Lifestyle
Ова се трите фази на заљубувањето, дознајте повеќе..
Заруменети обравчиња, забрзано чукање на срцето и потење на дланките се само неколку симптоми кои ве издаваат дека почнувате да се заљубувате. Сепак, во внатрешноста на телото има јасни хемиски знаци, кои со сигурност кажуваат дека ве погодила една од стрелите на Купидон. Кога станува збор за љубовта, се чини дека сме оставени на милост и немилост на биохемијата. Еден од најдобрите истражувачи во оваа област е Хелен Фишер од универзитетот во Њу Џерси. Според нејзините зборови, секој човек се заљубува во три фази и секоја од нив вклучува различен сет од хемикалии.
Прва фаза: страст
Страста е придвижувана од сексуалните хормони, тестостерон и естроген. Тестостеронот не е важен само кај мажите. Докажано е дека тој игра главна улога и во сексуалниот нагон кај жените.
Втора фаза: привлечност
Во оваа фаза љубовта вистински напаѓа. Кога луѓето се заљубуваат, не можат да мислат на ништо друго, освен на партнерот. Исто така, тие можат да го изгубат апетитот, да им е доволно помалку сон, а денот да го поминуваат мислејќи на саканата личност. Во оваа фаза, главната улога ја играат група од невро-предаватели, а тоа се:
- Допамин – се активира и со кокаин и никотин
- Норепинефрин – познат и под називот адреналин. Телото почнува да се поти, а срцето забрзано да чука.
- Серотин – една од најважните хемикалии за љубовта, бидејќи може за момент да нè направи луди.
Трета фаза: приврзаност
Оваа фаза постепено ја преклопува втората, доколку врската потрае. Луѓето не можат вечно да останат во фазата на привлечност, бидејќи така никогаш нема ништо да направат во животот. Приврзаноста е состојба на подолготрајна посветеност и клучна алка која го држи парот заедно, особено кога ќе основаат семејство. Во оваа фаза важни се два хормони кои ги ослободува нервниот систем, за кои се смета дека се важни во социјалната приврзаност.
- Окситоцинот – кај жените се ослободува од страна на хипоталамусот за време на раѓањето деца и им помага на дојките да носат млеко. Тоа им помага на мајките да изградат цврста врска со децата. Овој хормон исто така се ослободува кај двата пола за време на оргазам, поврзувајќи ги возрасните кога се интимни. Истражувањата одат дотаму што велат дека, колку повеќе секс имате, толку поцврста ќе биде вашата врска.
- Вазопресин – Ова е другата важна хемикалија за фазата на подолготрајна посветеност. Исто така таа е важен контролор на бубрезите.
Lifestyle
Температурата на водата и нејзиното влијание врз вкусот на кафето: Што треба да знаете?
Подготовката на совршена шолја домашно кафе може да изгледа како наједноставната работа, но за оние кои навистина уживаат во богатиот вкус и арома, секој детаљ при подготовката е важен. Малите грешки кои ги правиме често нè лишуваат од вистинското задоволство, а една од нив се однесува на најважниот елемент – температурата на водата.
Затоа се поставува прашањето: како да го направите тоа совршено домашно кафе? Експертите даваат едноставен одговор на ова прашање, објаснувајќи на што треба да внимавате при готвењето на овој, за многумина, „магичен“ пијалок.
Работата е во тоа што многу луѓе прават истата грешка секој ден – додаваат мелено кафе во свежо зовриена вода. Турските експерти за кафе предупредуваат дека оваа практика ги уништува скапоцените ароми на кафето и го предизвикува тој непријатен, горчлив вкус. Постои едноставно решение кое може драматично да го подобри квалитетот на вашата омилена шолја кафе, велат од Weaver’s Coffee & Tea.
Температурата на водата е пресудна за добро кафе
Зошто температурата на водата е толку важна за добро турско кафе? Идеалната температура на водата за правење кафе е помеѓу 90 и 96 степени. Кога водата врие, нејзината температура е околу 100 степени, што е превисоко за оптимално извлекување на вкусовите од кафето. Премногу топла вода буквално го „пече“ кафето, ги уништува финие ароми и ослободува премногу горчина. Ова е причината зошто многу луѓе мислат дека кафето мора да биде горко, а тоа всушност не е така.
Како да сварите совршено домашно кафе?
Откако водата ќе зоврие, треба да почекате околу 30 секунди пред да го додадете кафето. Овој краток период овозможува водата да се олади до идеалната температура за извлекување на аромите, додека задржува доволно топлина за оптимално ослободување на вкусот. Исто така, треба да се напомене дека квалитетот на водата значително влијае на вкусот на кафето.
