Здравје и убавина
Се за медот, како настанува и кои се лековитите својства

Медот е прехрамбен производ кој домашните пчели го произведуваат од цветниот нектар или од другите излачувачки материи на растенијата. Тие го собираат, трансформираат, го мешаат со специфични материи кои самите ги произведуваат, го складираат и го оставаат да созрее во саќето на пчелината кошница.
Ако се приближиме до таа дрвена палата која лете нагостува 70 000 пчели, а зиме 15 000 збиени околу матицата, па во мир и тишина без нагли движења го набљудуваме движењето на илјадници пчели како ги пренесуваат поленот, прополисот, водата, но пред се некатарот, ќе сфатиме колкав труд е вложен во само еден килограм мед.
За секој килограм мед потребно е 70 000 пчели да посетат околу 7 000 000 цветови од коишто ќе го соберат слаткиот нектар намирисан со ензими сместени на дното од цветната чашка. Нектарот содржи сопствени ензими, но тоа сеуште не е мед. Кога ќе го вшмука, пчелата го меша со излачувањата од устата и од жлездите во грлото, а при враќањето во кошницата го предава од уста на уста на своите сестри за и тие да го збогатат со своите ензими. Дури откако смесата ќе биде готова, таа внимателно се става во саќето во одредено количество. За да се забрза постапката на сушење на медот, пчелите почнуваат да брмчат со крилјата и создаваат воздушна струја на самиот влез во кошницата. Така доведуваат сув воздух во внатрешноста на кошницата и тоа се додека медот не ја добие потребната влажност од околу 17%. Тогаш пчелите го затвараат саќето со восочен капак, но пред тоа во медот вшприцуваат еден дезинфициенс за да го зачуваат од било какви промени. Всушност, дезинфициенсот е мравја киселина сместена во посебни жлезди на екстремитетите. Пчеларот го вади саќето и го става во посебна центрифуга со помош на која го извелкува течниот мед кој потоа го остава да дозрее. По неколку месеци настанува природен производ со зачувани ензими, арома и мирис.
Хемиски состав на медот
Хемискиот состав на различни сорти мед е различен и зависи од видот на растенијата од кои е собран нектарот, како и од климатските услови.
Зрелиот мед е густ и содржи околу 60 различни материи. Во неговиот состав влегуваат: железото, сулфурот, бакарот, хлорот, калциумот, калиумот, натриумот, јодот, фосфорот, алуминиумот, магнезиумот, а во некои сорти се среќава и радиумот. Медот содржи и 0.5% минерални соли.
Медот не е само вкусен производ кој може да се употребува како десерт, туку претставува комплекс од хранливи елементи, витамини и други материи. Во неговиот состав влегуваат:
- 76% шеќер ( глукоза околу 30 %, фрукотза околу 40-43% и сахароза 1-2%)
- 5.5% други јаглехидрати
- 17.2% вода
- 1.2% органски киселини ( јаболкова, винска, лимонска, млечна, мравја и др.)
- 0.8% азотни материи
- минерални материи
- витамини
- ароматични и обоени материи (каротин, хлорофил и др.)
- 0.18% восок и пепел.
Лековитите својства на медот
- Превенција од канцер и кардиоваскуларни болести – медот содржи флавоноиди и антиоксиданти кои можат да помогнат во намалување на ризикот од развој на некои типови на канцер како и срцеви заболувања.
- Медот го намалува ризикот од развој на улцери и други грастроинтестинални нарушувања.
- Има антибактериско, антивирусно и антифунгално дејство.
- Помага во намалување на кашлица и воспалено грло.
- Помага во регулација на нивото на шеќер во крвта – иако медот содржи прости шеќери, сепак комбинацијата од глукоза и фруктоза не дозволува брзо покачување на нивото на шеќер во крвта.
- Медот го зајакнува имуниот систем – комбинцијата од витамини, минерали и значајни елементи во трагови е одлична за потикнување на работата на имуниот систем.
- Медот е одличен за кожата, ја храни и ја прави еластична и мека – подгответе си маска за лице со мед и чија семе која ќе ја направи вашата кожа сјајна, еластична и свежа.
/Драгана М.
/fitlife
Здравје и убавина
Знаете колку е битна положбата на спиење за здравјето?

Сигурни сме дека често не размислувате за позата во која спиете, бидејќи после напорниот ден единствено е важно да легнете во кревет и да заспиете. Сепак, научниците дошле до заклучок дека положбата во која спиете може да има големо влијание врз вашето здравје.
Имајќи предвид дека приближно една третина од животот поминуваме спиејќи, позицијата која дава најдобра поддршка треба да биде еден од нашите приоритети.
„Спиењето на грб е најдобрата положба во која ‘рбетот може природно да се усогласи и да биде во неутрална положба без никакви свиоци или кривини, така што оваа положба е најздрава за’ рбетот. Телото на секого е различно и некои положби може да бидат подобри за одредена личност врз основа на неговата висина, тежина или какви било претходни повреди, а ако имате некаква болка во грбот, дефинитивно препорачувам да спиете на грб“, објаснува експертот за спиење Кјара Причард.
Само 10 проценти од луѓето спијат на грб
Покрај споменатите придобивки, докажано е дека оваа положба на спиење помага во спречување на металоиди, рефлукс на киселина во желудникот, но и ги ублажува симптомите на настинка или алергија. Во случај спиењето на грб да не ви доаѓа природно, експертите советуваат дека е доволно само да го практикувате.
Меѓутоа, истражувањата покажуваат дека само 10 отсто од луѓето имаат навика да спијат на грб, додека 16 отсто од нив спијат на стомак, а најголемиот број, дури 74 отсто, спијат на страна.
Важно е да се спомене дека спиењето на стомак е единствената поза која се смета за нездрава бидејќи создава притисок на ‘рбетот, градите и белите дробови. Со оваа поза повеќе е функцијата на вратот кој мора да го свртите на левата или десната страна и затоа, предупредуваат лекарите, го загрозувате протокот на крв.
Здравје и убавина
Киселини во желудник: Седум намирници за спас кои ја гасат „огнената“ болка

