Lifestyle
Зошто се будите сред ноќ и како да го спречите тоа?
Будењето сред ноќ може да биде голем проблем, особено ако се случува постојано. За жал, многу луѓе страдаат од ова нарушување. Добриот сон е едно од најважните нешта за вашето здравје, способност и концентрација, а одговорен е и за вашето расположение. Погледнете некои работи кои може да предизвикуваат да се будите сред ноќ и како да го надминете тој проблем.
1. Пиете премногу вода
Сепак возможно е да пиете и премногу вода. Речиси 44% од жените на возраст од 20 до 44 години се будат сред ноќ за мокрење. Тоа е навистина голем број. Оваа физиолошка потреба може да ви го наруши сонот, па обидете се да пиете помалку вода пред да одите на спиење.
2. Вашата соба не е добра за спиење
Голема е веројатноста да не ни размислувате за деталите кои ја прават вашата соба непогодна за спиење. Можеби ви влегува премногу светлина од надвор, имате бучен сосед или пак, го оставате телевизорот вклучен кога си легнувате. Сите овие работи го отежнуваат заспивањето, но и може да ве разбудат во текот на ноќта. Важно е вашата спална соба да биде како пештера за да можете да се наспиете добро. Па инвестирајте во маска за спиење, темни завеси, затнувачи за уши и исклучете ја целата електроника пред спиење.
3. Потребно е да ја променете вашата ноќна рутина
Дали јадете обилни оброци пред спиење? Или пак можеби го завршувате денот со шолја еспресо? Можеби гледате и некоја серија пред да си легнете. Сите овие работи може да бидат причина за вашето будење во текот на ноќта. Обидете се да воспоставите рутина пред спиење која е добра за вас. Немојте да користите никаков екран барем 1 час пред спиење. Наместо тоа пуштете си некоја смирувачка музика и медитирајте малку. Ако морате да се туширате пред да си легнете, користете есенцијални масла кои ќе ви го исчистат умот и ќе ви помогнат да се релаксирате.
4. Сте испиле премногу вино пред спиење
Додека 1-2 чаши вино може дури и да ви помогнат да заспиете, истражувањата покажале дека алкохолот има влијание на вашиот сон и на заспивањето, како и на РЕМ фазата од сонот. Дел од ова е поради тоа што алкохолот се претвора во шеќер и го покачува нивото на шеќер во вашата крв. Ова речиси сигурно ќе ве држи будни подолго отколку што сакате. Како и другите течности, и алкохолот консумирајте го неколку часа пред спиење.
5. Можеби сте нервозни за нешто
Замислете си дека треба да спиете, но следното утро имате лет за кој треба да се разбудите рано. Дали ви се има случено во ваква ситуација премногу да се плашите дека ќе го испуштите летот, па се будите на секој час? Или пак можеби сте нервозни поради некое раскинување, па емоциите не ви дозволуваат да заспиете. Емоциите од кој било вид може да имаат голема улога во квалитетот на вашиот сон, а стресот може да не ви дозволи да заспиете. Ако сте анксиозни за нешто пред спиење, на вашето тело му е потешко да се релаксира и да потоне во длабок сон. Обидете се да слушате некоја медитација, разговарајте со пријател час, два пред спиење, па дури и вежбајте во текот на денот за да истрошите повеќе енергија.
6. Сте изеле нешто што не треба
Без разлика дали е обилен оброк за кој е потребно повеќе време да се свари, нешто благо кое го покачило шеќерот во вашата крв, или пак парче чоколадо кое има и шеќер и кофеин, важно е да внимавате што консумирате пред да одите на спиење.
Lifestyle
Температурата на водата и нејзиното влијание врз вкусот на кафето: Што треба да знаете?
Подготовката на совршена шолја домашно кафе може да изгледа како наједноставната работа, но за оние кои навистина уживаат во богатиот вкус и арома, секој детаљ при подготовката е важен. Малите грешки кои ги правиме често нè лишуваат од вистинското задоволство, а една од нив се однесува на најважниот елемент – температурата на водата.
Затоа се поставува прашањето: како да го направите тоа совршено домашно кафе? Експертите даваат едноставен одговор на ова прашање, објаснувајќи на што треба да внимавате при готвењето на овој, за многумина, „магичен“ пијалок.
Работата е во тоа што многу луѓе прават истата грешка секој ден – додаваат мелено кафе во свежо зовриена вода. Турските експерти за кафе предупредуваат дека оваа практика ги уништува скапоцените ароми на кафето и го предизвикува тој непријатен, горчлив вкус. Постои едноставно решение кое може драматично да го подобри квалитетот на вашата омилена шолја кафе, велат од Weaver’s Coffee & Tea.
Температурата на водата е пресудна за добро кафе
Зошто температурата на водата е толку важна за добро турско кафе? Идеалната температура на водата за правење кафе е помеѓу 90 и 96 степени. Кога водата врие, нејзината температура е околу 100 степени, што е превисоко за оптимално извлекување на вкусовите од кафето. Премногу топла вода буквално го „пече“ кафето, ги уништува финие ароми и ослободува премногу горчина. Ова е причината зошто многу луѓе мислат дека кафето мора да биде горко, а тоа всушност не е така.
