Занимливости
(ВИДЕО) Вкусна торта со банана и Нутела што лесно можат да ја подготват дури и почетниците

Без разлика дали почнувате да учите да печете или пак, сте вистински професионалци – овој десерт е совршен за вас!
Потребни состојки:
За тестото:
- 2 јајца
- 220 грама шеќер
- 2 супени лажици кафеав шеќер
- 100 грама растително масло
- 340 грама зрели банани
- 2 супени лажици грчки јогурт
- 1 кафена лажичка екстракт од ванила
- 210 грама брашно за сите намени
- 1 кафена лажичка сода бикарбона
- 1/2 кафена лажичка цимет
- 1/4 морска сол
За кремот од Нутела:
- 250 милиграми маскарпоне
- 250 милиграми шлаг пена
- 30 грама шеќер
- 100 грама Нутела
- Какао во прав, за декорација
Начин на подготовка:
Загрејте ја рерната на 160 степени Целзиусови и поставете хартија за печење во две тави.
За да го подготвите тестото, најпрво изматете ги јајцата со двата вида шеќер. Со помош на електричен миксер, матете додека не добиете бледа и густа смеса – околу 5 минути. Намалете го миксерот на средна брзина и полека додавајте го маслото. Продолжете со матење додека не се соедини со останатата смеса. Додајте ги бананите (претходно направени како пире), јогуртот и ванилата. Добро промешајте. Потоа ставете ги и брашното, сода бикарбоната, циметот и солта. Мешајте нежно. Поделете ја смесата во двете тави и печете околу 30-35 минути, или сè додека не добиете златно-кафеава боја. Оставете го тестото да се олади, па потоа префрлете го во фрижидер.
За кремот од Нутела, најпрво ставете ги маскарпонето, шлаг пената и шеќерот во еден сад, и матете со миксер додека не добиете цврста смеса. Потоа поделете го кремот на два дела. Во едниот од нив ставете Нутела, а потоа мешајте додека не се соедини. Останатиот крем нека остане така.
Поставете еден слој од тортата, па рамномерно нанесете го кремот со Нутела. Ставете го и вториот слој, нежно притискајќи надолу. Нанесете го и другиот крем, така што рамномерно ќе го размачкате до самите рабови. За крај, просејте какао.
Занимливости
Неколку работи кои треба да ги знаеме пред да купуваме леб

Веројатно знаете барем едно лице кое се откажало од јаглени хидрати за да ја изгуби телесната тежина. Но, вие не мора да кажете „не“ на тостови и сендвичи за да видите како вашите бројки на вагата се движат во вистинската насока.
Во реалноста, ако се држите до цели житарици, лебот може да биде здрав дел од урамнотежена исхрана бидејќи има вредни хранливи состојки и може да содржи влакна што можат да бидат добри за вас, пишува WeightWatchers.
Што е толку супер кај целите зрна? Целите зрна имаат повеќе здравствени придобивки: луѓето кои дневно консумираат најмалку три порции житарици од цели зрна имаат помал ризик од дијабетес и срцеви заболувања. Што да барате?
Повеќето продавници за леб во супермаркетите се преполни со различни опции, па затоа е многу важно внимателно да го прочитате пакувањето. Најдобро место за почеток е листата на состојки, каде што основните состојки се наведени според количината од најмногу до најмалку. Всушност, најдобро е да земете леб со цели зрна. Понекогаш е тешко да се одреди, но во идеален случај барајте 16 грама цели зрна кај лебот.
Што да избегнувате? Кога ја читате етикета, избегнувајте леб направен од “бело брашно”, “збогатено бело брашно” или “пченично брашно”. Сите три термини укажуваат на тоа дека зрното е рафинирано, односно дека му се одземени хранливите материи.
Без да го прочитате пакувањето, тешко е сигурно да знаете точно што добивате со пекарскиот леб. Но, постојат неколку правила: Барајте леб од цела пченица. Прашајте дали можете да го фатите лебот пред да го купите и ако почувствувате дека лебот е како воздух, не го купувајте. Општо земено, колку е покрупен лебот, толку е поголема содржината на целото зрно.
/denar
Занимливости
Колкави плати земаат професионалните „MotoGP“ возачи, според последните информации за 2022-ра година

