Здравје и убавина
Не само Коронавирусот, постојат и низа други недостатоци кои можат да ви го изгубат или променат вкусот на храната

Промената на вкусот на храната најчесто се поврзува со коронавирусот во последната година, како еден од симптомите. Сепак, не само коронавирусот го предизвикува овој феномен. Телото се обидува да ни каже многу на овој начин.
Сепак, лекарите се внимателни ако пациентот се жали дека неговата храна има различен вкус, сосема оправдано.
Според д-р Рејчел Кеј од универзитетот Рутгерс, промената поврзана со чувството за вкус може да биде предизвикана од многу работи.
– „Можно е да постои основен невролошки проблем, пред сè нервите кои го контролираат чувството за вкус“, изјави д-р Кеј за „Лајвстронг“.
Овие фактори можат да го намалат чувството за вкус, кое се нарекува хипогеузија, целосно да го одземат, односно агеузијата, или да предизвикаат поинаков вкус на храна и пијалок, односно дисгезија.
Постојат неколку можни објаснувања за ненадејната промена на искуството за вкус. Иако ова може да ви помогне да ја разберете причината, важно е да го посетите вашиот лекар за да можете да го решите проблемот и да го лекувате.
Јадевте или пиевте нешто премногу топло
Се чини едноставно да е вистина, но ако сте јаделе или сте испиле нешто топло, тоа може привремено да ви стане чудно за вкусот на храната што би ја изеле малку подоцна.
„За среќа, ова е обично привремен проблем“, вели д-р Кеј.
Имате настинка или алергија
Назална конгестија како резултат на инфекција со вируси и бактерии или алергии може да го отежни искуството на вкусот.
„Кога ќе се разболиме, сетилото за мирис исчезнува, а тоа е поврзано со чувството за вкус“, вели ринолог и ендоскопски хирург д-р Ентони Дел Сињоре.
Штом вирусот го напушти вашето тело или алергијата се смири, веројатно повторно ќе уживате во вкусот на храната.
Имате полип во носот
Понекогаш назалните полипи можат да се појават во носот, односно израстоци во носните шуплини кои се со поголема веројатност да се појават во 30-тите или 40-тите години. Но, не грижете се, тие генерално не се опасни. Сепак, полипите можат да влијаат на мирисот, а тоа може да влијае на вкусот.
Користите нови лекови
Одредени лекови можат да влијаат на чувството за вкус, да го променат или да предизвикаат целосно губење. Оваа група најчесто вклучува лекови за тироидната жлезда и одредени АКЕ инхибитори на висок крвен притисок, антифунгални и хемотерапевтски лекови.
Ако започнете да користите нов лек и забележите ненадејна промена поврзана со чувството за вкус, кажете му на вашиот лекар.
Недостаток на хранливи материи
Недостаток на одредени хранливи материи, како цинк, може да влијае на вашето чувство за вкус.
Исто така, недостаток на витамин Б12, кој игра витална улога во работата на нервниот систем, може да влијае на вашите пупки за вкус.
Но, пред да одлучите да воведете додатоци во исхраната, прво консултирајте се со вашиот лекар за да бидете сигурни дека навистина имате недостаток и дека овој додаток е безбеден за вас. Вашиот лекар исто така ќе ви помогне да ја одредите точната доза.
Имате автоимуно нарушување
Автоимуната болест може да биде причина за промени поврзани со вкусот.
„Кај некои автоимуни болести постои намалено лачење на плунка, што доведува до сувост на устата, а тоа може да го намали чувството за вкус или променет вкус. Најчесто тоа е вкус на метал во устата “, вели д-р Дел Сињоре.
Покрај промената на вкусот, други симптоми на болеста вклучуваат сувост на очите или носот, расипување на забите, како последица на намалена плунка, стомачни тегоби и болки во зглобовите или мускулите.
Одредени невролошки состојби
„Секоја невролошка состојба што влијае на нервите во мозокот може да влијае на вкусот“, вели д-р Кеј.
Таа дава пример за парализа на Бел, што предизвикува парализа на едната страна од лицето.
„Белата парализа може прво да влијае на вкусот, а дури потоа да предизвика парализа на лицето“, вели лекарот.
/rs.n1info.com
Здравје и убавина
Знаете колку е битна положбата на спиење за здравјето?

Сигурни сме дека често не размислувате за позата во која спиете, бидејќи после напорниот ден единствено е важно да легнете во кревет и да заспиете. Сепак, научниците дошле до заклучок дека положбата во која спиете може да има големо влијание врз вашето здравје.
Имајќи предвид дека приближно една третина од животот поминуваме спиејќи, позицијата која дава најдобра поддршка треба да биде еден од нашите приоритети.
„Спиењето на грб е најдобрата положба во која ‘рбетот може природно да се усогласи и да биде во неутрална положба без никакви свиоци или кривини, така што оваа положба е најздрава за’ рбетот. Телото на секого е различно и некои положби може да бидат подобри за одредена личност врз основа на неговата висина, тежина или какви било претходни повреди, а ако имате некаква болка во грбот, дефинитивно препорачувам да спиете на грб“, објаснува експертот за спиење Кјара Причард.
Само 10 проценти од луѓето спијат на грб
Покрај споменатите придобивки, докажано е дека оваа положба на спиење помага во спречување на металоиди, рефлукс на киселина во желудникот, но и ги ублажува симптомите на настинка или алергија. Во случај спиењето на грб да не ви доаѓа природно, експертите советуваат дека е доволно само да го практикувате.
Меѓутоа, истражувањата покажуваат дека само 10 отсто од луѓето имаат навика да спијат на грб, додека 16 отсто од нив спијат на стомак, а најголемиот број, дури 74 отсто, спијат на страна.
Важно е да се спомене дека спиењето на стомак е единствената поза која се смета за нездрава бидејќи создава притисок на ‘рбетот, градите и белите дробови. Со оваа поза повеќе е функцијата на вратот кој мора да го свртите на левата или десната страна и затоа, предупредуваат лекарите, го загрозувате протокот на крв.
Здравје и убавина
Киселини во желудник: Седум намирници за спас кои ја гасат „огнената“ болка

