Здравје и убавина
Не само Коронавирусот, постојат и низа други недостатоци кои можат да ви го изгубат или променат вкусот на храната
Промената на вкусот на храната најчесто се поврзува со коронавирусот во последната година, како еден од симптомите. Сепак, не само коронавирусот го предизвикува овој феномен. Телото се обидува да ни каже многу на овој начин.
Сепак, лекарите се внимателни ако пациентот се жали дека неговата храна има различен вкус, сосема оправдано.
Според д-р Рејчел Кеј од универзитетот Рутгерс, промената поврзана со чувството за вкус може да биде предизвикана од многу работи.
– „Можно е да постои основен невролошки проблем, пред сè нервите кои го контролираат чувството за вкус“, изјави д-р Кеј за „Лајвстронг“.
Овие фактори можат да го намалат чувството за вкус, кое се нарекува хипогеузија, целосно да го одземат, односно агеузијата, или да предизвикаат поинаков вкус на храна и пијалок, односно дисгезија.
Постојат неколку можни објаснувања за ненадејната промена на искуството за вкус. Иако ова може да ви помогне да ја разберете причината, важно е да го посетите вашиот лекар за да можете да го решите проблемот и да го лекувате.
Јадевте или пиевте нешто премногу топло
Се чини едноставно да е вистина, но ако сте јаделе или сте испиле нешто топло, тоа може привремено да ви стане чудно за вкусот на храната што би ја изеле малку подоцна.
„За среќа, ова е обично привремен проблем“, вели д-р Кеј.
Имате настинка или алергија
Назална конгестија како резултат на инфекција со вируси и бактерии или алергии може да го отежни искуството на вкусот.
„Кога ќе се разболиме, сетилото за мирис исчезнува, а тоа е поврзано со чувството за вкус“, вели ринолог и ендоскопски хирург д-р Ентони Дел Сињоре.
Штом вирусот го напушти вашето тело или алергијата се смири, веројатно повторно ќе уживате во вкусот на храната.
Имате полип во носот
Понекогаш назалните полипи можат да се појават во носот, односно израстоци во носните шуплини кои се со поголема веројатност да се појават во 30-тите или 40-тите години. Но, не грижете се, тие генерално не се опасни. Сепак, полипите можат да влијаат на мирисот, а тоа може да влијае на вкусот.
Користите нови лекови
Одредени лекови можат да влијаат на чувството за вкус, да го променат или да предизвикаат целосно губење. Оваа група најчесто вклучува лекови за тироидната жлезда и одредени АКЕ инхибитори на висок крвен притисок, антифунгални и хемотерапевтски лекови.
Ако започнете да користите нов лек и забележите ненадејна промена поврзана со чувството за вкус, кажете му на вашиот лекар.
Недостаток на хранливи материи
Недостаток на одредени хранливи материи, како цинк, може да влијае на вашето чувство за вкус.
Исто така, недостаток на витамин Б12, кој игра витална улога во работата на нервниот систем, може да влијае на вашите пупки за вкус.
Но, пред да одлучите да воведете додатоци во исхраната, прво консултирајте се со вашиот лекар за да бидете сигурни дека навистина имате недостаток и дека овој додаток е безбеден за вас. Вашиот лекар исто така ќе ви помогне да ја одредите точната доза.
Имате автоимуно нарушување
Автоимуната болест може да биде причина за промени поврзани со вкусот.
„Кај некои автоимуни болести постои намалено лачење на плунка, што доведува до сувост на устата, а тоа може да го намали чувството за вкус или променет вкус. Најчесто тоа е вкус на метал во устата “, вели д-р Дел Сињоре.
Покрај промената на вкусот, други симптоми на болеста вклучуваат сувост на очите или носот, расипување на забите, како последица на намалена плунка, стомачни тегоби и болки во зглобовите или мускулите.
Одредени невролошки состојби
„Секоја невролошка состојба што влијае на нервите во мозокот може да влијае на вкусот“, вели д-р Кеј.
Таа дава пример за парализа на Бел, што предизвикува парализа на едната страна од лицето.
„Белата парализа може прво да влијае на вкусот, а дури потоа да предизвика парализа на лицето“, вели лекарот.
/rs.n1info.com
Здравје и убавина
Ако имате вишок холестерол, ова би бил вашиот појадок
Ако имате висок холестерол, тогаш некој, барем еднаш во животот ќе ви каже – не јадете јајца. Како резултат на тоа, можеби сте биле повеќе склони кон лош избор на појадок без да го сфатите тоа, вели нутриционистот Џен Волпол. Тој додава дека многу луѓе се прилично збунети кога е во прашање контролата на високиот холестерол, особено кога станува збор за појадокот.
Опциите како гранола, различни видови каша со мед или енергетски шипки добро функционираат, но не и ако имате висок холестерол. Според нутриционистот, сите три оброци се полни со јаглехидрати кои брзо се разградуваат на гликоза и предизвикуваат скокови на шеќерот во крвта. На тој начин се ослободува инсулин кој го поттикнува создавањето на густи честички на лошиот ЛДЛ холестерол.
