Следете не

Храна

Направете домашна посна пица

Објавено пред

на

Оваа пица има навистина одличен вкус, а еве што ви треба за да ја приготвите:

Состојки за подготовка на тесто:
• 500 гр брашно
• 3 мали лажици сол
• 2 големи лажици шеќер
• 1 квасец или прашок за печиво
• 250 мл вода
• масло за готвење
Од овие состојки замесете го тестото додека не добие мазна и тркалезна форма. Оставете го во сад да стаса околу 1 час.

Состојки за фил за пица:
• 1-2 свежи црвени пиперки
• 70 гр зелје
• 1 кромид
• 70 гр маслинки
• кечап или доматен сос
• пченка

Начин на подготовка:
Тестото го расукуваме во правоаголно тавче. Премачкајте го со кечап или доматен сос по целата површина.
Пиперките ги сечкаме на ленти. Зелјето го обаруваме и ги сецкаме ситно. Кромидот го сецкме на кругчиња и секое кругче го одвојуваме.

Маслинките ги чистиме од семки и ги сечкаме на кругциња. Ана за овој рецепт употребила црни маслинки калмата.
Врз расуканото тестото редиме по следниот редослед: пиперки, зелје, кромид, маслинки и пченка.

По вкус, одозгора можете да изрендате малку свеж морков.

Lifestyle

Како да ги загреете тестенините и да ги одржувате вкусни, дури и во микробранова печка

Објавено пред

на

Понекогаш се случува да зготвите премногу тестенини за ручек или вечера, па да имате остатоци за следниот ден. Тестенините можат да бидат исто толку вкусни и следниот ден ако се загреат на правилен начин.

Ако често се случува вашите тестенини да станат суви и кашести по повторното загревање, со неколку совети од готвач, оваа ситуација лесно може да се избегне и тестенините повторно ќе бидат вкусни.

Што се случува со тестенините по готвењето?

Процесот на готвење тестенини ги извлекува скробовите, а кога ќе се оладат, тие поминуваат низ процес на ретроградација на скроб. Тоа значи дека скробот формира структура слична на гел која ќе се зацврсти кога тестенините ќе се оладат. Како резултат на тоа, тестенините можат да станат „гумени“ или кашести, што се должи на премногу вода.

Како правилно да ги загреете тестенините?

Еден од најдобрите начини да ги загреете тестенините и да ги задржите вкусни е да ги загревате како зеленчук. Во тенџере ставете малку вода, само да го покрие дното, и додајте една или две лажици маслиново масло (во зависност од количината на тестенини). Потоа додадете ги тестенините и варете ги на средна топлина, постојано мешајќи, околу 3 до 5 минути или додека не се загреат. Овој метод ќе ги остави тестенините жешки, но сè уште цврсти, а не кашести.

Што ако користите микробранова печка?

Микробрановата печка не е најдобриот избор за повторно загревање на тестенини, бидејќи топлината може да ја вшмукува влагата од храната, а тестенините стануваат суви и неапетитни. Ако микробрановата печка е вашата единствена опција, готвачот советува да додадете малку вода пред загревање. Водата ќе помогне да се одржат тестенините доволно хидрирани за да ја издржат високата температура на микробрановата печка, без да станат премногу влажни.

Извор: RadioSA

Прочитај повеќе...

Магазин

Вкусна пита со јаболка и рогач

Објавено пред

на

Подготовка: 75 минути

Состојки:

  • 4 јајца
  • 250 г пченично брашно
  • 100 г путер
  • 200 г шеќер
  • 125 г мелен рогач
  • 1 лажица гриз
  • 100 мл млеко
  • 4 јаболка
  • 100 г мед

Начин на подготовка:

  1. Измешајте го брашното, едно јајце, една жолчка, шеќерот и путерот во кратко тесто. Оставете го тестото да одмори.
  2. Во меѓувреме, подгответе ја смесата со рогач: измешајте го мелен рогач со остатокот од шеќерот, млекото, јајцата и гризот до изедначена смеса.
  3. Излупете ги јаболката, исечете ги на половини и извадете ги семките.
  4. Расукајте го тестото и ставете го во калапот за пита, подигнувајќи ги страните. Прелијте ја смесата со рогач врз тестото.
  5. Јаболката исечкајте ги на тенки кришки и наредете ги одозгора.
  6. Печете ја питата во загреана рерна на 170°C околу еден час.
  7. Кога питата ќе се испече, извадете ја од рерната и премачкајте ја со мед.

