Следете не

Здравје и убавина

Дали сте знаеле дека тиквата има моќ против стареење на луѓето?

Објавено пред

на

Ова е вистинско време за уживање во слатките плодови на златната есен. Тука е тиквата што треба да се консумира колку што е можно повеќе заради нејзините корисни состојки.

Го чисти организамот од токсини и богата е со антиоксиданти. Одличена е за зглобовите, помага при повреди на меките ткива, но и во борбата против стресот.

Тиквата е богата со витамин А, кој ги чува очите од дегенеративни промени и катаракта, додека високото ниво на витамин Ц помага во зајакнување на имунитетот и засилување на производството на колаген, правејќи ја кожата блескава и еластична. Исклучително е богата со каротин, што го забавува стареењето и спречува кардиоваскуларни заболувања.

Семето од тиква има високо ниво на протеини и масни киселини кои помагаат во регулирање на холестеролот, штитат од артритис, ја зајакнуваат функцијата на мозокот, додека маслото од семето е одлично за лекување на воспаление на простатата.

Здравје и убавина

Еве зошто треба да јадете мед и лук на празен стомак

Објавено пред

на

Конзумирањето мед со лук секое утро носи голем број здравствени придобивки, бидејќи овие две природни намирници се сметаат за ефективни природни антибиотици. Нивната комбинација е одличен природен лек во борбата против разни состојби, вклучувајќи настинки, грип и други болести.

Сулфурните соединенија во лукот и хранливите материи во медот имаат антикоагулантно дејство, со што ги тонираат вените и спречуваат тромбоза и проширени вени. Алицинот, присутен во лукот, придонесува за детоксикација на крвта, го отстранува вишокот холестерол и ги регулира триглицеридите.

Она што ја прави оваа комбинација особено погодна е можноста да се подготви однапред и да се чува долго време, што ја прави практична опција која е секогаш при рака. Се препорачува да се консумира оваа смеса седум последователни дена за да се доживеат импресивни резултати.

Органскиот или суров мед обезбедува изобилство на антиоксиданси, ензими и минерали, вклучувајќи железо, цинк, калиум, калциум, фосфор, магнезиум и селен. Богат е и со витамини B6, тиамин, рибофлавин и ниацин. Освен тоа, го поддржува варењето, го намалува нивото на холестерол и дава исклучителна енергија за телото и умот, пишува ABP News.

Лукот, пак, е нискокалорична, но хранлива храна, богата со манган, витамин B6, селен и растителни влакна. Како природен засилувач на имунолошкиот систем, лукот помага во борбата против инфекциите, а за да се зачуваат неговите хранливи својства, се препорачува да се консумира сиров лук, бидејќи готвењето може да ја намали неговата ефикасност.

Прочитај повеќе...

Здравје и убавина

Дали пиете кафе секој ден? Еве ги придобивките и ризиците

Објавено пред

на

Кафето е многу повеќе од, за многумина, задолжителен утрински пијалок.

Кафето е природен извор на фосфор и магнезиум. Преполн со антиоксиданси, овој пијалок може да понуди некои импресивни здравствени придобивки.

Ако сте еден од многуте луѓе кои пијат кафе секој ден и се прашувате што може да направи оваа навика со вашето тело, продолжете да читате за да дознаете повеќе.

Здравствени придобивки од кафето

Во зависност од тоа како се служи, кафето може да има прилично неверојатни здравствени ефекти. Еве неколку исходи поврзани со консумацијата на кафе кои се доста импресивни.

Повеќе енергија

Зрната кафе содржат кофеин, природен стимуланс кој може да ви помогне да се чувствувате поенергично. Поточно, ова соединение го стимулира централниот нервен систем, помагајќи им на луѓето да добијат малку повеќе веселост во нивниот чекор, пренесува eatingwell

Ги движи цревата

Пиењето шолја кафе (или кој било пијалок со кофеин) може да ви даде енергетски поттик. Но, исто така, може да остави потреба од дебело празнење – и тоа доста брзо.

Докажано е дека консумирањето кафе ја стимулира подвижноста на дебелото црево, движењето што се случува во вашиот гастроинтестинален тракт. А некои податоци објавени во Nutrients 2021 покажуваат дека пиењето кафе ја стимулира желбата за движење на дебелото црево кај околу една третина од популацијата, благодарение на оваа стимулација на подвижноста на дебелото црево.

Подобрено расположение

Многу љубители на кафе ќе се согласат дека доброто кафе ве прави среќни. И има реални податоци за поддршка на таа идеја. Студијата од 2019 година објавена во списанието за основна и клиничка физиологија и фармакологија покажа дека здравите возрасни лица доживеале подобрено расположение 30 минути по консумирањето кофеин. Исто така, редовното пиење кафе резултираше со поголемо и позначајно подобрување на расположението отколку пиењето кафе без кофеин.

