Храна
Рецепт за брзо слабеење: Наместо вечера, јадете го ова!

Ако сакате да изгубите неколку килограми, мора сериозно да се посветите на тоа. Тука нема голема мудрост: едноставно внимателно избирајте што јадете и се движите се многу. За оние кои сакаат да ослабат брзо, ве советуваме да ја замените вечерата со овој лаксативен оброк. Сепак, многу е важно да не го користите ова повеќе од 7 дена.
Потребно е: 1 чаша кефир, 1 јаболко, 1 лажица цимет.
Подготовка: Изрендајте го јаболкото, додадете чаша кефир и 1 лажичка цимет. Јадете го ова навечер наместо вечера.
После неколку дена ќе забележите дека половината ви е потенка, а стомакот ви е порамен.
Оваа каша е одличен пробиотик, совршено ги елиминира токсините од телото. Сепак, за да изгубите тежина во овие 10 дена, треба да јадете здраво: исфрлете слатки, тесто и грицки!
Исто така, наша препорака е половина час во теретана секој ден!
Резултатите ќе ве воодушеват!
Магазин
Рецепт од нашите баби: Како да направите домашно кисело млеко?

Иако денес киселото млеко лесно се наоѓа во продавниците, вкусот на домашното кисело млеко не враќа во детството. Процесот на подготовка е едноставен, бара минимално време, а резултатот е природен, вкусен и здрав производ кој не може да се спореди со индустриските варијанти.
Освен што има богат и кремаст вкус, киселото млеко е одличен извор на протеини и пробиотици, кои го подобруваат варењето на храната и ја одржуваат балансот на цревната микрофлора.
Состојки:
- 3 литри млеко (по можност со 3,8% маснотии)
- 1 лажичка шеќер
- 350 г кисела павлака
Начин на подготовка:
- Во млекото додадете шеќер и оставете го да зоврие.
- Потоа исклучете го огнот и оставете го малку да се излади. Оптималната температура е ако можете да го држите прстот во млекото 10 секунди без да ве пече. Некои баби ја проверувале температурата и со лактот – ако не е премногу жешко, значи дека е подготвено.
- Одвојте околу 300 мл топло млеко во посебен сад и додајте ја павлаката. Измешајте добро додека не добиете мазна смеса.
- Истурете ја оваа смеса во остатокот од топлото млеко и убаво измешајте со лажица.
- Префрлете го млекото во сад во кој ќе се закисели. Најдобро е да користите глинена тегла, но може и друг сад.
- Покријте го садот со кујнска крпа и оставете го преку ноќ на собна температура.
- Следното утро, ставете го киселото млеко во фрижидер и оставете го 24 часа пред да го консумирате.
Совет:
Некогаш мајките додаваа кора од леб во млекото за да помогнат во згуснувањето. Доколку користите млеко со помала масленост, ова е одличен начин да добиете погуста текстура.
Со овој рецепт, ќе подготвите вкусно, природно и здраво домашно кисело млеко, исто како што правеле нашите баби!
Извор: RadioSA
Храна
(ВИДЕО) Мудар начин како да ја воочите разликата помеѓу природна и вештачка храна

Ова е начинот да забелижите која храна е природна а која вештачка, имено вештачката или ГМО храна е поубава, позаоблена, посјајна, со еднаква големина и изглед, со сјајна боја, без модринки и оштетени делови, без знаци за гниење…
Вештачкото месо, исто така, изгледа добро. Но, доколку обрнете внимание на црниот дроб и бубрезите ќе забележите дека тоа е лажна храна. Имено, ако бубрезите или црниот дроб од некои животни ви делуваат болно, не го купувајте тоа месо бидејќи тие животни најверојатно се хранети со ГМО сточна храна.
На кратко, вештачката храна содржи пестициди и хемиски вештачки ѓубрива, содржи генетски модифицрани организми и сл.
Што мислите, ја чувствуваат ли луѓето разликата меѓу обичната и органската храна?
Магазин
Старомодни колачиња со јаткасти плодови кои одлично се комбинираат со кафе или чај

Овие неодоливи колачиња со ореви ќе ги воодушеват и најпребирливите љубители на слатки. Совршени за оние моменти кога сакате да уживате во топло кафе или чај, овие колачиња се полни со вкус и топлина. Со едноставен рецепт и неколку основни состојки, можете да создадете уникатен десерт кој ќе ги изненади сите!
Состојки:
- 3 белки
- 250 гр мелени ореви
- 250 гр шеќер во прав
- 1 лажица цеден лимон
- 250 гр сечкани ореви
Подготовка:
- Загрејте ја рерната на 200°C.
- Изматете ги белките: Почнете да ги матите белките додека не станат чврсти. Постепено додавајте шеќер во прав, по една лажица, и продолжете со матење околу 10 минути.
- Додавање на лимон: Додадете една лажица исцеден лимон и продолжете да матите уште половина минута.
- Измешајте со ореви: Додадете 250 гр мелени ореви и нежно измешајте со рака.
- Обликувајте колачиња: Обликувајте топчиња од смесата и секое валкајте го во сечкани ореви. Потоа обликувајте ролат и свиткајте го во полумесечина.
- Печете: Наросете уште малку сечкани ореви на врвот и наредете ги на плех обложен со хартија за печење. Намалете ја температурата на 150°C и печете ги оревите околу 35 минути.
Со ова едноставно, но вкусно колаче, ќе имате совршен десерт кој одлично оди со кафе или чај, и ќе ги воодушеви вашите пријатели и семејство.
Извор: Alo
-
Македонија1 ден
(ВИДЕО) Јован кој спаси 20 деца во траорната несреќа во Кочани, денес беше пречекан со аплаузи
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за вторник (25 март)
-
Автомобили2 дена
Дали знаете за што служат рачките во автомобилите? Не е тоа што мислите.
-
Скопје2 дена
МВР и АЦВ: Поставена забрана за вршење на било какви операции со воздухоплови без екипаж на следниве места на град Скопје
-
Македонија22 часа
Уште еден регистриран на радар со 104 км/ч, каде по пропис е 40 дозволено!
-
Хороскоп12 часа
Хороскоп за среда (26 март)
-
Спорт20 часа
Пред вечерашниот меч, на денешната седница на УО при ФФМ донесени низа одлуки, меѓунив изгласан е нов генерален секретар – Леонид Јандреоски
-
Скопје2 дена
Посебен режим на сообраќај денеска во Скопје поради протест