Lifestyle
Подготовки за викенд: 7 коктели кои се прават од само две состојки!
Коктелите се одлична прилика да се дружите, но најдобро од сè е што не ви требаат куп состојки за да пиете убави пијалоци. Во некои варијанти, шејкерот не е ни потребен. Ако сакате да се оддалечите од џин и тоник или вотка измешана со сок, пробајте некои од другите комбинации – и забавата може да започне!
Мартини
Мартини е класика со две состојки за која не се потребни големи вештини. Служете го многу ладно и ставете неколку маслинки или кора од лимон во чашата. Во чаша измешајте 50мл вотка и 10мл сув вермут, пополнете го со мраз и кратко промешајте. Префрлете го во шејкер (не тресете) и исцедете го во чаша.
Џин и чај
Чајот станува сè поголем хит на сцената со коктели. Миксолозите неуморно ги истражуваат најдобрите комбинации во пијалоците, мешајќи со црн, зелен, бел и овошен чај со различни видови џин. Измешајте 60мл џин со 90мл црн ладен чај. Доколку сакате, можете претходно да земете парче портокал, да го ставите на стаклото на чашата и да ставите шеќер на врвот од чашата за подобар вкус.
Greyhound
Сè што ви треба за овој коктел е 60мл вотка и сок од грејпфрут. Наполнете ја чашата со мраз, истурете вотка и сок до врвот и промешајте. Ако имате грозје од рузмарин, користете го за декорација, но кора од грејпфрут исто така ќе послужи. Уживајте!
Black Russian
Коктелот од ликер и кафе нема многу врска со Русија, освен вотката што традиционално се пие таму. Ставете мраз во чаша за мешање и истурете вотка и ликер од кафе. Нежно промешајте 30 секунди до една минута и сервирајте.
Палома
Мексиканскиот класик е ослободувачки летен коктел.Освежува уште на првата голтка. По желба украсете со грејпфрут.Наполнете чаша со мраз и истурете 60мл текила, додадете сок од грејпфрут и промешајте. Ако сакате, можете да додадете и неколку капки лимон.
Куба Либре
Кубанскиот класичен коктел беше чест гостин во Хрватските кафулиња години пред да стане познат, а со лиметата(вид на лимон) се одделува од популарната рум-кола. Исцедете ја лиметата во чаша, ставете мраз и додадете ги румот и кока-колата.На крајот, украсете го коктелот со парче лимета.
Скоч и сода
Ретко кој коктел може да биде полесен за подготовка отколку виски со сода. Би било идеално да имате шкотско виски, популарниот Скоч. Истурете 60мл виски преку мразот во чашата, а потоа додадете сода и уживајте.
Lifestyle
Колку долго можеме да ја чуваме мократа облека во машината за перење?
Времето кога ја вклучувате машината за перење секогаш може да го искористите за извршување други задачи, но и за одмор. Сепак, може да се случи да заборавиме да ја извадиме мократа облека од машината за перење, што често доведува до тоа облеката да добие непријатен мирис.
Добро е да знаете колку долго мократа облека може да остане во машината за перење пред да одлучите да ја извадите и да ја ставите да се исуши. Имено, според експертите од Whirlpool Institute of Fabric Science, но и според Марта Стјуарт, можно е да се остави влажна облека во машината за перење од осум до 12 часа.
Меѓутоа, доколку сакате вашата облека да биде што е можно посвежа, најдобро би било да ја извадите што е можно поскоро. Непријатниот мирис најчесто го предизвикува машината за перење што не е исчистена долго време, па зависи и од тоа колку долго можете да ја чувате мократа облека во неа.
Исто така, типот на детергент или омекнувач што го користите може да предизвика непријатен мирис.
Важно е вашата облека да нема непријатен мирис, не само затоа што ќе ви пречи, туку и поради фактот што овој непријатен мирис е предизвикан од растот на бактерии и мувла.
Затоа, ако сакате да избегнете оставање мокра облека во машината за перење, најдобро е однапред да планирате кога ќе ја извадите облеката.
/N1Info
Lifestyle
3 зачини кои можат негативно да влијаат на телото! Често ги користите, а не знаете дека можат да бидат штетни
Солта е една од намирниците со која е важно да се внимава.
Многу луѓе не размислуваат за тоа, но зачините всушност можат да имаат различни ефекти врз вашето здравје. Секако, тоа зависи од количината и начинот на консумирање, па ако е несоодветна, може да доведе дури и до влошување.
Повеќето луѓе ги користат овие три зачини речиси секој ден, а прекумерното консумирање доведува до несакани ефекти.
Лути зачини
Луѓето кои имаат чувствителен стомак или гастроинтестинални заболувања (гастритис) може да имаат дополнителни проблеми како што се иритација, па дури и појава на хемороиди доколку често користат лути зачини.
Сол
Технички гледано, солта не е зачин, туку минерал, но се користи секој ден за зачинување на храната. Нејзиното прекумерно консумирање доведува до разни проблеми како што се ризикот од кардиоваскуларни заболувања и зголемување на крвниот притисок.