Совет за сервирање: Послужете со малку шлаг и чоколадни струготини по желба.

Прочитај повеќе...

Lifestyle

3 зачини кои можат негативно да влијаат на телото! Често ги користите, а не знаете дека можат да бидат штетни

Објавено пред

на

Солта е една од намирниците со која е важно да се внимава.

Многу луѓе не размислуваат за тоа, но зачините всушност можат да имаат различни ефекти врз вашето здравје. Секако, тоа зависи од количината и начинот на консумирање, па ако е несоодветна, може да доведе дури и до влошување.

Повеќето луѓе ги користат овие три зачини речиси секој ден, а прекумерното консумирање доведува до несакани ефекти.

Лути зачини

Луѓето кои имаат чувствителен стомак или гастроинтестинални заболувања (гастритис) може да имаат дополнителни проблеми како што се иритација, па дури и појава на хемороиди доколку често користат лути зачини.

Сол

Технички гледано, солта не е зачин, туку минерал, но се користи секој ден за зачинување на храната. Нејзиното прекумерно консумирање доведува до разни проблеми како што се ризикот од кардиоваскуларни заболувања и зголемување на крвниот притисок.

Мускатов орев

Многумина не знаат дека оваа храна, во големи количини, всушност може да биде токсична и да предизвика симптоми како што се дезориентација, халуцинации и симптоми слични на мамурлак.

Сепак, треба да се истакне дека иако овие зачини, кога се консумираат во прекумерни количини, можат да имаат негативни ефекти, кога се користат во умерени количини можат да бидат дел од здравата исхрана.

/Informer

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Кичево1 час

Вчера во Кичево глутница бездомни кучиња нападнале 12 годишно момче

На 30.01.2025 во 14.15 часот во ОВР Кичево било пријавено дека на улица „Прилепска“ во Кичево, неколку кучиња скитници нападнале...

Lifestyle3 часа

Дали ја држите чашата за вино правилно? Еве зошто е важно

Многумина уживаат во чаша вино по долг ден, но малкумина размислуваат за начинот на кој ја држат. Според експертите, правилното...

Lifestyle3 часа

Пет работи што никогаш не треба да ги правите на празен стомак

Она што прво го внесувате во организмот наутро не само што влијае на вашиот ден, туку и на целокупното здравје....

Магазин3 часа

DeepSeek го освојува светот: Отворениот AI, Google и NVIDIA во криза!

Појавата на новиот асистент со вештачка интелигенција од Кина – DeepSeek – предизвика големи промени на глобалната технолошка сцена. Најдобар...

Магазин3 часа

Sony го прекинува производството на Blu-ray дискови, MiniDiscs и MiniDV касети

Sony најави дека ќе престане со производството на неколку видови медиуми за снимање видео и аудио содржина, вклучувајќи ги Blu-ray...

Магазин3 часа

Nvidia: Конекторите за напојување на RTX 50 се безбедни

Компанијата Nvidia уверува дека графичките картички од серијата RTX 50 нема да се соочат со проблеми со топење на конекторите,...

Временска прогноза4 часа

На повидок краткотрајна пролет, температури во пораст до 20°C

Денес и утре (31 јануари и 1 февруари) во Македонија ќе има многу повеќе сончеви периоди и ќе биде невообичаено...

Хороскоп15 часа

Хороскоп за петок (31 јануари)

ОВЕН Вашиот најголем непријател овие дена ќе биде здодевноста и мрзеливоста на работа. Обидете се што побрзо да се грижите...

Спорт15 часа

(ВИДЕО) Домаќинот Хрватска со победата над „големата“ Франција ќе игра во големото Финале!

Хрватската машка ракометна репрезентација се пласираше во финалето на Светското првенство, откако во преполната сала во Загреб ја совлада Франција...

Спорт15 часа

ФФМ организираше семинар за медицински лица, како и практични вежби на фантоми од медицинскиот симулациски центар

Фудбалската федерација на Македонија го спроведе годишниот семинар за доктори и физиотерапевти на тема „Ургентни состојби и траума во фудбалот“....

НАЈЧИТАНИ