Здравје и убавина
Зошто е битен витаминот „Д“ и што може дополнително да предизвика

Кога имате мигрена, силната сончева светлина може да биде иритирачка. Но, редовното криење од сончевите зраци исто така може да придонесе за развој на овие главоболки.
Ниското ниво на витамин Д што го произведува нашето тело кога е изложено на сончева светлина е поврзано со мигрена, но и со други видови на главоболки.
Некогаш се сметаше дека ниското ниво на витамин Д предизвикува само рахитис, што ги ослабува коските. Се повеќе докази покажуваат дека ниското ниво на овој витамин влијае на скоро секој органски систем во телото, а со тоа и на мозокот, пишува Си-Ен-Ен.
Иако истражувањето докажува дека ниското ниво на витамин Д предизвикува мигрена, неколку неодамнешни студии ја расветлија оваа асоцијација.
Извештајот презентиран на состанокот на Американското друштво за главоболка откри дека 40 проценти од луѓето со мигрена имаат ниско ниво на витамин Д. Оние со недостаток, исто така, развиле мигрена порано во животот.
Друга студија, објавена во Journalурнал за болка во главоболка, покажува дека мигрена е почеста таму каде што има намалено изложување на сонце, а со тоа и ниско ниво на витамин Д.
Научниците неодамна открија дека неколку области на мозокот, вклучувајќи го и хипоталамусот, кој е вклучен во некои видови нарушувања на главоболката, имаат рецептори на витамин Д, како и ензими кои помагаат да се претвори во форма што нашето тело може да ја користи.
Ова помага да се објасни зошто недостаток на овој витамин може да придонесе за главоболки.
Ако се докаже дека врската е причинско-последична, додатоците на витамин Д може да станат друга опција за третман на луѓе со мигрена.
Еден истражувач успешно третирал две жени во менопауза кои имале хронична мигрена со додатоци на витамин Д и калциум. Јасно е дека пошироко клиничко испитување може да ја потврди оваа теорија.
Ако страдате од хронична мигрена, разговарајте со вашиот лекар за нивото на витамин Д. Тој или таа може да препорача да направите тест за 25-хидроксивитамин Д. Ако имате помалку од 20 ng / ml, имате недостаток на витамин Д. Нивоа од 20 до 30 ng / ml се сметаат за ниски, а од 30 до 74 ng / ml претставуваат нормален опсег.
Бидејќи постојано сме предупредувани да ја заштитуваме кожата од сонцето со тоа што ќе се држиме настрана од неа, а користењето на креми за сончање се подразбира, може да биде тешко за нашето тело да произведе доволно витамин Д.
Кога станува збор за храна што го содржи овој витамин, на списокот има храна како млеко збогатено со витамин Д, печурки и масна риба, пред се лосос и туна.
Ако сè уште имате ниско ниво на витамин Д, вашиот лекар може да го препорача овој витамин како додаток во исхраната.
Здравје и убавина
Се што не сме знаеле за „Аронија“, лековити својства и содржина

Аронијата има малку калории и маснотии. Исто така, аронијата содржи импресивно ниво на минерали и витамини. Покрај тоа, лушпата од оваа Бери е исто така добар извор на диетални влакна.
Оваа Бери е исто така добар извор на многу антиоксидантни витамини, како што се витамин Ц, витамин А, витамин Е, бета-каротин и фолати. Можете да одгледувате аронија во вашата домашна градина и да уживате во вашите сопствени, свежи бобинки од аронија. Бобинки ќе бидат зрели кон крајот на летото или раната есен. Потоа можете да изберете бобинки и да ги јадете свежи од грмушка, сурови или преработени на многу различни начини, пишува Здрависимо.
Редовното консумирање на бобинки обезбедува потенцијални здравствени придобивки против рак, стареење и невролошки болести, воспаленија, дијабетес и бактериски инфекции.
Сибирска аронија
Сибирската аронија се нарекува и црна аронија или сибирска боровинка – бидејќи наликува на боровинки и може да толерира многу ниски температури.
Потекло
Сибирската аронија е мала, листопадна грмушка, висока околу 5-8 м, и потекнува од северноамериканските области за кои се знае дека се многу студени. Таа пристигна во Сибир од Северна Америка.
Сибирските бобинки од аронија се богат извор на антиоксиданти, пред се антоцијани. Поради оваа причина, особено сибирската аронија е ценета како неверојатен природен лек за многу болести и состојби.
Аронија и нејзините лековити својства
Аронијата како лек има голем број на предности, пред се поради антиоксидансното, антиинфламаторно и антибактериско дејство.
Може да се користи за подобрување на општата здравствена состојба и за спречување на ризик од многу болести.
Аронијата промовира губење на тежината
Аронијата е малку калорична и масна и содржи диетални влакна и многу хранливи материи. Аронијата ве одржува сити подолго и го подобрува целокупното здравје, што има корисен ефект врз слабеењето.
Го подобрува варењето на храната
Аронијата е богата со диетални влакна, што значи дека го олеснува непречено варење, подобрувајќи го движењето на храната низ цревата. Влакната можат да помогнат против запек, дијареја, грчеви, надуеност и стомачни тегоби.
Во зависност од составот на телото, дневно може да се јадат околу триесет бобинки од аронија.
Превенција од рак
Студиите ја поврзаа аронијата и нејзината содржина на антоцијанин директно со намалување на ризикот од рак на дебелото црево.
Аронијата и спанаќот се особено добри за крвната слика.
Третман на когнитивни нарушувања со помош на аронија
Антиоксидансите во аронија го намалуваат оксидативниот стрес во мозокот, што го намалува ризикот од Алцхајмерова болест, деменција и други когнитивни нарушувања поврзани со стареењето.
Подобрување на видот
Каротените кои се наоѓаат во овие бобинки можат да го намалат оксидативниот стрес во очите, со што се спречува развојот на катаракта.
Антиоксидансите во аронија можат да спречат симптоми на стареење, а поради нивните затегнувачки својства, тие всушност можат да ја затегнат кожата и да направат да изгледате помладо.
Аронија за регулирање на крвниот притисок
Содржината на калиум во аронија е доволно висока за да има забележителен ефект врз здравјето на срцето. Влакната и различните антиоксиданти во аронија играат клучна улога во здравјето на срцето, бидејќи го намалуваат нивото на холестерол и делуваат против слободните радикали.
Аронијата е поврзана и со регулирање на инсулин, што помага да се нормализираат нивоата на шеќер во крвта.
Аронијата најчесто е достапна во форма на сок, екстракт и како прав од аронија, а може да се најде во подобро снабдени продавници за здрава храна.
Здравје и убавина
Народен лек против главоболка, потребни се „Мед, Бел лук, зрна пиперка“

