Занимливости
Дали стварно може да се заразите со седење на WC школка?

WC школка важи за едно од најнечистите површини во домот, но бројните студии покажаледека поголема закана за човековото здравје се даските за сечење, кваките, пешкирите за бришење раце…
Колкав е ризикот навистина да се заразиме со седење на WC школката? Микробиолозите тврдат дека ризикот е еднаков на нула.
Професор по микробиологија од универзитетот во аризона, Чарлс Герба тврди дека даските во тоалетот се најчистите места бидејќи поради стравот од инфекции најчесто се дезинфицираат и се чистат
Даските за сечење на кои се работи во кујната, на својата површина имаат 200 пати повеќе фекални бактерии (како Есчеричие коли) отколку даската од WC школката.
Бактериите тешко преживуваат на сува, ладна, пластична површина каква што е оваа даска. Тие бактерии, ако ги има, мора некако да најдат пат во телото. Мора да постои некоја отворена рана. Тоа што треба да загрижува е фактот дека многу луѓе не ги мијат рацете после завршување на работата во тоалетот.
Ако се плашите од страшни инфекции поради седење на даската од WC школката, станува збор за параноја, кажуваат докторите и микробиолозите.
“Попрво ќе умрете од нездравиот начин на живот, нездравата храна и статичниот живот, отколку од преносот на зараза поради даската во тоалетот” тврди професорот Гилберст од универзитетот во Чикаго, пишува The Verde.
“Нашиот мозок е склон да се ослонува на инстинкт кога проценува ризик” тврди Давид Ропеик, консултант за перцепција на ризикот. Ризикот не е научна формула или статистички број. Важно е како се чувствуваме. Ако нешто ни е одбивно ќе се обидеме да го избегнеме.
Ирационалниот страв од WC школката е пример за тоа како нашите мозоци се темелат на емоции кога перцепираат ризик, заклучуваат експертите
Занимливости
Неколку работи кои треба да ги знаеме пред да купуваме леб

Веројатно знаете барем едно лице кое се откажало од јаглени хидрати за да ја изгуби телесната тежина. Но, вие не мора да кажете „не“ на тостови и сендвичи за да видите како вашите бројки на вагата се движат во вистинската насока.
Во реалноста, ако се држите до цели житарици, лебот може да биде здрав дел од урамнотежена исхрана бидејќи има вредни хранливи состојки и може да содржи влакна што можат да бидат добри за вас, пишува WeightWatchers.
Што е толку супер кај целите зрна? Целите зрна имаат повеќе здравствени придобивки: луѓето кои дневно консумираат најмалку три порции житарици од цели зрна имаат помал ризик од дијабетес и срцеви заболувања. Што да барате?
Повеќето продавници за леб во супермаркетите се преполни со различни опции, па затоа е многу важно внимателно да го прочитате пакувањето. Најдобро место за почеток е листата на состојки, каде што основните состојки се наведени според количината од најмногу до најмалку. Всушност, најдобро е да земете леб со цели зрна. Понекогаш е тешко да се одреди, но во идеален случај барајте 16 грама цели зрна кај лебот.
Што да избегнувате? Кога ја читате етикета, избегнувајте леб направен од “бело брашно”, “збогатено бело брашно” или “пченично брашно”. Сите три термини укажуваат на тоа дека зрното е рафинирано, односно дека му се одземени хранливите материи.
Без да го прочитате пакувањето, тешко е сигурно да знаете точно што добивате со пекарскиот леб. Но, постојат неколку правила: Барајте леб од цела пченица. Прашајте дали можете да го фатите лебот пред да го купите и ако почувствувате дека лебот е како воздух, не го купувајте. Општо земено, колку е покрупен лебот, толку е поголема содржината на целото зрно.
/denar
Занимливости
Колкави плати земаат професионалните „MotoGP“ возачи, според последните информации за 2022-ра година

