Lifestyle
Ова е храната која ќе ве направи „по убави“
Наместо да купувате скапи ултрахидратациски креми или “antiage” пилинг, ѕирнете во фризидерот. Вашата исхрана може да влијае на тоа како ќе изгледате. Воведувањето на неколку разновидни хранливи производи во исхраната е едноставен, практичен и ефтин начин да се подобри вашиот изглед (ќе добиете сјај во очите, ќе спречите паѓање на косата или ќе го исчистите тенот)
Еве неколку производи од овошје и зеленчук кои ќе ве направат повеќе привлечни.
СПАНАЌ
Омилената храна на Попај нема да ви ги направи мускулите како во цртанот, но сепак спанаќот е богат со каротеноиди од лутеин и зеаксантин кои одлично влијаат врз чистотата на бојата на вашето око. Овој зелен производ кој е богат со железо е совршен за салати, кари и како додаток на стек.
ЈАЈЦА
Овие неисцрпни извори на енергија, често се идеална состојка на брзи и лесни вечери, ако сакате омлети и јајца на око. Меко-варени јајца се совршени за почеток на денот, а варените може да послужат и како додаток на сендвич. Јајцата се богати со железо, кој помага да се спречи опаѓањето на косата и губењето на сулфурот, што ја прави косата мека и мазна.
БАНАНИ
Ова овошје ја одржува вашата кожа да биде убава и еластична. Пушењето на цигари, на пример, сериозно ја нарушува еластичноста на кожата, а калиумот во бананите може да ви помогне и да се се ублажи тоа.
ЦРВЕНА ЗЕЛКА
Пурпурната боја што ја има овој зеленчук содржи многу сулфур и јод, кои се одлични за чистење на организмот. Чистата внатрешност значи дека телото нема токсини, кои потоа се рефлектираат на вашата кожа. Ако на пример имате акни, за вас поважно е да имате чист организам одвнатре, одколку да нанесувате секакви видови лосиони на лицето. Борете се на двата фронта.
ЦВЕКЛО
Ова е одличен сојузник во борбата да го зачуваме нашиот изглед. Коренот од цвеклото содржи бедатин, биоактивни агент кој помага во разложувањето на мастите. А сокот од цвеклото содржи еден вид на хлор кој помага при варењето на храната. Ако цеденото цвекло не ви делува вкусно, потрудете се барем да го јадете во природна состојба, како на пример салата.
МИСИРКИНО МЕСО
Мажите можеби не гледаат често во своите нокти. Но затоа жените ги забележуваат ноктите, забите, косата и ушите на мажите. Тие сакаат да знаат колку се грижите за себе и личната хигиена. Па, момци, не ја потценувајте важноста на здравите нокти. Добра вест: тоа е многу едноставно. Само бидете сигурни дека внесувате доволно вода и белковини. Но тоа не значи дека до крајот на животот да јадете само бифтек. Разновидната исхрана богата со овошје и зеленчук, особено оние со светли бои, е од суштинско значење за одржување на младиот изглед. Супата од мисирка е одличен почеток бидејќи на тој начин ќе внесете во себе и течност.
ГУАВА
Гуавата е богата со антиоксиданси, уништувачи на слободните радикали кои го нарушуваат изгледот на вашата кожа и поради кои можете да изгледате постари од тоа што сте сега. Дури и неморате да јадете гуава, ако не сте обожаватели. Само исцедете го сокот од гуавата во чинија, нанесете го на вашата кожа и потоа отстранете го. Гуавата е богата со витамин Ц.
Lifestyle
Едноставна промена во вашата дневна рутина може значително да влијае на вашиот крвен притисок
Се обидувате да го намалите крвниот притисок? Секој ден седете малку помалку и ќе видите резултати, велат експертите.
Новото истражување сугерира дека седењето помалку може да направи голема разлика кога станува збор за нашето здравје.
Минатиот месец во JAMA Open Network беше објавена студија која опфати 283 постари лица на возраст меѓу 60 и 89 години, кои беа поделени во две групи. Една од нив беше контролата.
Членовите на контролната група беа вклучени во десет состаноци со тренер кој им помогна да си постават цели за поздрав живот. Членовите на втората, таканаречена група за интервенција, добија стоечко биро и монитор што ги потсетуваше да прават паузи за време на продолженото седење.
