Здравје и убавина
Најдобри борци против канцерот се овие три намирници

Идеалната здрава трпеза се состои од 50 проценти зеленчук – остатокот се белковини од животинско потекло, житарки и масти. Трите најдобри „борци” против канцерот се рибата, брокулите и доматите.
Брокула
Глукосинолатите кои се наоѓаат во брокулата му даваат на овој зеленчук интензивен вкус, но ја намалуваат веројатноста за појава на малигни клетки. Оваа состојка е особено активна при џвакањето и во текот на варењето, и е исклучително делотворна во борбата против ракот на мочниот меур и дојката.
Риба
Кај жените кои консумираат премногу масна храна, ризикот за добивање на рак на дојка изнесува и до 55 проценти. Нутриционистите јасно дефинирале што е „премногу”: консумирање на масна храна повеќе од три пати неделно. Оние кои ќе се преориентираат кон рибата (три пати неделно е сосема доволно), ќе го намалат ризикот за добивање на малигни заболувања и до 65 проценти.
Омега-3 масните киселини во рибата не само што се обидуваат да го спречат настанокот на малигни клетки, туку и го запираат понатамошниот развој на веќе формираните. Кај оние кои веќе се борат со канцерот, а каде рибата е често застапена на трпезата, постои голема шанса за канцерогените клетки во нивниот организам понатаму да не се развиваат.
Домати
Овие црвени плодови не само што се нискокалорични (100 грама содржи од 17 до 20 калории), туку се и исклучително вкусни. Доматот е зеленчук кој има најмногу ликопен, супстанца поради која оваа билка има црвена боја и која служи како многу значаен заштитник на срцето и крвните садови.
Ликопенот, меѓутоа, може и многу повеќе од тоа – тој го забавува растот на малигните клетки и до 50 проценти – а во комбинација со витаминот Е кој се наоѓа во маслата и мастите од растително потекло, нивниот раст се намалува за дури и до 70 проценти. Неговата концентрација се зголемува со загревање – варен или термички обработен (на пример во вид на кечап или сос), доматот е многу поделотворен во борбата против ракот, отколку кога се консумира сиров.
Здравје и убавина
Дознајте за храната која е богата со витаминот „Е“, а тој е и тоа како корисен за здравјето на човекот

Витаминот Е е вреден за здравјето и затоа е добро да се вклучи во менито во форма на одредена храна. Во спротивно, постои можност да се појават разни здравствени проблеми и болести. Оние што ги следат препораките можат да бидат смирени кога станува збор за антиоксиданти и заштита од продирање на штетни радикали.
Витаминот Е има корисен ефект врз изгледот на кожата и го забавува нејзиното стареење, а потоа ја намалува можноста за развој на хронични заболувања, но го штити и имунитетот. Ова се храна која е меѓу оние богати со овој витамин.
1. Маслинки
Ако сакате комбинација од горчина и сол, тогаш ова, главно грчка храна, е вистинскиот избор за вас. Без разлика дали се свежи или конзервирани во масло, маслинките обезбедуваат доволна количина на витамин Е. Поточно, 100 g на ден се доволни за 25 проценти од препорачаниот внес.
2. Авокадо
Ова овошје не е популарно без причина, бидејќи клиентите го препознаваат квалитетот. Едно авокадо придонесува со една третина од препорачаната дневна доза на витамин Е. Покрај свежата форма, може да се користи и за подготовка на салати, сос од гвакамоле, хумус, намази и сендвичи.
3. Семиња
Тука првенствено мислиме на сончоглед, сусам и тиква, кои исто така можат да бидат вклучени во разни јадења. Семките од сончоглед се во водство, бидејќи за само 50 гр добиваме се што е потребно.
4. Лешник
Лешник е камен овошје што има многу придобивки за организмот, како што е намалување на холестеролот и борба против кардиоваскуларните болести. Содржи калциум, магнезиум, витамин А, но и Е. Може да го консумирате суров или печен, или во форма на крем од лешници (секако, во ограничени количини).
5. Бадеми
По лешниците, ние исто така издвојуваме бадеми, кои се ефикасни како семките од сончоглед. Можностите за потрошувачка се различни, па затоа може да биде одлична закуска (повторно во ограничена количина), бадемовото млеко е одлична замена за кравјото млеко, додека бадемовото масло се користи во козметичката индустрија.
6. Спанаќ
Повеќето од нас се сеќаваат на морнарот Попај и неговите супер моќи откако го јаделе овој зеленчук. Богато е со калциум, фосфор, магнезиум, железо, како и витамин Е. Шолја варен спанаќ носи 20 проценти од препорачаната дневна доза. Се разбира, има и fansубители на свежа форма во салати.
7. Зелка
Овој зеленчук понекогаш се споредува со говедско месо, во однос на железо, калциум и протеини. Исто така е високо на списокот на храна што има антиинфламаторно дејство. Една чаша термички обработена зелка значи дека имате внесено дури 60 проценти витамин Е од потребната дневна количина.
8. швајцарска блитва
Како и спанаќот, блитвата е одлична по својата хранлива вредност. Без разлика дали сакате да изгубите тежина, да ги зајакнете коските, да го подобрите варењето или да спречите анемија, вие знаете што да направите. Сто грама од овој зеленчук обезбедува 15 проценти од препорачаната дневна количина на витамин Е.
9. Брокула
Не е тајна дека децата не сакаат, но брокулата за возрасни обезбедува најдобра детоксикација. Добар е за кожата, коските, но и како извор на витамин Е, а 100 грама од овој зелен зеленчук обезбедуваат 10 проценти од препорачаната дневна доза.
10. Папаја
Конечно, егзотична храна, која е исто така одлична за варење, кожа, одбранбен систем, а содржи и антиоксиданти. Може да се консумира свеж, но и замрзнат и да се користи за подготовка на сокови и шејкови. Едно овошје носи 20 проценти витамин Е, во однос на вкупната дневна препорака.
Здравје и убавина
Дали сте знаеле за моќниот домашен еликсир против пролетната поленска кивавица?

