Lifestyle
Без него се чувствуваме болно: 8 знаци дека ви недостига овој важен витамин
Витаминот Д е исклучително важен бидејќи има силни ефекти на неколку системи во телото.
За разлика од другите витамини, витаминот Д функционира како хормон, а секоја ќелија во вашето тело има рецептор за него.
Недостигот на овој витамин е многу чест, а се проценува дека околу милијарда луѓе ширум светот имаат ниско ниво на овој витамин во крвта.
Лицата со недостаток на витаминот Д често имаат светла кожа, изгледаат постаро, дебели се, не јадат многу риба и млечни производи, престојуваат во затворено.
Ова се некои од симптомите при недостаток на витамин Д.
Често сте болни
Уморни сте
Имате болки во коските и грбот
Депресија
Слабо зараснување на рана
Губење на косата
Болки во мускулите
Пропаѓање на коските
Lifestyle
Температурата на водата и нејзиното влијание врз вкусот на кафето: Што треба да знаете?
Подготовката на совршена шолја домашно кафе може да изгледа како наједноставната работа, но за оние кои навистина уживаат во богатиот вкус и арома, секој детаљ при подготовката е важен. Малите грешки кои ги правиме често нè лишуваат од вистинското задоволство, а една од нив се однесува на најважниот елемент – температурата на водата.
Затоа се поставува прашањето: како да го направите тоа совршено домашно кафе? Експертите даваат едноставен одговор на ова прашање, објаснувајќи на што треба да внимавате при готвењето на овој, за многумина, „магичен“ пијалок.
Работата е во тоа што многу луѓе прават истата грешка секој ден – додаваат мелено кафе во свежо зовриена вода. Турските експерти за кафе предупредуваат дека оваа практика ги уништува скапоцените ароми на кафето и го предизвикува тој непријатен, горчлив вкус. Постои едноставно решение кое може драматично да го подобри квалитетот на вашата омилена шолја кафе, велат од Weaver’s Coffee & Tea.
Температурата на водата е пресудна за добро кафе
Зошто температурата на водата е толку важна за добро турско кафе? Идеалната температура на водата за правење кафе е помеѓу 90 и 96 степени. Кога водата врие, нејзината температура е околу 100 степени, што е превисоко за оптимално извлекување на вкусовите од кафето. Премногу топла вода буквално го „пече“ кафето, ги уништува финие ароми и ослободува премногу горчина. Ова е причината зошто многу луѓе мислат дека кафето мора да биде горко, а тоа всушност не е така.
Како да сварите совршено домашно кафе?
Откако водата ќе зоврие, треба да почекате околу 30 секунди пред да го додадете кафето. Овој краток период овозможува водата да се олади до идеалната температура за извлекување на аромите, додека задржува доволно топлина за оптимално ослободување на вкусот. Исто така, треба да се напомене дека квалитетот на водата значително влијае на вкусот на кафето.
Бидејќи составот на водата варира од место до место, експертите препорачуваат употреба на филтри за прочистување. Водата со бигор може да резултира со горчлив вкус и акумулација на бигор во машините за кафе.
Извор: Blic
Lifestyle
Како лесно да ја отстраните дамката од црвено вино на тепих без да користите хемикалии
Случајно истурено црвено вино на тепих или кауч може да изгледа како катастрофа, но со правилните чекори и природни производи, можете да ја отстраните дамката без проблем. Следете ги овие едноставни совети и уживајте во чистиот дом без стрес!
1. Не паничете! Не е крај на светот ако се случи оваа несреќа. Најважно е да останете смирени и да не дозволите да паничите. Има многу едноставни начини да ја отстраните дамката без да користите хемикалии.
2. Разберете што предизвикува дамката Црвеното вино содржи два главни компоненти кои предизвикуваат дамки: танини и хромогени. Танините се причина што виното се ‘запечатува’ во материјалите, а хромогените ја даваат длабоката црвена боја. Овие два компоненти ги прават дамките особено видливи.
3. Што ви е потребно? За да ја отстраните дамката, ќе ви бидат потребни:
- Сол
- Ладна вода
- Еден голем сад
- Цедалка
- Штипки за алишта
4. Техника 1: Сол и ладна вода Според Линзи Кромби, попознатата Кралица на чистотата, солта и ладната вода се моќен состав за отстранување на дамките од црвено вино. Еве како:
- Прво, ставете го засолената вода на дамката веднаш по инцидентот.
- Оставете ја да отстои некое време, за да дозволите на солта да ја апсорбира дамката.
- Ако е потребно, додадете малку повеќе сол и повторете го процесот.
5. Техника 2: Врела вода Ако дамката е од свежо вино, можете да ја отстраните користејќи врела вода:
- Наполнете котел со вода и доведете ја до вриење.
- Земете голем сад и поставете цедалка над него, а потоа поставете ја извалканата ткаенина над цедалката.
- Истурете ја топлата вода од котелот преку ткаенината и гледајте како дамката исчезнува.
6. Не тријте! Експертите од La Cremo советуваат да избегнувате триење на дамката. Триењето може да ја прошири дамката и да го турне виното подлабоко во ткаенината. Наместо тоа, нежно тапкајте со чиста крпа или сунѓер.
7. Додатни совети
- Ако дамката не исчезне со овие методи, можете да користите професионални средства за чистење на дамки, но природните методи често даваат одлични резултати.
- Погрижете се да ја исушите ткаенината со воздух или нежно потпора.
Со овие едноставни чекори, можете да ја спасите вашата облека или тепих од дамка од црвено вино и да уживате во празничните моменти без стрес!
Извор: Vecernji
Lifestyle
Варениот џин – празничен пијалок што ги загрева душата и сетилата
Варениот џин е идеален зимски пијалок кој ќе внесе топлина и празнична магија во вашиот дом. Лесен за подготовка, овој ароматичен пијалок ќе ги израдува вашите гости и семејството за време на студените денови.
Состојки
- 2 dl сок од јаболко
- Еден прстен од портокал
- Цимет
- Каранфилче
- Морско оревче
- 0,1–0,2 dl џин (по желба)
- Шеќер или мед (по вкус)
Подготовка
- Во тенџере, загрејте го сокот од јаболко заедно со прстенот од портокал и зачините (цимет, каранфилче и морско оревче).
- По желба, додадете шеќер или мед за да ја прилагодите сладоста на вашиот пијалок.
- На крај, додадете го џинот и оставете го да се загрее, но без да зоврие.
Совет:
Сервирајте го пијалокот топол во шолји или стаклени чаши отпорни на топлина, украсен со стапче цимет или парче портокал.
Уживајте во оваа празнична топлина со пријателите и семејството!
Извор: Informer
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за вторник (24 декември)
-
Кичево4 часа
Без електрична енергија моментално Кичево, с.Лавчани, Подвис, превој Стража
-
Спорт1 ден
Со одлука на новоизбраниот претседател Омерагиќ, Ѓорѓи Христов назначен за технички директор во Фудбалската федерација на Македонија
-
Автомобили1 ден
(ВИДЕО) Лада Нива „Sport“ крена во производство
-
Македонија1 ден
ЈП Македонија Пат состојба на патиштата до 12:00ч
-
Хороскоп1 час
Хороскоп за среда (25 декември)
-
Автомобили2 дена
Најбезбедни автомобили во Европа: Листата за 2024 година
-
Автомобили2 дена
Каде да се постават синџирите за снег на возила со погон на четири тркала?