– „Наместо тоа, изберете опции богати со омега-3 масни киселини, за кои е познато дека го зголемуваат ХДЛ, добриот холестерол и потенцијално го намалуваат ЛДЛ холестеролот. Лососот, авокадото, оревите и чиа семето се одличен избор. Спротивно на популарното верување, јајцата се исто така добра опција „Тие содржат добри масти, протеини и холин, хранлива материја која поддржува здрав трансфер на холестерол“, заклучува нутриционистот.
Постојат бројни намирници кои помагаат во намалувањето на мастите, а научниците издвоиле три кои имаат најсилно дејство. Тоа се грав, модар патлиџан и артишок.
Влакна, протеини, хлорогена и фолна киселина, огромна количина на корисни минерали во составот на оваа храна помагаат да се намали нивото на вкупниот холестерол во плазмата и да се намали количината на липопротеини со мала густина.
/b92.net
Здравје и убавина
Научници откриле дека компирот содржи молекули кои го лекуваат чирот на желудник
Научниците откриле дека компирот содржи единствени антибактериски молекули кои го лекуваат чирот на желудникот. Чир на желудникот може да се третира само со компири, тврдат истражувачите од Универзитетот во Манчестер. Со оглед на необичното откритие, членовите на микробиолошкиот тим очекуваат супстанцијата која ја нарекоа “компиров сок” во догледно време да се најде во производство како диететски суплемент.
Неколку видови на компири се истражени и патентиран е процесот на цедење на гореспоменатите антибактериски молекули.
При испитувањето се откри дека бактериите во стомакот не можат да развијат отпорност на „компировиот сок“, за разлика од антибиотиците кои создаваат одреден отпор. Покрај тоа, препорачаниот додаток не предизвикува никакви несакани ефекти.
Извор: zdravjeizivot.mk
Здравје и убавина
За поздраво срце, најдобро е да вежбате подоцна наутро
Во споредба со поединците кои биле поактивни во средината на денот, оние кои биле најактивни наутро помеѓу 8 и 11 часот имале 11 до 16 отсто помал ризик од развој наа срцева болест. Кај жените ризикот е намален за 22 до 24 отсто.
За 17 отсто помал ризик од развој на мозочен удар бил забележан кај утринските вежбачи, а кај жените овој процент бил 35 отсто.
Резултатите беа објавени во European Journal of Preventive Cardiology.
„Добро е познато дека вежбањето е добро за срцето, а нашата студија покажува дека утринската активност е најкорисна за ова“, вели еден од авторите на студијата, Гали Албалак од Медицинскиот универзитетски центар во Лајден, Холандија.
„Резултатите се особено изразени кај жените, а се однесуваат и на ранобудниците и ноќните птици.
Сите учесници во студијата, 86.000 од нив, биле на возраст меѓу 42 и 78 години. Просекот бил 62 години. На почетокот на истражувањето тие не боледувале од кардиоваскуларни заболувања, но во просек биле дебели.
Нивната физичка активност била следена секој ден од февруари 2013 до 2015 година со помош на монитори за зглобови.
Научниците потоа ги следеле шест до осум години, до нивниот прв прием во болница или смрт поврзана со срцеви заболувања или мозочен удар.
Во тој период речиси 3.000 од нив развиле артериска болест, а речиси 800 од нив доживеале мозочен удар. Испитаниците кои биле физички активни помеѓу 8 и 11 часот имале најмал ризик од двете состојби, покажа студијата.
„Ова е набљудувачка студија, па не можеме да објасниме зошто врската е поизразена кај жените“, истакна Албалак. „Резултатите од нашето истражување се дополнителен доказ за здравствените придобивки од физичката активност и укажуваат дека утринската активност, особено доцните утрински активности, е најкорисна.
Лекарите препорачуваат возрасните да вежбаат умерено од 150 до 300 минути неделно, или 75 до 150 минути ако го прават тоа поенергично.
-
Кичево23 часа
(ВИДЕО) Ново име на музичката сцена, кичевчанецот Христијан Трајаноски ја преработи „Само за тебе“ од доајенот на македонската народна песна Круме Спасовски
-
Хороскоп19 часа
Хороскоп за петок (15 ноември)
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за четврток (14 ноември)
-
Временска прогноза1 ден
Започнаа врнежи од дожд, на повисоките места истото ќе премине во снег, ова се денешните детали
-
Спорт1 ден
Младата репрезентација на Македонија до 18 години на тренинг камп во Кичево, каде ќе одиграат и контролен меч против тимот на Арсими
-
Временска прогноза7 часа
Викенд временска прогноза, ќе имаме и сонце но ќе биде ладно
-
Македонија3 часа
СВР Охрид денес реализираше превентивна кампања за безбедно патување во зима
-
Македонија2 дена
СВР Охрид вчера одржа состанок со надлежни субјекти по повод зимската сезона