Третманите со лук датираат од антички Египет и античка Грција, додека медот е познат по своите антисептички својства. Со комбинирање на овие две намирници, со додавање на зрна бибер, ќе добиете силен домашен лек кој нема да остави штетни ефекти врз вашето тело како лекови против болки.
Стар народен рецепт
Состојки:
– 10 чешниња лук
– 500 грама мед
– неколку зрна пиперка
Постапка:
Излупете чешне лук, пресечете го на половина и ставете го во тегла, додадете бибер и мед. Затворете ја теглата и оставете ја да стои пет дена. Земете една кафена лажичка секој пат кога ќе почувствувате дека главата почнува да ве боли.
Овој домашен лек може да го земете и без оглед на болката – на пр. за зајакнување на имунитетот. Во тој случај, земете една лажичка наутро и една навечер на празен стомак. Исто така, ги неутрализира бактериите во телото, го стимулира и олеснува варењето на храната, ги регулира нивото на шеќер во крвта и крвниот притисок.
Здравје и убавина
Колку е ананасот добар за губитокот на вишок килограми?

Ананасот е многу вкусно овошје, тој е идеален додаток на смути и овесна каша. Покрај тоа, таа спаѓа во групата на многу хранлива храна и е полна со есенцијални витамини и минерали.
„Ананасот е тропско овошје кое содржи витамин Ц, витамини од групата Б, влакна и манган. Ова овошје содржи и бромелаин, ензим за варење кој помага при варење на протеините “, вели диететичарот Илис Шапиро.
Бромелаинот делува како протеаза, ензим кој ги разградува молекулите на протеините во нивните градежни блокови, како што се аминокиселините и малите пептиди. Откако ќе се распаднат протеините, тие полесно се апсорбираат во тенкото црево.
Исто така, има антиинфламаторно дејство, кое може да помогне во ублажување на болката. Особено е корисно за оние кои имаат артритис, објаснува Шапиро.
Покрај тоа, „манганот е одличен за здравјето и густината на коските“, додава таа, што може да го намали ризикот од остеопороза подоцна во животот, пишува Men’s Health.
Една чаша ананас содржи околу 78,9 милиграми витамин Ц, како и 2,3 грама влакна, заедно со 2,6 милиграми манган.
На крајот, ананасот содржи малку калории, многу растителни влакна и голем процент вода, така што ќе може многу брзо да ве засити, што може да ви помогне да избегнете прејадување.
Влакната ќе ја стимулираат работата на варењето, а со тоа и согоруваат калории, па ананасот е добар сојузник ако сакате да изгубите тежина.
ФОТО: Аny-Lane / Pexels
-
Магазин2 дена
Убава вест, пејачот Влатко Миладиноски стана татко по втор пат, Илинче доби сестричка
-
Спорт2 дена
Легендарниот кичевски „ФК Напредок“ пред згаснување, се апелира за било каква помош
-
Без категорија2 дена
Хороскоп за денес (13 април) вторник
-
Македонија1 ден
Нови 1.129 ковид случаи, починале 27 лица, Кичево бележи 27 нови случаи денес
-
Кичево7 часа
ЕВН КЕЦ Кичево: Најавен прекин на електрична енергија од половина час во следните кичевски села утре
-
Кичево9 часа
Во Кичево пронајдена неексплодирана граната, од ДЗС е безбедно подигната
-
Кичево1 ден
Вчера се запалил електричен столб на улица „Ужичка Република“, нема повредени
-
Хороскоп3 дена
Денешен Хороскоп (12 април) понеделник