Киселините во желудникот се симптом на болести во дигестивниот систем или на несоодветна исхрана кои се проследени со непријатно печење и болка зад градната коска. За среќа, и за нив постои олеснување, а тоа доаѓа во облик на овие производи.
Храна која ги смирува киселините во желудникот:
Чај од ѓумбир
Зовријте во вода исчистен и исечкан корен ѓумбир (со големина на палец), оставете го да отстои 10-тина минути, па испијте. Оваа напивка е делотворна против разни видови воспаленија, а ќе ги смири и киселините во желудникот.
Банани
Ако ги чувствувате симптомите на непријатните киселини во желудникот, изедете банана. Ова тропско овошје содржи минимални количини киселини, па така го штитат и смируваат надразнетиот желудник.
Бадемово млеко
Оваа здрава алтернатива на класичното кравјо или козјо млеко помага во неутрализирање на киселините во желудникот. Со бадемовото млеко изматете „смути“ во кое секако додадете јагоди, банани и спанаќ.
Овесни снегулки
Иритираниот желудник сака храна богата со прехранбени влакна како овесни снегулки. Наутро почнете со чинија снегулки кои ќе ви дадат енергија во текот на денот и ќе ја згаснат секоја евентуална болка.
Коморач
Во врела вода ставете две лажици семки од коморач. Оставете да отстои половина час, зачинете со мед и испијте. По консумирањето на оваа напивка ќе немате проблеми со киселините во желудникот.
Кефир и алое
Лажица сок од алое вера измешајте со кефир и изедете за појадок. Оваа одлична комбинација која го смирува системот за варење, а покрај тоа е мошне вкусна.
Лиснат зеленчук
Со зеленчукот е тешко да згрешите. Јадете што повеќе лиснат зеленчук како целер, брокули, карфиол и аспарагус кое содржи малку киселини па се добри во борбата против желудочните киселини.
Здравје и убавина
Дали знаете дека кафето штити од цироза на црниот дроб?

Секојдневното консумирање кафе штити од цироза на црниот дроб, заклучуваат британските научници во студијата објавена во магазинот Alimentary Pharmacology & Therapeutics. Научниците од универзитетот во Саутемптон ги анализирале податоци од девет долгорочни истражувања спроведени врз речиси половина милион луѓе од шест држави.
Цирозата на црниот дроб е тешка болест којашто може да биде фатална, бидејќи значително ја зголемува можноста од затајување на функцијата на црниот дроб и појавата на рак.
Притоа заклучиле дека зголеменото консумирање кафе значително го намалува, речиси за половина, ризикот од заболување од цироза на црниот дроб. Шест повеќе шолји кафе, ризикот е помал, тврдат научниците. Според нив, два дополнителни филџани кафе во денот го намалуваат ризикот од цироза за 44 отсто.
Научниците појаснуваат дека кафето, освен кофеинот, содржи и многу биолошки активни состојки, како што се материите кои помагаат против воспаленијата. Освен индиректниот биохемиски ефект, кафето има и директна улога во заштитата од цироза, бидејќи разните состојки откриени во кафето ги блокираа вирусите хепатитот Б и Ц, а кафето го намалува и појавата на дијабетес од типот 2.
Во студијата се заклучува дека врските меѓу зголемените дневни консумации на кафе и намалениот ризик од цирозата на црнито дроб е голена, и е поголема отколку кај многу лекови кои се користат за превенција на оваа болест. Покрај тоа, спротивно од дејството на многу медикаменти, кафето нема ниту одблизу толку несакани појави.
/denar
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за петок (21 февруари)
-
Хороскоп15 часа
Хороскоп за сабота (22 февруари)
-
Култура2 дена
Три децении монашко служење и духовно татковство на Епископ Партениј, Игумен Бигорски
-
Македонија16 часа
Кај Демир Капија – Смоквица до крај на месец мај ќе има измена на сообраќај, односно целосно затворање на „Тунел Т2“
-
Магазин23 часа
Како да ја зачувате батеријата на телефонот: Четири клучни совети
-
Lifestyle23 часа
Храна која е ултра-обработена, но не е лоша за вашето здравје
-
Автомобили23 часа
Dacia подготвува електричен автомобил поевтин од новото Twingo
-
Магазин23 часа
Вечната дилема: HDMI, DisplayPort или USB-C – кој е најдобар избор за 4K монитор?