Следете не

Храна

За денес во кујна спремаме „кнедли со нутела“

Објавено пред

на

Состојки

  • 500гр варен компир
  • 190гр брашно
  • 50гр путер
  • 1 јајце
  • 2 кесички ванилин шеќер
  • 1 лажичка масло

Состојки за фил

  • 200гр нутела
  • 4 лажички масло
  • ¼  лажичка сол
  • 2 лажички какао

Подготовка

  1. Со лажичка одвојте 10 топчиња нутела и ставете ги во замрзнувач за да се затегнат. На сварениот компир додадете му путер,соединете ја смесата , испасирајте, и оставете да се излади. Можете да го оставите преку ноќ во фрижидер. На ова додадете јајце, масло и брашно и замесете тесто.
  2.  Посипете малку брашно по рацете и одвојувајте го тесто, (околу 70 гр.) и истенчете го со дланкит . Додавајте по едно топче нутела во секое парче од тестото и формирајте кнедли.
  3. Пропржете малку презла, додадете и шеќер и какао и соединете се во смеса. Кнедлите варете ги во длабок сад со вода и додадете масло и малку сол, околу 3-4 минути, односно додека не испливаат сами на површина, потоа варете ги уште една минута.
  4. Исцедете ги кнедлите и ставете ги во презлата. Извалкајте ги рамномерно од сите страни. Оставете малку да се изладат и послужете.

Храна

(ВИДЕО) Мудар начин како да ја воочите разликата помеѓу природна и вештачка храна

Објавено пред

на

Ова е начинот да забелижите која храна е природна а која вештачка, имено вештачката или ГМО храна е поубава, позаоблена, посјајна, со еднаква големина и изглед, со сјајна боја, без модринки и оштетени делови, без знаци за гниење…

Вештачкото месо, исто така, изгледа добро. Но, доколку обрнете внимание на црниот дроб и бубрезите ќе забележите дека тоа е лажна храна. Имено, ако бубрезите или црниот дроб од некои животни ви делуваат болно, не го купувајте тоа месо бидејќи тие животни најверојатно се хранети со ГМО сточна храна.

На кратко, вештачката храна содржи пестициди и хемиски вештачки ѓубрива, содржи генетски модифицрани организми и сл.

Што мислите, ја чувствуваат ли луѓето разликата меѓу обичната и органската храна?

Прочитај повеќе...

Магазин

Старомодни колачиња со јаткасти плодови кои одлично се комбинираат со кафе или чај

Објавено пред

на

Овие неодоливи колачиња со ореви ќе ги воодушеват и најпребирливите љубители на слатки. Совршени за оние моменти кога сакате да уживате во топло кафе или чај, овие колачиња се полни со вкус и топлина. Со едноставен рецепт и неколку основни состојки, можете да создадете уникатен десерт кој ќе ги изненади сите!

Состојки:

  • 3 белки
  • 250 гр мелени ореви
  • 250 гр шеќер во прав
  • 1 лажица цеден лимон
  • 250 гр сечкани ореви

Подготовка:

  1. Загрејте ја рерната на 200°C.
  2. Изматете ги белките: Почнете да ги матите белките додека не станат чврсти. Постепено додавајте шеќер во прав, по една лажица, и продолжете со матење околу 10 минути.
  3. Додавање на лимон: Додадете една лажица исцеден лимон и продолжете да матите уште половина минута.
  4. Измешајте со ореви: Додадете 250 гр мелени ореви и нежно измешајте со рака.
  5. Обликувајте колачиња: Обликувајте топчиња од смесата и секое валкајте го во сечкани ореви. Потоа обликувајте ролат и свиткајте го во полумесечина.
  6. Печете: Наросете уште малку сечкани ореви на врвот и наредете ги на плех обложен со хартија за печење. Намалете ја температурата на 150°C и печете ги оревите околу 35 минути.

Со ова едноставно, но вкусно колаче, ќе имате совршен десерт кој одлично оди со кафе или чај, и ќе ги воодушеви вашите пријатели и семејство.

Извор: Alo

Прочитај повеќе...

Храна

Рецепт за највкусна чоколадна торта: Тајната е во овие три неочекувани состојки

Објавено пред

на

Секој љубител на чоколадни торти знае дека правењето на совршено мека, сочна и вкусна торта е уметност. Но, што ако ви кажам дека тоа е возможно без премногу путер и масло? Тајната лежи во неколку неочекувани состојки кои прават чуда! Следниот рецепт ќе ви ја открие магијата.

Тајните состојки за совршената чоколадна торта

  • Инстант чоколадниот пудинг: Дава свиленкаста текстура и ја прави тортата суптилно мека и влажна.
  • Грчкиот јогурт: Додава сочност и ја подобрува мекоста на тортата.
  • Сосот од јаболка: Здрава замена за маснотиите и одличен начин да се намалат калориите, а да се задржи вкусот и влажноста на тортата.

