Следете не

Храна

Направете вкусна торта од нутела и бисквити

Објавено пред

на

Нутелата за многумина е омилениот крем, особено ако е состојка на омилената кремаста торта, која се прави многу брзо.

Сè што ви е потребно е …

За фил:

• 3 чаши слатка павлака

• 2 лажици шеќер

• 1/2 лажичка цимет

• 2 лажички екстракт од ванила

• 1/2 чаша нутела

За подлога:

• 150гр мелени бисквити

• 100гр путер

• Лажица какао

Подготовка:

Мелените бисквити измешајте ги со стопениот путер и какао. Добро промешајте ја смесата додека не се изедначи. Смесата ставете ја во калапот за печење и печете 10 минути на 170 степени.

Со миксер изматете ја павлаката, а потоа додадете го шеќерот, екстрактот од венила и цимет и повторно изматете. Додадете ја нутелата и лесно промешајте го филот со лажица.

Истурете го филот врз подлогата и ставете ја тортата во фрижидер за да се стврдне филот.

Магазин

Вкусна пита со јаболка и рогач

Објавено пред

на

Подготовка: 75 минути

Состојки:

  • 4 јајца
  • 250 г пченично брашно
  • 100 г путер
  • 200 г шеќер
  • 125 г мелен рогач
  • 1 лажица гриз
  • 100 мл млеко
  • 4 јаболка
  • 100 г мед

Начин на подготовка:

  1. Измешајте го брашното, едно јајце, една жолчка, шеќерот и путерот во кратко тесто. Оставете го тестото да одмори.
  2. Во меѓувреме, подгответе ја смесата со рогач: измешајте го мелен рогач со остатокот од шеќерот, млекото, јајцата и гризот до изедначена смеса.
  3. Излупете ги јаболката, исечете ги на половини и извадете ги семките.
  4. Расукајте го тестото и ставете го во калапот за пита, подигнувајќи ги страните. Прелијте ја смесата со рогач врз тестото.
  5. Јаболката исечкајте ги на тенки кришки и наредете ги одозгора.
  6. Печете ја питата во загреана рерна на 170°C околу еден час.
  7. Кога питата ќе се испече, извадете ја од рерната и премачкајте ја со мед.

Совет за сервирање: Послужете со малку шлаг и чоколадни струготини по желба.

Прочитај повеќе...

Lifestyle

3 зачини кои можат негативно да влијаат на телото! Често ги користите, а не знаете дека можат да бидат штетни

Објавено пред

на

Солта е една од намирниците со која е важно да се внимава.

Многу луѓе не размислуваат за тоа, но зачините всушност можат да имаат различни ефекти врз вашето здравје. Секако, тоа зависи од количината и начинот на консумирање, па ако е несоодветна, може да доведе дури и до влошување.

Повеќето луѓе ги користат овие три зачини речиси секој ден, а прекумерното консумирање доведува до несакани ефекти.

Лути зачини

Луѓето кои имаат чувствителен стомак или гастроинтестинални заболувања (гастритис) може да имаат дополнителни проблеми како што се иритација, па дури и појава на хемороиди доколку често користат лути зачини.

Сол

Технички гледано, солта не е зачин, туку минерал, но се користи секој ден за зачинување на храната. Нејзиното прекумерно консумирање доведува до разни проблеми како што се ризикот од кардиоваскуларни заболувања и зголемување на крвниот притисок.

Мускатов орев

Многумина не знаат дека оваа храна, во големи количини, всушност може да биде токсична и да предизвика симптоми како што се дезориентација, халуцинации и симптоми слични на мамурлак.

Сепак, треба да се истакне дека иако овие зачини, кога се консумираат во прекумерни количини, можат да имаат негативни ефекти, кога се користат во умерени количини можат да бидат дел од здравата исхрана.

/Informer

Прочитај повеќе...

Магазин

Дали знаете зошто швајцарските сирења имаат дупчиња?

Објавено пред

на

Швајцарското сирење секогаш се опишува како сирење со дупчиња. Има цврсто тело и орев, но сладок вкус. Исто така, има многу малку сол во споредба со другите сирења, вели др. Марк Џонсон, истакнат научник во Центарот за истражување на млечни производи на Универзитетот во Висконсин.

