го подготвиле „совршеното“ варено јајце.
Варењето јајца е предизвик затоа што белката и жолчката имаат различен состав и бараат различни температури за да се постигне идеална текстура и вкус. Но, научниците сега тврдат дека го откриле совршениот метод – техника наречена периодично готвење.
Овој метод вклучува наизменично потопување на јајцата во топла и млака вода, што овозможува оптимално готвење на белката и жолчката без нивно раздвојување, според студијата објавена на 6 февруари во списанието Communications Engineering.
Најголемата предност на овој метод е што го зачувува најголемото количество хранливи материи, во споредба со традиционалните методи како што се тврдо варење или sous vide (готвење во вакуум).
Како се подготвува совршено варено јајце?
Водечкиот автор на студијата, д-р Ернесто Ди Мајо од Универзитетот во Неапол Федерико II, вели дека експериментот не бил направен со лабораториска опрема, туку во неговата домашна кујна. Со други зборови, секој може да го проба овој метод.
Еве како изгледа процесот на варење:
- Наполнете тенџере со вода и загрејте ја на 100°C.
- Подгответе друго тенџере со млака вода на 30°C.
- Потопете свежо, излупено пилешко јајце во врелата вода две минути.
- Потоа преместете го во млаката вода на две минути.
- Повторете го овој циклус осум пати (вкупно 32 минути).
Како работи оваа техника?
За разлика од традиционалните методи каде што температурата во јајцето постепено се зголемува, периодичниот метод одржува постојана температура на жолчката од 67°C, додека белката достигнува температури од 87°C до 100°C во топла вода и 30°C до 55°C во млака вода.
Овој балансиран термички процес овозможува белката да стане цврста, а жолчката да остане кремаста, без премногу стврднување или одвојување.
Дали вреди да се проба?
Регистрираниот диететичар и писател на рецепти, Мика Сива, вели дека методот има совршена научна логика. „Готвењето е всушност наука – контролирањето на температурата според својствата на протеините во јајцето значително го подобрува квалитетот“, додава тој.
Сепак, некои се сомневаат во практичноста на овој метод. „Повеќето луѓе сакаат побрз начин за подготовка на јајца, а не метод што трае 32 минути“, вели Сива.
Без разлика дали ќе одлучите да го пробате или не, ова истражување покажува дека дури и наједноставните јадења можат да се усовршат со вистинската комбинација на наука и трпение.
Извор: N1info
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за петок (21 февруари)
-
Хороскоп13 часа
Хороскоп за сабота (22 февруари)
-
Македонија2 дена
Нова бензинска станица на ЛУКОИЛ во Гостивар, целосно модернизиран објект во населба Драчево
-
Култура2 дена
Три децении монашко служење и духовно татковство на Епископ Партениј, Игумен Бигорски
-
Македонија15 часа
Кај Демир Капија – Смоквица до крај на месец мај ќе има измена на сообраќај, односно целосно затворање на „Тунел Т2“
-
Магазин22 часа
Како да ја зачувате батеријата на телефонот: Четири клучни совети
-
Lifestyle22 часа
Храна која е ултра-обработена, но не е лоша за вашето здравје
-
Автомобили22 часа
Dacia подготвува електричен автомобил поевтин од новото Twingo