Живот Забава

Се плашите од забар? Оваа направа ќе ја обожавате! (ВИДЕО)

Добра вест за сите што се плашат да одат на заболекар. Научниците направиле уред кој безболно го решава проблемот со кариесот.

Станува збор за плазма четкичка, која за помалку од 30 секунди ги уништува бактериските слоеви на забите и ја менува површината на забите при што се овозможуа пломбите подобро да лежат а со тоа се зголемува и трајноста на пломбата, пренесува Gizmodo.
 
Освен што научниците од Универзитетот во Мисури ја елиминирале болката со овој нов уред, истакнале дека нивната плазмена четкичка е економски исплатлива, бидејќи ќе заштеди при процесот на ставање на пломби.
 
Пломбите кои се ставаат по употребата на плазма четкичката, имаат за 60% поголема трајност и позитивно влијание на забот.
 
Следната година плазмената четкичка траба да почне да се тестира и на луѓе, а се очекува во 2013 година да биде одбрена од американската агенција FDA.