Здравје и убавина
Се за медот, како настанува и кои се лековитите својства
Медот е прехрамбен производ кој домашните пчели го произведуваат од цветниот нектар или од другите излачувачки материи на растенијата. Тие го собираат, трансформираат, го мешаат со специфични материи кои самите ги произведуваат, го складираат и го оставаат да созрее во саќето на пчелината кошница.
Ако се приближиме до таа дрвена палата која лете нагостува 70 000 пчели, а зиме 15 000 збиени околу матицата, па во мир и тишина без нагли движења го набљудуваме движењето на илјадници пчели како ги пренесуваат поленот, прополисот, водата, но пред се некатарот, ќе сфатиме колкав труд е вложен во само еден килограм мед.
За секој килограм мед потребно е 70 000 пчели да посетат околу 7 000 000 цветови од коишто ќе го соберат слаткиот нектар намирисан со ензими сместени на дното од цветната чашка. Нектарот содржи сопствени ензими, но тоа сеуште не е мед. Кога ќе го вшмука, пчелата го меша со излачувањата од устата и од жлездите во грлото, а при враќањето во кошницата го предава од уста на уста на своите сестри за и тие да го збогатат со своите ензими. Дури откако смесата ќе биде готова, таа внимателно се става во саќето во одредено количество. За да се забрза постапката на сушење на медот, пчелите почнуваат да брмчат со крилјата и создаваат воздушна струја на самиот влез во кошницата. Така доведуваат сув воздух во внатрешноста на кошницата и тоа се додека медот не ја добие потребната влажност од околу 17%. Тогаш пчелите го затвараат саќето со восочен капак, но пред тоа во медот вшприцуваат еден дезинфициенс за да го зачуваат од било какви промени. Всушност, дезинфициенсот е мравја киселина сместена во посебни жлезди на екстремитетите. Пчеларот го вади саќето и го става во посебна центрифуга со помош на која го извелкува течниот мед кој потоа го остава да дозрее. По неколку месеци настанува природен производ со зачувани ензими, арома и мирис.
Хемиски состав на медот
Хемискиот состав на различни сорти мед е различен и зависи од видот на растенијата од кои е собран нектарот, како и од климатските услови.
Зрелиот мед е густ и содржи околу 60 различни материи. Во неговиот состав влегуваат: железото, сулфурот, бакарот, хлорот, калциумот, калиумот, натриумот, јодот, фосфорот, алуминиумот, магнезиумот, а во некои сорти се среќава и радиумот. Медот содржи и 0.5% минерални соли.
Медот не е само вкусен производ кој може да се употребува како десерт, туку претставува комплекс од хранливи елементи, витамини и други материи. Во неговиот состав влегуваат:
- 76% шеќер ( глукоза околу 30 %, фрукотза околу 40-43% и сахароза 1-2%)
- 5.5% други јаглехидрати
- 17.2% вода
- 1.2% органски киселини ( јаболкова, винска, лимонска, млечна, мравја и др.)
- 0.8% азотни материи
- минерални материи
- витамини
- ароматични и обоени материи (каротин, хлорофил и др.)
- 0.18% восок и пепел.
Лековитите својства на медот
- Превенција од канцер и кардиоваскуларни болести – медот содржи флавоноиди и антиоксиданти кои можат да помогнат во намалување на ризикот од развој на некои типови на канцер како и срцеви заболувања.
- Медот го намалува ризикот од развој на улцери и други грастроинтестинални нарушувања.
- Има антибактериско, антивирусно и антифунгално дејство.
- Помага во намалување на кашлица и воспалено грло.
- Помага во регулација на нивото на шеќер во крвта – иако медот содржи прости шеќери, сепак комбинацијата од глукоза и фруктоза не дозволува брзо покачување на нивото на шеќер во крвта.
- Медот го зајакнува имуниот систем – комбинцијата од витамини, минерали и значајни елементи во трагови е одлична за потикнување на работата на имуниот систем.
- Медот е одличен за кожата, ја храни и ја прави еластична и мека – подгответе си маска за лице со мед и чија семе која ќе ја направи вашата кожа сјајна, еластична и свежа.
