Следете не

Храна

Денешна трпеза: Вкусни и сочни поховани тиквички

Објавено пред

на

Омилен начин за поховање на тиквички,едноставен и брз, а тиквичките остануваат меки и вкусни.

Состојки:

  • 2 тиквички
  • сол
  • 4 јајца
  • 150 гр презла
  • 200 гр брашно
  • Маслиново масло или сончогледово масло

Подготовка:

Излупете ги тиквичките и пресечете ги на кругчиња, ставете ги во подлабока чинија, насолете ги и измешајте ги со рацете. Оставете 10-15 минути да отстојат за да пуштат вода и исцадете ја. Јајцата изматете ги со вилушка, а секое кругче прво извалкајте го во брашно, потоа во јајца и конечно во презла.Ставете парче хартија за печење во тепсијата и ставете ги кругчињата, прелијте го секое кругче со малку маслиново масло. Печете во рерна на 220 степени околу 30 минути. За време на печењето, свртете ги тиквичките да се испечат и од другата страна. Уживајте!

Можете да ја видите подготовката во видеото:

Магазин

Вкусна пита со јаболка и рогач

Објавено пред

на

Подготовка: 75 минути

Состојки:

  • 4 јајца
  • 250 г пченично брашно
  • 100 г путер
  • 200 г шеќер
  • 125 г мелен рогач
  • 1 лажица гриз
  • 100 мл млеко
  • 4 јаболка
  • 100 г мед

Начин на подготовка:

  1. Измешајте го брашното, едно јајце, една жолчка, шеќерот и путерот во кратко тесто. Оставете го тестото да одмори.
  2. Во меѓувреме, подгответе ја смесата со рогач: измешајте го мелен рогач со остатокот од шеќерот, млекото, јајцата и гризот до изедначена смеса.
  3. Излупете ги јаболката, исечете ги на половини и извадете ги семките.
  4. Расукајте го тестото и ставете го во калапот за пита, подигнувајќи ги страните. Прелијте ја смесата со рогач врз тестото.
  5. Јаболката исечкајте ги на тенки кришки и наредете ги одозгора.
  6. Печете ја питата во загреана рерна на 170°C околу еден час.
  7. Кога питата ќе се испече, извадете ја од рерната и премачкајте ја со мед.

Совет за сервирање: Послужете со малку шлаг и чоколадни струготини по желба.

Прочитај повеќе...

Lifestyle

3 зачини кои можат негативно да влијаат на телото! Често ги користите, а не знаете дека можат да бидат штетни

Објавено пред

на

Солта е една од намирниците со која е важно да се внимава.

Многу луѓе не размислуваат за тоа, но зачините всушност можат да имаат различни ефекти врз вашето здравје. Секако, тоа зависи од количината и начинот на консумирање, па ако е несоодветна, може да доведе дури и до влошување.

Повеќето луѓе ги користат овие три зачини речиси секој ден, а прекумерното консумирање доведува до несакани ефекти.

Лути зачини

Луѓето кои имаат чувствителен стомак или гастроинтестинални заболувања (гастритис) може да имаат дополнителни проблеми како што се иритација, па дури и појава на хемороиди доколку често користат лути зачини.

Сол

Технички гледано, солта не е зачин, туку минерал, но се користи секој ден за зачинување на храната. Нејзиното прекумерно консумирање доведува до разни проблеми како што се ризикот од кардиоваскуларни заболувања и зголемување на крвниот притисок.

Мускатов орев

Многумина не знаат дека оваа храна, во големи количини, всушност може да биде токсична и да предизвика симптоми како што се дезориентација, халуцинации и симптоми слични на мамурлак.

Сепак, треба да се истакне дека иако овие зачини, кога се консумираат во прекумерни количини, можат да имаат негативни ефекти, кога се користат во умерени количини можат да бидат дел од здравата исхрана.

/Informer

Прочитај повеќе...

Магазин

Дали знаете зошто швајцарските сирења имаат дупчиња?