Намален ризик од Алцхајмерова болест

Кафето содржи и голем број биоактивни полифенолни соединенија кои можат да поддржат одредени аспекти на нашето здравје, вклучувајќи го и здравјето на нашиот мозок. И некои докази објавени во 2021 година во International Journal of Molecular Sciences сугерираат дека консумацијата на кафе може да биде поврзана со намален ризик од развој на некои невродегенеративни состојби како што се Алцхајмерова болест, Паркинсонова болест и деменција.

Помал ризик од кардиоваскуларни болести

Според студијата од 2018 година објавена во Журналот за земјоделска и прехранбена хемија, вообичаеното консумирање од три до пет шолји кафе дневно е поврзано со 15 отсто намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести.

Подобра функција на тироидната жлезда

Студијата од 2023 година објавена во Nutrition Journal откри потенцијална врска помеѓу умерениот внес на кофеин и подобрената функција на тироидната жлезда кај луѓето со метаболички нарушувања. Поточно, внесот на кофеин помеѓу 9,97 и 264,97 милиграми дневно беше позитивно поврзан со здрави нивоа на тироиден-стимулирачки хормон.

Потенцијални ризици

Јасно е дека консумирањето кафе е поврзано со некои прилично импресивни придобивки. Но, кафето не е совршен пијалок за секого. Ајде да погледнеме некои од можните недостатоци.

Анксиозност / анксиозност

Прекумерното внесување на кофеин е поврзано со зголемен ризик од анксиозност, според студијата од 2020 година објавена во Nutrients. Друга студија објавена во 2021 година во Cureus, која ги оценуваше студентите, покажа дека поголемото внесување на кофеин е поврзано со анксиозност, како и со нарушувања на спиењето и слаб апетит.

Зголемен ризик од фрактура

Остеопорозата е состојба која погодува речиси 20 проценти од сите жени на возраст над 50 години. Остеопорозата може да го зголеми ризикот од кршење на коските кај една личност, што може сериозно да влијае на квалитетот на животот. Консумирањето кафе е поврзано со негативни ефекти врз здравјето на коските, според некои податоци, но не сите. Еден систематски преглед и мета-анализа објавени во 2022 година во Osteoporosis International покажаа дека може да постои дозно зависна врска помеѓу консумирањето кафе и инциденцата на фрактури на колкот, што значи дека колку повеќе кафе се консумира, толку е поголем ризикот од фрактура.

Можни компликации во бременоста

Професионални организации, како што е Американскиот колеџ за акушери и гинеколози, сугерираат дека до 200 милиграми кофеин дневно е во ред за консумирање за време на бременоста. Сепак, новите докази сугерираат дека дури и малку кофеин може да има некои ризици. Мета-анализата од 2021 година објавена во списанието BMJ Evidence-Based Medicine покажа дека од 17 мета-анализи, 14 студии покажаа дека внесот на кофеин за време на бременоста е поврзан со зголемен ризик од спонтан абортус, раѓање на мртво дете, ниска родилна тежина и/или ниско тело. Тежина. гестациска возраст и акутна леукемија во детството.

Висок крвен притисок

Редовното консумирање кафе често се поврзува со позитивни и негативни ефекти врз крвниот притисок. Иако краткорочното консумирање може да предизвика мало и привремено зголемување на крвниот притисок, студиите, како онаа објавена во 2022 година во Крвниот притисок, покажуваат дека долготрајното консумирање не води до трајно зголемување или придонесува за ризикот од развој на хипертензија. И покрај тоа, индивидуалните одговори на кафе може да се разликуваат, а луѓето со одредени здравствени проблеми или предиспозиција за хипертензија треба да се консултираат со здравствен работник.

Зависност

Бидејќи кофеинот во кафето е стимулативен лек, оние кои редовно пијат кофеин – од кафе, чај или што било друго – може да развијат физичка, емоционална и психолошка зависност од него. Покрај тоа, оние кои пијат кафе може да доживеат синдром на повлекување од кофеин, што може да резултира со главоболки и други непријатни последици.

Прочитај повеќе...

Здравје и убавина

Три здравствени придобивки од сок од целер

Објавено пред

на

Сокот од целер, пијалок кој се прави со цедење на овој зеленчук, забележа пораст на популарноста поради неговите потенцијални здравствени придобивки.

Иако првенствено се состои од вода, сокот од целер е исто така низок со протеини, масти, јаглени хидрати, влакна и шеќер. Експертите за исхрана укажуваат на неколку можни придобивки од овој пијалок.

