Lifestyle
(ФОТО) Емотивна приказна која ќе ви ја врати вербата во љубовта!

Lifestyle
Пет намирници кои не треба да се консумираат на празен стомак

Почетокот на денот има големо влијание врз нашето тело и расположение, а често несвесно носиме одлуки кои можат негативно да влијаат на нашето здравје. Некои вообичаени навики веднаш по будењето можат да предизвикаат дигестивни проблеми, иритација на желудникот и нестабилност на шеќерот во крвта.
1. Кафе
Многу луѓе го започнуваат денот со шолја кафе, но тоа не е најдобриот избор на празен стомак. Кафето го стимулира лачењето на желудочна киселина, што може да доведе до непријатности како киселини, надуеност и болки во стомакот. За да го избегнете ова, најдобро е да го пиете после лесен појадок.
2. Лекови против болка
Земањето лекови како аспирин или ибупрофен на празен стомак може да ја иритира желудочната слузница и да доведе до проблеми како чиреви или гастритис. Овие лекови се препорачува да се земаат по оброк за да се намали ризикот од несакани ефекти.
3. Лимонов сок
Иако е богат со витамини, лимоновиот сок на празен стомак може да предизвика иритација, особено кај луѓето со чувствителен желудник. Неговата висока киселост може да ја наруши рамнотежата во дигестивниот систем, па затоа е најдобро да го разредите со вода и да го консумирате со оброк.
4. Слатки
Консумирањето чоколадо, торта или други слатки веднаш по будењето може да доведе до брзо зголемување на шеќерот во крвта, а потоа и до ненадеен пад на енергијата. Панкреасот рано наутро не произведува доволно инсулин за правилно да го регулира шеќерот, што може да доведе до нестабилност на нивото на гликоза.
5. Јогурт и млечни производи
Иако јогуртот е здрав, консумирањето на празен стомак може да ја намали ефикасноста на пробиотичките бактерии во него. Желудочната киселина може да ги уништи корисните бактерии, намалувајќи ги неговите придобивки. Најдобро е јогуртот да се јаде по оброк, кога желудникот веќе има друга храна што ја регулира киселоста.
За поздрав почеток на денот, одберете лесен, нутритивен појадок кој нема да предизвика непријатност или проблеми со варењето.
Извор: B92
Lifestyle
Како да ги одржувате вашите банани свежи подолго? Не ги ставајте на ова место

Ставањето зрели банани во фрижидер може да го одложи процесот на презревање.
Иако многу луѓе мислат дека бананите секогаш треба да се чуваат на собна температура, нивното чување во фрижидер всушност може да помогне да се продолжи нивната свежина. Кожата на бананата може да потемни, но самата банана внатре останува цврста и вкусна. Според експертите за управување со отпад во NRC Business Waste, ладење зрели банани може да го одложи процесот на презревање за една недела. Откако бананите ќе ја изгубат зелената боја, ставањето во фрижидер може да помогне во одржувањето на нивната цврстина.
Експертите од Wheeldon Brothers сугерираат дека ако успеете да ја поминете кафената кожа, ќе откриете дека бананата внатре е поцврста и повкусна од оние што се оставени да созреат на собна температура. Овој метод е особено корисен ако преферирате банани кои се само делумно зрели.
Еве уште четири методи кои можете да ги пробате за да ги одржувате вашите банани свежи подолго време:
-
Чувајте ги зелените банани надвор од фрижидерот
Зелените банани не се добро во фрижидер. Ниските температури можат целосно да го запрат процесот на зреење, оставајќи ви цврсти банани без вкус. Најдобро е да ги оставите зелените банани да созреат на собна температура додека не бидат подготвени за јадење. -
Не чувајте банани во сад со овошје
Ставањето банани во сад со друго овошје не е идеален начин за нивно складирање. Бананите ослободуваат етилен гас, природно соединение кое го забрзува зреењето. Кога бананите се чуваат во близина на други овошја кои исто така ослободуваат етилен, тоа може да предизвика плодот да созрее и да се расипува многу побрзо. -
Завиткајте ги стеблата за бавно созревање
Ако сакате да ги чувате бананите во овошен сад, размислете да ги завиткате нивните стебла во пластична фолија. Овој едноставен чекор може да ја намали количината на ослободен етилен гас, што пак помага да се забави процесот на зреење. -
Закачете банани за подобра циркулација на воздухот
Друг ефикасен начин за складирање на бананите е да ги закачите на кука. Овој метод овозможува воздухот слободно да циркулира околу бананите, што помага да се спречи нивното пребрзо зреење. Ги одвојува и од другите овошја кои произведуваат етилен, зголемувајќи ја нивната свежина.
Извор: Vecerni
Lifestyle
Како секојдневното консумирање на маслиново масло влијае на организмот

Маслиновото масло е познато по своите здравствени придобивки, без разлика на целокупниот квалитет на исхраната. Според едно истражување, редовната консумација може да биде поврзана со намален ризик од некои заболувања, вклучително и деменција.
Што покажуваат истражувањата
Студија која опфатила повеќе од 92.000 учесници во текот на 28 години покажала дека луѓето кои консумирале повеќе од седум грама маслиново масло дневно (околу половина кафена лажичка) имале 28 отсто помал ризик од смрт од деменција во споредба со оние кои ретко или никогаш не го користеле.
Сепак, ова е набљудувачка студија која идентификува поврзаност, но не и причинско-последични односи. Не е јасно дали маслиновото масло директно го намалува ризикот од смрт од деменција или дали тука играат улога и други фактори на животниот стил.
Придобивки од маслиновото масло
Експертите нагласуваат дека маслиновото масло може да помогне во:
• Намалување на нивото на лош холестерол
• Намалување на крвниот притисок
• Намалување на ризикот од срцеви заболувања
• Поддршка на когнитивното здравје
Истражувањата покажале дека луѓето со поголем ризик од срцеви заболувања имаат послаба когнитивна функција, што укажува на тоа дека она што е добро за срцето, е добро и за мозокот.
Не постои магично решение
Иако додавањето на маслиновото масло во исхраната е корисно, експертите советуваат дека не треба да се потпирате само на една намирница.
Најдобар начин за одржување на здравјето на мозокот и срцето е урамнотежена исхрана богата со здрави масти, овошје, зеленчук и цели зрна. Не постои поединечна храна која докажано спречува или лекува деменција, но целокупниот здрав начин на живот може значително да го намали ризикот од когнитивно опаѓање.
Извор: N1Info
-
Кичево24 часа
Управните служби во Кичево и останатите добиваат ново работно време
-
Кичево2 дена
ОВР Кичево изврши контрола на житниот пазар, пронајде нерегуларни продукти на јавна површина
-
Спорт2 дена
Омерагиќ: „Очекувам секогаш да судите со праведност и непристрасност“. Кичевските професионални судии со поддршка за Масар Омерагиќ, претседател на ФФМ
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за вторник (18 февруари)
-
Хороскоп11 часа
Хороскоп за среда (19 февруари)
-
Lifestyle2 дена
Киселата вода и вашето здравје – предности и недостатоци
-
Lifestyle22 часа
Пет намирници кои не треба да се консумираат на празен стомак
-
Спорт18 часа
Судијата погрешил за поновениот пенал на мечот Вардар – Шкендија, одлучи ФФМ судиската организација и комисија