Објавено пред

на

Швајцарското сирење секогаш се опишува како сирење со дупчиња. Има цврсто тело и орев, но сладок вкус. Исто така, има многу малку сол во споредба со другите сирења, вели др. Марк Џонсон, истакнат научник во Центарот за истражување на млечни производи на Универзитетот во Висконсин.

Првпат е направен во 14 век во Швајцарија, поточно на Алпите.

„Тоа беше тврдо сирење кое имаше долг рок на траење и лесно можеше да се транспортира по планините каде што се произведуваше. Денес, пак, терминот швајцарско сирење не се однесува на тоа од каде доаѓа сирењето, туку на видот на сирењето, на тоа како се произведува сирењето – објасни тој.

„Производителите на сирење додаваат посебна бактерија наречена Propionibacterium shermanii. Оваа бактерија ферментира млечна киселина и произведува јаглерод диоксид. Јаглерод диоксидот се собира на одредени места во сирењето и создава големи меурчиња. Ниту едно друго сирење не ја користи оваа култура, освен швајцарското и другите верзии на швајцарско сирење, како што се baby Swiss, Maasdam, Jarlsberg и Emmentaler“, објаснува др. Марк Џонсон.

Можете ли да купите швајцарско сирење без дупки?

„Швајцарското сирење без дупки се нарекува „слепо швајцарско“, но тоа се смета за недостаток. Ако видите сирење означено со швајцарско кое нема дупки, тоа не е вистинско швајцарско сирење и нема да го има вкусот или текстурата што ја барате“, објасни тоj

/rd.com.

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Временска прогноза2 минути

Стабилизација и целосно разведрување, но со многу ниски ноќни и утрински температури, нови снежни врнежи за сега на повидок после големиот празник Богојавление „Водици“

Од овој петок, па за време на викендот ќе имаме стабилизирање и целосно разведрување на времето во Македонија, и истото...

Хороскоп34 минути

Хороскоп за четврток (16 јануари)

ОВЕН Можеби се премногу посветени на некои ситни обврски и проблеми, па ги занемарувате оние крупните. Може да очекувате пријатна...

Спорт1 час

Македонската ракометна репрезентација со „реми“ го започна големото натпреварување, испуштивме голема победа против Унгарците, но одиме понатаму!

Репрезентацијата на Македонија го постигна првиот бод на Светското првенство, бидејќи во првиот осминафинален натпревар ремизираше со Унгарија 27:27. Во...

Автомобили7 часа

Последните десет години овие популарни автомобилски брендови скокнале неверојатни 68 отсто за нивната куповна цена

Драматичниот скок на цените на новите автомобили во Европа открива загрижувачки тренд кој може да го промени начинот на кој...

Скопје8 часа

Скопјанка пријавила дека машко лице ја допирало по телото

На 14.01.2025 во 22.00 часот во СВР Скопје, 18 – годишна девојка од Скопје пријавила дека во влез од станбена...

Lifestyle13 часа

Најдобрите утрински навики за здрав почеток на денот, тврдат кардиолозите

Утринските навики се важни за подобро расположение и мотивација. Тие исто така може да имаат различни здравствени придобивки и може...

Магазин13 часа

Не трошете пари за поправки! Шест знаци дека е време за нов мобилен телефон

Секој мобилен телефон има свој рок на траење. Еве како да препознаете кога е време да инвестирате во нов уред....

Магазин13 часа

Зошто корисниците на iPhone не се воодушевени од функциите на Apple AI?

Истражувањата покажуваат млака реакција од корисниците на iPhone кон функциите на вештачката интелигенција. Со лансирањето на iOS 18.1, Apple ги...

Магазин13 часа

OpenAI го претстави Tasks: Нов виртуелен асистент со вештачка интелигенција

Вештачката интелигенција се пробива и во светот на виртуелните асистенти. OpenAI им зададе сериозен предизвик на технолошките компании што веќе...

Временска прогноза24 часа

Доаѓаат минусни температури и преку ден, ќе имаме силен мраз и замрзнати површини

Пред нас е исклучително ладно време, со многу ниски температури на воздухот, како во ноќните и во утринските часови, па...

НАЈЧИТАНИ