Следете не

Храна

Направете домашна посна пица

Објавено пред

на

Оваа пица има навистина одличен вкус, а еве што ви треба за да ја приготвите:

Состојки за подготовка на тесто:
• 500 гр брашно
• 3 мали лажици сол
• 2 големи лажици шеќер
• 1 квасец или прашок за печиво
• 250 мл вода
• масло за готвење
Од овие состојки замесете го тестото додека не добие мазна и тркалезна форма. Оставете го во сад да стаса околу 1 час.

Состојки за фил за пица:
• 1-2 свежи црвени пиперки
• 70 гр зелје
• 1 кромид
• 70 гр маслинки
• кечап или доматен сос
• пченка

Начин на подготовка:
Тестото го расукуваме во правоаголно тавче. Премачкајте го со кечап или доматен сос по целата површина.
Пиперките ги сечкаме на ленти. Зелјето го обаруваме и ги сецкаме ситно. Кромидот го сецкме на кругчиња и секое кругче го одвојуваме.

Маслинките ги чистиме од семки и ги сечкаме на кругциња. Ана за овој рецепт употребила црни маслинки калмата.
Врз расуканото тестото редиме по следниот редослед: пиперки, зелје, кромид, маслинки и пченка.

По вкус, одозгора можете да изрендате малку свеж морков.

Магазин

Вкусна пита со јаболка и рогач

Објавено пред

на

Подготовка: 75 минути

Состојки:

  • 4 јајца
  • 250 г пченично брашно
  • 100 г путер
  • 200 г шеќер
  • 125 г мелен рогач
  • 1 лажица гриз
  • 100 мл млеко
  • 4 јаболка
  • 100 г мед

Начин на подготовка:

  1. Измешајте го брашното, едно јајце, една жолчка, шеќерот и путерот во кратко тесто. Оставете го тестото да одмори.
  2. Во меѓувреме, подгответе ја смесата со рогач: измешајте го мелен рогач со остатокот од шеќерот, млекото, јајцата и гризот до изедначена смеса.
  3. Излупете ги јаболката, исечете ги на половини и извадете ги семките.
  4. Расукајте го тестото и ставете го во калапот за пита, подигнувајќи ги страните. Прелијте ја смесата со рогач врз тестото.
  5. Јаболката исечкајте ги на тенки кришки и наредете ги одозгора.
  6. Печете ја питата во загреана рерна на 170°C околу еден час.
  7. Кога питата ќе се испече, извадете ја од рерната и премачкајте ја со мед.

Совет за сервирање: Послужете со малку шлаг и чоколадни струготини по желба.

Прочитај повеќе...

Lifestyle

3 зачини кои можат негативно да влијаат на телото! Често ги користите, а не знаете дека можат да бидат штетни

Објавено пред

на

Солта е една од намирниците со која е важно да се внимава.

Многу луѓе не размислуваат за тоа, но зачините всушност можат да имаат различни ефекти врз вашето здравје. Секако, тоа зависи од количината и начинот на консумирање, па ако е несоодветна, може да доведе дури и до влошување.

Повеќето луѓе ги користат овие три зачини речиси секој ден, а прекумерното консумирање доведува до несакани ефекти.

Лути зачини

Луѓето кои имаат чувствителен стомак или гастроинтестинални заболувања (гастритис) може да имаат дополнителни проблеми како што се иритација, па дури и појава на хемороиди доколку често користат лути зачини.

Сол

Технички гледано, солта не е зачин, туку минерал, но се користи секој ден за зачинување на храната. Нејзиното прекумерно консумирање доведува до разни проблеми како што се ризикот од кардиоваскуларни заболувања и зголемување на крвниот притисок.

Мускатов орев

Многумина не знаат дека оваа храна, во големи количини, всушност може да биде токсична и да предизвика симптоми како што се дезориентација, халуцинации и симптоми слични на мамурлак.

Сепак, треба да се истакне дека иако овие зачини, кога се консумираат во прекумерни количини, можат да имаат негативни ефекти, кога се користат во умерени количини можат да бидат дел од здравата исхрана.

