Следете не

Случувања

„Женската популација како ранлива група“ проект на студентки при Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство „ФИНКИ“

Објавено пред

на

Група на студентки од „ФИНКИ“ направија проект на тема „Женската популација како ранлива група“.

Во современите демократии жената со сите свои биолошки карактеристики, соисториската должност и одговорност уште од времето на Клара Цеткин и Роза Луксембург, храбро го носи товарот на сопствената индивидуа, семејството и општеството во целост.
За жал, злоупотребата на моќта, нееднаквоста меѓу половите и обидите да се воспостави контрола врз другите, не ретко доведуваат до нејзина дискриминација и ја ставаат неа-жената во група на ранливи категории: жртви на семејно насилство, професионално малтретирани жртви, жртви на економска нееднаквост и други.
Факторите кои ја отежнуваат а понекогаш и оневозможуваат нејзината реализација се бројни и сите заедно преставуваат кршење на фундаменталните човекови права.

 

Често жената е излложена на континуирана примена на сила манифестирана низ разни форми: психичко, физичко, сексуално или економско насилство.

Некои од овие форми се фаворизирани од современиот начин на живот, други (семејно насилство) не се нова појава, влечат корења од минатото.
Загрижувачки се последиците кои битно го менуваат квалитетот на животот на жената-жртва и нејзиното ментално здравје – ниското самопочитување, напнатоста, депресивноста или агресивноста, зависноста, намалената работоспособност и нестабилноста во партнерските релации.

Постоењето на разни психолошки советувалишта, SOS телефони и центри за правна помош се начини на обезбедување на еднаков пристап до правата на сите ранливи категории на жени.

Сепак, жената како индивидуа е најмоќната алатка – нејзин е изборот. Едукацијата, професионалната ориентација, партнерот, семејството – сето тоа е нејзин личен избор.
Нејзин е изборот да се почитува себеси – само таква може да биде почитувана и од другите.

Хипотеза I: Жената е столб на семејството и пошироко.
Функционалните семејства во голема мера ја должат заслугата за тоа на жената сопруга, мајка. Современата жена е модератор на дневната рутина на семејството, вешто бирајќи начини за среќни решенија. Знаејќи ја улогата на едно семејство и неговите членови во општеството, како и личната партиципираност на жената во тоа општество, заклучокот сам се наметнува.

Хипотеза II: Жената и ривалството во професионални води.
Се повеќе жени го освојуваат “машкиот” свет – бизнис, наука, политика. Современата жена се наметнува со сцојата супериорност, создавајќи си сериозно политички, научни или бизнис опоненти.

Хипотеза III: Често жената е жртва на насилство.
Современата жена-едуцирана, професионална, компетентна, семејно реализирана, сепак е жртва на примитивни инстикти. Честопати малтретирана, омаловажувана и обесправена останува цврст бастион во битката за сопствената афирмација.

Во прилог ТУКА online анкета каде контролните прашања се означени со „*“ и се оние прашања кои се неизбежни во оваа анкета со цел да се постигне успех на истатa.

Ликертова скала

План на активности

-Истражување во врска со темата на различни форуми. Корисно за собирање на потребни информации добредојдени при изработка на проектот.
-Изработка на анкета. Значително потребна за црпење на информации од маса луѓе околу тоа што тие мислат на дадената тема, колкава е свеста и каква е поставеноста.
-Креирање на Инстаграм страна која ги запознава луѓето со нашиот проект.
Горенаведените активности беа и повеќе од потребни при постигнување на нашата цел. Креирање на проект кој надежно ќе запознае голема група на луѓе со жените како ранлива група.
⦁ Која е приказната позади тие активности? Каква е нивната врска со резултатите од анкетата?
⦁ Како ќе ја пренесеш информацијата за проектот до заедницата искористувајќи го твоето знаење за дигитален маркетинг?
-Дигиталниот маркетинг нуди широка перспектива за цел пренесување дадена информација. Користењето на дадени дигитални канали го олеснува ширењето на истата. Социјалните мрежи нудат беспрекорна комуникација на големи групи луѓе, искористувајќи го тоа, нашата информација за проектот ќе биде пуштена во водите на заедницата.

⦁ Како активностите ќе ги поттикнат членовите на заедницата на активност?
-Добрата презентација на проектот е значителна за заинтересираноста на луѓето околу неа. Членовите на нашата група се залагаат за поттикнување на свеста на поединците од заедницата при изработка на интерактивни активности. Се надеваме дека нашата посветеност околу проектот ќе стави прст на лицето на народот и ќе го замисли како треба да ги третира жените.

