Здравје и убавина
Не само Коронавирусот, постојат и низа други недостатоци кои можат да ви го изгубат или променат вкусот на храната
Промената на вкусот на храната најчесто се поврзува со коронавирусот во последната година, како еден од симптомите. Сепак, не само коронавирусот го предизвикува овој феномен. Телото се обидува да ни каже многу на овој начин.
Сепак, лекарите се внимателни ако пациентот се жали дека неговата храна има различен вкус, сосема оправдано.
Според д-р Рејчел Кеј од универзитетот Рутгерс, промената поврзана со чувството за вкус може да биде предизвикана од многу работи.
– „Можно е да постои основен невролошки проблем, пред сè нервите кои го контролираат чувството за вкус“, изјави д-р Кеј за „Лајвстронг“.
Овие фактори можат да го намалат чувството за вкус, кое се нарекува хипогеузија, целосно да го одземат, односно агеузијата, или да предизвикаат поинаков вкус на храна и пијалок, односно дисгезија.
Постојат неколку можни објаснувања за ненадејната промена на искуството за вкус. Иако ова може да ви помогне да ја разберете причината, важно е да го посетите вашиот лекар за да можете да го решите проблемот и да го лекувате.
Јадевте или пиевте нешто премногу топло
Се чини едноставно да е вистина, но ако сте јаделе или сте испиле нешто топло, тоа може привремено да ви стане чудно за вкусот на храната што би ја изеле малку подоцна.
„За среќа, ова е обично привремен проблем“, вели д-р Кеј.
Имате настинка или алергија
Назална конгестија како резултат на инфекција со вируси и бактерии или алергии може да го отежни искуството на вкусот.
„Кога ќе се разболиме, сетилото за мирис исчезнува, а тоа е поврзано со чувството за вкус“, вели ринолог и ендоскопски хирург д-р Ентони Дел Сињоре.
Штом вирусот го напушти вашето тело или алергијата се смири, веројатно повторно ќе уживате во вкусот на храната.
Имате полип во носот
Понекогаш назалните полипи можат да се појават во носот, односно израстоци во носните шуплини кои се со поголема веројатност да се појават во 30-тите или 40-тите години. Но, не грижете се, тие генерално не се опасни. Сепак, полипите можат да влијаат на мирисот, а тоа може да влијае на вкусот.
Користите нови лекови
Одредени лекови можат да влијаат на чувството за вкус, да го променат или да предизвикаат целосно губење. Оваа група најчесто вклучува лекови за тироидната жлезда и одредени АКЕ инхибитори на висок крвен притисок, антифунгални и хемотерапевтски лекови.
Ако започнете да користите нов лек и забележите ненадејна промена поврзана со чувството за вкус, кажете му на вашиот лекар.
Недостаток на хранливи материи
Недостаток на одредени хранливи материи, како цинк, може да влијае на вашето чувство за вкус.
Исто така, недостаток на витамин Б12, кој игра витална улога во работата на нервниот систем, може да влијае на вашите пупки за вкус.
Но, пред да одлучите да воведете додатоци во исхраната, прво консултирајте се со вашиот лекар за да бидете сигурни дека навистина имате недостаток и дека овој додаток е безбеден за вас. Вашиот лекар исто така ќе ви помогне да ја одредите точната доза.
Имате автоимуно нарушување
Автоимуната болест може да биде причина за промени поврзани со вкусот.
„Кај некои автоимуни болести постои намалено лачење на плунка, што доведува до сувост на устата, а тоа може да го намали чувството за вкус или променет вкус. Најчесто тоа е вкус на метал во устата “, вели д-р Дел Сињоре.
Покрај промената на вкусот, други симптоми на болеста вклучуваат сувост на очите или носот, расипување на забите, како последица на намалена плунка, стомачни тегоби и болки во зглобовите или мускулите.
Одредени невролошки состојби
„Секоја невролошка состојба што влијае на нервите во мозокот може да влијае на вкусот“, вели д-р Кеј.