Киселините во желудникот се симптом на болести во дигестивниот систем или на несоодветна исхрана кои се проследени со непријатно печење и болка зад градната коска. За среќа, и за нив постои олеснување, а тоа доаѓа во облик на овие производи.
Храна која ги смирува киселините во желудникот:
Чај од ѓумбир
Зовријте во вода исчистен и исечкан корен ѓумбир (со големина на палец), оставете го да отстои 10-тина минути, па испијте. Оваа напивка е делотворна против разни видови воспаленија, а ќе ги смири и киселините во желудникот.
Банани
Ако ги чувствувате симптомите на непријатните киселини во желудникот, изедете банана. Ова тропско овошје содржи минимални количини киселини, па така го штитат и смируваат надразнетиот желудник.
Бадемово млеко
Оваа здрава алтернатива на класичното кравјо или козјо млеко помага во неутрализирање на киселините во желудникот. Со бадемовото млеко изматете „смути“ во кое секако додадете јагоди, банани и спанаќ.
Овесни снегулки
Иритираниот желудник сака храна богата со прехранбени влакна како овесни снегулки. Наутро почнете со чинија снегулки кои ќе ви дадат енергија во текот на денот и ќе ја згаснат секоја евентуална болка.
Коморач
Во врела вода ставете две лажици семки од коморач. Оставете да отстои половина час, зачинете со мед и испијте. По консумирањето на оваа напивка ќе немате проблеми со киселините во желудникот.
Кефир и алое
Лажица сок од алое вера измешајте со кефир и изедете за појадок. Оваа одлична комбинација која го смирува системот за варење, а покрај тоа е мошне вкусна.
Лиснат зеленчук
Со зеленчукот е тешко да згрешите. Јадете што повеќе лиснат зеленчук како целер, брокули, карфиол и аспарагус кое содржи малку киселини па се добри во борбата против желудочните киселини.
Здравје и убавина
Дали знаете дека кафето штити од цироза на црниот дроб?

Секојдневното консумирање кафе штити од цироза на црниот дроб, заклучуваат британските научници во студијата објавена во магазинот Alimentary Pharmacology & Therapeutics. Научниците од универзитетот во Саутемптон ги анализирале податоци од девет долгорочни истражувања спроведени врз речиси половина милион луѓе од шест држави.
Цирозата на црниот дроб е тешка болест којашто може да биде фатална, бидејќи значително ја зголемува можноста од затајување на функцијата на црниот дроб и појавата на рак.
Притоа заклучиле дека зголеменото консумирање кафе значително го намалува, речиси за половина, ризикот од заболување од цироза на црниот дроб. Шест повеќе шолји кафе, ризикот е помал, тврдат научниците. Според нив, два дополнителни филџани кафе во денот го намалуваат ризикот од цироза за 44 отсто.
Научниците појаснуваат дека кафето, освен кофеинот, содржи и многу биолошки активни состојки, како што се материите кои помагаат против воспаленијата. Освен индиректниот биохемиски ефект, кафето има и директна улога во заштитата од цироза, бидејќи разните состојки откриени во кафето ги блокираа вирусите хепатитот Б и Ц, а кафето го намалува и појавата на дијабетес од типот 2.
Во студијата се заклучува дека врските меѓу зголемените дневни консумации на кафе и намалениот ризик од цирозата на црнито дроб е голена, и е поголема отколку кај многу лекови кои се користат за превенција на оваа болест. Покрај тоа, спротивно од дејството на многу медикаменти, кафето нема ниту одблизу толку несакани појави.
/denar
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за сабота (22 февруари)
-
Македонија1 ден
Кај Демир Капија – Смоквица до крај на месец мај ќе има измена на сообраќај, односно целосно затворање на „Тунел Т2“
-
Временска прогноза7 часа
Студот ќе попушти, ќе имаме магла и услови за слаби врнежи од дожд и од снег следната седмица!
-
Хороскоп1 час
Хороскоп за недела (23 февруари)
-
Македонија9 часа
Во водите на охридско езеро минувачи забележале неексплодирана бомба
-
Мобилни уреди7 часа
Крај на една ера, „Apple“ ја прекина една од најпрепознатливите функции на „iPhone“ по 18 години
-
Автомобили1 ден
Dacia подготвува електричен автомобил поевтин од новото Twingo
-
Магазин1 ден
Како да ја зачувате батеријата на телефонот: Четири клучни совети