Сокот од целер потенцијално обезбедува одредени здравствени придобивки. Сепак, важно е да се забележи дека „истражувањето за специфичните придобивки и резултати од сокот од целер е крајно ограничено и/или спроведено на животни“, забележа нутриционистот и нутриционист Моник Ричард за Форбс.

Може да го подобри варењето и здравјето на цревата

Сокот од целер е корисен за варењето и за здравјето на цревата.

„Цедењето на целерот механички ќе ги разгради неговите нерастворливи влакна, кои се корисни за варење, регуларноста на цревата и чистење на нашиот дигестивен тракт, како и за хранење на добрите бактерии во нашите црева“, вели Ричард.

Диететичарката Алисон Тепер објаснува дека „неисцедениот сок од целер исто така може да му помогне на дигестивниот тракт правилно да функционира“.

Можни антиоксидантни и антиинфламаторни ефекти

Целерот содржи антиоксидантни соединенија кои ги неутрализираат слободните радикали во телото и на тој начин го намалуваат ризикот од развој на хронични болести, вели Ричард.

Фитохемикалиите во сокот од целер може да имаат антиинфламаторно дејство, придонесувајќи за целокупното здравје.

Способност за регулирање на крвниот притисок

Тепер забележува дека некои истражувања сугерираат дека сокот од целер може да помогне во регулирањето на високиот крвен притисок.

Студија од 2021 година покажала позитивна промена во крвниот притисок откако 74-годишен маж со историја на хипертензија конзумирал сок од целер на дневна основа шест месеци. Сепак, тоа било само едно истражување, а резултатите не биле конечни, пренесува Index.hr.

„Ако се конзумира во количини кои најчесто се наоѓаат во храната или во умерени порции, генерално е безбеден и хранлив“, вели Ричард.

Сепак, таа забележува дека бремените или доилките треба да бидат свесни дека конзумирањето на големи количини масло или семки од целер може да има стимулирачки ефект врз матката и затоа треба да се избегнува.

И покрај можните придобивки, важно е да се консумира сок од целер како дел од урамнотежена исхрана. Експертите ја нагласуваат различноста во исхраната и го препорачуваат целиот зеленчук како оптимален извор на хранливи материи.

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Македонија3 часа

Намалена видливост поради магла патен правец према Стража, Лисец – Попова Шапка

АМСМ известува дека следните патни правци се под густа магла со намалена видливост од 25м. на пат Лисец – Попова...

Хороскоп4 часа

Месечен Хороскоп (март)

ОВЕН Покажувате подготвеност да се посветите на започнувањето нов проект кој ќе ви биде многу значаен за работата. Свесни сте...

Кичево9 часа

„CableCall“ – Кичево со одлична ТВ и Интернет понуда, од сега со одлични брзини и стабилна оптичка мрежа која ќе ги задоволи вашите интернет потреби!

Регионалниот интернет и телевизиски оператор со седиште во Кичево „Cable Call“ како што најавивме, го прошири оптичкиот мрежен систем за...

Спорт10 часа

Денес со „ждрепка“ извлечени паровите за четвртфиналето во „Куп на Македонија“ за младински категории во фудбал

Денеска во просториите на Фудбалската федерација на Македонија се одржа ждрепка на која беа извлечени паровите за четвртфинале во рамките...

Магазин16 часа

Дали знаете зошто швајцарските сирења имаат дупчиња?

Швајцарското сирење секогаш се опишува како сирење со дупчиња. Има цврсто тело и орев, но сладок вкус. Исто така, има...

Магазин16 часа

TikTok под истрага во Европската унија

TikTok е цел на ЕУ за потенцијални прекршувања на Законот за дигитални услуги поврзани со безбедноста на малолетниците и други...

Магазин16 часа

Netflix повторно ги зголемува цените?

Netflix најверојатно ќе ги зголеми цените на пакетите за претплата повторно оваа година, што би можело да го забрза растот...

Магазин16 часа

Велика Британија е чекор поблиску до исфрлање на телефоните од училиштата

Поседувањето мобилен телефон стана стандард за луѓето од повеќето возрасти, и иако постои аргумент за погодност, експертите и регулаторите исто...

На денешен ден1 ден

29 февруари – На денешен ден

1720.- Шведската кралица Улрика абдицирала во корист на нејзиниот сопруг, принцот Фредерик I (Фредерик). 1792.- Роден е италијанскиот композитор Џоакино...

Литература1 ден

Излезе од печат новото литературно дело „Само птиците се враќаат назад“ на Христијан Аџиоски, каде прикажана е историска хроника и голготата на Егејска Македонија

Излезе од печат и петтата книга на проф. по Македонски јазик, Христијан Аџиоски, под наслов „Само птиците се враќаат назад“...

НАЈЧИТАНИ