Како да сварите совршено домашно кафе?
Откако водата ќе зоврие, треба да почекате околу 30 секунди пред да го додадете кафето. Овој краток период овозможува водата да се олади до идеалната температура за извлекување на аромите, додека задржува доволно топлина за оптимално ослободување на вкусот. Исто така, треба да се напомене дека квалитетот на водата значително влијае на вкусот на кафето.
Бидејќи составот на водата варира од место до место, експертите препорачуваат употреба на филтри за прочистување. Водата со бигор може да резултира со горчлив вкус и акумулација на бигор во машините за кафе.
Извор: Blic
Lifestyle
Како лесно да ја отстраните дамката од црвено вино на тепих без да користите хемикалии
Случајно истурено црвено вино на тепих или кауч може да изгледа како катастрофа, но со правилните чекори и природни производи, можете да ја отстраните дамката без проблем. Следете ги овие едноставни совети и уживајте во чистиот дом без стрес!
1. Не паничете! Не е крај на светот ако се случи оваа несреќа. Најважно е да останете смирени и да не дозволите да паничите. Има многу едноставни начини да ја отстраните дамката без да користите хемикалии.
2. Разберете што предизвикува дамката Црвеното вино содржи два главни компоненти кои предизвикуваат дамки: танини и хромогени. Танините се причина што виното се ‘запечатува’ во материјалите, а хромогените ја даваат длабоката црвена боја. Овие два компоненти ги прават дамките особено видливи.
3. Што ви е потребно? За да ја отстраните дамката, ќе ви бидат потребни:
- Сол
- Ладна вода
- Еден голем сад
- Цедалка
- Штипки за алишта
4. Техника 1: Сол и ладна вода Според Линзи Кромби, попознатата Кралица на чистотата, солта и ладната вода се моќен состав за отстранување на дамките од црвено вино. Еве како:
- Прво, ставете го засолената вода на дамката веднаш по инцидентот.
- Оставете ја да отстои некое време, за да дозволите на солта да ја апсорбира дамката.
- Ако е потребно, додадете малку повеќе сол и повторете го процесот.
5. Техника 2: Врела вода Ако дамката е од свежо вино, можете да ја отстраните користејќи врела вода:
- Наполнете котел со вода и доведете ја до вриење.
- Земете голем сад и поставете цедалка над него, а потоа поставете ја извалканата ткаенина над цедалката.
- Истурете ја топлата вода од котелот преку ткаенината и гледајте како дамката исчезнува.
6. Не тријте! Експертите од La Cremo советуваат да избегнувате триење на дамката. Триењето може да ја прошири дамката и да го турне виното подлабоко во ткаенината. Наместо тоа, нежно тапкајте со чиста крпа или сунѓер.
7. Додатни совети
- Ако дамката не исчезне со овие методи, можете да користите професионални средства за чистење на дамки, но природните методи често даваат одлични резултати.
- Погрижете се да ја исушите ткаенината со воздух или нежно потпора.
Со овие едноставни чекори, можете да ја спасите вашата облека или тепих од дамка од црвено вино и да уживате во празничните моменти без стрес!
Извор: Vecernji
Lifestyle
Варениот џин – празничен пијалок што ги загрева душата и сетилата
Варениот џин е идеален зимски пијалок кој ќе внесе топлина и празнична магија во вашиот дом. Лесен за подготовка, овој ароматичен пијалок ќе ги израдува вашите гости и семејството за време на студените денови.
Состојки
- 2 dl сок од јаболко
- Еден прстен од портокал
- Цимет
- Каранфилче
- Морско оревче
- 0,1–0,2 dl џин (по желба)
- Шеќер или мед (по вкус)
Подготовка
- Во тенџере, загрејте го сокот од јаболко заедно со прстенот од портокал и зачините (цимет, каранфилче и морско оревче).
- По желба, додадете шеќер или мед за да ја прилагодите сладоста на вашиот пијалок.
- На крај, додадете го џинот и оставете го да се загрее, но без да зоврие.
Совет:
Сервирајте го пијалокот топол во шолји или стаклени чаши отпорни на топлина, украсен со стапче цимет или парче портокал.
Уживајте во оваа празнична топлина со пријателите и семејството!
Извор: Informer
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за среда (25 декември)
-
Кичево1 ден
Без електрична енергија моментално Кичево, с.Лавчани, Подвис, превој Стража
-
Временска прогноза10 часа
Најава за нова снежна покривка, до денес во Маврово имаме најмногу снег
-
Хороскоп2 часа
Хороскоп за четврток (26 декември)
-
Кичево1 ден
„IQ-UP“ Кичево и нивните дечиња во петок организираат хуманитарна новогодишна работилница, сите заедно да допринесеме и да помогнеме каде е најпотребно!
-
Lifestyle2 дена
Температурата на водата и нејзиното влијание врз вкусот на кафето: Што треба да знаете?
-
Македонија1 ден
(ФОТО) Нови моторни возила за дел од едниците на полицијата
-
Магазин2 дена
Максимизирање на долговечноста на вашиот компјутер: 7 совети за одржување