Како да направите домашен сос од јаболка

Ако сакате сосот од јаболка да биде свеж, можете лесно да го направите дома:

  1. Излупете ги јаболката, извадете ги семките и исечете ги на коцки.
  2. Додадете вода и сок од лимон, па варете на тивок оган додека не се претворат во каша.
  3. Изгмечете ги со рачен блендер или машина за матење компири и варете уште 5-10 минути додека течноста не испари.

Рецепт за највкусната чоколадна торта

Состојки:

  • 1,5 чаши шеќер
  • 3 лажици масло од авокадо (или маслиново масло)
  • 115 гр сос од јаболка
  • 1 јајце
  • 2 белки
  • 1 шолја кафе
  • 3/4 шолја какао во прав
  • 2 лажички екстракт од ванила
  • 1 чаша млеко
  • 2 чаши брашно
  • 110 гр чоколаден пудинг во прав
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажичка прашок за пециво
  • 1,5 лажички сода бикарбона
  • 1/4 чаша грчки јогурт
  • Сончогледово масло

Подготовка:

  1. Загрејте ја рерната на 160°C.
  2. Подгответе го плехот: Намачкајте го со масло и посипете го со брашно, па отстранете го вишокот.
  3. Измешајте ги сувите состојки: Во поголем сад комбинирајте ги брашното, прашокот за пудинг од чоколадо, солта, прашокот за пециво и содата бикарбона. Оставете ги на страна.
  4. Измешајте ги влажните состојки: Во средна чинија, измешајте топло кафе и какао додека какаото целосно не се раствори. Потоа додадете млеко и екстракт од ванила, па оставете на страна.
  5. Мешање на шеќер и масло: Со миксер на мала брзина измешајте ги шеќерот и кокосовото масло додека не се соединат добро.
  6. Додавање на сосот од јаболка: Додадете го сосот од јаболка и мешајте додека не се соедини.
  7. Додавање на јајца: Потоа додадете ги јајцето и белките и нежно преклопете ги во смесата.
  8. Комбинирање на сувите и влажните состојки: Наизменично додавајте суви и влажни состојки, почнувајќи од сувите, додека смесата не се соедини целосно.
  9. Последен додаток: На крај, додадете го грчкиот јогурт и нежно измешајте додека не се соедини.
  10. Печење: Истурете ја смесата во подготвената тава и печете 40 минути (за тавче со димензии 23 x 33 см) или додека чепкалка вметната во центарот не излезе чиста.
  11. Ако правите мафини: Печете 25-30 минути.

Заклучок

Оваа чоколадна торта е совршена за сите љубители на чоколадни десерти кои сакаат да уживаат во неодоливиот вкус без да се грижат за премногу калории. Секој залак е вистинско задоволство и гарантирано ќе ја освои вашата публика!

Извор: Miss7

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хороскоп8 часа

Хороскоп за вторник (11 март)

ОВЕН Вашата страст и ентузијазам денес ќе ја истакнат вашата креативност. Ова е одличен период за да започнете некое уметничко...

Гејминг19 часа

Подгответе го паричникот – GTA VI може да чини 100 долари

Цените на AAA игрите повторно растат Во последниве години, трошоците за развој на видео игри значително се зголемија, што доведе...

Магазин19 часа

Samsung Galaxy S25 Edge – ултра тенок флегшип по поприфатлива цена?

Samsung го најавува Galaxy S25 Edge, ултра тенок предводник кој би можел да биде значително поевтин од S25 Ultra, но...

Магазин19 часа

5G достигна повеќе од 2 милијарди корисници ширум светот

На неодамна одржаниот Mobile World Congress (MWC) во Барселона беше истакнато дека бројот на корисници на 5G мрежи надминал 2,1...

Магазин19 часа

Како правилно да го полните вашиот iPhone за подолг век на батеријата

Сите сме го доживеале тој момент – купувате нов iPhone, сè работи совршено, но по година или две батеријата почнува...

Македонија19 часа

Дизелот и бензинот со нова намалена цена за литар од ноќеска

Малопродажната цена на бензинот ЕУРОСУПЕР БС-95 се намалува за 0,50 ден/лит, во однос на малопродажната цена утврдена со одлуката за...

Кичево21 час

Утре во Кичево се организира бесплатен преглед на очен притисок, бидете дел и спречете го „тивкиот убиец на видот“ – Глауком

Утре 11-ти март (вторник) со почеток од 09:00 до 14:00ч на градскиот плоштад во Кичево по повод „светската недела на...

На денешен ден1 ден

10 март – На денешен ден

1628.- Роден е италијанскиот лекар и ботаничар Марчело Малпиги, кој се смета за креатор на микроскопската анатомија. Тој измислил многу...

Хороскоп1 ден

Хороскоп за понеделник (10 март)

Овен Не сте многу посветени и само онака ги завршувате работите. Колегите и надредените можат да ви замерат поради тоа....

Здравје и убавина2 дена

Дали сте знаеле за моќниот домашен еликсир против пролетната поленска кивавица?

Кога ќе дојде пролетта и дрвјата ќе започнаат да расцутуваат, огромен број на луѓе започнуваат да развиваат симптоми на алергија...

НАЈЧИТАНИ