Се покажа дека интервентната група го намали дневното време поминато во седечка положба за околу 32 минути, додека контролната група немаше промени во количината на седење. Исто така, крвниот притисок на испитаниците од интервентната група беше намален, што покажува дека само 30 минути помалку седење дневно може да го подобри кардиоваскуларното здравје.
Научниците заклучија дека кај популациите со поголем ризик од кардиоваскуларни болести и поврзани здравствени исходи, мали промени во шемите на седење се доволни за да се подобри нивниот крвен притисок.
/Index
Lifestyle
Дали е подобро да се пие топло или ладно кафе?
Сигурно секогаш сте се прашувале дали е поздраво да пиете ладно или топло кафе.
Резултатите од истражувањето покажале кога кафето е поефикасно, а кога посилно делува на организмот.
Постојат неколку начини за подготовка на ладно кафе.
Ладно кафе се прави со ладна вода за да се намали киселоста и има тенденција да биде помалку кисело и понежно за вашиот дигестивен систем.
Според една студија во „Scientific Reports“, топлото кафе има повеќе антиоксиданси од ладното кафе.
PH вредноста на топлото и ладното кафе е речиси иста и се движи од 4,85 до 5,13, поради што се препорачува постудено кафе за оние кои имаат стомачни проблеми, додека во други случаи подобро е да пијат топло кафе.
/B92
Lifestyle
Трик од 20 секунди кој открива дали чоколадото е вистинско
Кога станува збор за уживање во слатките, чоколадото е прво на листата на омилени јадења. Но, дали се уживаат во сите чоколади подеднакво, како да знаете дали консумирате вистинско или лажно чоколадо?
Постојат различни трикови со кои можете да откриете дали чоколадото што сте го купиле е квалитетно или не.
Ова зависи од начинот на кој се крши, како и од звукот што го прави.
При кршење на висококвалитетно чоколадо ќе се слушне силен звук, додека неквалитетното чоколадо ќе се рони. Внимавајте и на брзината со која се топи чоколадото. Чоколадите со поголем процент на какао путер се топат меѓу прстите, бидејќи путерот од какао има ниска температура на топење (се топи на температура од околу 35 Целзиусови степени).
„Доброто чоколадо не се топи веднаш, треба да биде стабилно и цврсто, да биде светло и сјајно, кога ќе го скршите до увото треба да слушнете појак звук на кршење. Друг трик за да проверите дали чоколадото е вистинско е тоа што додека го држите меѓу прстите и јадете, не треба да се стопи во вашите раце дваесетина секунди. Има уште една интересна работа, обидете се да го затнете носот и да јадете чоколадо, кога ќе почне да се топи во устата тргнете ја раката од носот и ќе почувствувате поинтензивен вкус на чоколадо“, изјави Александар Симиќ од компанијата Barry Callebaut.
Видови чоколади
Чоколадото е финален производ кој произлегува од преработката на семките од какао, од кои се добиваат основните суровини: какао маса, односно чоколаден ликер, какао во прав и какао путер. Покрај овие состојки, во одреден процент се соединуваат и млекото и шеќерот.
Присуството или отсуството на некои состојки, нивната различна количина и комбинација прават различни видови чоколади.
Ова се основните типови: црна, бела, млечна.
/Danas
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за среда (17 април)
-
Хороскоп8 часа
Хороскоп за четврток (18 април)
-
Магазин21 час
Социјалната мрежа X воведува претплата за нови корисници
-
Спорт1 ден
Фудбалските федерации во регионот, вклучувајќи ја и нашата дадоа своја безусловна поддршка за актуелниот претседател на УЕФА, Александар Чеферин
-
Магазин20 часа
Кинескиот одговор на ChatGPT достигна 200 милиони корисници
-
Магазин20 часа
Samsung Galaxy Z Fold 6 ќе биде потенок и полесен од Fold 5
-
Технологија2 дена
Незаменлив дел од нашите животи, 20 години „Gmail“
-
Автомобили2 дена
(ФОТО) Произведен последниот легендарен „Bizzarrini 5300 GT“ revival едиција