Бидејќи составот на водата варира од место до место, експертите препорачуваат употреба на филтри за прочистување. Водата со бигор може да резултира со горчлив вкус и акумулација на бигор во машините за кафе.
Извор: Blic
Lifestyle
Како лесно да ја отстраните дамката од црвено вино на тепих без да користите хемикалии
Случајно истурено црвено вино на тепих или кауч може да изгледа како катастрофа, но со правилните чекори и природни производи, можете да ја отстраните дамката без проблем. Следете ги овие едноставни совети и уживајте во чистиот дом без стрес!
1. Не паничете! Не е крај на светот ако се случи оваа несреќа. Најважно е да останете смирени и да не дозволите да паничите. Има многу едноставни начини да ја отстраните дамката без да користите хемикалии.
2. Разберете што предизвикува дамката Црвеното вино содржи два главни компоненти кои предизвикуваат дамки: танини и хромогени. Танините се причина што виното се ‘запечатува’ во материјалите, а хромогените ја даваат длабоката црвена боја. Овие два компоненти ги прават дамките особено видливи.
3. Што ви е потребно? За да ја отстраните дамката, ќе ви бидат потребни:
- Сол
- Ладна вода
- Еден голем сад
- Цедалка
- Штипки за алишта
4. Техника 1: Сол и ладна вода Според Линзи Кромби, попознатата Кралица на чистотата, солта и ладната вода се моќен состав за отстранување на дамките од црвено вино. Еве како:
- Прво, ставете го засолената вода на дамката веднаш по инцидентот.
- Оставете ја да отстои некое време, за да дозволите на солта да ја апсорбира дамката.
- Ако е потребно, додадете малку повеќе сол и повторете го процесот.
5. Техника 2: Врела вода Ако дамката е од свежо вино, можете да ја отстраните користејќи врела вода:
- Наполнете котел со вода и доведете ја до вриење.
- Земете голем сад и поставете цедалка над него, а потоа поставете ја извалканата ткаенина над цедалката.
- Истурете ја топлата вода од котелот преку ткаенината и гледајте како дамката исчезнува.
6. Не тријте! Експертите од La Cremo советуваат да избегнувате триење на дамката. Триењето може да ја прошири дамката и да го турне виното подлабоко во ткаенината. Наместо тоа, нежно тапкајте со чиста крпа или сунѓер.
7. Додатни совети
- Ако дамката не исчезне со овие методи, можете да користите професионални средства за чистење на дамки, но природните методи често даваат одлични резултати.
- Погрижете се да ја исушите ткаенината со воздух или нежно потпора.
Со овие едноставни чекори, можете да ја спасите вашата облека или тепих од дамка од црвено вино и да уживате во празничните моменти без стрес!
Извор: Vecernji
Lifestyle
Варениот џин – празничен пијалок што ги загрева душата и сетилата
Варениот џин е идеален зимски пијалок кој ќе внесе топлина и празнична магија во вашиот дом. Лесен за подготовка, овој ароматичен пијалок ќе ги израдува вашите гости и семејството за време на студените денови.
Состојки
- 2 dl сок од јаболко
- Еден прстен од портокал
- Цимет
- Каранфилче
- Морско оревче
- 0,1–0,2 dl џин (по желба)
- Шеќер или мед (по вкус)
Подготовка
- Во тенџере, загрејте го сокот од јаболко заедно со прстенот од портокал и зачините (цимет, каранфилче и морско оревче).
- По желба, додадете шеќер или мед за да ја прилагодите сладоста на вашиот пијалок.
- На крај, додадете го џинот и оставете го да се загрее, но без да зоврие.
Совет:
Сервирајте го пијалокот топол во шолји или стаклени чаши отпорни на топлина, украсен со стапче цимет или парче портокал.
Уживајте во оваа празнична топлина со пријателите и семејството!
Извор: Informer
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за среда (25 декември)
-
Кичево1 ден
Без електрична енергија моментално Кичево, с.Лавчани, Подвис, превој Стража
-
Временска прогноза10 часа
Најава за нова снежна покривка, до денес во Маврово имаме најмногу снег
-
Хороскоп2 часа
Хороскоп за четврток (26 декември)
-
Кичево1 ден
„IQ-UP“ Кичево и нивните дечиња во петок организираат хуманитарна новогодишна работилница, сите заедно да допринесеме и да помогнеме каде е најпотребно!
-
Lifestyle2 дена
Температурата на водата и нејзиното влијание врз вкусот на кафето: Што треба да знаете?
-
Македонија1 ден
(ФОТО) Нови моторни возила за дел од едниците на полицијата
-
Магазин2 дена
Максимизирање на долговечноста на вашиот компјутер: 7 совети за одржување