Следете не

Храна

За денес направете неодолива посна торта со нескафе

Објавено пред

на

Состојки:

  • 100 гр шеќер
  • 100 гр маргарин
  • 100 мл вода
  • 2 гр нескафе
  • 300 гр брашно
  • 1 кесичка прашок за пециво

Состојки за фил:

  • 700 мл вода
  • 200 гр шеќер
  • 8 гр нескафе
  • 7 лажици густин
  • 250 гр маргарин
  • 400 гр посен крем шлаг

Начинот на подготовка погледнете го во видео рецептот на Милица Михаиловиќ:

Lifestyle

Како да ги загреете тестенините и да ги одржувате вкусни, дури и во микробранова печка

Објавено пред

на

Понекогаш се случува да зготвите премногу тестенини за ручек или вечера, па да имате остатоци за следниот ден. Тестенините можат да бидат исто толку вкусни и следниот ден ако се загреат на правилен начин.

Ако често се случува вашите тестенини да станат суви и кашести по повторното загревање, со неколку совети од готвач, оваа ситуација лесно може да се избегне и тестенините повторно ќе бидат вкусни.

Што се случува со тестенините по готвењето?

Процесот на готвење тестенини ги извлекува скробовите, а кога ќе се оладат, тие поминуваат низ процес на ретроградација на скроб. Тоа значи дека скробот формира структура слична на гел која ќе се зацврсти кога тестенините ќе се оладат. Како резултат на тоа, тестенините можат да станат „гумени“ или кашести, што се должи на премногу вода.

Како правилно да ги загреете тестенините?

Еден од најдобрите начини да ги загреете тестенините и да ги задржите вкусни е да ги загревате како зеленчук. Во тенџере ставете малку вода, само да го покрие дното, и додајте една или две лажици маслиново масло (во зависност од количината на тестенини). Потоа додадете ги тестенините и варете ги на средна топлина, постојано мешајќи, околу 3 до 5 минути или додека не се загреат. Овој метод ќе ги остави тестенините жешки, но сè уште цврсти, а не кашести.

Што ако користите микробранова печка?

Микробрановата печка не е најдобриот избор за повторно загревање на тестенини, бидејќи топлината може да ја вшмукува влагата од храната, а тестенините стануваат суви и неапетитни. Ако микробрановата печка е вашата единствена опција, готвачот советува да додадете малку вода пред загревање. Водата ќе помогне да се одржат тестенините доволно хидрирани за да ја издржат високата температура на микробрановата печка, без да станат премногу влажни.

Извор: RadioSA

Прочитај повеќе...

Магазин

Вкусна пита со јаболка и рогач

Објавено пред

на

Подготовка: 75 минути

Состојки:

  • 4 јајца
  • 250 г пченично брашно
  • 100 г путер
  • 200 г шеќер
  • 125 г мелен рогач
  • 1 лажица гриз
  • 100 мл млеко
  • 4 јаболка
  • 100 г мед

Начин на подготовка:

  1. Измешајте го брашното, едно јајце, една жолчка, шеќерот и путерот во кратко тесто. Оставете го тестото да одмори.
  2. Во меѓувреме, подгответе ја смесата со рогач: измешајте го мелен рогач со остатокот од шеќерот, млекото, јајцата и гризот до изедначена смеса.
  3. Излупете ги јаболката, исечете ги на половини и извадете ги семките.
  4. Расукајте го тестото и ставете го во калапот за пита, подигнувајќи ги страните. Прелијте ја смесата со рогач врз тестото.
  5. Јаболката исечкајте ги на тенки кришки и наредете ги одозгора.
  6. Печете ја питата во загреана рерна на 170°C околу еден час.
  7. Кога питата ќе се испече, извадете ја од рерната и премачкајте ја со мед.

Совет за сервирање: Послужете со малку шлаг и чоколадни струготини по желба.

Прочитај повеќе...