Мускатов орев
Многумина не знаат дека оваа храна, во големи количини, всушност може да биде токсична и да предизвика симптоми како што се дезориентација, халуцинации и симптоми слични на мамурлак.
Сепак, треба да се истакне дека иако овие зачини, кога се консумираат во прекумерни количини, можат да имаат негативни ефекти, кога се користат во умерени количини можат да бидат дел од здравата исхрана.
/Informer
Lifestyle
Дали витаминот Д може да го запре процесот на стареење?
Витаминот Д долго време се сметаше за поволен кандидат бидејќи е важен за градење мускули и коски, кои имаат тенденција да ослабуваат или ослабуваат како што старееме. Истражувањата покажуваат дека без доволно витамин Д, се зголемува ризикот од губење на мускулите и падови поврзани со возраста.
Значи, дали земањето додаток на витамин Д може да помогне да се забави тој пад, па дури и да се смени?
Тоа е комплицирано, исто како и самото стареење. Новото истражување на италијанските научници ги разгледа доказите за да го сумира она што го знаеме. Почнувајќи од тоа како изгледа стареењето на биолошко ниво. Знаците на стареење се долга листа на клеточни промени, вклучувајќи пократки теломери, нестабилни гени, молекуларни отпечатоци на нашата ДНК и хронично воспаление.
Но, како што објаснуваат Кармелинда Руџеро, специјалист по геријатрија на Универзитетот во Перуџа во Италија и колегите во нејзината работа, овие знаци се „исклучително сложени и меѓусебно поврзани“ процеси кои не се откриваат толку лесно како општ пад на физичката сила и мобилноста. – првата клиничка карактеристика што обично ја препознаваат лекарите во стареењето.
Со децении, лекарите препорачуваат додатоци на витамин Д за луѓето со остеопороза и да помогнат во спречување на фрактури на коските, бидејќи недостатокот на витамин Д е поврзан со тие состојби.
Ова има смисла бидејќи витаминот Д помага во апсорпцијата на калциум. Иако витаминот Д се наоѓа во одредени видови храна, може да биде тешко да се внесува доволно само од вашата исхрана или ако не се изложувате доволно на сонце. Но, неодамнешните медицински експерименти открија дека додатоците на витамин Д не мора да помагаат во спречување на губење на коските и фрактури поврзани со возраста кај инаку здрави луѓе.
Слично на тоа, Руџиро и неговите колеги ги прегледаа опсервационите студии и медицинските експерименти кои ги истражуваа потенцијалните ефекти на витаминот Д врз биолошките знаци на стареење и заклучија дека доказите се ретки: „Досега, доказите кај луѓето се ретки и главно се потпираат на животински модели“.
Некои студии сугерираат дека витаминот Д може да го забави епигенетското стареење бидејќи луѓето со ниски нивоа на витамин Д се биолошки постари од оние со адекватни нивоа. Дополнувањето на витамин Д, исто така, може да помогне да се намали оштетувањето на ДНК, но се чини дека нема ефект врз должината на теломерите.
Исто така, има многу малку докази за тоа која доза или на која возраст додатоците на витамин Д може да имаат ефект, бидејќи има многу малку студии на луѓе, а наодите се спротивставени.
Некои испитувања сугерираат дека земањето одредена доза на витамин Д би било безбедно за општата популација, но тоа можеби не е точно за секого. Истражувањата покажуваат дека земањето високи дози на витамин Д може да биде штетно. Додатоци на витамин Д, исто така, можат да комуницираат со лекови на рецепт, како што се статините за намалување на холестеролот.
И иако можеби изгледа логично да се компензира ниското ниво на витамин Д, експертите велат дека консумирањето повеќе од витаминот во форма на суплемент не е нужно подобро за здравјето. Ова би можело да ги наведе луѓето да ги занемарат другите работи што можат да ги направат за да го подобрат своето здравје и да живеат подолго, како што се балансирана исхрана или престој на отворено.
„И покрај интересот за суплементација на витамин Д како стратегија за поддршка на човечката долговечност и некои докази за нејзиниот потенцијал во модулирање на знаците на стареење, сè уште сме далеку од точката на трансфер од клупа до кревет“, заклучуваат Руџиро и неговите колеги.
/RSaraevo
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за четврток (25 април)
-
Кичево21 час
Во сабота по повод празникот на „Лазаревото Воскресение“ (Лазарева Сабота) во Кичево ќе се одржи свечена поворка со традиционални каланди
-
Хороскоп10 часа
Хороскоп за петок (26 април)
-
Кичево2 дена
Жена жител на Куманово доживеала сообраќајна несреќа на патот Охрид-Кичево, се здобила со тешки телесни повреди откако возилото удрило во бетонска преграда
-
Временска прогноза2 дена
Времето утре ќе биде променливо облачно со повремени локални врнежи од дожд
-
Свет2 дена
Кина докажа зошто Конгресот сака да го забрани „TikTok“
-
Магазин18 часа
Qualcomm го предизвикува Intel: претстави нови Snapdragon чипови за пазарот на компјутери
-
Автомобили22 часа
Кои автомобили се најевтини за одржување во САД?