Свет Случувања

Почина Стивен Хокинг

Светски познатиот физичар, Стивен Хокинг, почина во 76 година од животот, во својот дом во Кембриџ, пренесе ББС.

Хокинг дипломирал физика на Оксфорд, потоа со темата за релативност докторирал на Кембриџ кадешто ја продолжил својата професионална академска кариера.

 

Како студент добил прогресивна невроматична болест, која го онеспособува движењети и зборувањето.

Имал дијагноза за АЛС-амиотрофична латерална склероза, од 21 година од животот, и иако му дале мали шанси дека ќе преживее, тој до својата 76 година беше активен и со јавноста комуницираше со помош на компјутерски синтетизатор на гласот.

Стивен Хокинс ја победи оваа тешка и неизлечива болест, што многумина го сметаат како чудо на природата, и речиси 5 децении продолжи да дава драгоцен придонес во физиката, математиката и науката.

Close
error: Содржините се забранети за копирање!