/Драгана М.
/fitlife
Здравје и убавина
На колку време треба да се менува четката за заби?
„Дали е вистина дека четката за заби треба да се менува секој месец?“, гласи прашањето на заинтересираните лица. Денталната хигиена, освен правилното миење на забите и користењето на соодветна паста, вклучува и соодветна четка за заби која треба да ја менувате секој месец. Апсолутно да!
Можеби ви изгледа нереално и претерано, но на четкичката за заби можат да се насоберат околу 10 милиони бактерии вклучувајќи и ешерихија коли и стафилокока. Нормално, освен тоа што е потребно да ја менувате често, важно е и каде ја чувате.
И покрај редовната промена која ќе ја вршите, ви препорачуваме и внимателност при изборот на соодветна паста за заби која содржи триклосан/кополимер, бидејќи пдобро ги убиваат бактериите. Исчистете ја повремено четката со антибактериска течност за плакнење на устата, а некои советуваат и да ја измиете во машина за садови, со цел да ја стерилизирате.
Никогаш не ја чувајте во пластично заштитно капаче, бидејќи така по користењето се задржува влажноста подолг период и развојот на бактерии е поголем.
Извор: denar.mk
Здравје и убавина
Како да направите диетален домашен сок од ананас
Благодарение на состојката бромелин, ананасот помага при варењето на протеините и буквално ги топи мастите во телото.
Ананасот се препорачува при слабеењето, но и за елиминација на целулитот, спречува создавање на брчки а помага и при алергии.
Здравиот домашен напиток од ананас многу лесно се подготвува…
Состојки:
– 1 ананас
– 1 лажица ленено масло
– 2 дл. Ладна вода
– малку сок од лимот или лимета
Подготовка:
Свежиот ананас разладете го во ладилник. Исчистете го и исецкајте го на коцки. Ставете го во блендер и додадете го лененото масло и лимонот, додадете и една шака коцки мраз или ладна вода.
Се добро измешајте. Готовиот напиток ставете го во фрижидер, а по желба разредете го со вода или леден домашен чај.
Извор: денар
Здравје и убавина
Овој е можеби единствениот напиток за отстранување на непријатната миризба од устата
Ако одржувате орална хигиена, но сепак имате лош здив, обидете се да го отстраните со помош на овој напиток. Станува збор за вода со додаток на овошје богато со витамин Ц, кое ја зголемува киселоста во устата и така ја намалува можноста за развој на бактерии.
Состојки:
– 2 литри обична природна вода
– 1-2 големи портокали
– 3 киви
– 5 јагоди
– сок од половина лимон или лимета
Начин на подготовка:
Измијте го овошјето, отстранете ја кората и сечете го овошјето на парчиња по желба. Додадете го овошјето во водата, сокот од лимон и оставете го напитокот најмалку еден час во фрижидер. Послужете со коцки мраз и лисја од нане, кои исто така се одлични отстранувачи на лош здив.
Извор: денар
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за петок (20 декември)
-
Кичево2 дена
Утре ќе се изведуваат градежни работи на патот кон „Крушино“ – с.Кнежино, за таа цел ќе има времен прекин на сообраќај додека не се завршат активностите
-
Временска прогноза2 дена
Детали за новиот студен бран кој доаѓа од утре, посебно внимание за тие кои ќе патуваат преку македонските превои
-
Хороскоп8 часа
Хороскоп за сабота (21 декември)
-
Македонија2 дена
МВР: Не отварајте сомнителни линкови и датотеки прикачени во е-маил пораки и не споделувајте лични податоци со непознати лица!
-
Временска прогноза12 часа
Од вечерва започнува вистинската зима, врнежи од дожд и снег ќе зачестат во зависно од регионите ширум Македонија
-
Автомобили16 часа
Volkswagen го заврши производството на легендарниот VR6 мотор по 34 години
-
Автомобили16 часа
Зошто не е добро да се мие автомобилот на ниски температури? Совети од Германскиот автомобилски клуб (ADAC)