Храна
Тортата со кафе и ореви веднаш ќе ве освои, направете ја!
Потребни состојки:
7 јајца
1 маргарин
100 гр. кокосово брашно
200 гр. шеќер
100 гр. шеќер во прав
1 ванилин шеќер
6 лажици брашно
2 дл. сварено турско кафе
2 лажици какао
50 гр. мелени ореви
1 лист обланда
Изматете ги белките со шеќерот, па додадете ванилин шеќер, свареното кафе, брашно и кокосово брашно. Ставете ја обландата во тава за печење и прелијте ја со смесата. Печете ја кората во рерна на температура од 200 степени целзиусови околу 40тина минути.
Сварете ги изматените жолчки со шеќерот во прав, какаото и 2 дл. вода, се додека кремот не се згусне. Оставете да се излади и додадете го разматениот маргарин и мелените ореви.
Премачкајте ја изладената кора со филот, па украсете ја по желба. Добар апетит!
Lifestyle
Како да ги загреете тестенините и да ги одржувате вкусни, дури и во микробранова печка
Понекогаш се случува да зготвите премногу тестенини за ручек или вечера, па да имате остатоци за следниот ден. Тестенините можат да бидат исто толку вкусни и следниот ден ако се загреат на правилен начин.
Ако често се случува вашите тестенини да станат суви и кашести по повторното загревање, со неколку совети од готвач, оваа ситуација лесно може да се избегне и тестенините повторно ќе бидат вкусни.
Што се случува со тестенините по готвењето?
Процесот на готвење тестенини ги извлекува скробовите, а кога ќе се оладат, тие поминуваат низ процес на ретроградација на скроб. Тоа значи дека скробот формира структура слична на гел која ќе се зацврсти кога тестенините ќе се оладат. Како резултат на тоа, тестенините можат да станат „гумени“ или кашести, што се должи на премногу вода.
Како правилно да ги загреете тестенините?
Еден од најдобрите начини да ги загреете тестенините и да ги задржите вкусни е да ги загревате како зеленчук. Во тенџере ставете малку вода, само да го покрие дното, и додајте една или две лажици маслиново масло (во зависност од количината на тестенини). Потоа додадете ги тестенините и варете ги на средна топлина, постојано мешајќи, околу 3 до 5 минути или додека не се загреат. Овој метод ќе ги остави тестенините жешки, но сè уште цврсти, а не кашести.
Што ако користите микробранова печка?
Микробрановата печка не е најдобриот избор за повторно загревање на тестенини, бидејќи топлината може да ја вшмукува влагата од храната, а тестенините стануваат суви и неапетитни. Ако микробрановата печка е вашата единствена опција, готвачот советува да додадете малку вода пред загревање. Водата ќе помогне да се одржат тестенините доволно хидрирани за да ја издржат високата температура на микробрановата печка, без да станат премногу влажни.
Извор: RadioSA
Магазин
Вкусна пита со јаболка и рогач
Подготовка: 75 минути
Состојки:
- 4 јајца
- 250 г пченично брашно
- 100 г путер
- 200 г шеќер
- 125 г мелен рогач
- 1 лажица гриз
- 100 мл млеко
- 4 јаболка
- 100 г мед
Начин на подготовка:
- Измешајте го брашното, едно јајце, една жолчка, шеќерот и путерот во кратко тесто. Оставете го тестото да одмори.
- Во меѓувреме, подгответе ја смесата со рогач: измешајте го мелен рогач со остатокот од шеќерот, млекото, јајцата и гризот до изедначена смеса.
- Излупете ги јаболката, исечете ги на половини и извадете ги семките.
- Расукајте го тестото и ставете го во калапот за пита, подигнувајќи ги страните. Прелијте ја смесата со рогач врз тестото.
- Јаболката исечкајте ги на тенки кришки и наредете ги одозгора.
- Печете ја питата во загреана рерна на 170°C околу еден час.
- Кога питата ќе се испече, извадете ја од рерната и премачкајте ја со мед.
Совет за сервирање: Послужете со малку шлаг и чоколадни струготини по желба.
Lifestyle
3 зачини кои можат негативно да влијаат на телото! Често ги користите, а не знаете дека можат да бидат штетни
Солта е една од намирниците со која е важно да се внимава.
Многу луѓе не размислуваат за тоа, но зачините всушност можат да имаат различни ефекти врз вашето здравје. Секако, тоа зависи од количината и начинот на консумирање, па ако е несоодветна, може да доведе дури и до влошување.
Повеќето луѓе ги користат овие три зачини речиси секој ден, а прекумерното консумирање доведува до несакани ефекти.
Лути зачини
Луѓето кои имаат чувствителен стомак или гастроинтестинални заболувања (гастритис) може да имаат дополнителни проблеми како што се иритација, па дури и појава на хемороиди доколку често користат лути зачини.
Сол
Технички гледано, солта не е зачин, туку минерал, но се користи секој ден за зачинување на храната. Нејзиното прекумерно консумирање доведува до разни проблеми како што се ризикот од кардиоваскуларни заболувања и зголемување на крвниот притисок.
Мускатов орев
Многумина не знаат дека оваа храна, во големи количини, всушност може да биде токсична и да предизвика симптоми како што се дезориентација, халуцинации и симптоми слични на мамурлак.
Сепак, треба да се истакне дека иако овие зачини, кога се консумираат во прекумерни количини, можат да имаат негативни ефекти, кога се користат во умерени количини можат да бидат дел од здравата исхрана.
/Informer
-
Хроника7 часа
Кичевчанец додека работел на работни задачи на автопат Кичево-Охрид паднал и починал
-
Магазин1 ден
Денес им е роденден: Спасен Сиљаноски, еден од најдобрите и најпопуларни пејачи на македонската естрада
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за среда (29 јануари)
-
Хороскоп20 часа
Хороскоп за четврток (30 јануари)
-
Lifestyle1 ден
Лимонот не се препорачува секогаш: Во овој случај ја влошува состојбата на организмот
-
Култура17 часа
Денеска е Св.Антониј Велики, честито име Антонио, Антоанета, Антониј..
-
Временска прогноза21 час
Викендов вистинска пролет, утринските температури ќе бидат над нулата – ова се најновите метео вести
-
Спорт2 дена
Елиф Елмас, Македонскиот фудбалски „дијамант“ се сели во Торино?