Кога ќе дојде пролетта и дрвјата ќе започнаат да расцутуваат, огромен број на луѓе започнуваат да развиваат симптоми на алергија на полен. Ако и на вас ви пречи тоа и постојано ви тече и ве чеша носот, кивате, кашлате… пробајте го овој едноставен, а моќен еликсир кој ќе ве ослободи од маките.
Од алергија на полен страдаат многу лица. Станува збор за непријатна појава која неретко бара консумирање на антихистаминатици и други лекови против алергија.
Сепак, пред да посегнете по хемиските препарати, пробајте го овој народен рецепт за напиток кој помага во ублажувањето на симптомите.
Состојки:
1 среден морков
2 големи портокали
½ краставица
5-10 листови нане
20 гр свеж корен од ѓумбир
Подготовка:
Измијте го и излупете го овошјето. Исецкајте ги сите состојки и ставете ги во блендер. Вклучете го блендерот и добро измешајте ги сите состојки, а листовите од нане додадете ги на крајот.
Како да го консумирате
Доволната количина од овој напиток е една чаша дневно која треба да се испие наутро, пред појадокот.
Овој лековит напиток ќе го зајакне вашиот имунитет па се препорачува и за оние кои не страдаат од сезонските алергии.
Како делува: Портокалите ќе го заштитат вашиот имунолошки систем бидејќи се одличен извор на витамин Ц. Нането е одличен природен инхалатор за респираторниот систем, кој по правило, најмногу страда кога ќе дојде пролетта. Ѓумбирот ја намалува главоболката која настанува како последица од зачестеното кивање, а исто така е и моќен антиоксидант.
/denar.mk
Здравје и убавина
Следните седум работи кај луѓето, ја уништуваат убавината на забите

На забите штетно влијаат црвеното вино, кафето, чајот и секако цигарите. За тоа сигурно дека сте свесни, но некои штетни навики поминуваат незабележано. Ова се едни од најраспространетите:
1. Грицкањето мраз– Природен е и без шеќер, но мразот може да предизвика пукање на забната глеѓ. Со ова се предизвикува иритација на мекото ткиво во внатрешноста на забите и со тоа се создава забоболка.
2.Пирсинг на јазикот– Kул е , меѓутоа доволно е јасно зошто на јазиот и устата не треба да имате метални украси- ги оштетуваат забите, ги иритираат и непцата кои можат да се воспалат, а може да дојде и до губиток на заби. Освен тоа, устата е поволно место за развој на бактерии, а пирсингот го зголемува ризикот од инфекции.
3.Гумени и други бонбони ( дури и оние за грло)– Гумените и другите слатки купени во продавница се сомнителни, а оние, купените во аптека се безопасни за забите? Бактерискиот биофилм на забите го претвара остатокот од шеќер во киселина која ја оштетува забната глеѓ. Ако не можете без слатки, јадете ги со поголем оброк, кога се лачи повеќе плунка.
4.Засладени пијалоци ( газирани и негазирани)- Л именка газиран пијалок содржи до 11 лажици шеќер, а тука се и киселините кои ја оштетуваат глеѓта. Диеталните верзии можеби немаат толку шеќер, но затоа количините на киселини во облик на вештачки засладувачи се многу поголеми. И овошните сокови се опасни, бидејќи со витамините и антиоксидансите содржат и шеќерни адитиви. Купувајте природни сокови или разредете ги со вода.
5.Чипс- Бактериите во устата го разградуваат и скробот од чипсот. Киселината, според тоа може да ја загризат глеѓта долги 20 минути а и подолго, ако парчиња храна се заглавени во забите. Користете забен конец.
6.Отварање предмети со забите– необично, но многу луѓе разни пакувања, па дури и шишиња ги отвараат со забите. Не користете ги забите како алатка, не можете толку едноставно да ги купите како ножици или отварач за шише.
7.Гризење молив– Како и грицкањето мраз, и оваа навика може да предизвика оштетување на забите. Ако веќе имате потреба за џвакање, истото сторете го со гума за џвакање.
-
Македонија2 дена
Љупче Спироски од Кичево избран за нов началник на „РЦ Запад“, истакнат професионалец во својата работа
-
Хороскоп12 часа
Хороскоп за сабота (29 март)
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за петок (28 март)
-
Магазин20 часа
„Евротип“ на вработени од Кичево, Битола, Прилеп и Кавадарци им додели награди по повод нивниот 10 годишен работен јубилеј
-
Скопје20 часа
И за утре најавен посебен сообраќаен режим во Скопје поради протест во централното градско подрачје
-
Временска прогноза2 дена
Почеток на месец април ќе имаме ладно време, на планините и скијачките центри ќе имаме снег
-
Кичево24 часа
Вечерва во НУЦК „Кочо Рацин“ – Кичево ќе се одржи детската претстава „Рибарот и златната рипка“
-
Македонија1 ден
Викендов започнува летното сметање на времето, стрелките од часовниците се поместуваат еден час понапред