Секогаш незгодната тема е платата на MotoGP возачите. Некој би рекол недоволно со оглед на ризикот што го преземаат при секое излегување на патеката. Не размислуваме само за ризикот од смрт, туку и за повредите кои можат засекогаш да ги отстранат од моторните спортови.
Возењето на возачите од мотоспортот обично значи дека тие остануваат без занает во нивните раце. Причината лежи во тоа што речиси сите момчиња и девојчиња од мали нозе се занимаваат со мото спорт, па добар дел од нив не го завршиле целосно образованието.
Лавината околу платите започна кога ДОРНА официјално објави дека годинава ќе се одржат 42 трки, односно по две трки по тркачки викенд. Воведувањето на спринтерски трки го зголемува ризикот за возачите и бара дополнителен напор од нив (да бидат физички поподготвени итн.). Бидејќи ДОРНА е иницијатор на дополнителните трки, тимовите побараа ДОРНА да ги сноси трошоците за зголемување на платите.
Во виорот на овие настани, La Gazzetta dello Sport ги претстави платите што ги добија возачите на MotoGP во 2022 година. Ве молиме имајте предвид дека бројките што ги гледате се веројатно само сумите што возачите ги добиваат од тимовите за кои возат. Вкупната заработка е секако поголема, бидејќи возачите имаат приходи и од спонзори.
Плати на возачите на MotoGP за 2022 година (возач: износ во евра):
Марк Маркез: 12.500.000
Маверик Вињалес: 10.000.000
Фабио Квартаро: 6.000.000
Џоан Мир: 6.000.000
Франческо Бањаја: 5.000.000
Какви суми добиваат Еспаргаро, Морбидели, Жарко и други, погледнете овде.
/nova
Занимливости
Сте сѐ запрашале ли дали кивите можат да се јадат како јаболката со се кора?

Една од омилените состојки на витаминското смути и совршен додаток на лути маргарити е специфичното овошје киви.
Меѓутоа, многумина го избегнуваат поради чистење, бидејќи може да одземе многу време, ако не сте вешти во тоа. Така се дошло до поставување на прашањето- дали ова овошје може да се јаде како јаболко? Едноставно да го измиете и веднаш да почнете да го јадете заедно со кората, и не би ви одземало многу време. Одлучивме да дознаеме дали е тоа можно.
Дали кивите може да се јадат со кора? Се разбира. Кората на кивите е целосно јадлива и заедно со месото на овошјето дополнително внесува хранливи материи во организмот. Многу ги јадат така затоа што е ефикасно и брзо, а покрај тоа и една студија открила дека во кората се наоѓаат двојно повеќе влакна отколку во самото месо.
Дали е вкусно? Косата на кората е „големо не“ за многу луѓе, додека други велат дека ситуацијата е слична како кај праската. Што се однесува на вкусот, го има истиот како и месото на овошјето!
Како да се јаде? Едноставно измијте го и гризете како јаболко или целиот плод ставете го во блендер при правење на смути. Се разбира, секогаш со помош на крпа или нож можете да ги отстраните малите влакна, ако ви сметаат.
Сега го знаете одговорот, но, дали ќе пробате да изедете цело киви со кора?
/denar
-
Скопје1 ден
Кичевчанка во Скопје пријавила дека таксист недолично се однесувал и ја допирал по телото
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за недела (29 јануари)
-
Автомобили4 часа
Истакнат списокот на автомобили од кој сопствениците биле најмногу задоволни, „Dacia“ високо на врвот…
-
Временска прогноза1 ден
Попоски: Рана најава за снежни врнежи, дали февруари ќе биде снежен месец?
-
Македонија7 часа
Викендов во акциска на СВР Охдид санкционирани 10 возачи кои возеле под дејство на алкохол
-
Здравје и убавина1 ден
Истражување покажало дека трчањето го продолжува животот
-
Занимливости1 ден
Колкави плати земаат професионалните „MotoGP“ возачи, според последните информации за 2022-ра година
-
Мобилни уреди9 часа
Новото чудовиште од Samsung, серијата Galaxy S23 ќе го добие првиот модел на издржливо стакло „Gorilla Glass Victus“