Lifestyle

3 зачини кои можат негативно да влијаат на телото! Често ги користите, а не знаете дека можат да бидат штетни

Објавено пред

на

Солта е една од намирниците со која е важно да се внимава.

Многу луѓе не размислуваат за тоа, но зачините всушност можат да имаат различни ефекти врз вашето здравје. Секако, тоа зависи од количината и начинот на консумирање, па ако е несоодветна, може да доведе дури и до влошување.

Повеќето луѓе ги користат овие три зачини речиси секој ден, а прекумерното консумирање доведува до несакани ефекти.

Лути зачини

Луѓето кои имаат чувствителен стомак или гастроинтестинални заболувања (гастритис) може да имаат дополнителни проблеми како што се иритација, па дури и појава на хемороиди доколку често користат лути зачини.

Сол

Технички гледано, солта не е зачин, туку минерал, но се користи секој ден за зачинување на храната. Нејзиното прекумерно консумирање доведува до разни проблеми како што се ризикот од кардиоваскуларни заболувања и зголемување на крвниот притисок.

Мускатов орев

Многумина не знаат дека оваа храна, во големи количини, всушност може да биде токсична и да предизвика симптоми како што се дезориентација, халуцинации и симптоми слични на мамурлак.

Сепак, треба да се истакне дека иако овие зачини, кога се консумираат во прекумерни количини, можат да имаат негативни ефекти, кога се користат во умерени количини можат да бидат дел од здравата исхрана.

/Informer

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Lifestyle46 минути

Дали ја држите чашата за вино правилно? Еве зошто е важно

Многумина уживаат во чаша вино по долг ден, но малкумина размислуваат за начинот на кој ја држат. Според експертите, правилното...

Lifestyle50 минути

Пет работи што никогаш не треба да ги правите на празен стомак

Она што прво го внесувате во организмот наутро не само што влијае на вашиот ден, туку и на целокупното здравје....

Магазин52 минути

DeepSeek го освојува светот: Отворениот AI, Google и NVIDIA во криза!

Појавата на новиот асистент со вештачка интелигенција од Кина – DeepSeek – предизвика големи промени на глобалната технолошка сцена. Најдобар...

Магазин55 минути

Sony го прекинува производството на Blu-ray дискови, MiniDiscs и MiniDV касети

Sony најави дека ќе престане со производството на неколку видови медиуми за снимање видео и аудио содржина, вклучувајќи ги Blu-ray...

Магазин58 минути

Nvidia: Конекторите за напојување на RTX 50 се безбедни

Компанијата Nvidia уверува дека графичките картички од серијата RTX 50 нема да се соочат со проблеми со топење на конекторите,...

Временска прогноза2 часа

На повидок краткотрајна пролет, температури во пораст до 20°C

Денес и утре (31 јануари и 1 февруари) во Македонија ќе има многу повеќе сончеви периоди и ќе биде невообичаено...

Хороскоп13 часа

Хороскоп за петок (31 јануари)

ОВЕН Вашиот најголем непријател овие дена ќе биде здодевноста и мрзеливоста на работа. Обидете се што побрзо да се грижите...

Спорт13 часа

(ВИДЕО) Домаќинот Хрватска со победата над „големата“ Франција ќе игра во големото Финале!

Хрватската машка ракометна репрезентација се пласираше во финалето на Светското првенство, откако во преполната сала во Загреб ја совлада Франција...

Спорт13 часа

ФФМ организираше семинар за медицински лица, како и практични вежби на фантоми од медицинскиот симулациски центар

Фудбалската федерација на Македонија го спроведе годишниот семинар за доктори и физиотерапевти на тема „Ургентни состојби и траума во фудбалот“....

Кичево14 часа

Учесници, спонзори, помагатели, фирми и луѓе со големо срце кои дадоа свој придонес за мега спектакуларниот кичевски „Хуманитарен Божиќен Базар“

Почитувани граѓани, изминува месец јануари, но емоциите од „Божиќниот Базар“ кој се одржуваше традиционално по 4 пат на градскиот плоштад...

НАЈЧИТАНИ