Следете не

Здравје и убавина

Неколку навики кои ви предизвикуваат подуеност во стомакот

Објавено пред

на

„Пуштањето гасови“ е оддувување на вишокот воздух и гас кои се наоѓаат во дигестивниот трактат.
Оваа појава не ја наоѓа својата причина само во храната која ние ја консумираме, туку и во некои секојдневни навики кои ги практикуваме без да знаеме дека истите предизвикуваат подуеност во стомакот.
Еве неколку причини кои гарантирано влијаат во појавата на стомачна подуеност и нелагодност.
1) ЧЕСТО ЏВАКАТЕ МАСТИКИ
Многумина џвакаат мастики помеѓу оброците, но кога тоа се прави се голта и воздух кој знае да ги подуе цревата. Покрај тоа, повеќето мастики содржат шеќерни алкохоли кои предизвикуваат гас и подуеност, а оние кои се без шеќер содржат сорбитол кој исто така предизвикува стомачни проблеми.
2) ЈАДЕТЕ МНОГУ БРЗО
Нутриционистите велат дека варењето на храната започнува во устата, а не во желудникот. Кога добро ја џвакаме храната, таа не само што се ситни со што многу полесно се вари, туку и се меша со плунката и специјализирани ензими кои ја разложуваат. Кога јадеме премногу брзо и храната ја голтаме недоџвакана се испушта голем дел од тој процес со што стомакот се оптоварува за да ја свари, што доведува до создавање гас.
3) ЧЕСТО ПИЕЊЕ СО ЦЕВЧЕ
Секојпат кога пиете со цевка (на пример утринско смути), пред течноста во организмот прво навлегува воздух.
4) КОНСУМИРАТЕ ХРАНА ПРЕБОГАТА СО ВЛАКНА
Растителните влакна помагаат да чувствуваме ситост и да губиме килограми, а промовираат и подобро здравје на срцето. Меѓутоа, пречесто консумирање на храна која ги содржи предизвикува подуеност. Исто така, многу голем дел од спакуваната храна е зајакната со инулин, форма на влакна кои стомакот тешко ги вари.

Здравје и убавина

Дали луѓето со висок крвен притисок можат да пијат кафе?

Објавено пред

на

Фото: Unsplash

Иако нашироко се верува дека кафето го зголемува крвниот притисок, не постои истражување кое потврдува дека тоа е вистина.

Експертите од Германското здружение за срце велат дека можете без страв да пиете најмалку четири шолји дневно, дури и ако страдате од висок крвен притисок. Тие истакнуваат дека не постојат научни докази дека кофеинот е лош за хипертензија.

Кафето може да го подигне крвниот притисок за кратко време бидејќи кофеинот го стимулира кардиоваскуларниот систем и го забрзува пулсот, но тоа обично се случува доколку не сте навикнати на кофеин.

Покачувањето на крвниот притисок е помало кај луѓето кои редовно пијат кафе. Овој ефект се јавува по редовно пиење кафе една до две недели, се вели во соопштението на Германското здружение за срце.

Тоа важи и за зелениот и црниот чај, со оглед на тоа дека и тие се стимуланси.

Сепак, треба да пробате ограничено пиење, што е максимум 400 милиграми кофеин дневно доколку размислувате за здравјето на срцето, велат од ова здружение.

Тоа е сигурно повеќе отколку што повеќето луѓе веројатно ќе пијат – околу четири до пет шолји филтер кафе на ден.

Ако планирате да го измерите крвниот притисок, направете го тоа пред да конзумирате кафе или околу 30 минути потоа, за да бидете сигурни дека тоа нема да влијае на мерењето.

Во меѓувреме, обидете се да ги избегнувате таблетите со кофеин, советуваат од оваа асоцијација, бидејќи тие можат негативно да влијаат на крвниот притисок.

/n1info.com/

Прочитај повеќе...

Здравје и убавина

Овој рецепт за само три дена ги чисти вашите бели дробови

Објавено пред

на

Никој од нас нема време да ги примени комплицираните режими на исхрана кои се неопходни за чистење на организмот. Затоа ви го претставуваме методот кој ќе ви помогне да ги исчистите белите дробови за само три дена.

Многу луѓе никогаш во животот не запалиле цигара а имаат проблем со белите дробови, додека други се пушачи и по 30-40 години, а ги немаат тие проблеми.

Изгледа дека се е индивидуално, но цигарите сепак допринесуваат за лошата состојба на белите дробови. Овој метод им е повеќе потребен на пушачите, но без разлика дали сте пушач или непушач, сигурно ќе ви годи да ги исчистите белите дробови од токсини.

Еве како да го направите тоа за само три дена.

Два дена пред овој процес би требало да престанете да конзумирате млечни производи, а вечерта пред првиот ден од режимот, испијте шолја билен чај пред спиење.

Тоа ќе помогне за вашите црева да се ослободат од токсините, што е значајно за белите дробови да не бидат преоптоварени во текот на процесот на детоксикација.

Постапка:

Исцедете два лимони во 300 милилитри вода и испијте ја пред појадок.

Испијте 300 милилитри сок од грејпфрут или ананас. Овие сокови содржат природни антиоксиданси кои се важни за здравјето на белите дробови.

Меѓу појадокот и ручекот испијте 300 милилитри чист сок од моркови. Тоа ќе помогне за да се зголеми алкалноста на крвта.

Во текот на ручекот треба да испиете 400 милилитри сок богат со калиум. Калиумот е клучен елемент за чистење на белите дробови. Рецептот за овој сок следува во продолжение.

Рецепт:

Во соковник исцедете 350 грама пашканат, 350 грама зелени пиперки, 200 грама поточарка и 350 грама краставици. Тоа би требало да биде мерката за околу 400 милилитри сок.