⦁ Како ќе се измери влијанието на проектот?
-Сепак крајната цел на проектот е импакт факторот врз заедницата да биде што посилен. По извршување на предходноизбраните методи за црпење информации, треба да се евалуираат ресурсите и споредат резулатите со предходнопоставените очекувања.

Доказ за изведени активности (слики, видеа, линкови)
-Инстаграм профил: WomenAndG1rls

Заклучок:

Како и секој почеток на нешто, така и овој беше навидум тежок. Прибирањето информации, изработката на анкета, инстаграм страната, потврдија дека мноштвото луѓе кои на било каков начин беа вклучени во проектот, го делат нашето мислење.

Наше е да се надеваме дека тие другите ќе почнат свесно да гледаат на тоа како се третираат жените и што треба да превземат во врска со тоа. Поединците од нашата група го делат личното искуство. Сите сме задоволни од тоа како се одвиваа работите, научивме многу, ја разбудивме нашата свест и најбитно од се, пробавме да направиме промена и да ја разбудиме свеста во човештвото. Бидејќи, нели, „Биди промената што сакаш да ја видиш во светот“.

Изработиле:

Ана Воденичаровска, 181002
Емилија Белевска, 181015
Наталија Костадиноска, 181049

На денешен ден

На денешен ден (28 септември)

Објавено пред

на

48 п.н.е. – Гнај Помпеј Велики, еден од најголемите римски државници и воени водачи, е убиен во Египет, кој го задуши востанието на Спартацистите во 69 п.н.е., и го освои Ерусалим во 61 н.е. Римскиот Сенат го избра за конзул 52, и тој ја загуби власта по поразот на Гај Јулиј Цезар во битката кај Фарсала, по што се засолни во Египет.

1066 – Вилијам Норманскиот војвода, идниот англиски крал Вилијам I Освојувачот, се симнал со војската во Певенси во јужната англиска провинција Сасекс и започнува со освојување на Англија.

1841.- Роден е францускиот државник orорж Бенџамин Клемансо, премиер од 1906 до 1909 година и од 1917 до 1920 година, кога се повлече од политичкиот живот. Во времето на аферата Драјфус, тој го објави познатото писмо на Зола до претседателот на Републиката „Обвинувам“ во неговиот весник „Л’Аурор“.

1864 година – Во Лондон е основана Првата интернационала (Меѓународна асоцијација на работници), за која основачкиот документ со наслов „Почетна адреса и статут“ е напишан од Карл Маркс.

1895.- Умре францускиот хемичар и биолог Луј Пастер, пронаоѓач на вакцини против беснило, антракс и рубеола. Тој, исто така, го открил процесот на зачувување на храната преку спречување на размножување на бактерии, што подоцна било наречено „пастеризација“. Тој е основач на научните гранки за микробиологија и стереохемија. Во 1888 година, тој го организира познатиот институт во Париз, именуван по него.

1902.- Умре францускиот писател Емил Зола (Емил), творец и најистакнат претставник на натуралистичкиот роман, автор на „Тереза ​​Ракен“, „Germерминал“, „Нане“ и други романи. Познат е и по отвореното писмо (1898) до претседателот на Франција со наслов „Обвинувам“ во кое ги откри махинациите на највисоките воени кругови во „аферата Драјфус“.

1914.- Умре српскиот композитор и музички педагог Стеван Стојановиќ Мокрањац, член на Српската кралска академија и хорски мајстор на белградското пејачко друштво. Неговото дело се смета за најважна фаза во развојот на српската национална музика во 19 век („Руковети“, „Приморски напјеви“, „Литургија“).

1944.- Единиците на Црвената армија преминаа во Србија во Втората светска војна врз основа на југословенско -советскиот договор.

1949 година – Москва еднострано го откажа договорот за пријателство и взаемна помош помеѓу СССР и Југославија, како и другите земји од „социјалистичкиот логор“ – Унгарија на 30 септември, Бугарија и Романија на 1 октомври и Чехословачка на 4 октомври.

1958.- Во Франција се одржа референдум за усвојување на нов устав, воведувајќи ја Петтата република. Новиот устав ја зајакнува претседателската моќ.

1965.- Вулканска ерупција на Филипините, 56 километри јужно од Манила, уби 184 луѓе.

1966.- Умре францускиот писател Андре Бретон, теоретичар и основач на надреалистичкото движење. Тој ги искажа своите ставови за психоанализата и автоматизмот на потсвеста како основа на уметничкото творештво во Манифестите на надреализмот (1924, 1930) („Надреалистичка револуција“, „Надја“, „Сјај на земјата“, „Изгубени чекори“, „Зора“, „Фатаморгана“, „Надреализам и сликарство“).

