Храна
Домашна трпеза: Посно јадење со спанаќ, неодолив вкус за секого. Ова се потребните состојки и начинот на подготовка..

Состојки:
- 1 пакување кори за пита
- 400 гр спанаќ
- 200 гр шампињони
- 100 гр праз
- масло
- сол
- 100 гр тофу сирење или посен кашкавал
Начин на подготовка:
- Зеленчукот измијте го, па на малку масло издинстајте ги празот, сечканите шампињони и спанаќот. Сè посолете и динстајте додека состојките малку не омекнат.
- На дно на намастен плех ставете две кори, малку згужвајте ги и пропрскајте ги со масло, потоа редете од филот од спанаќ, па кори (згужвани), потоа изрендајте тофу, па повторно ставете кори, фил од спанаќ, кори, сирење и така повторувајте додека не ги потрошите корите и филот.
- На последната кора изрендајте тофу сирење, намастете и печете на 200 степени додека питата не порумени.
Lifestyle
Како да ги загреете тестенините и да ги одржувате вкусни, дури и во микробранова печка

Понекогаш се случува да зготвите премногу тестенини за ручек или вечера, па да имате остатоци за следниот ден. Тестенините можат да бидат исто толку вкусни и следниот ден ако се загреат на правилен начин.
Ако често се случува вашите тестенини да станат суви и кашести по повторното загревање, со неколку совети од готвач, оваа ситуација лесно може да се избегне и тестенините повторно ќе бидат вкусни.
Што се случува со тестенините по готвењето?
Процесот на готвење тестенини ги извлекува скробовите, а кога ќе се оладат, тие поминуваат низ процес на ретроградација на скроб. Тоа значи дека скробот формира структура слична на гел која ќе се зацврсти кога тестенините ќе се оладат. Како резултат на тоа, тестенините можат да станат „гумени“ или кашести, што се должи на премногу вода.
Како правилно да ги загреете тестенините?
Еден од најдобрите начини да ги загреете тестенините и да ги задржите вкусни е да ги загревате како зеленчук. Во тенџере ставете малку вода, само да го покрие дното, и додајте една или две лажици маслиново масло (во зависност од количината на тестенини). Потоа додадете ги тестенините и варете ги на средна топлина, постојано мешајќи, околу 3 до 5 минути или додека не се загреат. Овој метод ќе ги остави тестенините жешки, но сè уште цврсти, а не кашести.
Што ако користите микробранова печка?
Микробрановата печка не е најдобриот избор за повторно загревање на тестенини, бидејќи топлината може да ја вшмукува влагата од храната, а тестенините стануваат суви и неапетитни. Ако микробрановата печка е вашата единствена опција, готвачот советува да додадете малку вода пред загревање. Водата ќе помогне да се одржат тестенините доволно хидрирани за да ја издржат високата температура на микробрановата печка, без да станат премногу влажни.
Извор: RadioSA
Магазин
Вкусна пита со јаболка и рогач

Подготовка: 75 минути
Состојки:
- 4 јајца
- 250 г пченично брашно
- 100 г путер
- 200 г шеќер
- 125 г мелен рогач
- 1 лажица гриз
- 100 мл млеко
- 4 јаболка
- 100 г мед
Начин на подготовка:
- Измешајте го брашното, едно јајце, една жолчка, шеќерот и путерот во кратко тесто. Оставете го тестото да одмори.
- Во меѓувреме, подгответе ја смесата со рогач: измешајте го мелен рогач со остатокот од шеќерот, млекото, јајцата и гризот до изедначена смеса.
- Излупете ги јаболката, исечете ги на половини и извадете ги семките.
- Расукајте го тестото и ставете го во калапот за пита, подигнувајќи ги страните. Прелијте ја смесата со рогач врз тестото.
- Јаболката исечкајте ги на тенки кришки и наредете ги одозгора.
- Печете ја питата во загреана рерна на 170°C околу еден час.
- Кога питата ќе се испече, извадете ја од рерната и премачкајте ја со мед.
Совет за сервирање: Послужете со малку шлаг и чоколадни струготини по желба.
Lifestyle
3 зачини кои можат негативно да влијаат на телото! Често ги користите, а не знаете дека можат да бидат штетни

Солта е една од намирниците со која е важно да се внимава.
Многу луѓе не размислуваат за тоа, но зачините всушност можат да имаат различни ефекти врз вашето здравје. Секако, тоа зависи од количината и начинот на консумирање, па ако е несоодветна, може да доведе дури и до влошување.
Повеќето луѓе ги користат овие три зачини речиси секој ден, а прекумерното консумирање доведува до несакани ефекти.
Лути зачини
Луѓето кои имаат чувствителен стомак или гастроинтестинални заболувања (гастритис) може да имаат дополнителни проблеми како што се иритација, па дури и појава на хемороиди доколку често користат лути зачини.
Сол
Технички гледано, солта не е зачин, туку минерал, но се користи секој ден за зачинување на храната. Нејзиното прекумерно консумирање доведува до разни проблеми како што се ризикот од кардиоваскуларни заболувања и зголемување на крвниот притисок.
Мускатов орев
Многумина не знаат дека оваа храна, во големи количини, всушност може да биде токсична и да предизвика симптоми како што се дезориентација, халуцинации и симптоми слични на мамурлак.
Сепак, треба да се истакне дека иако овие зачини, кога се консумираат во прекумерни количини, можат да имаат негативни ефекти, кога се користат во умерени количини можат да бидат дел од здравата исхрана.
/Informer
-
Кичево11 часа
Рекапитулар на сработеното во „ЈЗУ Општа Болница“ – Кичево, по првите шест месеци од новото раководство, кичевчани заслужуваат подобро!
-
Кичево7 часа
Од испукана петарда, малолетничка од Кичево се здобила со повреди констатирани во Општата Болница
-
Хороскоп24 часа
Хороскоп за четврток (6 февруари)
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за среда (5 февруари)
-
Спорт1 ден
(ВИДЕО) Првиот човек на ФФМ се сретна со вработените задолжени за терените, нивниот труд конечно е вреднуван
-
Lifestyle1 ден
Истражувачите објаснуваат: Кои намирници навистина го зајакнуваат имунитетот?
-
Магазин1 ден
Apple плаќа 20 милиони долари за батеријата на Apple Watch
-
Здравје и убавина1 ден
Дознајте детали за вашето здравје преку јазикот