/Informer

Прочитај повеќе...

Магазин

Дали знаете зошто швајцарските сирења имаат дупчиња?

Објавено пред

на

Швајцарското сирење секогаш се опишува како сирење со дупчиња. Има цврсто тело и орев, но сладок вкус. Исто така, има многу малку сол во споредба со другите сирења, вели др. Марк Џонсон, истакнат научник во Центарот за истражување на млечни производи на Универзитетот во Висконсин.

Првпат е направен во 14 век во Швајцарија, поточно на Алпите.

„Тоа беше тврдо сирење кое имаше долг рок на траење и лесно можеше да се транспортира по планините каде што се произведуваше. Денес, пак, терминот швајцарско сирење не се однесува на тоа од каде доаѓа сирењето, туку на видот на сирењето, на тоа како се произведува сирењето – објасни тој.

„Производителите на сирење додаваат посебна бактерија наречена Propionibacterium shermanii. Оваа бактерија ферментира млечна киселина и произведува јаглерод диоксид. Јаглерод диоксидот се собира на одредени места во сирењето и создава големи меурчиња. Ниту едно друго сирење не ја користи оваа култура, освен швајцарското и другите верзии на швајцарско сирење, како што се baby Swiss, Maasdam, Jarlsberg и Emmentaler“, објаснува др. Марк Џонсон.

Можете ли да купите швајцарско сирење без дупки?

„Швајцарското сирење без дупки се нарекува „слепо швајцарско“, но тоа се смета за недостаток. Ако видите сирење означено со швајцарско кое нема дупки, тоа не е вистинско швајцарско сирење и нема да го има вкусот или текстурата што ја барате“, објасни тоj

/rd.com.

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Lifestyle2 часа

Една недела вода со лимон: Придобивките што не ги очекувавте

Докторката Патриша Варакало од порталот Thehealthy.com одлучила да направи експеримент и да пие вода со лимон секој ден една недела....

Култура2 часа

Читателите одлучија: „Сам дома“ е најдобриот божиќен филм на сите времиња

Божиќните празници се идеално време за уживање во омилените филмски класици. Дури и ако сме ги гледале десетици пати, тие...

Lifestyle2 часа

Чаеви што го олеснуваат дишењето и ја зголемуваат виталноста

Неколку видови чаеви можат да го олеснат дишењето и да ги заштитат белите дробови од штетните ефекти на загадувањето. Овие...

Lifestyle2 часа

Кога е премногу ладно за прошетка со кучето?

Со доаѓањето на студените зимски денови, сопствениците на кучиња често се прашуваат колку ниски температури можат да издржат нивните крзнени...

Lifestyle2 часа

Пет работи во домот што можат да го загрозат здравјето

Иако домот го сметаме за безбедно место, постојат работи кои несвесно можат да му наштетат на нашето здравје. Д-р Џулија...

Lifestyle2 часа

Без валкани садови: Дали сте го пробале овој рецепт за палачинки со шише? (ВИДЕО)

Сакате палачинки, но се плашите од нередот и валканите садови што остануваат по подготовката? Имаме решение за вас – палачинки...

Lifestyle2 часа

Прочитајте ги декларациите: 10 состојки опасни по здравјето

Често не обрнуваме внимание на листата на состојки на прехранбените производи, а уште помалку знаеме што значат многу од имињата....

Lifestyle3 часа

Сите ја сакаме оваа храна, но таа е главен виновник за високиот крвен притисок

Високиот крвен притисок, познат и како хипертензија, не е само непријатност. Тој е сериозен здравствен проблем кој значително го зголемува...

Магазин3 часа

OpenAI размислува за производство на хуманоидни роботи: Револуција во роботиката?

Калифорниската компанија за развој на вештачка интелигенција OpenAI, позната по своите иновативни проекти како ChatGPT, размислува за проширување на своите...

Временска прогноза7 часа

Според најновите метео алатки, се очекува доста поладна зима во јануари и февруари

Ладната “Ла Ниња” веќе го донесе првиот озбилен снег во регионот и во Македонија, засега во Македонија најмногу снег има...

НАЈЧИТАНИ