1970.- Умре египетскиот државник Гамал Абдел Насер. Еден од иницијаторите на воениот удар со кој беше соборен кралот Фарук I на 23 јули 1952 година, се прогласи за премиер две години подоцна, а во 1956 година беше избран за претседател на Египет. Тој ја национализираше Суецската компанија, што доведе до неуспешен англо-француско-израелски напад врз Египет во есента 1956 година, а во јуни 1967 година тој ја предводеше и загуби шестдневната војна со Израел. Тој беше еден од водачите на Движењето на неврзаните.

1989.- Поранешниот филипински диктатор Фердинанд Маркос почина во егзил на Хаваи. Тој стана претседател на Филипините во 1965 година, како еден од најпопуларните политичари, а во 1986 година беше соборен во бран масовни протести, по што побегна на Хаваите.

1990 година; – Во Собранието на Србија беше донесен нов Устав, беше воведен повеќепартиски политички систем, а провинциите Војводина и Косово ги загубија атрибутите на државност и станаа територијални автономии.

1994 година -; Ферибот „Естонија“ потона во бура во Балтичкото Море во близина на финскиот брег. Повеќе од 900 луѓе загинаа во таа најголема мирна поморска несреќа во Европа.

1996.- Две експлозивни направи беа фрлени во воената касарна во Вуштри, Косово, а полициски станици беа нападнати во селото Рудник и Подуево. Вооружените напади на косовските Албанци врз српските полициски станици се засилија во следните месеци, што доведе до отворени конфликти на почетокот на 1998 година.

1998.- По две недели улични немири и насилство кои се закануваат со сила да ја соборат владата, албанскиот премиер Фатос Нано поднесе оставка.

2000.- Федералната изборна комисија ги објави конечните резултати од претседателските избори во СР Југославија, според кои Слободан Милошевиќ и Воислав Коштуница одат во вториот круг. Имајќи предвид дека резултатите се фалсификувани, поддржувачите на Демократската опозиција на Србија започнаа масовни протести низ целата земја, а во следните 11 дена, Србија ја минува најтешката политичка криза откако Милошевиќ дојде на власт.

2001.- Советот за безбедност на ОН ги укина санкциите кон Судан, воведени во 1996 година, откако земјата одби да ги испорача осомничените во обидот за атентат врз египетскиот претседател Хосни Мубарак во Етиопија во 1995 година. И Египет и Етиопија повикаа на укинување на санкциите.

2003.- Умре Алтеа Гибсон, првата тенисерка со темна кожа која победи на Вимблдон и националното првенство на САД.

2007.- Во Newујорк започнаа директни преговори помеѓу делегациите на Белград и Приштина за статусот на Косово во новиот преговарачки процес, со посредство на „тројката“ на Контакт групата. Белград ја објави својата визија за значителна автономија во границите на Србија, додека Приштина понуди „пријателство и соработка меѓу двете независни држави“.

2010.- Умре Артур Пен, режисер на филмски класици, вклучително и „Чејс без милост“, „Бони и Клајд“ и „Малиот голем човек“.

2012 година – Посмртните останки на принцот Павле Караѓорѓевиќ, неговата сопруга Олга и синот Никола беа ексхумирани во Лозана, Швајцарија и префрлени во Србија, каде што беа погребани во семејната гробница во црквата Свети Georgeорѓија во Опленац кај Топола.

2013.- Советот за безбедност на ОН едногласно донесе резолуција за обезбедување и уништување на сириското хемиско оружје. Тоа е прва резолуција на Советот за безбедност од почетокот на сирискиот конфликт (март 2011 година), бидејќи Русија и Кина стави вето на три претходно предложени резолуции со кои се врши притисок врз сирискиот претседател Башар ал Асад да стави крај на насилството во нивната земја.

2014 година – Парадата на гордоста помина без инциденти во Белград, а малку повеќе од 1.000 учесници кои се залагаат за правата на ЛГБТ заедницата беа обезбедени од голем број полициски сили. Претходната парада се одржа во 2010 година, кога имаше конфликт и насилство помеѓу учесниците на Парадата и екстремните националисти и хулигани, поради што, од безбедносни причини, овој настан беше забранет во следните три години. ;

2015 – Неколку милиони луѓе умираат секоја година од излечива форма на рак, бидејќи тие пациенти немаат пристап до радиотерапија или операција, според медицинскиот весник Лансет онкологија.

Прочитај повеќе...

Свет

„Фајзер“ објави дека започнува големо истражување кое тестира орален лек за спречување ковид инфекција на прележани од Ковид-19

Објавено пред

на

Фајзер објави дека започна големо истражување во кое тестира орален антивирусен лек за да спречи инфекција со ковид кај оние кои биле изложени на вирусот.

