Здравје и убавина
Научници проучија зошто некои луѓе заболуваат од рак, а други не..
Една од најважните цели на денешната наука е насочена кон истражувањето за канцерот, втор најчест причинител на смрт во светот, веднаш зад срцевите заболувања.
Сè почесто се поставува прашањето зошто некои луѓе се разболуваат од канцер, а други не и зошто некои трајно се ослободуваат од оваа смртоносна болеста и оздравуваат, а други подлегнуваат на болеста.
Сите сме слушнале или познаваме некој кој поради начинот на живот и генетиката би требало или не би требало да добие рак. На пример, некој кој пушел три кутии цигари на ден или некој кој целиот живот е дебел и покрај тоа пие, бизнисмен кој не јаде ништо пред 17 часот, освен сопствениот стрес. А сите познаваме и некој кој никогаш не пиел, не пушел, не бил дебел, но сепак починал од рак.
Научниците дојдоа до заклучок дека вистината за тоа зошто е така се крие во гените на луѓето, а не во стилот на живот. Набљудувајќи долгогодишни пушачи научниците открија дека на сите им е заедничка варијацијата на поединечни гени, а нив ги нарекле „гени на долговечноста“.
„Откривме низа генетски маркери кои поттикнуваат долговечност, а истите тие гени можат да се најдат кај луѓе кои доживеале длабока старост. Тие функционираат така што ги поттикнуваат клетките на побрзо закрепнување од негативните биохемиски влијанија“, објаснува професорот Морган Левин.
Тоа се смета и за еволуциска мутација, а среќниците кои ги наследуваат тие гени имаат дури 11 проценти веројатност дека некогаш ќе се разболат од рак, додека кај останатите е од 40 до 60%.
Покрај добрата или лошата генетика, постојат случаи кои не се вклопуваат, а тоа се токму оние предизвикани од надворешни фактори. Генерално, постојат неколку фактори кои се неспорни предизвикувачи на мутации, па со самото тоа и на канцер: претерано сончање, посебно во младата возраст, пушење цигари, дебелина, хормонални терапии и изложеност на зрачење и консумирање преработена храна, како и мал внес на влакна.
Здравје и убавина
На колку време треба да се менува четката за заби?
„Дали е вистина дека четката за заби треба да се менува секој месец?“, гласи прашањето на заинтересираните лица. Денталната хигиена, освен правилното миење на забите и користењето на соодветна паста, вклучува и соодветна четка за заби која треба да ја менувате секој месец. Апсолутно да!
Можеби ви изгледа нереално и претерано, но на четкичката за заби можат да се насоберат околу 10 милиони бактерии вклучувајќи и ешерихија коли и стафилокока. Нормално, освен тоа што е потребно да ја менувате често, важно е и каде ја чувате.
И покрај редовната промена која ќе ја вршите, ви препорачуваме и внимателност при изборот на соодветна паста за заби која содржи триклосан/кополимер, бидејќи пдобро ги убиваат бактериите. Исчистете ја повремено четката со антибактериска течност за плакнење на устата, а некои советуваат и да ја измиете во машина за садови, со цел да ја стерилизирате.
Никогаш не ја чувајте во пластично заштитно капаче, бидејќи така по користењето се задржува влажноста подолг период и развојот на бактерии е поголем.
Извор: denar.mk
Здравје и убавина
Како да направите диетален домашен сок од ананас
Благодарение на состојката бромелин, ананасот помага при варењето на протеините и буквално ги топи мастите во телото.
Ананасот се препорачува при слабеењето, но и за елиминација на целулитот, спречува создавање на брчки а помага и при алергии.
Здравиот домашен напиток од ананас многу лесно се подготвува…
Состојки:
– 1 ананас
– 1 лажица ленено масло
– 2 дл. Ладна вода
– малку сок од лимот или лимета
Подготовка:
Свежиот ананас разладете го во ладилник. Исчистете го и исецкајте го на коцки. Ставете го во блендер и додадете го лененото масло и лимонот, додадете и една шака коцки мраз или ладна вода.
Се добро измешајте. Готовиот напиток ставете го во фрижидер, а по желба разредете го со вода или леден домашен чај.
Извор: денар
Здравје и убавина
Овој е можеби единствениот напиток за отстранување на непријатната миризба од устата
Ако одржувате орална хигиена, но сепак имате лош здив, обидете се да го отстраните со помош на овој напиток. Станува збор за вода со додаток на овошје богато со витамин Ц, кое ја зголемува киселоста во устата и така ја намалува можноста за развој на бактерии.
Состојки:
– 2 литри обична природна вода
– 1-2 големи портокали
– 3 киви
– 5 јагоди
– сок од половина лимон или лимета
Начин на подготовка:
Измијте го овошјето, отстранете ја кората и сечете го овошјето на парчиња по желба. Додадете го овошјето во водата, сокот од лимон и оставете го напитокот најмалку еден час во фрижидер. Послужете со коцки мраз и лисја од нане, кои исто така се одлични отстранувачи на лош здив.
Извор: денар
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за недела (15 декември)
-
Кичево2 дена
Со „Integral House“ – Кичево, се ѐ полесно, тимот на професионалци вашиот дом ќе го направат во чекор со модерната „smart“ технологија, во движење и на дофат
-
Хороскоп7 часа
Хороскоп за понеделник (16 декември)
-
Македонија22 часа
Од предмалку воведена забрана за тешки товарни возила за превој Стража
-
Македонија2 дена
Охриѓанка била измамена, лицето кое ја измамило и кажал дека има пари на сметка од Биткоин
-
Свет1 ден
Во Италија стапи на сила новиот ригорозен закон за возачи кои управуваат возило под дејство на алкохол
-
Македонија20 часа
Поголемиот дел од Македонија под дожд, превоите и скијачките терени под снег
-
Македонија16 часа
ДПИ со соопштение за мониторинг на цени на производи од „Новогодишна кошница“