На крајот, пред спиење треба да испиете 400 милилитри сок од брусница.

Покрај овие сокови, треба да водите сметка и да вежбате во текот на тие денови, доволно да спиете, а можете да направите и топла купка барем 20 минути дневно за да ја зголемите детоксикацијата.

Овој режим можеби е малку напорен, но за само три дена ќе почувствувате неверојатни резултати.

/denar.mk

Прочитај повеќе...

Здравје и убавина

Дали ни требаат три оброци на ден?

Објавено пред

на

Нутриционистите се посветени на пет оброци, но повеќето имаат три оброци на ден. Имено, модерниот живот е концентриран на овој начин на исхрана – појадокот е најважниот оброк во денот, паузата на работа се користи за ручек, а потоа општествениот и семејниот живот се врти околу вечерните оброци.

Сепак, дали е ова најздравиот начин на исхрана?

Научниците го разгледуваат прашањето за исхраната на повеќе нивоа, а еден од најважните аспекти е прашањето за ограничување на оброците на период од осум часа. Имено, истражувањата се повеќе одат во насока на теоријата дека на човечките тела му требаат најмалку 12 часа на ден без храна за да го одмори дигестивниот систем.

Повремен пост

Розалин Андерсон, вонреден професор на Факултетот за медицина, изјави за Би-Би-Си дека секојдневен пост секогаш носи одредени придобивки.

„Постот го доведува телото до состојба дека е поподготвен, поотпорен на многу болести. „На телото му треба одмор за да може да складира енергија“, објаснува Андерсон.

Еден оброк на ден не е за дијабетичари

Од друга страна, некои стручњаци тврдат дека е најдобро да се има еден оброк дневно, меѓу кои и Дејвид Левицки, професор на Универзитетот во Њујорк.

„Има многу податоци кои покажуваат дека ако ви покажам храна или слики од храна, веројатно ќе јадете, а колку почесто храната е пред вас, толку повеќе ќе јадете тој ден. „Низ историјата конзумиравме по еден оброк на ден, вклучително и старите Римјани кои јадеа по еден оброк напладне“, објаснува Левицки, истакнувајќи дека чувството на глад воопшто не треба да ве мачи бидејќи тоа е психолошка сензација. Тој наведува и дека препораката за еден оброк дневно не е за луѓето кои боледуваат од дијабетес.

Најважно е конзистентноста

Сепак, истражувачите сугерираат дека најдобрата опција е два до три оброци на ден – со најголем дел од калориите внесени порано во текот на денот и појадок еден час или два по будењето. На тој начин телото има време да ја преработи храната и да ја направи ваша животна енергија, а проблемите со срцето најверојатно ќе ве заобиколат. Без оглед на промените што ги правите, истражувачите се согласуваат дека доследноста е клучна.

„Телото работи по шаблони. А повремениот пост е само наметнување на шаблони, што е многу пожелно за организмот. Исто така, денес луѓето не се консумираат како пред сто години, па ни требаат помалку калории, оброците треба да бидат полесни“, наведува Андерсон.

/politika/

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хороскоп11 минути

Хороскоп за 25 мај (среда)

ОВЕН Во изминатиов период бевте доста фокусирани на домот и семејството. Овој викенд ќе сакате да се релаксирате во позната...

Временска прогноза6 часа

Вечерва локално невреме во источните краеви на државата – ова се деталите

Доцна попладнево и вечерва и тоа особено во источната половина од државава ќе биде нестабилно со локална појава на пороен дожд,...

Магазин7 часа

Giveaway: Евротип спортските обложувалници доделуваат навивачки комплет само за вистински навивачи на Ливерпул и Реал Мадрид

Евротип спортските обложувалници доделуваат навивачки комплет само за вистински навивач на ЛИВЕРПУЛ кој ќе биде одбран преку #randompicker GIVEWAY-OT почнува...

Свет9 часа

КРАЈ НА ЕДНА ЕРА: Њујорк ги отстрани познатите телефонски говорници

Означувајќи го крајот на една ера, властите во Њујорк ги отстранија речиси сите телефонски говорници, кои станаа жртви на бесплатните...

Магазин9 часа

Xiaomi и Leica склучија партнерство: Наскоро првиот телефон со германска камера

Гласините се покажаа како вистинити. Xiaomi официјално ја потврди својата „долгорочна стратешка соработка“ со Leica, а првиот паметен телефон развиен...

Магазин9 часа

Motorola планира камера од 200 мегапиксели за својот нов водечки телефон

Неодамна, се појавија првите наводи дека Samsung планира да вгради нов сензор од 200 MP во својот следен водечки мобилен...

Магазин9 часа

Кратка историја на вртоглавиот технолошки напредок

Жалењето за минатото кај некои е поизразено отколку кај други, а реченицата која вели дека нешто порано било подобро е...

Магазин9 часа

Подгответе се за визуелни промени на Instagram: Компанијата создаде свој фонт

Instagram го претстави големото „освежување на брендот“ Instagram создаде сопствен фонт наречен Instagram Sans, кој доаѓа со различни подфонтови. Компанијата...

Култура22 часа

Денеска е празник, Св.Кирил и Методиј, ден на словенските просветители

Денес е празник, Св.Кирил и Методиј, светите браќа кои се основоположници на словенската писменост и литература и се заслужни за...

На денешен ден22 часа

24 мај – На денешен ден

1543.- Почина полскиот астроном Николаус Коперник, творец на хелиоцентричниот систем и основач на модерната астрономија, автор на „Циркулацијата на небесните...

НАЈЧИТАНИ