Првпат е направен во 14 век во Швајцарија, поточно на Алпите.

„Тоа беше тврдо сирење кое имаше долг рок на траење и лесно можеше да се транспортира по планините каде што се произведуваше. Денес, пак, терминот швајцарско сирење не се однесува на тоа од каде доаѓа сирењето, туку на видот на сирењето, на тоа како се произведува сирењето – објасни тој.

„Производителите на сирење додаваат посебна бактерија наречена Propionibacterium shermanii. Оваа бактерија ферментира млечна киселина и произведува јаглерод диоксид. Јаглерод диоксидот се собира на одредени места во сирењето и создава големи меурчиња. Ниту едно друго сирење не ја користи оваа култура, освен швајцарското и другите верзии на швајцарско сирење, како што се baby Swiss, Maasdam, Jarlsberg и Emmentaler“, објаснува др. Марк Џонсон.

Можете ли да купите швајцарско сирење без дупки?

„Швајцарското сирење без дупки се нарекува „слепо швајцарско“, но тоа се смета за недостаток. Ако видите сирење означено со швајцарско кое нема дупки, тоа не е вистинско швајцарско сирење и нема да го има вкусот или текстурата што ја барате“, објасни тоj

/rd.com.

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хороскоп5 минути

Хороскоп за сабота (23 ноември)

ОВЕН Ако одлучите да бидете тврдоглави и да се препуштите на размислување за минатото, само ќе губите време што всушност...

Временска прогноза5 часа

Ладниот бран се поблиску до нашата држава, ова се последните метео вести

Попладнево во Македонија на повеќе места дува силен ветер, над 60/70 км/час. Особено во Битола истиот носи кровови, а има...

Автомобили6 часа

(ВИДЕО) Audi го претстави својот нов продукт, станува збор за моделот „Q6 e-tron Sportback“

Новиот Audi Q6 e-tron Sportback доаѓа како купе, но во SUV варијанта, што е се попопуларен сегмент кај купувачите на...

Временска прогноза14 часа

Попоски: Продолжува силниот ветер (90 км/ч), врнежи од дожд, а утре снег

Под влијание на голем влажен бран од запад и од северозапад, полека од западните предели на Македонија започнуваат врнежи од...

YouTube Live Stream23 часа

„Bitcoin“ ги премина сите бариери, нова шок вредност денеска..

Биткоинот ја проби границата од 98.000 долари вчера, поставувајќи нов рекорд, додека инвеститорите продолжуваат да ја слават победата на Доналд...

Фчерашни новости1 ден

Хороскоп за петок (22 ноември)

ОВЕН Не се вознемирувајте премногу ако некој ве разочара утрово. Сочувството, разбирањето и општата помош што сте подготвени да им...

Култура1 ден

Свештената Бигорската Обител го славеше благодатното соединување со светлината на светите ангелски чинови, предводени од непобедливиот Архистратиг Михаил

Благословеното пристаниште на небесната радост, Свештената Бигорската Обител, во изминатото ноќеденство со особена радост и чест го славеше благодатното соединување...

Спорт1 ден

Грујоски главен во Струмица, Ставрев ќе суди во Скопје – ова се судиите кои ќе ја делат правдата во 15-то коло во првата македонска фудбалска лига в недела

Фудбалската федерација на Македонија ги истакна судиите кои ќе го судат 15-тото коло во првата македонска фудбалска лига во недела....

Временска прогноза1 ден

Од утре нашиот регион ќе биде под дождлив бран уште од претпладне, додека истиот ќе се проширува и во вечерните часови – ова се најновите метео информации

Под влијание на нов голем влажен воздушен бран од запад и од северозапад, утре (петок) од претпладневните часови од запад...

Кичево1 ден

Во пресрет на новогодишните празници „Intellect Education“ од Кичево организира „Новогодишна магична работилница“ – каде со креативноста на вашите деца ќе создаваат производи

„Intellect Education“ од Кичево организира магична Новогодишна работилница „Santa’s Little Helpers“. Во четврток на 12-ти декември со почеток од 18...

НАЈЧИТАНИ