Ако сакате да го подобрите вашето здравје, можеби вреди да го додадете јаболковиот оцет во исхраната. Диететичарката Јулија Зумпано објаснува како овој оцет може да биде корисен, но и какви потенцијални ризици носи неговото консумирање.
Што содржи јаболковиот оцет?
Јаболковиот оцет се добива со ферментација на јаболка и содржи витамини Б и Ц, оцетна киселина (која се бори против штетните бактерии), природни пробиотици и антиоксиданси. Оваа комбинација носи неколку здравствени придобивки.
Здравствени придобивки на јаболковиот оцет
Го намалува холестеролот
Истражувањата покажуваат дека редовното консумирање на празен стомак може да го намали вкупниот холестерол, триглицеридите и нивото на шеќер во крвта. Исто така, го зголемува нивото на HDL (добар холестерол), што помага во елиминација на лошиот холестерол и намалување на ризикот од срцеви заболувања.
Го регулира нивото на шеќер во крвта
Јаболковиот оцет го успорува варењето, што го забавува ослободувањето на гликоза во телото. Студиите покажуваат дека неговото редовно консумирање повеќе од осум недели може да доведе до значително намалување на нивото на шеќер во крвта.
Го поддржува здравјето на цревата
Како природен пробиотик, јаболковиот оцет го поттикнува растот на добрите бактерии во цревата. Ова може да помогне во одржување на редовно варење, зајакнување на имунитетот и намалување на проблемите со рефлуксот.
Се користи како средство за дезинфекција
Јаболковиот оцет може да елиминира одредени видови патогени од телото. Истражувањата покажале дека е ефикасен против некои бактерии, како MRSA и E. coli.
Нема доволно докази дека јаболковиот оцет помага при слабеење, но една студија од 2024 година покажала дека секојдневното консумирање може да ја намали телесната тежина, БМИ, како и нивото на гликоза, триглицериди и холестерол.
Како правилно да се консумира јаболковиот оцет?
Препорачаната доза е една до две лажици дневно, но може да се започне со една кафена лажичка и постепено да се зголемува. Се препорачува мешање со вода за полесно консумирање. Оцетот може да се пие пред или веднаш по оброк за подобро варење, а може да се користи и како прелив за салати.
Потенцијални ризици од консумирање јаболков оцет
Ако не се разреди, може да ја оштети слузницата на хранопроводникот и забната глеѓ. Исто така, може да предизвика дигестивни нарушувања и да го намали нивото на калиум во организмот, што може да влијае на ефектите на одредени лекови.
Иако јаболковиот оцет е безбеден кога се консумира правилно – разреден и во умерени количини – најдобро е да се консултирате со лекар за да бидете сигурни дека нема да предизвика несакани ефекти или да влијае на лековите што ги земате.
Извор: V-Online