Секогаш незгодната тема е платата на MotoGP возачите. Некој би рекол недоволно со оглед на ризикот што го преземаат при секое излегување на патеката. Не размислуваме само за ризикот од смрт, туку и за повредите кои можат засекогаш да ги отстранат од моторните спортови.
Возењето на возачите од мотоспортот обично значи дека тие остануваат без занает во нивните раце. Причината лежи во тоа што речиси сите момчиња и девојчиња од мали нозе се занимаваат со мото спорт, па добар дел од нив не го завршиле целосно образованието.
Лавината околу платите започна кога ДОРНА официјално објави дека годинава ќе се одржат 42 трки, односно по две трки по тркачки викенд. Воведувањето на спринтерски трки го зголемува ризикот за возачите и бара дополнителен напор од нив (да бидат физички поподготвени итн.). Бидејќи ДОРНА е иницијатор на дополнителните трки, тимовите побараа ДОРНА да ги сноси трошоците за зголемување на платите.
Во виорот на овие настани, La Gazzetta dello Sport ги претстави платите што ги добија возачите на MotoGP во 2022 година. Ве молиме имајте предвид дека бројките што ги гледате се веројатно само сумите што возачите ги добиваат од тимовите за кои возат. Вкупната заработка е секако поголема, бидејќи возачите имаат приходи и од спонзори.
Плати на возачите на MotoGP за 2022 година (возач: износ во евра):
Марк Маркез: 12.500.000
Маверик Вињалес: 10.000.000
Фабио Квартаро: 6.000.000
Џоан Мир: 6.000.000
Франческо Бањаја: 5.000.000
Какви суми добиваат Еспаргаро, Морбидели, Жарко и други, погледнете овде.
/nova
Занимливости
Сте сѐ запрашале ли дали кивите можат да се јадат како јаболката со се кора?

Една од омилените состојки на витаминското смути и совршен додаток на лути маргарити е специфичното овошје киви.
Меѓутоа, многумина го избегнуваат поради чистење, бидејќи може да одземе многу време, ако не сте вешти во тоа. Така се дошло до поставување на прашањето- дали ова овошје може да се јаде како јаболко? Едноставно да го измиете и веднаш да почнете да го јадете заедно со кората, и не би ви одземало многу време. Одлучивме да дознаеме дали е тоа можно.
Дали кивите може да се јадат со кора? Се разбира. Кората на кивите е целосно јадлива и заедно со месото на овошјето дополнително внесува хранливи материи во организмот. Многу ги јадат така затоа што е ефикасно и брзо, а покрај тоа и една студија открила дека во кората се наоѓаат двојно повеќе влакна отколку во самото месо.
Дали е вкусно? Косата на кората е „големо не“ за многу луѓе, додека други велат дека ситуацијата е слична како кај праската. Што се однесува на вкусот, го има истиот како и месото на овошјето!
Како да се јаде? Едноставно измијте го и гризете како јаболко или целиот плод ставете го во блендер при правење на смути. Се разбира, секогаш со помош на крпа или нож можете да ги отстраните малите влакна, ако ви сметаат.
Сега го знаете одговорот, но, дали ќе пробате да изедете цело киви со кора?
/denar
-
Скопје2 дена
Кичевчанка во Скопје пријавила дека таксист недолично се однесувал и ја допирал по телото
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за недела (29 јануари)
-
Автомобили12 часа
Истакнат списокот на автомобили од кој сопствениците биле најмногу задоволни, „Dacia“ високо на врвот…
-
Хороскоп8 часа
Хороскоп за понеделник (30 јануари)
-
Временска прогноза2 дена
Попоски: Рана најава за снежни врнежи, дали февруари ќе биде снежен месец?
-
Македонија15 часа
Викендов во акциска на СВР Охрид санкционирани 10 возачи кои возеле под дејство на алкохол
-
Здравје и убавина2 дена
Истражување покажало дека трчањето го продолжува животот
-
Занимливости1 ден
Колкави плати земаат професионалните „MotoGP“ возачи, според последните информации за 2022-ра година