Таа дава пример за парализа на Бел, што предизвикува парализа на едната страна од лицето.
„Белата парализа може прво да влијае на вкусот, а дури потоа да предизвика парализа на лицето“, вели лекарот.
/rs.n1info.com
Здравје и убавина
На колку време треба да се менува четката за заби?
„Дали е вистина дека четката за заби треба да се менува секој месец?“, гласи прашањето на заинтересираните лица. Денталната хигиена, освен правилното миење на забите и користењето на соодветна паста, вклучува и соодветна четка за заби која треба да ја менувате секој месец. Апсолутно да!
Можеби ви изгледа нереално и претерано, но на четкичката за заби можат да се насоберат околу 10 милиони бактерии вклучувајќи и ешерихија коли и стафилокока. Нормално, освен тоа што е потребно да ја менувате често, важно е и каде ја чувате.
И покрај редовната промена која ќе ја вршите, ви препорачуваме и внимателност при изборот на соодветна паста за заби која содржи триклосан/кополимер, бидејќи пдобро ги убиваат бактериите. Исчистете ја повремено четката со антибактериска течност за плакнење на устата, а некои советуваат и да ја измиете во машина за садови, со цел да ја стерилизирате.
Никогаш не ја чувајте во пластично заштитно капаче, бидејќи така по користењето се задржува влажноста подолг период и развојот на бактерии е поголем.
Извор: denar.mk
Здравје и убавина
Како да направите диетален домашен сок од ананас
Благодарение на состојката бромелин, ананасот помага при варењето на протеините и буквално ги топи мастите во телото.
Ананасот се препорачува при слабеењето, но и за елиминација на целулитот, спречува создавање на брчки а помага и при алергии.
Здравиот домашен напиток од ананас многу лесно се подготвува…
Состојки:
– 1 ананас
– 1 лажица ленено масло
– 2 дл. Ладна вода
– малку сок од лимот или лимета
Подготовка:
Свежиот ананас разладете го во ладилник. Исчистете го и исецкајте го на коцки. Ставете го во блендер и додадете го лененото масло и лимонот, додадете и една шака коцки мраз или ладна вода.
Се добро измешајте. Готовиот напиток ставете го во фрижидер, а по желба разредете го со вода или леден домашен чај.
Извор: денар
Здравје и убавина
Овој е можеби единствениот напиток за отстранување на непријатната миризба од устата
Ако одржувате орална хигиена, но сепак имате лош здив, обидете се да го отстраните со помош на овој напиток. Станува збор за вода со додаток на овошје богато со витамин Ц, кое ја зголемува киселоста во устата и така ја намалува можноста за развој на бактерии.
Состојки:
– 2 литри обична природна вода
– 1-2 големи портокали
– 3 киви
– 5 јагоди
– сок од половина лимон или лимета
Начин на подготовка:
Измијте го овошјето, отстранете ја кората и сечете го овошјето на парчиња по желба. Додадете го овошјето во водата, сокот од лимон и оставете го напитокот најмалку еден час во фрижидер. Послужете со коцки мраз и лисја од нане, кои исто така се одлични отстранувачи на лош здив.
Извор: денар
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за недела (15 декември)
-
Кичево2 дена
Со „Integral House“ – Кичево, се ѐ полесно, тимот на професионалци вашиот дом ќе го направат во чекор со модерната „smart“ технологија, во движење и на дофат
-
Хороскоп4 часа
Хороскоп за понеделник (16 декември)
-
Македонија20 часа
Од предмалку воведена забрана за тешки товарни возила за превој Стража
-
Македонија2 дена
Охриѓанка била измамена, лицето кое ја измамило и кажал дека има пари на сметка од Биткоин
-
Свет1 ден
Во Италија стапи на сила новиот ригорозен закон за возачи кои управуваат возило под дејство на алкохол
-
Македонија18 часа
Поголемиот дел од Македонија под дожд, превоите и скијачките терени под снег
-
Македонија14 часа
ДПИ со соопштение за мониторинг на цени на производи од „Новогодишна кошница“