Македонија Случувања

Почина познатиот македонски музичар Симеон Иванов – Канго

Рокерот Симеон Иванов – Канго почина денес (26.03.2018 год.) – објавија најблиските на неговиот фејсбук профил. Тие на неговиот профил напишаа: ”Почина нашиот сакан и почитуван творец, патриот и уметник Симеон Иванов Канго! Нашиот сопруг, татко и дедо. Бог да го прости, со сочуство од фамилијата!”. Телото ќе биде изложено во капелата утре (27.03.2018 год.) во 11:00h. Погребот ќе се одржи во 13h на градски гробишта, Кочани.

Na denesen den 26 Mart 2018g. Pocina nasiot sakan I pocituvan tvorec, patriot i umetnik Simeon Ivanov Kango! Nasiot soprug, tatko I dedo.Bog da go prosti , so socivstvo od Familijata!

Geplaatst door Simeon Kango Ivanov op Maandag 26 maart 2018

 

Симеон Иванов е роден во Кочани на 2 Ноември 1951 година, каде што го завршил основното и средното образование.

Дипломирал на правниот факултет во Скопје. Со рокенрол музиката се занимава од раната младост, а во 2005 година го прослави 40-годишниот јублиеј од својата музичка кариера со концерт во Домот на АРМ во Скопје. Во неговата долга музичка кариера, свирел заедно со скоро сите музичари од неговиот град и пошироката околина. Канго е и гитарист, текстописец, аранжер, композитор и продуцент на неговиот истоимен бенд, кој опфаќа гитара/вокал, бас гитара и тапани.

Канго зад себе остави седум музички албуми, и голем број на концерти во Македонија и во странство. Исто така има издадено и четири збирки поезија. Веќе дваесет години беше организатор на рок хепенингот ,,Орфејски мистерии’’ кој што се одржува во Кочани.