Студијата од средна до доцна фаза ќе го тестира лекот на Фајзер PF-07321332, до 2.660 здрави возрасни учесници, на возраст од 18 години и повеќе, кои живеат во исто домаќинство со лица со потврдена симптоматска инфекција со ковид.

Лекот PF-07321332, според соопштението, е дизајниран да ја блокира активноста на клучниот ензим потребен за репродукција на коронавирус, заедно со ниска доза на ритонавир, постар лек кој е широко користен во комбинирани третмани за ХИВ инфекција, Објави Ројтерс.

Агенцијата потсетува дека лекот ремдесивир од компанијата „Гилеад“, кој се дава интравенски, во моментов е единствениот што е одобрен во САД за лекување на пациенти заразени со ковид.

Извор: rs.n1info.com

Прочитај повеќе...

Македонија

РКЕ донесе одлука, од ноќеска дизелот поскапува, додека цената на бензинот се намалува

Објавено пред

на

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ) донесе одлука со која врши зголемување на малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 0,40% во однос на Одлуката од 20.9.2021 година.

Малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98 се намалуваат за 1,00 ден/литар, додека малопродажните цени на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) и на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) се зголемуваат за 1,00 ден/литар.

Малопродажната цена на Мазутот М-1 НС се зголемува за 0,599 денар/килограм и сега ќе изнесува 39,780 ден/кг.

Од 28.9.2021 година од 00:01 часот максималните цени на нафтените деривати ќе изнесуваат:

Моторен бензин ЕУРОСУПЕР БС – 95 72,00 (денари/литар)
Моторен бензин ЕУРОСУПЕР БС -98 74,00 (денари/литар)
Дизел гориво ЕУРОДИЗЕЛ БС (Д-Е V) 63,00 (денари/литар)
Масло за горење Екстра лесно 1 (ЕЛ-1) 65,00 (денари/литар)
Мазут М-1 НС 39,780 (денари/килограм)

/kurir.mk

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

На денешен денПред 6 часа

На денешен ден (28 септември)

48 п.н.е. – Гнај Помпеј Велики, еден од најголемите римски државници и воени водачи, е убиен во Египет, кој го...

ХороскопПред 7 часа

Денешен Хороскоп (28 септември) вторник

ОВЕН Дејствувате многу претпазливо и не сакате да преземате премногу ризици во деловните и финансиските преговори. Сепак, ќе мора да...

СветПред 8 часа

„Фајзер“ објави дека започнува големо истражување кое тестира орален лек за спречување ковид инфекција на прележани од Ковид-19

Фајзер објави дека започна големо истражување во кое тестира орален антивирусен лек за да спречи инфекција со ковид кај оние...

МакедонијаПред 17 часа

РКЕ донесе одлука, од ноќеска дизелот поскапува, додека цената на бензинот се намалува

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ) донесе одлука со која врши зголемување на малопродажните цени на нафтените деривати...

СкопјеПред 17 часа

МВР по распишана потерница, приведе двајца измамници од Скопје

Денеска (27.09.2021) од 09.15 до 10.20 часот на ул.„Виктор Иго” во Скопје, полициски службеници од Оперативен тим Потраги, по распишана...

Временска прогнозаПред 23 часа

Сончево и топло уште денес, од утре попладне и следните денови врнежи од дожд и пониски температури, ова се деталите..

Денес времето во Македонија ќе биде сончево и натпросечно топло со мала до умерена облачност и со слаб до умерен...

На денешен денПред 23 часа

На денешен ден (27 септември)

1601.- Роден е францускиот крал Луј XIII, еден од најмоќните европски монарси. За време на неговото владеење (1610-43), тој воведе...

ХороскопПред 1 ден

Хороскоп за денес (27 септември) понеделник

ОВЕН Бидете внимателни ако планирате да ги правите работите поинаку или едноставно денес одлучите да промените нешто во вашиот секојдневен...

КичевоПред 1 ден

Редици пред Крнинската икона на Пресвета Богородица во Пречиста поради нејзините чудеса

И оваа година, на празникот Рождество на Пресвета Богородица, кој воедно е манастирска слава на Манастирот Пречиста Кичевска, редици верници...

КултураПред 1 ден

Денес е Крстовден, од народните верувања се вели дека денот и ноќта се крстосуваат, а температурата почнува да се намалува

Во народните верувања, на денот кој се нарекува Крстовден, се смета дека сите молитви ќе се остварат. На Крстовден се...

НАЈЧИТАНИ